Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023

Πέρα από κάθε ταμπού και ευπρέπεια: Διαφήμιση της 'Deutsche Telekom' με θέμα την αυτοκτονία στο ARD. Με μίσος ενάντια στο μίσος στην ζώνη υψηλής τηλεθέασης.




Ένα άρθρο επισκεπτών από τον Richard Taylor"


Ο χρόνος των επιτυχημένων παρουσιαστών στη γερμανική τηλεόραση έληξε με το τέλος του σώου "Wetten, dass ...?" στις 13.12.2014. Έκτοτε, οι διαφημιζόμενοι δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να προσεγγίσουν μεγάλο κοινό. Ως εκ τούτου, ένας από τους πιο ακριβούς διαφημιστικούς κουλοχέρηδες στη γερμανική τηλεόραση είναι το λεπτό πριν από το "Tagesschau" (κεντρικό δελτίο ειδήσεων).

Παρά την εγκατάλειψη κάθε δημοσιογραφικής αντικειμενικότητας ή προτύπων, το "Tagesschau" εξακολουθεί να είναι η ναυαρχίδα του ARD. «Με μέσο όρο πάνω από 5 εκατομμύρια τηλεθεατές, το Tagesschau στις 20 μ.μ. είναι μακράν η μορφή ειδήσεων με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στην τηλεόραση», λέει η ARD Media (https://www.ard-media.de/viertelvoracht). Είκοσι δευτερόλεπτα διαφημιστικού χρόνου κοστίζουν κατά μέσο όρο 44.600 ευρώ εδώ (https://www.ard-media.de/tv/tarife-service/tarifrechner/).


Από τις 22 Ιουλίου (https://www.telekom.com/de/medien/medieninformationen/detail/telekom-kampagne-gegen-hass-im-netz-wir-entscheiden-1043180), ο θεατής του Tagesschau βρίσκεται αντιμέτωπος απευθείας στην εκπομπή με ένα συγκλονιστικό και εξαιρετικά καλοφτιαγμένο διαφημιστικό "Αποφασίζουμε! Μαζί #Εναντίον του μίσους στο διαδίκτυο", το οποίο είναι ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΜΟΝΟ ΣΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟ ΒΑΘΜΟ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ (https://www.youtube.com/watch?v=O97J8wBAe1g). Στο YouTube, χαιρετίζεται με τη σημείωση "Το παρακάτω βίντεο μπορεί να περιέχει περιεχόμενο που σχετίζεται με ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ή ΑΥΤΟΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ τους θεατές». Στο Youtube αναφέρεται επίσης η ανοικτή τηλεφωνική γραμμή της τηλεφωνικής συμβουλευτικής υπηρεσίας.

Το διαφημιστικό σποτ έχει διάρκεια 40 δευτερολέπτων, οπότε η Telekom είναι πιθανό να πληρώσει περίπου 89.200 ευρώ ανά εκπομπή (χωρίς εκπτώσεις).

«Εμείς αποφασίζουμε! Το Μαζί#Κατά του Μίσους στο Διαδίκτυο" παραβιάζει τον άγραφο νόμο στα περισσότερα μέσα ενημέρωσης για να αποφύγει απεικονίσεις αυτοκτονίας λόγω του "φαινομένου Werther" (https://de.wikipedia.org/wiki/Werther-Effekt).

Η διαφήμιση του σκηνοθέτη Steven Ayson για το πρακτορείο Saatchi & Saatchi παρακάμπτει έξυπνα το ταμπού της αυτοκτονίας στην τηλεόραση λέγοντας την ιστορία ανάποδα: Ξεκινά με μια απελπισμένη νεαρή πρωταγωνίστρια που πατάει στην άκρη ενός ουρανοξύστη με προφανή αυτοκτονική πρόθεση, και στη συνέχεια ξετυλίγει τα διάφορα – σχετικά χωρίς κίνητρα – σχόλια μίσους κάτω από το αθώο χορευτικό της βίντεο, σε έναν νεαρό άνδρα σε ένα λεωφορείο, ο οποίος πιθανότατα πρόκειται να δημοσιεύσει ένα δυσάρεστο σχόλιο μίσους - αλλά αντ' αυτού στέλνει ένα emoji καρδιάς. Στο τέλος, το λογότυπο της Deutsche Telekom μαζί με τους οργανισμούς-εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των #ichbinhier και HateAid.

