Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023

Ξυλοδαρμός και λεηλασία σε ουκρανική φυλακή: Επανεμφανίστηκε ο Gonzalo Lira

Πηγή εικόνας: https://de.rt.com/europa/176686-gonzalo-lira-wieder-aufgetaucht/

Σε αυτό το βίντεο, ο Χιλιανός-Αμερικανός δημοσιογράφος και blogger Gonzalo Lira, ο οποίος είναι επιτέλους ελεύθερος και ασφαλής, μιλά για το γιατί συνελήφθη στην Ουκρανία και τι βασανιστήρια και κακομεταχείριση του συνέβησαν στις ουκρανικές φυλακές.

Ο Χιλιανοαμερικανός μπλόγκερ Gonzalo Lira, ο οποίος συνελήφθη τον Μάϊο από την ουκρανική μυστική υπηρεσία SBU με την κατηγορία της «φιλορωσικής συμπάθειας», επέστρεψε στο διαδίκτυο τη Δευτέρα και ανέφερε τις εμπειρίες του στη φυλακή σε μια σειρά από tweets και βίντεο. Σύμφωνα με τις δικές του δηλώσεις, ο Lira αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση για να περιμένει τη δίκη. Τώρα προσπαθεί να πάει στην Ουγγαρία για να υποβάλει αίτηση ασύλου.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, ο Lira ανέφερε τις εμπειρίες του τους τελευταίους τρεις μήνες σε μια μακρά σειρά tweets. Είχε βασανιστεί στο προδικαστικό κέντρο κράτησης (σημείωση: Siso; Ρωσικά Следственный ИЗОлятор):

«Όταν ήμουν στη φυλακή Siso, βασανίστηκα από τους άλλους κρατούμενους σε δύο από τα τέσσερα κελιά στα οποία βρισκόμουν. Οι φρουροί ΠΟΤΕ δεν χτυπούν κρατούμενους – αναθέτουν τα βασανιστήρια στους άλλους κρατούμενους. Ένας κρατούμενος μάλιστα μου ζήτησε συγγνώμη και μου είπε ότι δεν είχε άλλη επιλογή. Δεν είπε ψέμματα. Κατάλαβα».

Μιλώντας για τους τραυματισμούς που υπέστη κατά τη διάρκεια των βασανιστηρίων, ο blogger έγραψε:

«Υπέστην ένα σπασμένο πλευρό στο πρώτο μου κελί, αλλά δεν ήταν τόσο άσχημα. Η χειρότερη δυσκολία ήταν στο τέταρτο κελί μου.

Από τη 13 μ.μ. στις 21 Ιουνίου έως τις 19 μ.μ. την επόμενη μέρα – 30 ώρες – με χτύπησαν και στερήθηκα τον ύπνο, τα χέρια μου ήταν στριμμένα στους ώμους και με χτύπησαν πολύ άσχημα συνολικά».

Ένας από τους βασανιστές φέρεται να επιπλήχθηκε επειδή τραυμάτισε τον 55χρονο Lira στο στήθος. Η οδηγία ήταν να μην αφήσουν ίχνη.

Ο Lira δημοσίευσε φωτογραφίες των εγγράφων που περιγράφουν τις κατηγορίες εναντίον του, υποδηλώνοντας ότι τέθηκε υπό κράτηση ως αποτέλεσμα αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και βίντεο στο YouTube. Είπε ότι το μόνο βίντεο που είχε προσελκύσει την προσοχή των αρχών ειδικότερα ήταν το «Ουκρανία: Ένα αλφαβητάρι» - επρόκειτο για την εξήγησή του για το υπόβαθρο αυτής της σύγκρουσης με τη Ρωσσία, η οποία κατηγόρησε το Κίεβο ότι προκάλεσε τον πόλεμο.

Σύμφωνα με τον Lira, ξυλοκοπήθηκε και βασανίστηκε επειδή η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) ήθελε να του αποσπάσει όλες τις οικονομίες του - ύψους περίπου 100.000 δολλαρίων, συμπεριλαμβανομένων όλων των κατασχεθέντων υπολογιστών και τηλεφώνων:

«Συνολικά, μου απέσπασαν 70.000 δολλάρια και τα μοίρασαν μεταξύ τους. Πήραν επίσης άλλα 9.000 δολλάρια όταν με συνέλαβαν (τα χρήματα έκτακτης ανάγκης μου). Και άλλα 11.000, αυτά ήταν τα χρήματα της εγγύησης».

