Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

(Ο εφιάλτης της προστασίας δεδομένων σε 4 τροχούς) Οι ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΣΥΛΛΕΓΟΥΝ «ΓΕΝΕΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ» (!!!!!!!!!!!!!) και «ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ» (!!!!!!!!!!!!) από οδηγούς και επιβάτες


Από τους 25 μεγάλους κατασκευαστές αυτοκινήτων, ούτε ένας (!!!!!!!!!!!) δεν πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις προστασίας δεδομένων. Φωτογραφία: Mozilla

Γνωρίζατε ότι το αυτοκίνητό σας κατασκοπεύει τις σεξουαλικές σας προτιμήσεις ή συλλέγει γενετικές πληροφορίες για εσάς και όλους τους επιβάτες σας; Αυτές και άλλες ιστορίες τρόμου ανακαλύφθηκαν από ερευνητές προστασίας δεδομένων του Mozilla σε 25 επιλεγμένους κατασκευαστές αυτοκινήτων. Πριν διαβάσετε, τοποθετήστε το κάθισμα σε όρθια θέση, δέστε τη ζώνη ασφαλείας σας. Το αυτοκίνητό σας θα μπορούσε να αποθηκεύσει αυτά τα δεδομένα.

Το Mozilla είναι κυρίως γνωστό μόνο για τα προγράμματα περιήγησης ιστού Firefox και Thunderbird. Ωστόσο, το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα κάνει περισσότερα και εξετάζει τακτικά προϊόντα για την προστασία δεδομένων ή ό, τι έχει απομείνει από αυτά ως μέρος της μορφής "* Privacy not inluded" (* PNI). Στο τελευταίο άρθρο, εξέτασε 25 μεγάλες και δημοφιλείς μάρκες αυτοκινήτων και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κανένας κατασκευαστής δεν πληροί τις απαιτήσεις προστασίας δεδομένων της Mozilla.

Επιπλέον, μόνο ένας κατασκευαστής, ένας γερμανικός, ανταποκρίθηκε στο αίτημα των επιστημόνων δεδομένων σχετικά με την κρυπτογράφηση των δεδομένων που συλλέχθηκαν. Για πρώτη φορά στην επταετή ιστορία του "Privacy Not Included", κανένα προϊόν δεν έλαβε θετική βαθμολογία.

Στην ιστοσελίδα του Mozilla (https://foundation.mozilla.org/de/privacynotincluded/categories/cars/), μπορείτε να ταξινομήσετε τα αποτελέσματα είτε με αλφάβητο είτε με "ανατριχιαστικό". Οι προφορικές κρίσεις κυμαίνονται από "λιγότερο προβληματικές" (Renault) έως "δυστυχώς όχι τόσο μεγάλες" (Audi) έως "γαμώτο" ή "αυτό είναι τρομερό" (Nissan).

Όλες οι άλλες μάρκες που εξετάστηκαν από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, τη Γαλλία και τη Νότια Κορέα, συμπεριλαμβανομένων των Jeep, Lexus, Subaru, Honda, Fiat, Kia και 15 άλλων βρίσκονται εκεί.

Οι κορυφαίοι 25 "κοριοί"– στα μάτια της Mozilla

Η Jen Caltrider, * PNI Program Director, συνόψισε μετά από πάνω από 600 ώρες έρευνας:

Όταν πρόκειται για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, όλα τα νέα αυτοκίνητα είναι πραγματικοί εφιάλτες σε τροχούς που συλλέγουν τεράστιες ποσότητες προσωπικών δεδομένων.

Και συνέχισε (https://foundation.mozilla.org/en/blog/privacy-nightmare-on-wheels-every-car-brand-reviewed-by-mozilla-including-ford-volkswagen-and-toyota-flunks-privacy-test/): «Για πολλούς ανθρώπους, το αυτοκίνητό τους είναι ένας ιδιωτικός χώρος - ένα μέρος όπου μπορούν να καλέσουν τον γιατρό τους, να έχουν μια πρόσωπο με πρόσωπο συζήτηση με το παιδί τους στο δρόμο για το σχολείο, να κλάψουν με την καρδιά τους για κάποιον έρωτα ή να οδηγήσουν σε μέρη που δεν θέλουν να γνωρίζει ο κόσμος. Αλλά αυτή η ιδέα δεν ανταποκρίνεται πλέον στην πραγματικότητα».

