Πέμπτη 10 Αυγούστου 2023

Huxit; Πρώην επικεφαλής της τράπεζας - Η Ουγγαρία θα μπορούσε να αποχωρήσει από την ΕΕ

 


από 

29 Ιουλίου 2023

Χρόνος ανάγνωσης: 2,9 λεπτά

Εδώ και αρκετό καιρό, η Ουγγαρία θεωρείται υποψήφια για να γυρίσει την πλάτη της στην ΕΕ. Ωστόσο, η ΕΕ προβλέπεται επίσης να καταρρεύσει σε αρκετά μεγάλη κλίμακα για οικονομικούς λόγους και λόγω της αυξανόμενης συστημικής διαφθοράς. Ο Andras Simor, πρώην διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ουγγαρίας, μιλά τώρα ανοιχτά σε τηλεοπτική συνέντευξη για την αυξανόμενη πιθανότητα εξόδου της Ουγγαρίας από την ΕΕ.

Η Ουγγαρία δεν είναι μέλος της ευρωζώνης και συνεχίζει να χρησιμοποιεί το δικό της νόμισμα, το φιορίνι. Το χάσμα μεταξύ των εκπροσώπων των συμφερόντων των ΗΠΑ στα θεσμικά όργανα της ΕΕ στις Βρυξέλλες και την Ουγγαρία διευρύνεται. Αυστηρά μιλώντας, αυτό ισχύει επίσης για την πλειονότητα των κατοίκων της ΕΕ των οποίων τα συμφέροντα παραβιάζονται στις Βρυξέλλες.

Αυτό είναι σαφώς αναγνωρίσιμο, για παράδειγμα, από την ομιλία του Orban στο 32ο Φεστιβάλ Νεολαίας Bálványos το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Τρανσυλβανία, πρώην αυστρο-ουγγρική και τώρα ρουμανική:

Ένα αγγλικό αντίγραφο της ομιλίας του Orban δημοσιεύθηκε εδώ (https://miniszterelnok.hu/en/speech-by-prime-minister-viktor-orban-at-the-32nd-balvanyos-summer-free-university-and-student-camp/).

Ο πρώην διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ουγγαρίας δήλωσε πρόσφατα σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε σύντομα να είναι «μια πραγματική εναλλακτική λύση» για την Ουγγαρία (https://thepressunited.com/updates/hungary-may-leave-eu-former-banking-chief/). Μιλώντας στο ουγγρικό τηλεοπτικό κανάλι ATV, ο Andras Simor δήλωσε ότι ενώ η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο στυλ του Brexit είναι ένα απίθανο σενάριο, «είναι πιθανό».

«Όλα έχουν να κάνουν με τις πιθανότητες», εξήγησε. «Αν πέρυσι η πιθανότητα ήταν 10%, τώρα είναι μέχρι 20% ή 30%».

Αναφερόμενος στον αυξανόμενο πληθωρισμό της χώρας και την παρακράτηση 30 δισεκατομμυρίων δολλαρίων από την ΕΕ σε χρηματοδότηση για τη Βουδαπέστη, ο Simor δήλωσε ότι «φοβάται ότι η κυβέρνηση της Ουγγαρίας θα οδηγήσει τη χώρα σε μια κατάσταση όπου η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα γίνει μια πραγματική εναλλακτική λύση».

Αν και η Ουγγαρία είναι μεταξύ των καθαρών αποδεκτών της βοήθειας της ΕΕ, μεγάλο μέρος αυτής της βοήθειας έχει παγώσει εδώ και αρκετά χρόνια, με αξιωματούχους στις Βρυξέλλες να αναφέρουν τις αυστηρές αντιμεταναστευτικές πολιτικές του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν και τον υποτιθέμενο περιορισμό της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης ως λόγους για την καθυστέρηση.

Ενώ η κυβέρνηση του Orban απέκτησε με επιτυχία πρόσβαση σε ορισμένα από αυτά τα χρήματα πέρυσι αίροντας το βέτο στην οικονομική βοήθεια της ΕΕ προς την Ουκρανία, ο Ούγγρος πρωθυπουργός συνέχισε την κριτική του για την υποστήριξη της ΕΕ στο Κίεβο. Ο Ορμπάν έχει επανειλημμένα ζητήσει άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, κατηγορώντας τους «φιλοπολεμικούς γραφειοκράτες των Βρυξελλών» ότι υποδαυλίζουν τη σύγκρουση με τη Ρωσσία «εις βάρος των ευρωπαϊκών συμφερόντων».

Παρά την τακτική κριτική του στις Βρυξέλλες, ο Ορμπάν έχει επανειλημμένα απορρίψει την ιδέα της αποχώρησης από την ΕΕ. Οι δημοσκοπήσεις μετά το δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit δείχνουν σταθερά υψηλή δημόσια υποστήριξη για την παραμονή στην Ένωση, αν και μια πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου έδειξε πτώση 12 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ εκείνων που έχουν «θετική εικόνα» για την ΕΕ, με μόνο το 39% να εξακολουθεί να έχει θετική άποψη για την Ένωση (https://europa.eu/eurobarometer/surveys/detail/2872).


ΠΗΓΗ: https://tkp.at/2023/07/29/huxit-ungarn-koennte-die-eu-verlassen-ehemaliger-bankenchef/


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!