Επαίνεσε την πρεσβεία της Χιλής για τη φροντίδα που έλαβε στη φυλακή, σημειώνοντας ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ «μου τηλεφώνησε τρεις φορές, αλλά δεν μου έδωσε τίποτα για να "με υποστηρίξει" - μόνο κενά λόγια». Δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα τον εκδώσουν πίσω στην Ουκρανία επειδή η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ «μισεί και τα έντερά μου, τουλάχιστον αυτό μου είπαν».

Όταν του είπαν ότι θα κριθεί ένοχος στην επερχόμενη δίκη του και θα καταδικαστεί σε 5 έως 8 χρόνια σε στρατόπεδο εργασίας, ο Lira αποφάσισε να εγκαταλείψει την Ουκρανία και να υποβάλει αίτηση ασύλου στην Ουγγαρία:

«Δημοσιεύω αυτό το νήμα μόλις φτάσω στο συνοριακό πέρασμα
...
Αν δεν ακούσετε από μένα τις επόμενες 12 ώρες - καλά! Είμαι καθ' οδόν προς ένα στρατόπεδο εργασίας! Ευχηθείτε μου καλή τύχη», έγραψε στο Twitter.

Οι δώδεκα ώρες έχουν ήδη λήξει κατά τη στιγμή της δημοσίευσης αυτού του άρθρου. Έτσι, δεν είναι ακόμη σαφές εάν ο Lira κατάφερε να εγκαταλείψει τη χώρα ή εάν συνελήφθη στα σύνορα από τις ουκρανικές αρχές.

Η SBU είχε συλλάβει τον Lira την 1η Μαΐου, κατηγορώντας τον ότι «παράγει και διανέμει υλικά που θα δικαιολογούσαν την ένοπλη επίθεση της Ρωσσίας». Ένας δικαστής διέταξε να παραμείνει στη φυλακή μέχρι τη δίκη. Την πρώτη φορά που η SBU συνέλαβε τον Lira τον Απρίλιο του 2022, αφέθηκε ελεύθερος μετά από μια εβδομάδα χωρίς κατηγορία, πιθανώς λόγω δημόσιας πίεσης.


Περισσότερα για το θέμα - Η κράτηση του Gonzalo Lira από την Ουκρανία: Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αρνείται να σχολιάσει

Περισσότερα για το θέμα - 

Η κράτηση του Gonzalo Lira από την Ουκρανία: Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αρνείται να σχολιάσει (https://test.rtde.life/international/171534-gonzalo-liras-haft-in-ukraine/)


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο μαχητικός τρανς ακτιβιστής που απείλησε τον Gonzalo Lira είναι το νέο πρόσωπο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων

ΠΗΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ: https://www.berliner-zeitung.de/news/us-amerikanische-transfrau-sarah-ashton-cirillo-zu-sprecherin-der-ukrainischen-streitkraefte-ernannt-li.375736

Η στρατιωτική blogger και τρανσέξουαλ "Sarah Ashton-Cirillo" έκανε για πρώτη φορά όνομα για τον εαυτό της με απλοϊκή αντιρωσική προπαγάνδα στο Twitter. Τώρα ο Αμερικανός ακτιβιστής επιτρέπεται να εκπροσωπεί τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για ένα αγγλόφωνο ακροατήριο. Στον Αμερικανό blogger Gonzalo Lira, ο οποίος διώκεται από την SBU, η "Sarah Ashton-Cirillo" βλέπει τον προσωπικό εχθρό του.

(ΒΙΝΤΕΟ: https://vk.com/video-134310637_456268882?t=)

Από τον Vladislav Sankin

Το καθεστώς του Κιέβου πρόκειται τώρα να αποκτήσει ένα νέο πρόσωπο στα μάτια της Δύσης: μια μαχητική τρανς προσωπικότητα, ντυμένη με το στυλ του Ζελένσκι, πρόκειται τώρα να διαδώσει μια καθημερινή δόση αντιρωσικής προπαγάνδας σε αγγλικά χωρίς προφορά – όμορφα και αρκετά επίσημα μπροστά από τη σημαία της εδαφικής άμυνας της Ουκρανίας. Ο νέος ομιλητής είναι υπαξιωματικός του ουκρανικού στρατού και το όνομά του είναι Sarah Ashton-Cirillo. Μέχρι την έξοδό του ως τρανσέξουαλ και τη μετάβασή του σε «γυναίκα» το 2019, η Sarah Michael ονομαζόταν John Cirillo.

