Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023

Η Ευρώπη χάνει την επόμενη πηγή ενέργειάς της: Πόλεμος στην Αφρική;


από  τον 

2 Αυγούστου 2023

Χρόνος ανάγνωσης: 8,3 λεπτά

Η Γαλλία χρειάζεται ουράνιο από την Αφρική. Αλλά ο σημαντικότερος εξαγωγέας έχει πλέον απαγορεύσει τις εξαγωγές προς τη Γαλλία: το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα θα μπορούσε να προκαλέσει γεωπολιτικό σεισμό.

Το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα θα μπορούσε να αλλάξει θεμελιωδώς ολόκληρη την περιοχή του Σαχέλ. Αφού έχουν ήδη πραγματοποιηθεί αλλαγές καθεστώτος στη Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι, η νέα ηγεσία του Νίγηρα είναι πλέον ανοιχτά αντιιμπεριαλιστική. Θέλουν την αποικιακή δύναμη Γαλλία και την υπόλοιπη Δύση έξω από τη χώρα. Το Μάλι, η Μπουρκίνα, η Φάσο, η Αλγερία, η Λιβύη και άλλες χώρες έχουν υποσχεθεί υποστήριξη στη χώρα σε περίπτωση που η Δύση σχεδιάσει στρατιωτική επιχείρηση. Στους εισβολείς θα κηρυχθεί πόλεμος.

Αυτό είναι πολύ πιθανό. Εξάλλου, ο Νίγηρας έχει στρατηγική σημασία όχι μόνο για τη Γαλλία, αλλά και για την ΕΕ. Δεν ληστεύουν μόνο τη χώρα από τον χρυσό της, αλλά και από το ουράνιό της. Αυτό σημαίνει ότι εφοδιάζεται το 1/3 των γαλλικών πυρηνικών σταθμών. Τα ορυχεία ουρανίου της χώρας έκλεισαν και ο Νίγηρας έγινε ο σημαντικότερος έμπορος ουρανίου για τη Γαλλία. Τώρα ανακοινώθηκε η διακοπή των εξαγωγών και ο πληθυσμός υποστηρίζει την αλλαγή εξουσίας. Ο στρατηγός Abdourahamane Tchiani ηγείται της χώρας εδώ και αρκετές ημέρες.

Η Νιγηρία, ο γίγαντας στο Σαχέλ, που εξακολουθεί να βρίσκεται στο πλευρό της Δύσης, έχει διακόψει τη ροή προς τον Νίγηρα σήμερα. Σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος. Ταυτόχρονα, εκπρόσωποι του μπλοκ της ECOWAS στάλθηκαν για διαπραγματεύσεις. Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών έχει αποκλείσει μια δυτική στρατιωτική επιχείρηση. Γεγονός είναι ότι, αφού θέλησε να αποκηρύξει οικειοθελώς τις ρωσικές πηγές ενέργειας, η ΕΕ τώρα προφανώς χάνει ένα σημαντικό μέρος του εφοδιασμού της σε ουράνιο.

Αφρικανική εξέγερση;

Ωστόσο, ο ευρωβουλευτής Martin Sonneborn (Die Partei) έδωσε την Τρίτη ακριβή στοιχεία για τη σύγκρουση στο Σαχέλ. Πολύ λεπτομερής, όπως είναι πλέον γνωστός για τις δηλώσεις του, αλλά προειδοποιεί ενάντια σε μια κλιμάκωση. Το κείμενο παρέχει αντικειμενικές και θεμελιώδεις πληροφορίες ότι η Αφρική θα μπορούσε να κάνει μια νέα προσπάθεια να ξεφύγει από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη (στο Twitter μπορείτε να το βρείτε εδώ, τα κυριότερα σημεία του CPM https://twitter.com/MartinSonneborn/status/1686720503107448832). Εδώ είναι το κείμενο του Sonneborn:

Δεν υπάρχει ούτε ένα ενεργό χρυσωρυχείο στη Γαλλία. Παρ' όλα αυτά, αυτό το (πρώην) εγκληματικό αποικιακό κράτος έχει τα τέταρτα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού στον κόσμο με 2.436 τόνους.