Ένα οδυνηρό και καλοφτιαγμένο διαφημιστικό σποτ που παίρνει τον εαυτό του τόσο σοβαρά που ουσιαστικά σας ζητείται να συγχωρήσετε το σπάσιμο ταμπού της απεικόνισης μίας αυτοκτονίας – γιατί διαφορετικά θα ήσασταν υπέρ του μίσους.(!!!!!!!!!!)

Αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ο (πιθανός) ένοχος στο σημείο είναι ένα έφηβο Γερμανό αγόρι. Το πρόβλημα του ψηφιακού εκφοβισμού είναι επιδημικό σήμερα, ειδικά μεταξύ των εφήβων κοριτσιών, και κάθε δάσκαλος γυμνασίου μπορεί να σας πει ένα ή δύο πράγματα γι' αυτό. Δεν υπάρχει σχεδόν καμμία 9η τάξη με μεγάλο ποσοστό κοριτσιών σήμερα, στην οποία να μην υπάρχει απαίσιος – και προφανώς ακατανόητος για τους ενήλικες – εκφοβισμός εναντίον μεμονωμένων ατυχών παιδιών. Τα παιδιά είναι σκληρά και τα έφηβα κορίτσια είναι οι βασίλισσες της σκληρότητας.

Όμως, παρά την πολυετή εμπειρία στον τομέα του μίσους, το κύμα εκφοβισμού και μίσους μεταξύ των νεαρών κοριτσιών φαίνεται να έχει περάσει από τους δημιουργούς του σποτ χωρίς να τους αγγίξει. Αντ' αυτού, φαίνεται να προβάλλουν τις δικές τους ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ στο θέμα και κατηγορούν τους νέους άνδρες για μια τάση για μισογυνιστικά σχόλια μίσους. "You stupid emanze" (Ηλίθια χειραφετημένη) είναι ένα από τα σχόλια από μια pixelated αλλά αρσενική εικόνα προφίλ. Η πρωταγωνίστρια επίσης προφανώς χορεύει με πέπλο και χρησιμοποιεί τα hashtags του ιρανικού κινήματος διαμαρτυρίας #Frau #Leben #Freiheit από κάτω. Αυτό εγείρει το ερώτημα εάν το φαινομενικά αβάσιμο μίσος θα μπορούσε επίσης να προέλθει από την αστυνομία ηθών του Ιράν.

Πόσο διαφορετικό θα φαινόταν το σποτ αν ήταν μια ομάδα από τα διαβόητα «κακά κορίτσια» που κάνουν τη ζωή κόλαση για έναν αδέξιο και μη δημοφιλή ξένο, όπως συμβαίνει άπειρες φορές σήμερα στις αυλές των γερμανικών σχολείων. Ή από ισλαμιστές ηθικούς φύλακες. Αλλά αυτό προφανώς θα ερχόταν σε αντίθεση με το επιδιωκόμενο πολιτικό μήνυμα - και τόσο οι δημιουργοί όσο και οι θεατές το γνωρίζουν σιωπηρά. Η HateAid έχει να κάνει με το ΜΙΣΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΛΕΥΚΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ, ΠΙΘΑΝΩΣ «ΔΕΞΙΟΥΣ».

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η HateAid Gmbh είναι σαφώς πολιτικά αριστερή – προφανώς σε αντίθεση με το μη κερδοσκοπικό καθεστώς της και την απαίτηση ουδετερότητας για τους αποδέκτες κρατικών κονδυλίων – όπως αποκαλύπτει η συνέντευξη της εκπροσώπου της Deutsche Telekom Nadja Kirchhof με το αφεντικό της HateAid Anna-Lena von Hodenberg στην επίσημη ιστοσελίδα της Deutsche Telekom AG (https://www.telekom.com/de/konzern/details/hateaid-wir-wollen-menschen-im-netz-ihre-wuerde-zurueckgeben-1043286):

«Κάθε μέρα, οι άνθρωποι δέχονται επιθέσεις και διαπομπεύονται δημόσια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα σε ανθρώπους που υπερασπίζονται τη δημοκρατία μας, όπως τοπικοί πολιτικοί, δημοσιογράφοι ή ακτιβιστές. Επιπλέον, οι διακρίσεις είναι μέρος της καθημερινής ζωής: το μίσος κατά των Εβραίων, των ΛΟΑΤΚΙ+, των γυναικών και άλλων περιθωριοποιημένων ομάδων διαπερνά τις στήλες σχολίων», λέει η von Hodenberg. Ακόμη και ο αστερίσκος φύλου αποκαλύπτει ποιο είναι το πνευματικό τέκνο. Ο περιορισμός σε «περιθωριοποιημένες ομάδες» εκθέτει την αριστερή ατζέντα και περιθωριοποιεί την πλειοψηφική κοινωνία, η οποία προφανώς δεν μπορεί να βιώσει μίσος μετά την HateAid.