Στο Twitter, η "Sarah" έχει 145.000 οπαδούς. Με απλοϊκή προπαγάνδα μίσους εναντίον της Ρωσσίας, είχε κάνει ένα όνομα για τον εαυτό του εκεί. Οι μαζικοί βιασμοί και ο ευνουχισμός ομοφυλόφιλων Ουκρανών ανδρών από Ρώσους στρατιώτες, καθώς και το κυνήγι LGBTQ και ίντερσεξ ατόμων στη Μαριούπολη και σε άλλες πόλεις, είναι μεταξύ των «ιστοριών» (https://www.lgbtqnation.com/2022/06/war-crimes-lgbtq-people-ukraine-worse-people-can-imagine/) που έχει θέσει η Ashton-Cirillo στον κόσμο. Του αρέσει να λέει στα μέσα ενημέρωσης ότι μισεί εδώ και καιρό τη Ρωσσία με όλη του την καρδιά.

Το μίσος για τη Ρωσσία ήταν επίσης ένα από τα κίνητρα για την Ashton-Cirillo να έρθει στην Ουκρανία αμέσως μετά την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης. Πήγε στην περιοχή πρώτης γραμμής του Χάρκοβο, όπου σύντομα πήγε κοντά στον ουκρανικό στρατό. Αφού εργάστηκε ως στρατιωτικός ανταποκριτής για ένα περιοδικό LGBTQ, ξεκίνησε στρατιωτική καριέρα στον ουκρανικό στρατό.

Τώρα, από τις αρχές Ιουλίου, ο 46χρονος πρώην κτηματομεσίτης και πολιτικός τυχοδιώκτης (https://www.losangelesblade.com/2022/12/22/american-transgender-journalist-joins-ukrainian-military/) στέλνει καθημερινά μικρά προπαγανδιστικά βίντεο στο YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=u52doyQ9a6k) , σε ένα κανάλι YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=g0_q8dxF7z8) που δημιουργήθηκε ειδικά για το σκοπό αυτό από την ουκρανική εδαφική άμυνα. Τα μηνύματά του είναι απλά και σαφή: η Ρωσσία ευθύνεται για όλα τα δεινά του κόσμου και εδώ και καιρό χάνει στον πόλεμο της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσσία είναι ένα τρομοκρατικό, αποτυχημένο κράτος που σύντομα θα καταρρεύσει. Η «παράσταση» του ονομάζεται «Η Ρωσσία μισεί την αλήθεια». Έτσι, μπορεί να είναι μια απάντηση στην πύλη στα αγγλικά Russiatruth (https://russiatruth.co/american-tranny-working-for-ukrainian-military-says-theyve-re-captured-gonzalo-lira/), η οποία αναδημοσιεύει περιεχόμενο από RT, TASS και άλλα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Η επιλογή ενός τρανς ατόμου ως εκπροσώπου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας δεν είναι τυχαία. Ο Ashton-Cirillo έχει ήδη κάνει κάποια από τα μέσα ενημέρωσης με την προηγούμενη δουλειά του. Στόχος του ήταν να δώσει χρώμα ουράνιου τόξου στον μύθο της «Ουκρανίας» στη Δύση, να απεικονίσει την Ουκρανία στα μάτια της Δύσης ως καταφύγιο δυτικών «αξιών» διαφορετικότητας, όπου πατριώτες ομοφυλόφιλοι και τρανς άνθρωποι πολεμούν μαζί με άλλους θαρραλέους Ουκρανούς εναντίον των Ρώσσων βαρβάρων.

Η Ουκρανία, επίσης, είχε το δικό της ενδιαφέρον για το Cirillo. Η χώρα βλέπει τον εαυτό της ως μια συνολική αντίθετη εικόνα της γειτονικής Ρωσσίας, ως απόλυτη αντι-Ρωσσία. Εάν η προπαγάνδα για την ομοφυλοφιλία μεταξύ των νέων και, πιο πρόσφατα, η χειρουργική επέμβαση αλλαγής φύλου απαγορεύονται από το νόμο στη Ρωσσία, ολόκληρο το φάσμα των δραστηριοτήτων ΛΟΑΤΚΙ είναι ακόμη πιο απαιτητικό και προωθείται στην Ουκρανία.