Η (πρώην) γαλλική αποικία του Μάλι κατέχει ακριβώς 0,0 τόνους χρυσού, αν και έχει αρκετές δεκάδες ορυχεία (συμπεριλαμβανομένων 14 επίσημων) στη χώρα, όπου εξορύσσονται έως και 70 τόνοι ετησίως. Από τα έσοδα από σχεδόν 60 τόνους χρυσού που εξορύσσονται από (εκτιμώμενα) 600.000 παιδιά στην (πρώην) γαλλική αποικία της Μπουρκίνα Φάσο, μόνο το 10% πηγαίνει στη χώρα, αλλά το 90% σε πολυεθνικές εταιρείες εξόρυξης χρυσού.

Η Γαλλία έκλεισε το τελευταίο από τα 210 ορυχεία ουρανίου το 2001. Έκτοτε, όλα τα προβλήματα που συνδέονται με την εξόρυξη ουρανίου, τα οποία είναι επιβλαβή για το περιβάλλον και την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων ραδιενεργού μόλυνσης, έχουν εξαχθεί αλλού ως προληπτικό μέτρο. Περίπου το 1/4 των εισαγωγών ουρανίου της Ευρώπης και το 1/3 της Γαλλίας προέρχονται από τη δυτικοαφρικανική χώρα του Νίγηρα, η οποία, με 56 πυρηνικούς σταθμούς, κατέχει κορυφαία θέση μεταξύ των εξαγωγέων πυρηνικής ενέργειας παγκοσμίως. Τα βασικά καύσιμα τους προμηθεύεται από τον κρατικό πυρηνικό γίγαντα Orano (πρώην Areva), ο οποίος κατέχει το υψηλότερο και (κατάλληλα) πιο μαύρο κτίριο γρανίτη μεταξύ των ουρανοξυστών της περιοχής La Défense της πρωτεύουσας του Παρισιού, με μυστικά συμβόλαια, π.χ. από τον Νίγηρα, όπου η εταιρεία έχει κατασχέσει τρία τεράστια ορυχεία ουρανίου καθώς και το πλειοψηφικό μερίδιο στην κρατική εταιρεία επεξεργασίας ουρανίου του Νίγηρα (Somaïr).

Η (πρώην) γαλλική αποικία του Νίγηρα έχει τα υψηλότερης ποιότητας μεταλλεύματα ουρανίου στην Αφρική και είναι ο έβδομος μεγαλύτερος παραγωγός ουρανίου στον κόσμο, αλλά σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το 81,4% των πολιτών της δεν είναι καν συνδεδεμένοι στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Το 40% ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, το ένα τρίτο των παιδιών είναι λιποβαρή και το ποσοστό αναλφαβητισμού είναι 63%. Μόνο το ήμισυ του πληθυσμού έχει πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό και μόνο το 16% είναι συνδεδεμένο με επαρκή αποχέτευση.

Ο συνολικός κρατικός προϋπολογισμός του Νίγηρα, μιας χώρας με τριπλάσια έκταση από τη Γερμανία, είναι περίπου 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ, όχι μεγαλύτερος από τον ετήσιο κύκλο εργασιών της γαλλικής πυρηνικής εταιρείας. Παρά τα κοιτάσματα ουρανίου και χρυσού, ο Νίγηρας κατέλαβε πρόσφατα την 189η θέση από τις 191 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα.

Κατά τη διάρκεια της «αποαποικιοποίησης» της δεκαετίας του 1960, η Γαλλία απελευθέρωσε τις πρώην αποικίες της σε επίσημη ανεξαρτησία, αλλά τις άφησε με κρατικά και νομικά συστήματα που – όπως και στην εποχή της αποικιοκρατίας – σχεδιάστηκαν για να ελέγχουν τον πληθυσμό με όσο το δυνατόν λιγότερη προσπάθεια από τη μία πλευρά και να εξάγουν όσο το δυνατόν περισσότερες πρώτες ύλες από την άλλη.

Όχι μόνο η Γαλλία συνέχισε να εξασφαλίζει το δικαίωμα της πρώτης άρνησης σε όλους τους φυσικούς πόρους και την προνομιακή πρόσβαση σε κρατικές συμβάσεις μέσω του λεγόμενου αποικιακού συμφώνου στη Γαλλοαφρικανική (Françafrique), αλλά έχει επίσης επιβάλει το παράλογο αποικιακό νόμισμα φράγκο CFA στα κράτη από τότε, γεγονός που καθιστά οποιαδήποτε αυτόνομη νομισματική, οικονομική ή κοινωνική πολιτική των (τυπικά κυρίαρχων) κρατών μόνιμα αδύνατη. Οι δεκατέσσερεις χώρες της CFA όχι μόνο είναι αλυσοδεμένες στο ευρώ με μια σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία που καθορίζεται αποκλειστικά από τους απογόνους των Γάλλων αποικιοκρατών messieurs (η οποία τους προκάλεσε υποτίμηση 1994% το 50), αλλά έχουν επίσης χάσει κάθε πρόσβαση στο 85% των συναλλαγματικών αποθεμάτων τους, τα οποία αναγκάζονται να καταθέσουν στο Agence France Trésor.