Στις εκθέσεις δραστηριοτήτων της «μη κυβερνητικής» οργάνωσης, η οποία χρηματοδοτείται από το κράτος με 2,5 εκατομμύρια ευρώ, γίνεται ακόμη πιο σαφές (https://hateaid.org/taetigkeitsbericht-2022/): Η HateAid αφορά τον «ρατσισμό, τον δεξιό εξτρεμισμό, τις διακρίσεις και τη δεξιά βία» – δεν υπάρχει ρητά καμμία αναφορά στην αριστερή ή ισλαμική βία, τον αντιχριστιανισμό, τη βία κατά των πολιτικών του AfD ή το μίσος κατά του γηγενούς πληθυσμού. Η δέσμευση προς τους «Εβραίους» φαίνεται επίσης μάλλον προσχηματική, δεδομένου ότι το HateAid είναι κοντά σε μια εκστρατεία μίσους εναντίον συντηρητικών Εβραίων στη Γερμανία, η οποία στρέφεται επίσης εναντίον του Άξονα του Καλού (ανέφερε το Reitschuster https://reitschuster.de/post/perfide-kampagne-gegen-achse-des-guten/).


Στην καταχώριση εμπορικού μητρώου της μη κερδοσκοπικής GmbH HateAid με ημερομηνία 11.12.2018 στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Βερολίνου αναφέρεται: «Η εταιρεία είναι πολιτικά ουδέτερη. Δεν επιδιώκονται πολιτικοί σκοποί υπό την έννοια του μονομερούς επηρεασμού της διαμόρφωσης πολιτικών απόψεων ή της προώθησης πολιτικών κομμάτων». Αυτό φαίνεται τουλάχιστον αμφισβητήσιμο ενόψει των δραστηριοτήτων της HateAid.

Στις 3 Αυγούστου, ο νεαρός, συντηρητικός YouTuber Niklas Lotz ("NeverForgetNiki") δέχθηκε επίθεση με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς (https://twitter.com/nikitheblogger/status/1687109064906653696?s=20) από έναν ανώνυμο λογαριασμό τρολ, τον οποίο δημοσιοποίησε. Έγραψα στην HateAid στο Twitter ρωτώντας αν αυτή δεν θα ήταν μια καλή ευκαιρία να επιδείξουν την πολιτική τους ουδετερότητα και να υπερασπιστούν ένα μη αριστερό θύμα μίσους. Δυστυχώς, η HateAid δεν απάντησε, ούτε καν σε μια έρευνα του Τύπου την περασμένη εβδομάδα.


Θέλαμε να μάθουμε από την Deutsche Telekom πώς προέκυψε η συνεργασία με τη HateAid, τι χρήματα εισέρρευσαν σε αυτήν και πόσο κόστισε η τρέχουσα διαφημιστική καμπάνια "Against Hate on the Net".

Το άρθρο 5 του Βασικού Νόμου απαγορεύει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να λογοκρίνει, μεταξύ άλλων και από τρίτους. Επιπλέον, δεσμεύεται από την αρχή της ουδετερότητας κατά την κατανομή των δημόσιων πόρων (συμπεριλαμβανομένων των τρίτων). Η Deutsche Telekom AG ανήκει κατά 30,46% στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και στην Kreditanstalt für Wiederaufbau. Ως εκ τούτου, θα θέλαμε να μάθουμε πώς η Deutsche Telekom διασφαλίζει ότι η προώθηση της HateAid δεν παραβιάζει το άρθρο 5 του Βασικού Νόμου και την αρχή της ουδετερότητας.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει απάντηση.




ΠΗΓΗ: https://reitschuster.de/post/jenseits-der-tabu-und-pietaet-telekom-werbung-mit-selbstmord-in-der-ard/



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!