Αυτά ταιριάζουν μεταξύ τους. Η συγγένεια μεταξύ της ιδεολογίας των ΛΟΑΤΚΙ και του ουκρανικού εθνικισμού φάνηκε από τους πρόσφατους εορτασμούς στο περιθώριο του «Μήνα Υπερηφάνειας» στη Γερμανία. Όταν ένας Ουκρανός τραγουδιστής τραγούδησε έναν ύμνο στον Μπαντέρα μπροστά σε ένα κοινό που ζητωκραύγαζε στο Μόναχο και ο Ουκρανός πρεσβευτής στο Βερολίνο ηγήθηκε προσωπικά της ουκρανικής πομπής στην παρέλαση του CSD ανέφερε το RT DE (https://freedert.online/meinung/174074-wie-rechtsoffen-ist-lgbt-bewegung/).

Ο Ashton-Cirillo ενσαρκώνει αυτόν τον δεσμό όπως κανένας άλλος. Στην Ουκρανία, έχει μάθει να διαδίδει απειλητικά μηνύματα (https://odysee.com/@RTDE:e/US-amerikanischer_Transgender-K%C3%A4mpfer_in_Ukraine_droht_nach_Festnahme_von_Lira:1?src=embed) εναντίον των «εχθρών» της Ουκρανίας σε κάθε ευκαιρία. Αξίζει να σημειωθεί ότι έτσι έβγαινε μπροστά κάθε φορά που ο πρώην συγγραφέας και blogger και – όπως και ο ίδιος – ο Αμερικανός πολίτης Gonzalo Lira συνελήφθη από την ουκρανική μυστική υπηρεσία SBU: τον Μάϊο του 2022, τον Μάϊο του 2023 και πιο πρόσφατα την 1η Αυγούστου, μόλις οκτώ ώρες αφότου ο Lira ανακοίνωσε τη διέλευση των συνόρων του στην Ουγγαρία για να υποβάλει αίτηση ασύλου (https://freedert.online/europa/176686-gonzalo-lira-wieder-aufgetaucht/). Οι πράκτορες της SBU, οι οποίοι ήταν από τους «καλύτερους στον κόσμο», ήξεραν πού να βρουν τον Γκονζάλο Λίρα, ανέφερε η «Σάρα» σε επίσημο βιντεοσκοπημένο μήνυμα στο Twitter.

(ΒΙΝΤΕΟ: https://vk.com/video-134310637_456268882?t=)

Αφού ο Lira παρατήρησε στο τελευταίο του βίντεο ότι δεν ήταν ομοφυλόφιλος και τρανς, η πρεσβεία των ΗΠΑ δεν ενδιαφέρθηκε για την απελευθέρωσή του, οι απειλές του ανταγωνιστή του Ashton-Cirillo μοιάζουν με προσωπική εκδίκηση.

Ωστόσο, υπάρχει ένα πρόβλημα με το όλο θέμα: Το έργο του στο YouTube του μαχητικού τρανσέξουαλ τρέχει εδώ και έξι εβδομάδες και δεν έχει ακόμη καταφέρει να δημιουργήσει περισσότερες από μερικές εκατοντάδες κλικ για την κύρια εκπομπή του «Η Ρωσσία μισεί την αλήθεια». Αν υπάρχει κάτι περιττό στα τεράστια γεωγραφικά πλάτη του YouTube, το οποίο είναι ήδη γεμάτο με φιλο-ουκρανικό περιεχόμενο, είναι η προπαγάνδα της διαπεραστικής «ομιλήτριας» Sarah Ashton-Cirillo, την οποία τόσο αφοσιωμένα διαδίδει για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

ΠΗΓΕΣ: 

https://de.rt.com/kurzclips/video/176765-im-ukrainischen-gefaengnis-geschlagen-und-ausgepluendert/

https://de.rt.com/europa/176686-gonzalo-lira-wieder-aufgetaucht/

https://de.rt.com/meinung/176850-militanter-transaktivist-gonzalo-lira-drohte/

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!