Ο Misha Rykov προσθέτει: «Δεν είναι η πρώτη φορά που η Mozilla αποκαλύπτει τις υπόγειες πρακτικές απορρήτου μιας βιομηχανίας. Αλλά τα αυτοκίνητα είναι ιδιαίτερα – η έλλειψη προστασίας δεδομένων επηρεάζει όχι μόνο τους οδηγούς, αλλά και τους επιβάτες και μερικές φορές ακόμη και τους περαστικούς που βρίσκονται κοντά (https://www.epochtimes.de/politik/deutschland/vom-fahren-in-einer-wanze-tesla-und-der-datenschutz-a3896471.html). Οι εταιρείες μπορούν να σας ακούσουν, να σας δουν και να σας παρακολουθήσουν. Αν κάθεσαι σε ένα αυτοκίνητο σήμερα, είναι σαν να αφήνεις το τηλέφωνό σου στον κατασκευαστή του αυτοκινήτου».

Για παράδειγμα, όλες οι μάρκες αυτοκινήτων που έχει δοκιμάσει η Mozilla για την προστασία δεδομένων έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου των ερευνητών απορρήτου σε τουλάχιστον δύο από τις πέντε κατηγορίες. Η βαθμολογία τους είναι συνεπώς συνεπής: "*Το απόρρητο δεν περιλαμβάνεται".

Με βάση τις κατηγορίες χρήσης δεδομένων, ελέγχου δεδομένων, ιστορικού (διαρροές δεδομένων, hacks και παραβιάσεις), ασφάλειας και τεχνητής νοημοσύνης, η Mozilla κατάφερε να δημιουργήσει μια ακολουθία - "από το κακό στο πολύ χειρότερο":




Τα 25 κορυφαία "καρφιά" σε 4 τροχούς - στα μάτια των χρηστών του Διαδικτύου

Οι χρήστες της ιστοσελίδας της Mozilla γενικά συμφωνούν. Ωστόσο, η Tesla επιτυγχάνει μια αρκετά εκπληκτική δεύτερη θέση και αποτελεί μια ολόκληρη 23 θέσεις στην βαθμολογία. (Από τις 14.09.) Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι χρήστες γενικά παραδέχονται ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν περισσότερες παραβιάσεις της προστασίας δεδομένων ή ότι τα μερικές φορές κραυγαλέα προβλήματα λόγω προηγούμενων αναφορών δεν είναι ούτε νέα ούτε απροσδόκητα για τους περισσότερους χρήστες (https://www.epochtimes.de/wirtschaft/unternehmen/tesla-diebstahl-von-100-gb-daten-autonomes-fahren-weit-von-umsetzung-entfernt-a4281643.html).

Εν τω μεταξύ, η Mozilla γράφει (https://foundation.mozilla.org/de/privacynotincluded/articles/its-official-cars-are-the-worst-product-category-we-have-ever-reviewed-for-privacy/): «Η Tesla είναι μόνο το δεύτερο προϊόν που έχουμε αξιολογήσει ποτέ που έχει λάβει όλα τα προειδοποιητικά σημάδια απορρήτου από εμάς. (Το πρώτο ήταν ένα chatbot AI που εξετάσαμε νωρίτερα φέτος. https://foundation.mozilla.org/privacynotincluded/replika-my-ai-friend/) Συγκεκριμένα, η Tesla έλαβε το βραβείο για «αναξιόπιστη τεχνητή νοημοσύνη». Ο αυτόματος πιλότος της μάρκας με τεχνολογία AI φέρεται να εμπλέκεται σε 17 θανατηφόρα ατυχήματα και 736 ατυχήματα (https://www.washingtonpost.com/technology/2023/06/10/tesla-autopilot-crashes-elon-musk/). Αρκετές κυβερνητικές έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη» (https://www.theverge.com/2023/7/26/23809183/tesla-autopilot-investigation-false-advertising-california-attorney-general).

