Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023

ΔΙΑΒΑΣΤΕ, ποιές Εταιρείες Ε Π Λ Η Γ Η Σ Α Ν σοβαρά στήν Θεσσαλία!

 

Πλημμύρες: Οι επιχειρήσεις βγαίνουν από τίς λάσπες καί μετράνε τίς πληγές τους!



ΑΝΝΗ ΚΑΡΟΛΙΔΟΥ

Τις πληγές της αρχίζει να μετράει η Θεσσαλική βιομηχανία, με όλες τις επιχειρήσεις να έχουν πληγεί, κάποιες άμεσα και πάρα πολλές έμμεσα, ενώ η έκταση των ζημιών, το κόστος των ζημιών και των επιπτώσεων από τις καταστροφικές πλημμύρες, θα φανεί μόνο σε βάθος χρόνο, ενώ υπάρχει φόβος για ευρύτερες αρνητικές κοινωνικές εξελίξεις, με μειώσεις στις θέσεις απασχόλησης και στο εισόδημα.



Τα παραπάνω δήλωσε στο makthes.gr η κα. Έλενα Καματέρη, γενική διευθύντρια του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών ( ΣΘΕΒ), τονίζοντας ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εκτιμηθούν, οι επιπτώσεις στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας.

“Από τις πληγείσες εταιρείες, ορισμένες έχουν πληγεί άμεσα, έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες όπως η Del Monte στον Πλατύκαμπο Λάρισας, η Intercomm Foods με εγκαταστάσεις στα Τέμπη, η χαλβαδοποιία Αφοι Παπαγιάννη, ενώ εκτός λειτουργίας έχει βγει και το εργοστάσιο της γαλακτοβιομηχανίας Όλυμπος, στη ΒΙΠΕ Λάρισας. 

Χειρότερο πλήγμα δέχθηκε το άλλο εργοστάσιο της οικογενείας Σαράντη, στα Τρίκαλα, το εργοστάσιο της ΤΥΡΑΣ, το οποίο επίσης έχει τεθεί εκτός λειτουργίας”, ανέφερε ενδεικτικά η κα. Καματέρη.

Να σημειωθεί ότι οι 60 επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στη ΒΙΠΕ Λάρισας, η οποία ηλεκτροδοτείται, θεωρητικώς μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν, αλλά υπάρχουν προβλήματα πρόσβασης και εφοδιασμού των εταιρειών.

Στο ΣΘΕΒ πραγματοποιούνται καθημερινά συσκέψεις , προκειμένου να συλλεγούν στοιχεία για τα πλήγματα που έχουν δεχθεί οι Θεσσαλικές επιχειρήσεις και βιομηχανίες, όπως επίσης να διαμορφωθεί ο κατάλογος των αιτημάτων στήριξης της οικονομίας της Θεσσαλίας, από την κυβέρνηση.

Συνάντηση με Τριαντόπουλο

Ο ΣΘΕΒ έχει ήδη ζητήσει συνάντηση με τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Τριαντόπουλο, ενώ τα θέματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις είναι πολλά.

Με την εθνική οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, κλειστή στο ύψος των Τεμπών για ακόμη 48 ώρες, τις σιδηροδρομικές μετακινήσεις παγωμένες και, τα πολλά εμπόδια στην πρόσβαση των εργαζομένων στις επιχειρήσεις, θα απαιτηθεί χρόνος για να αποκαλυφθεί η πραγματική έκταση των ζημιών αφού καθαριστούν οι λάσπες, τα φερτά υλικά και τα σκουπίδια που έχουν πνίξει τις περιοχές που πλημμύρισαν.

Καταστροφή στις υποδομές

Το επόμενο βήμα θα είναι η προσπάθεια ανάκαμψης, κάτι που επίσης θα απαιτήσει χρήμα και χρόνο, ακόμη και για όσες επιχειρήσεις καλύπτονται ασφαλιστικά καθώς οι προμήθειες νέων μηχανημάτων, ανταλλακτικών, παίρνουν μήνες.

“Αυτό που μας απασχολεί είναι να γίνει το ταχύτερο δυνατό η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας. 

Ο Κάμπος, ο πρωτογενής τομέας όπως και η Βιομηχανία της περιοχής μας έχει μεγάλες δυνατότητες, οπότε θα πρέπει να επιστρέψει στις υψηλές παραγωγικές επιδόσεις που είχε πριν τις καταστροφικές πλημμύρες, κάτι που θα απαιτήσει πολύ χρόνο γιατί έχουν πληγεί και βασικές υποδομές- δρόμοι, γέφυρες, ο σιδηρόδρομος.

“Ανησυχούμε για τις κοινωνικές επιπτώσεις στο ενδιάμεσο διάστημα, για τις οικογένειες που θα πρέπει να πορευτούν σε αυτές τις συνθήκες και οι οποίες υπάρχει ανάγκη να στηριχθούν, αλλά οπωσδήποτε πολλά θα κριθούν από την ανάκαμψη των επιχειρήσεων”, κατέληξε η κα. Καματέρη.



https://www.makthes.gr/plimmyres-oi-epicheiriseis-vgainoyn-apo-tis-laspes-kai-metrane-tis-pliges-toys-664709





3 σχόλια:

  1. Οί πληγές είναι χειρότερες καί περισσότερες κι'από τίς (10) πληγές τού....Φαραώ..!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όταν ηγούμενος στό Αγ.Ορος
    είπε ότι ένας λόγος (σοβαρός)
    πού έγινε αυτό τό μεγάλο κακό στόν Θεσσαλικό κάμπο καί ειδικότερα είπε γιά τήν Καρδίτσα καί τά Τρίκαλα αλλά καί γενικότερα στήν Περιφέρεια τής Θεσσαλίας,
    ήταν λόγω τού ότι σέ πολύ υψηλό ποσοστό οί άνθρωποι εκεί ασχολούνται μέ ΜΑΓΕΙΕΣ.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως "ακούγεται" τά τελευταία 24ωρα εντονότατα αυτή η ΛΥΠΗΡΟΤΑΤΗ πρόρηση, πώς ένας από τούς λόγους πιθανότατα νά είναι ΚΑΙ αυτός.
      Η σχετική μας ανάρτηση εδώ : https://odysseiatv.blogspot.com/2023/09/blog-post_890.html

      Διαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!