Όλες οι χώρες CFA είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε πόρους και όχι λιγότερο υπερχρεωμένες. Η Μπουρκίνα Φάσο, το Μάλι και ο Νίγηρας συγκαταλέγονται στις φτωχότερες χώρες του κόσμου παρά τους τεράστιους φυσικούς πόρους τους. «Η γενιά μου δεν το καταλαβαίνει αυτό», λέει ο 35χρονος αρχηγός του κράτους της Μπουρκίνα Φάσο, Ibrahim Traoré. «Πώς μπορεί η Αφρική, η οποία έχει τόσο πλούτο, να γίνει η φτωχότερη ήπειρος στον κόσμο;»

Πολύ απλά, λέει ο Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας Michael Parenti. Οι φτωχές χώρες δεν είναι «υπανάπτυκτες, αλλά υπερεκμεταλλευόμενες».

Υπάρχουν (συνεπώς) λόγοι για τους οποίους η γαλλική πρεσβεία στη Νιαμέϊ, την πρωτεύουσα του Νίγηρα, καίγεται.

Προκειμένου να γυρίσει το «κλίμα» στην Αφρική υπέρ της, η ΕΕ προσπαθεί να καλύψει την ήπειρο με αυτό που φαντάζεται ότι είναι ένας «πόλεμος πληροφοριών», ο οποίος, δεδομένης της παγκοσμίου φήμης εφευρετικότητας των γραφειοκρατών των Βρυξελλών, είναι πιθανό να ισοδυναμεί με την εφευρετική συγκάλυψη των εγκλημάτων της von der Leyen, μαζί με την ρητορική του Sepp Borrell.

Ωστόσο, υπάρχουν λόγοι για τους οποίους οι πολίτες στους δρόμους των κρατών της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής δεν φέρουν τη γαλλική τρίχρωμη σημαία ή το μπλε λάβαρο κοβαλτίου της Ευρώπης, αλλά τη σημαία της Ρωσσίας.Και είτε αρέσει σε εμάς είτε στην ΕΕ είτε όχι, ένα αυξανόμενο μέρος του (ιδιαίτερα νεώτερου) αφρικανικού πληθυσμού δεν βλέπει τον Πούτιν ως κακό, αλλά ως πρωταθλητή ενός παγκόσμιου απελευθερωτικού κινήματος που στρέφεται ενάντια στην τάξη εκμετάλλευσης και υποδούλωσης στις περιοχές τους – υπό το πρόσχημα της «δημοκρατίας» – που διατηρείται από παράγοντες της γεωπολιτικής Δύσης.

Όλα αυτά δεν θα εξαφανιστούν στον αέρα με καλά (ή υποκριτικά) λόγια, όχι με τη διαγραφή του «οδυνηρού» λεξιλογίου των παιδικών μυθιστορημάτων, όχι από αδέξιους «πολεμιστές της πληροφορίας» της ΕΕ και ακόμη λιγότερο με συντονισμένους βομβαρδισμούς, αλλά μόνο από το γεγονός ότι, μετά από αιώνες, η πραγματική σχέση μεταξύ της Δύσης και του Παγκόσμιου Νότου αλλάζει επιτέλους. Και η καταπίεση, ο πατερναλισμός, η λεηλασία, η ληστεία των πρώτων υλών και η εκμετάλλευση μέσω (μαφιόζικων) άνισων εμπορικών συμβολαίων λήγουν.

Όπως είναι γνωστό, οι ΗΠΑ – από αυτή και πολλές άλλες απόψεις – είναι μια απελπιστική περίπτωση, αλλά ίσως όχι ακόμη η ΕΕ. Όσο περισσότερο προσπαθεί να αποφύγει την αλλαγή παραδείγματος που πρέπει να πραγματοποιήσει (ή ακόμα και να την αντιμετωπίσει με βία), τόσο χειρότερα θα αποδειχθεί γι' αυτήν.

