Σάββατο 5 Αυγούστου 2023

ΕΚΘΕΣΗ: Η FRONTEX θεωρεί ότι η ΚΙΝΗΤΗ ΒΙΟΜΕΤΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ αποτελεί λύση για τους ΣΥΝΟΡΙΑΚΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ της ΕΕ


Τεχνολογίες όπως η κινητή βιομετρική ταυτοποίηση και η παρακολούθηση οχημάτων θα μπορούσαν να είναι η εναλλακτική λύση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα, σύμφωνα με νέα έκθεση (https://frontex.europa.eu/innovation/announcements/report-from-the-conference-on-innovative-technologies-for-strengthening-the-schengen-area-Njaqc9) που δημοσίευσε η ευρωπαϊκή υπηρεσία συνόρων Frontex αυτή την εβδομάδα (https://www.biometricupdate.com/tag/frontex).

Η έκθεση παρουσίασε συστάσεις που διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια της διάσκεψης για τις καινοτόμες τεχνολογίες για την ενίσχυση του χώρου Σένγκεν, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία της Πολωνίας τον Μάρτιο. Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη Frontex και την Europol, φέρνοντας σε επαφή ευρωπαϊκές και εθνικές αρχές επιβολής του νόμου και συνοριακούς υπαλλήλους με εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα από την Idemia (https://www.biometricupdate.com/companies/idemia), την Grant Detection (https://grantdetection.com/), την OptoPrecision (https://www.optoprecision.de/en.html), την Airbus Defence (https://www.airbus.com/en/defence) και άλλες.

Η σύσταση ελπίζει να λύσει το συνεχιζόμενο αίνιγμα (https://www.dw.com/en/schengen-states-extend-border-checks-ignoring-eu-court/a-63747406) της ΕΕ όσον αφορά τη διατήρηση της Συμφωνίας Σένγκεν, η οποία υπόσχεται την ελεύθερη ροή τόσο αγαθών όσο και προσώπων μέσω των εσωτερικών συνόρων. Μετά τη μεταναστευτική κρίση του 2015, αρκετά κράτη μέλη επαναφέρουν τους συνοριακούς ελέγχους.

«Καινοτόμες λύσεις, όπως οι κινητές βιομετρικές τεχνολογίες ταυτοποίησης και παρακολούθησης οχημάτων, μπορούν να βελτιώσουν τις ικανότητες επιβολής του νόμου και να μειώσουν την επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα σε καταστάσεις έσχατης ανάγκης», σημειώνει η έκθεση.

Η έκθεση τόνισε επίσης τη χρήση πιο συμπαγών και φορητών συσκευών, οι οποίες καθιστούν τους συνοριακούς ελέγχους πιο κινητούς και ευέλικτους.

Μεταξύ άλλων βασικών μηνυμάτων είναι η ανάγκη για περισσότερη συνεργασία με τη βιομηχανία. Για να επιτευχθεί αυτό, η ΕΕ θα πρέπει πρώτα να αναπτύξει μια «ενοποιημένη και τυποποιημένη προσέγγιση για τη συλλογή δεδομένων». Ένα άλλο καθήκον θα ήταν να καθοριστούν εφικτές, νομικά συμβατές και ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ διαδικασίες για τεχνικές λύσεις που θα μπορούσαν να μοιραστούν μεταξύ των κρατών μελών.

Εκπρόσωποι από διάφορα κράτη μέλη υποστήριξαν επίσης τη συμπερίληψη των πτήσεων εντός της ΕΕ στην οδηγία για τις προηγμένες πληροφορίες σχετικά με τους επιβάτες (API), η οποία υποχρεώνει τους αερομεταφορείς να διαβιβάζουν δεδομένα από επιβάτες που φθάνουν από τρίτες χώρες στα κράτη μέλη της ΕΕ πριν από την απογείωση της πτήσης, προκειμένου να καταπολεμηθεί η παράνομη μετανάστευση.

Τον περασμένο μήνα, η Frontex δημοσίευσε έρευνα σχετικά με τις βιομετρικές τεχνολογίες, η οποία εντόπισε τις πέντε πιο ελπιδοφόρες λύσεις (https://www.biometricupdate.com/202306/frontex-sees-5-new-biometric-techs-to-use-on-borders) που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τις υπηρεσίες ελέγχου των συνόρων τα επόμενα 20 χρόνια. Η Frontex βοηθά επί του παρόντος την ΕΕ να προετοιμαστεί για το επερχόμενο βιομετρικό σύστημα εισόδου και εξόδου (ΣΕΕ), καλώντας παράλληλα τους υπεύθυνους χάραξης τεχνολογίας στα σύνορα να υποβάλουν προϊόντα προς αξιολόγηση (https://www.biometricupdate.com/202304/frontex-invites-companies-to-pitch-border-biometrics-in-preparation-for-ees).

Ο οργανισμός, ωστόσο, έχει επίσης επικριθεί για τη βύθιση του σκάφους Adriana με τη διαμεσολαβήτρια της ΕΕ Emily O'Reilly να ξεκινά έρευνα (https://www.euronews.com/my-europe/2023/07/26/eu-watchdog-launches-investigation-into-frontexs-role-in-deadly-adriana-shipwreck?utm_medium=Social&utm_source=Twitter#Echobox=1690358521) αυτή την εβδομάδα για το ρόλο της Frontex στο θανατηφόρο ναυάγιο "μεταναστών". Κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2023, ο οργανισμός εντόπισε περισσότερες από 132.000 ΠΑΡΑΤΥΠΕΣ διελεύσεις των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ (https://frontex.europa.eu/media-centre/news/news-release/central-mediterranean-top-migratory-route-into-the-eu-in-first-half-of-2023-XtMpdL).

ΠΗΓΗ: https://www.biometricupdate.com/202307/frontex-sees-mobile-biometric-identification-as-a-solution-to-eu-border-checks-report


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!