Η GMC (+16) έχει επίσης αυξηθεί στις αξιολογήσεις των χρηστών, ακολουθούμενη από τη Mercedes-Benz (+10), την Acura (+9) και την Audi (+7). Τις υψηλότερες αποτυχίες υφίστανται σήμερα η Fiat και η Dodge με δώδεκα θέσεις η καθεμία, ακολουθούμενες από τις Subaru (-11), Lincoln (-8) και Jeep (-6).

Αντί για τις προαναφερθείσες κατηγορίες, ωστόσο, μόνο ένα μέτρο είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο: η «ανατριχιαστική» φύση των συλλεγόμενων δεδομένων. Η διαδικτυακή έρευνα καταλήγει στην ακόλουθη κατάταξη:


Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων γνωρίζουν περισσότερα για εμάς από εμάς

Ο κατάλογος των πληροφοριών που συλλέγονται είναι σημαντικά μεγαλύτερος από αυτόν των 25 κατασκευαστών (https://www.epochtimes.de/panorama/tech/datensicherheit-das-wissen-google-facebook-und-microsoft-wirklich-ueber-sie-a.html). Η Buick, μια αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία που ιδρύθηκε το 1899 και τώρα αποτελεί μέρος της General Motors, συλλέγει τα ακόλουθα δεδομένα από τους πελάτες της, σύμφωνα με τη Mozilla (https://foundation.mozilla.org/de/privacynotincluded/buick/):

"Ονόματα, διεύθυνση, δεδομένα γεωγραφικής θέσης, ηλικία, εθνικότητα, χρώμα [δέρματος], θρησκεία, ιατρικές βλάβες, σωματικές ή διανοητικές αναπηρίες, φύλο, ταυτότητα φύλου, εγκυμοσύνη, ιατρικές παθήσεις, σεξουαλικός προσανατολισμός. γενετικά, φυσιολογικά, συμπεριφορικά και βιολογικά χαρακτηριστικά, όπως δακτυλικά αποτυπώματα, αποτυπώματα προσώπου και φωνητικά αποτυπώματα, σαρώσεις ίριδας ή αμφιβληστροειδούς, πληκτρολογήσεις, βάδισμα ή άλλα φυσικά πρότυπα, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων ύπνου, υγείας ή κίνησης, ακουστικών, ηλεκτρονικών, οπτικών, θερμικών, οσφρητικών [οσφρητικών] ή παρόμοιων πληροφοριών.

Επιπλέον, υπάρχουν «πληροφορίες οχήματος, όπως πινακίδα κυκλοφορίας, αριθμός αναγνώρισης οχήματος (VIN), γεωγραφική θέση, ιστορικό διαδρομής, χρονοδιάγραμμα, ταχύτητα, κατεύθυνση οχήματος (πορεία), πληροφορίες ήχου ή βίντεο, καθώς και πληροφορίες που συλλέγονται από εικόνες κάμερας και δεδομένα αισθητήρων, πληροφορίες φωνητικών εντολών και σύστημα ψυχαγωγίας (συμπεριλαμβανομένου του ραδιοφώνου και του infotainment πίσω καθισμάτων) και χρήση δεδομένων WiFi».

Από όλα αυτά τα δεδομένα, αυτοί (και σχεδόν όλοι οι άλλοι) κατασκευαστές επιτρέπουν στον εαυτό τους να συνάγουν συμπεράσματα,

που αντικατοπτρίζουν τις προτιμήσεις, τα χαρακτηριστικά, τις ψυχολογικές τάσεις, τις προδιαθέσεις, τη συμπεριφορά, τις στάσεις, τη νοημοσύνη ή τις ικανότητές σας.

Ο κατάλογος των πληροφοριών που συλλέγονται από τη Fiat (συμπεριλαμβανομένων των Jeep, Dodge και Chrysler) είναι περισσότερο από δύο φορές μεγαλύτερος (https://foundation.mozilla.org/de/privacynotincluded/fiat/). Στην Tesla είναι περίπου το μισό και το περιεχόμενο δεν είναι λιγότερο εκτεταμένο (https://foundation.mozilla.org/de/privacynotincluded/tesla/).