Ίσως θα ήταν μια αρχή εάν, στην επόμενη σύνοδο κορυφής με την Αφρική (ή τη Λατινική Αμερική), η ΕΕ επέτρεπε στους αρχηγούς κρατών να περάσουν από την ίδια κύρια πύλη στο κτίριο της διάσκεψης που χρησιμοποιεί η ίδια, αντί να μεταφέρει συνεχώς λαθραία τους ξένους ηπειρωτικούς επισκέπτες της από την απέριττη πλαϊνή είσοδο. (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)

Υ.Γ. 1: Παρεμπιπτόντως, η ίδια η στρατιωτική κυβέρνηση του Νίγηρα δίνει μια πρώτη εντύπωση της πνευματικής της ικανότητας για ικανοποίηση. Απαντώντας στην ανακοίνωση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι θα σταματήσουν όλες τις πληρωμές βοήθειας προς τον Νίγηρα, το καθεστώς - σύμφωνα με αφρικανικές πηγές - δήλωσε ότι ο δημοκρατικός ηγέτης της παγκόσμιας αγοράς ήθελε να κρατήσει τη βοήθειά του και να τη χρησιμοποιήσει για τα εκατομμύρια των αστέγων στις Ηνωμένες Πολιτείες: «Η φιλανθρωπία ξεκινά από το σπίτι».

Υ.Γ. 2: Ο Ibrahim Traoré δεν είναι μόνο αρχηγός κράτους της Μπουρκίνα Φάσο, αλλά και γεωλόγος και αξιωματικός ως απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Ougadougou και της τοπικής στρατιωτικής ακαδημίαςΩς ο νεώτερος και εξυπνότερος αρχηγός κράτους στον κόσμο, ο 35χρονος δικαίως απειλεί να γίνει ο φάρος ελπίδας για την εξέγερση της (Δυτικής) Αφρικής κατά της νεοαποικιοκρατίας και της δυτικής κυριαρχίας. Ο Traoré απέλυσε επίσης γαλλικά στρατεύματα και απαγόρευσε την εξαγωγή χρυσού και ουρανίου στη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ σφυρηλάτησε μια περιφερειακή συμμαχία με τον Νίγηρα, τη Γουινέα, το Μάλι και την Αλγερία.

Υ.Γ. 3: Η Γαλλία και οι ΗΠΑ απειλούν – οι ίδιες και μέσω των μεσαζόντων της ECOWAS – με μια βίαιη παρέμβαση για την αποκατάσταση της «δημοκρατικής» τάξης εκμετάλλευσης. Φαίνεται ότι τα πολεμοχαρή κορναρίσματα μας θα έχουν σύντομα την επιλογή αν προτιμούν να υπερασπιστούν τον δυτικό κόσμο στην Ουκρανία (Team Blackrock) ή στη Δυτική Αφρική (Team Nuclear Power). Αυτή είναι η ομορφιά του καπιταλισμού. Παρέχει πάντα μια πλούσια επιλογή.

Η Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι μόλις δήλωσαν ότι μια στρατιωτική επέμβαση από τον άξονα ΗΠΑ-Γαλλίας-Μεγάλης Βρετανίας-ECOWAS στον Νίγηρα θα θεωρηθεί ως «κήρυξη πολέμου» εναντίον τους. Μια σαφής ανακοίνωση, την οποία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Μάλι Abdoulaye Maïga επαναλαμβάνει για τους παραδοσιακά κάπως αμβλείς δημοκράτες από βορρά-βορειοδυτικά για άλλη μια φορά και (για λόγους σαφήνειας) για τρίτη φορά. Η Γουϊνέα έχει παρόμοια άποψη και η Αλγερία, η οποία έχει συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με τον Νίγηρα, «δεν θα παραμείνει αδρανής σε περίπτωση ξένης επέμβασης».

Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Δυτική Αφρική είναι, συμπτωματικά, το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε εμείς και εσείς είναι επίσης το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται ο υπόλοιπος κόσμος: ένας άλλος πόλεμος.

Εικόνα Vincent van Zeijst, Νίγηρας, Niamey, Boulevard de l'Université (Rue KR-1), CC BY-SA 4.0


ΠΗΓΗ: https://tkp.at/2023/08/02/europa-verliert-naechste-energiequelle-krieg-in-afrika/


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

1 σχόλιο:

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!