Σάββατο 22 Ιουλίου 2023

Το WEF θέλει να ενσωματώσει τη «συστημική σκέψη» στην εκπαίδευση

Εικόνα: K. Demeter/Midjourney



Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, τα εκπαιδευτικά συστήματα για την «επόμενη γενιά παγκόσμιων πολιτών» πρέπει να φέρουν επανάσταση σε όλα τα επίπεδα.

Θα πρέπει κανείς να είναι σκεπτικός σχετικά με τις εύηχες και γεμάτες αυτοπεποίθηση ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF). Αυτό ισχύει και για ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε (https://www.forbes.com/sites/worldeconomicforum/2023/07/18/we-must-embed-systems-thinking-in-education-heres-how/) πρόσφατα από το περιοδικό Forbes στο οποίο το WEF καλεί για τον μετασχηματισμό της εκπαίδευσης μέσω «καινοτόμων προσεγγίσεων».

Σε συνεργασία με το Trinity College του Δουβλίνου, το WEF συνέταξε αυτή την έκθεση (https://www.weforum.org/whitepapers/innovative-learning-solutions-to-navigate-complexity-adapting-systems-thinking-to-future-classrooms). Ο τίτλος: «Καινοτόμες λύσεις μάθησης για την αντιμετώπιση της πολυπλοκότητας: Προσαρμογή συστημάτων σκέψης στις μελλοντικές τάξεις».

Το έγγραφο είναι το αποτέλεσμα μιας έρευνας σχετικά με το πώς μια «απαραίτητη νοοτροπία των συστημάτων σκέψης» θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε όλα τα επίπεδα του εκπαιδευτικού συστήματος. Σύμφωνα με το WEF, εάν εφαρμοστούν οι στρατηγικές και οι συστάσεις, αυτό θα μπορούσε να έχει «βαθύ και βαρύ αντίκτυπο στην επόμενη γενιά παγκόσμιων πολιτών».

Οι συγγραφείς πιστοποιούν την αποτυχία του υπάρχοντος συστήματος. Η δυναμική παγκόσμια κοινωνία γίνεται όλο και πιο περίπλοκη, καθοδηγούμενη επίσης από τη λεγόμενη «Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση» (https://www.weforum.org/agenda/2016/01/the-fourth-industrial-revolution-what-it-means-and-how-to-respond/). Τα παραδοσιακά μοντέλλα είναι ανεπαρκή γι' αυτό και πρέπει να βελτιωθούν. Ως εκ τούτου, περιγράφουν τη συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, πολιτικών και ηγετών της βιομηχανίας ως ζωτικής σημασίας.

Μια συστημική προοπτική είναι πιο σημαντική από ποτέ για την αντιμετώπιση προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή, η ενεργειακή ασφάλεια ή η ανισότητα. Απαιτείται μια «ολιστική προοπτική» για την κατανόηση των προβλημάτων, των σχέσεων και των εξαρτήσεων. Ειδικά σε έναν «κόσμο όλο και περισσότερο υπερφορτωμένο με πληροφορίες, τόσο πραγματικές όσο και ψεύτικες».

Η τάξη του μέλλοντος έχει ως στόχο να διευκολύνει την προσέγγιση των «συστημάτων σκέψης» με μια σειρά ψηφιακών εργαλείων. Το «αναμφισβήτητο όφελος» τους συνίσταται, μεταξύ άλλων, στην εξατομίκευση της μάθησης. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συμβάλει σε αυτό και έχει επιρροή στην κριτική σκέψη. Αυτά τα εργαλεία είναι το κλειδί για την επανάσταση στην εκπαίδευση.

Αυτά τα οράματα των τεχνοκρατών του WEF πηγάζουν εν μέρει 

από την «Πλατφόρμα Στρατηγικής Νοημοσύνης» τους (https://www.weforum.org/strategic-intelligence). Αυτό, με τη σειρά του, προέκυψε από το δίκτυο των Συμβουλίων Παγκόσμιας Ατζέντας.


Σχόλιο του TransitionNews

Όποιος ακολουθεί το WEF ξέρει πώς να ταξινομήσει τη γλώσσα του. Για παράδειγμα, ο όρος "ολιστικό" εδώ σίγουρα δεν σημαίνει "ολιστικό", που περιλαμβάνει το σώμα, την ψυχή, το μυαλό ή την ατομικότητα. Ακούγεται περισσότερο σαν "απολύτως" ή "εντελώς".

Επίσης, ισότητα με την έννοια του WEF φαίνεται να σημαίνει ομοιομορφία. Ποιος ωφελείται από αυτό; Αυτή η λέσχη των 1000 πιο ισχυρών εταιρειών καταπολεμά την ανισότητα για πάνω από 50 χρόνια τώρα - όχι πολύ επιτυχημένα. Και με την επιρροή της ψηφιοποίησης - συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης - στην εκπαίδευση, το WEF σίγουρα δεν θέλει να προωθήσει την κριτική σκέψη των υπεύθυνων πολιτών.


Πηγή:

Forbes: Πρέπει να ενσωματώσουμε συστήματα σκέψης στην εκπαίδευση. Δείτε πώς - 18 Ιουλίου 2023 (https://www.forbes.com/sites/worldeconomicforum/2023/07/18/we-must-embed-systems-thinking-in-education-heres-how/)

WEF: Καινοτόμες λύσεις μάθησης για την πλοήγηση στην πολυπλοκότητα: Προσαρμογή συστημάτων σκέψης σε μελλοντικές τάξεις - 18 Ιουλίου 2023 (https://www.weforum.org/whitepapers/innovative-learning-solutions-to-navigate-complexity-adapting-systems-thinking-to-future-classrooms)


ΠΗΓΗ: https://transition-news.org/wef-mochte-systemdenken-in-die-bildung-einbetten

ΜΕΤΑΦΡΑΣΙΣ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

2 σχόλια:

  1. ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗ ΡΟΔΟ:ΕΔΙΩΞΑΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΠΟΥ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΣΒΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ
    https://www.youtube.com/watch?v=6EDhZ1q-NRs

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τό 'βίντεο' που μας παραθέσατε ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΕΙ....
      Λέτε νά ήταν ...ενοχλητικό;

      Διαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!