Γενετικές πληροφορίες όλων των επιβατών

Εάν αυτό δεν είναι αρκετά τρομακτικό για εσάς, αγοράστε ένα Nissan ή τουλάχιστον διαβάστε την πολιτική απορρήτου (https://www.epochtimes.de/politik/fuehrerschein-nur-noch-15-jahre-gueltig-und-digital-a4236782.html). Εκεί, η Mozilla βρήκε την ακόλουθη διατύπωση:

"Ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού άδειας οδήγησης (https://www.epochtimes.de/politik/fuehrerschein-nur-noch-15-jahre-gueltig-und-digital-a4236782.html), του εθνικού ή κρατικού αριθμού ταυτότητας (https://www.epochtimes.de/politik/deutschland/die-steuer-id-als-universalschluessel-fuer-alle-verwaltungen-der-glaeserne-buerger-a3466376.html), του καθεστώτος υπηκοότητας, του καθεστώτος μετανάστευσης, της φυλής, της εθνικής καταγωγής, των θρησκευτικών ή φιλοσοφικών πεποιθήσεων, του σεξουαλικού προσανατολισμού, της σεξουαλικής δραστηριότητας, της ακριβούς γεωγραφικής θέσης, των δεδομένων διάγνωσης υγείας (https://www.epochtimes.de/politik/deutschland/verbindliche-e-patientenakte-ab-2024-a4180777.html) και των γενετικών δεδομένων." - Η Nissan δεν είναι μόνη σε αυτό, η Kia συλλέγει επίσης δεδομένα σχετικά με τη "σεξουαλική ζωή" των οδηγών της (https://www.epochtimes.de/politik/ausland/chinas-gen-firma-sammelt-genetische-daten-von-millionen-schwangeren-frauen-a3552691.html).

Στην περίπτωση της Nissan, όλα αυτά συλλέγονται "προκειμένου να είναι σε θέση να προσφέρουν υπηρεσίες συνδεδεμένων οχημάτων που χρησιμοποιούν ή βασίζονται σε δεδομένα γεωεντοπισμού για να επιτρέψουν πιο στοχευμένο μάρκετινγκ, καθώς και για εσωτερικούς σκοπούς αναφοράς και ανάλυσης, ..."

Μεταξύ άλλων, τα δεδομένα εγείρουν το ερώτημα πώς η Nissan μπορεί να συλλέξει αυτά τα δεδομένα. Δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με αυτό από τον κατασκευαστή.

Επιπλέον, τα δεδομένα συλλέγονται επίσης από όλους τους επιβάτες και τους επιβάτες – συμπεριλαμβανομένων των παιδιών. Αυτό δεν είναι παράνομο, διότι με την αγορά και τη χρήση συμφωνήθηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις. Σε αυτά, η Mozilla διαπίστωσε επίσης ότι ο οδηγός ενός Nissan πρέπει να ενημερώσει όλους τους επιβάτες του γι' αυτό. Συγκεκριμένα, αναφέρει:

"Έχουν δεσμευτεί να παρέχουν σε όλους τους χρήστες [...] και να εκπαιδεύσουμε και να ενημερώσουμε τους επιβάτες του οχήματός σας σχετικά με τις Υπηρεσίες και τις λειτουργίες και τους περιορισμούς του συστήματος, τους όρους της Συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένων των όρων και προϋποθέσεων σχετικά με τη συλλογή και χρήση δεδομένων και την προστασία δεδομένων, καθώς και την Πολιτική απορρήτου της Nissan.

Τουλάχιστον η Nissan είναι ειλικρινής

Όπως και η Buick, η Nissan χρησιμοποιεί «συμπεράσματα που εξάγονται από τις προσωπικές πληροφορίες που συλλέγει για να δημιουργήσει ένα προφίλ για έναν καταναλωτή που αντικατοπτρίζει τις προτιμήσεις, τα χαρακτηριστικά, τις ψυχολογικές τάσεις, τις προδιαθέσεις, τη συμπεριφορά, τις στάσεις, την ευφυΐα, τις ικανότητες και τις ικανότητές του».

Το ίδρυμα Mozilla το μεταφράζει ως εξής: Ο κατασκευαστής μπορεί να συμπεράνει «πόσο έξυπνος είσαι, αν τείνεις να πίνεις, αν έχεις κατάθλιψη και αν είσαι καλός στο να παίζεις σκάκι. Η Nissan λέει επίσης ότι «μπορείτε να κερδίσετε όσα περισσότερα χρήματα μπορείτε με αυτά τα πολύ προσωπικά δεδομένα» (https://www.epochtimes.de/technik/digital/wertvolle-daten-so-koennte-eine-vierkoepfige-familie-18-000-euro-im-jahr-verdienen-a3162772.html).

Ωστόσο, η Nissan πρέπει να πιστωθεί για την παραδοχή όλων αυτών, γράφει ο Mozilla. Η Nissan εξηγεί ότι «μπορεί να συλλέγει, να μοιράζεται και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και να πωλεί αυτές τις πολύ προσωπικές πληροφορίες». Ωστόσο, το θέμα είναι διαφορετικό: «Είναι πολύ πιθανό ότι και άλλοι κατασκευαστές αυτοκινήτων θα συλλάβουν, θα μεταβιβάσουν και θα πουλήσουν ακριβώς αυτό το υλικό. Απλώς δεν είναι τόσο ανοιχτοί και ειλικρινείς στις πολιτικές απορρήτου τους».

Αντί για συγκεκριμένες πληροφορίες, συχνά διαβάζουμε "για παράδειγμα", "θα μπορούσε να περιλαμβάνει" και "καθώς και άλλες πληροφορίες". "κ.λπ.." είναι επίσης μια δημοφιλής φράση των κατασκευαστών αυτοκινήτων, την οποία οι υποστηρικτές του προστατευτισμού δεδομένων δεν θέλουν να διαβάσουν. Ο λόγος για αυτό είναι ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη "λαμβάνουν μόνο ένα απόσπασμα και όχι έναν πλήρη κατάλογο". Ως ερευνήτρια απορρήτου, ωστόσο, η δουλειά της είναι να είναι «καταραμένα περίεργη».

"Γιατί δεν το ελέγχετε μόνοι σας;"

Αυτή η περιέργεια των ερευνητών της ιδιωτικής ζωής επεκτάθηκε όχι μόνο στα δεδομένα που συλλέγονται, αλλά και στον τρόπο μετάδοσής τους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κρυπτογράφηση, έτσι ώστε οποιοσδήποτε τρίτος να μην μπορεί απλά να υποκλέψει και να διαβάσει την κίνηση δεδομένων (https://www.epochtimes.de/politik/deutschland/so-lesen-geheimdienste-chats-auch-ohne-staatstrojaner-a4358875.html).

Η Mozilla ρώτησε και τις 25 αυτοκινητοβιομηχανίες σχετικά με αυτό και 24 κατασκευαστές δεν απάντησαν καθόλου. Μόνο η Mercedes απάντησε – χωρίς νόημα:

«Καθώς τα προϊόντα και οι υπηρεσίες αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, [...] Δεν είναι δυνατόν να δώσουμε καθολικές απαντήσεις στις ερωτήσεις σας. Προσπαθούμε να είμαστε διαφανείς σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των προϊόντων και των υπηρεσιών μας μέσω δημοσιεύσεων όπως ο ιστότοπός μας και τα εγχειρίδια χρήσης, επομένως σας ενθαρρύνουμε να ελέγξετε αυτά τα υλικά [...]».

«Καλή τύχη», σχολιάζει ο Mozilla, γιατί ακόμη και αυτοί θα δυσκολεύονταν. Σε σύγκριση με (https://foundation.mozilla.org/de/privacynotincluded/) άλλα προϊόντα που εξετάστηκαν από τη Mozilla, η Nissan αποδίδει περίπου τόσο άσχημα όσο το Halo Band της Amazon, το Watch Kids 4 Pro της Huawei. Χειρότερο από το Buick και τη Nissan είναι μόνο η πύλη Facebook της Meta.

Η Renault, στο άλλο άκρο της καταστροφής της ιδιωτικής ζωής, είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο με το WhatsApp, τα tablet Galaxy της Samsung και διάφορες εφαρμογές γνωριμιών. Έτσι, όλοι οι κατασκευαστές βρίσκονται σαφώς στο χειρότερο τρίτο όλων των προϊόντων που δοκιμάστηκαν.

Πώς να προστατευτείτε

Εκτός από τα οχήματα, η Mozilla συμπεριέλαβε επίσης τις περισσότερο ή λιγότερο έξυπνες εφαρμογές των κατασκευαστών οχημάτων στην έρευνά της. Εκτός από τα ίδια τα οχήματα, συνέλεξαν έναν όχι αμελητέο όγκο προσωπικών δεδομένων μέσω του smartphone σας. Οι πιο σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την προστασία δεδομένων στο αυτοκίνητο μπορούν να συνοψιστούν σε τρεις κατηγορίες:

Κατά την ενοικίαση, αγορά ή πώληση:
  • Πάντα να επαναφέρετε το αυτοκίνητό σας στις εργοστασιακές ρυθμίσεις πριν το πουλήσετε ή το ανταλλάξετε για να διαγράψετε τα δεδομένα σας και να αποσυνδεθείτε από την εφαρμογή.
  • Όταν αγοράζετε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, βεβαιωθείτε πάντα ότι ο προηγούμενος κάτοχος έχει καταργήσει τον λογαριασμό του που σχετίζεται με αυτό και επαναφέρετε το στις εργοστασιακές ρυθμίσεις.

Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένες συμβουλές ειδικά για τον κατασκευαστή που σχετίζονται με τις αντίστοιχες εφαρμογές, όπως το BMW CarData ή το FordPass Connect (https://foundation.mozilla.org/de/privacynotincluded/bmw/). Στη Ford, συνιστάται να το έχετε αυτό κατά νου ως ενοικιαστής ή μισθωτής.

Υπάρχουν επίσης περισσότερες πληροφορίες για αγοραστές και οδηγούς μοντέλλων της General Motor Group (Cadillac, GMC, Chevrolet, Buick) καθώς και της Ford και της Lincoln. Το ίδιο ισχύει και για τους οδηγούς Tesla (https://foundation.mozilla.org/de/privacynotincluded/tesla/). Στην περίπτωση του τελευταίου, μπορείτε να απενεργοποιήσετε την κοινή χρήση δεδομένων, αλλά η Tesla προειδοποιεί ότι σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να συμβεί ότι "το όχημά σας θα λειτουργεί μόνο σε περιορισμένο βαθμό, θα υποστεί σοβαρή ζημιά ή δεν θα είναι πλέον έτοιμο για χρήση".

Κατά τη χρήση:
  • Μην δίνετε τη συγκατάθεσή σας για εξατομικευμένες διαφημίσεις.
  • Εξαιρεθείτε από την πώληση των προσωπικών σας πληροφοριών, καθώς και από τη συμπεριφορική διαφήμιση με βάση τα συμφραζόμενα.
  • Χρησιμοποιείτε πάντα ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης και ρυθμίζετε έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων για εφαρμογές και υπηρεσίες που συνδέονται με το αυτοκίνητό σας.
  • Παρέχετε μόνο σε αξιόπιστα τρίτα μέρη πρόσβαση στα δεδομένα σας.
  • Όταν συνδέετε μια εφαρμογή για κινητά στο αυτοκίνητο, φροντίστε να ελαχιστοποιήσετε τον όγκο των δεδομένων που συλλέγονται μέσω της εφαρμογής - μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις ρυθμίσεις iOS ή Android για να περιορίσετε τα δεδομένα που συλλέγονται μέσω smartphone.
  • Εξετάστε το ενδεχόμενο πιθανής παραβίασης δεδομένων εάν δώσετε στο όχημά σας πρόσβαση σε Apple CarPlay, Android Auto, Google ή/και Alexa Auto. Είναι καλύτερα να βεβαιωθείτε ότι θέλετε πραγματικά να τους δώσετε πρόσβαση στα δεδομένα του οχήματός σας.
Ισχύει και σε άλλες περιπτώσεις
  • Απενεργοποιήστε την κοινοποίηση τοποθεσίας στην κινητή συσκευή σας.
  • Μην χρησιμοποιείτε το Amazon Alexa στο αυτοκίνητό σας εάν ανησυχείτε ότι η Amazon συλλέγει και χρησιμοποιεί αυτές τις πληροφορίες φωνητικού αιτήματος, τη διεύθυνση IP και τις πληροφορίες γεωγραφικής τοποθεσίας για να σας στείλει στοχευμένες διαφημίσεις.

Δεν φταίει απαραίτητα το αυτοκίνητο

Ο απλούστερος και ταυτόχρονα αποτελεσματικότερος τρόπος για την ασφάλεια των δεδομένων σε αυτόν τον τομέα θα ήταν να μην οδηγείτε αυτοκίνητο. Αυτή η λύση μπορεί να είναι προς το συμφέρον ορισμένων ομάδων, αλλά συχνά δεν είναι εφικτή στην καθημερινή ζωή. Επιπλέον, είναι άγνωστο ποια δεδομένα συλλέγουν τα λεωφορεία και τα τρένα.

Η οδήγηση αυτοκινήτου από άλλο κατασκευαστή δεν αποτελεί επίσης λύση, διότι πιθανώς συλλέγουν τις ίδιες πληροφορίες σχετικά με τους πελάτες και τους οδηγούς.

Εναλλακτικά, μπορείτε να οδηγήσετε ένα αυτοκίνητο που είναι εγγυημένο ότι δεν θα είναι συνδεδεμένο. Η γερμανική ιστορία της αυτοκινητοβιομηχανίας προσφέρει πολλές επιλογές για αυτό: Beetles, Bulli, Trabi, για να αναφέρουμε μόνο μερικά. Πριν από χρόνια, η BMW και η Mercedes παρήγαγαν επίσης αυτοκίνητα που μπορούσαν να οδηγηθούν και να επισκευαστούν χωρίς εκπαίδευση υπολογιστών.

Ωστόσο, εάν παίρνετε το κινητό σας τηλέφωνο μαζί σας όλη την ώρα, διατρέχετε τον κίνδυνο να αποκαλύψετε τα δεδομένα σας ούτως ή άλλως.


ΠΗΓΗ: https://www.epochtimes.de/technik/digital/autohersteller-sammeln-genetische-informationen-und-sexuelle-vorlieben-von-fahrern-und-insassen-a4408939.html?utm_source=nl-morning-subs&src_src=nl-morning-subs&utm_campaign=nl-morning_2023-09-16&src_cmp=nl-morning_2023-09-16&utm_medium=email&est=L9bJfs8594GXawdVbxLLsfXOeotsSvpp6Kjizt4WGUyR1upzDsK6Q%2B0yFbo%3D&utm_term=newstop&utm_content=1


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΦΥΛΑΚΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ:


Το γήπεδο NFL εξαπολύει ρομπότ ασφαλείας «robodog» οπλισμένο με λογισμικό νυχτερινής όρασης και αναγνώρισης προσώπου: Οι ιδιοκτήτες του σταδίου λένε ότι «οι οπαδοί μας το λατρεύουν»

https://leohohmann.com/2023/09/06/nfl-stadium-unleashes-robodog-security-robot-armed-with-night-vision-and-facial-recognition-software-stadium-owners-say-our-fans-just-love-it/


Παρακολουθήστε: Ο κυβερνήτης της Χαβάης Josh Green επιβεβαιώνει την αρπαγή γης για την δημιουργία "έξυπνης πόλης" - Εσείς ακόμη κοιμάστε;;;;;

https://lionessofjudah.substack.com/p/watch-hawaii-governor-josh-green?utm_campaign=email-post&r=2glxis&utm_source=substack&utm_medium=email


Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα ξεκινήσει το "SMART ePANTS" και άλλα ηλεκτρονικά ρούχα για να κατασκοπεύσει τα σώματα των Αμερικανών

https://www.naturalnews.com/2023-09-11-us-government-smart-epants-spy-naked-bodies.html


Η G20 σχεδιάζει την παγκόσμια υιοθέτηση ψηφιακών νομισμάτων και ταυτοτήτων

Αυτά τα συστήματα ψηφιακής ταυτότητας θα πρέπει να είναι παρόμοια με τα διαβατήρια εμβολιασμού Covid-19 της ΕΕ, απαιτεί η Ursula von der Leyen. Το μοντέλλο είναι "λειτουργικό και αξιόπιστο". Ο ΠΟΥ το χρησιμοποιεί ως παγκόσμιο πρότυπο για τη διευκόλυνση της κινητικότητας σε κρίσεις υγείας.

https://transition-news.org/g20-planen-weltweite-einfuhrung-digitaler-wahrungen-und-ids


  • Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!