Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2023

Οι νέοι κανόνες ασύλου του Βελγίου: ΠΑΓΩΜΑ ΕΙΣΔΟΧΗΣ ΓΙΑ ΑΓΑΜΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ

Ένας άνδρας δίπλα στις σκηνές ενός αυτοσχέδιου καταυλισμού λ@@@@@μεταναστών στις 2 Μαρτίου 2023 στις Βρυξέλλες. 
Φωτογραφία: KENZO TRIBOUILLARD/AFP via Getty Images



Τα καταφύγια προσφύγων του Βελγίου είναι επίσης χρόνια υπερφορτωμένα. Η βελγίδα υφυπουργός Ασύλου και Μετανάστευσης θέτει τώρα προτεραιότητες και θέλει να κρατήσει όλες τις θέσεις για οικογένειες και παιδιά.

Στο Βέλγιο, οι άγαμοι άνδρες αιτούντες άσυλο δεν γίνονται πλέον δεκτοί προσωρινά σε κρατικούς θεσμούς. Αυτό ανακοινώθηκε από τη Nicole de Moor, Υφυπουργό Ασύλου και Μετανάστευσης, στις 29 Αυγούστου. Την αποκαλεί «δύσκολη απόφαση», αλλά επισημαίνει ότι ο αριθμός των οικογενειών με παιδιά που ζητούν άσυλο έχει αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες ημέρες. Γι' αυτό θέλει να κρατήσει όλες τις θέσεις για αυτούς πριν έρθει ο χειμώνας.

«Θέλω πραγματικά να αποφύγω τα παιδιά να καταλήξουν στους δρόμους. Η χώρα μας κάνει περισσότερα από όσα της αναλογούν εδώ και πολύ καιρό. Πραγματικά δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι, επειδή φέτος υπάρχουν 19.000 αιτούντες άσυλο καταγεγραμμένοι στο Βέλγιο, ενώ στην Πορτογαλία, μια χώρα με παρόμοιο πληθυσμό, υπάρχουν μόνο 1.500», δήλωσε η De Moor (https://www.nicoledm.be/nieuws/tijdelijk-geen-opvang-meer-voor-alleenstaande-mannen/).

2.000 άγαμοι άνδρες σε λίστα αναμονής

Σύμφωνα με τη βελγική κυβέρνηση, η χώρα σημείωσε το 2022 αύξηση των αιτήσεων άνω του 47% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος - υψηλό από το μεγάλο κύμα προσφύγων το 2015. Και σύμφωνα με τον Οργανισμό Ασύλου της ΕΕ, το 2021 οι άνδρες αντιπροσώπευαν το 70% των αιτήσεων ασύλου, όπως ανέφερε η «Bild» (https://www.bild.de/politik/ausland/politik-ausland/asyl-regeln-in-belgien-keine-unterkunft-mehr-fuer-alleinstehende-maenner-85231752.bild.html). Τα σπίτια των προσφύγων στο Βέλγιο είναι χρόνια υπερφορτωμένα. Σύμφωνα με τη βελγική κυβέρνηση, περίπου 3.000 αιτούντες άσυλο ήταν ήδη άστεγοι στη χώρα στις αρχές του έτους.

Σύμφωνα με την 39χρονη de Moor, «νέα κέντρα θα συνεχίσουν να ανοίγουν». «Αλλά πέρυσι, όλοι είδαν πόσο δύσκολο είναι να δημιουργηθούν χώροι υποδοχής», λέει, δικαιολογώντας την απόφασή της. Υπάρχουν ήδη περίπου 2.000 άγαμοι άνδρες στη λίστα αναμονής, σύμφωνα με τον υπουργό. Παιδιά έρχονταν επίσης στο Βέλγιο κάθε μέρα, με ή χωρίς γονείς.

«Δεν θέλω να δω παιδιά σε ένα χαρτόκουτο στο εγγύς μέλλον», δήλωσε η de Moor στην ολλανδόφωνη εφημερίδα De Standaard (https://www.standaard.be/cnt/dmf20230830_92277855?). Πέρυσι, δημιουργήθηκαν 9.000 επιπλέον θέσεις (https://twitter.com/Nicole_demoor/status/1696892742754775056).

Δεν διευκρίνισε πόσο καιρό αναμένεται να ισχύσει η απόφαση και οι υπηρεσίες που παρέχονται από το δίκτυο της Fedasil θα ανασταλούν. Το Δίκτυο Fedasil είναι η κρατική υπηρεσία για την υποστήριξη των αιτούντων άσυλο.

Σκληρή κριτική από κυβερνητικό επίπεδο

Προφανώς, δεν συμφωνούν όλοι στην κυβέρνηση με την απόφαση της Υφυπουργού Ασύλου και Μετανάστευσης. Ο αντιπρόεδρος της βελγικής κυβέρνησης Georges Gilkinet του κόμματος Ecolo τις περιέγραψε ως «εξαιρετικά προβληματικές» και «απαράδεκτες», σύμφωνα με την De Standaard. «Το κράτος πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς όλους τους αιτούντες άσυλο», λέει ο 52χρονος Gilkinet, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Μεταφορών.

Τον περασμένο χειμώνα, η πόλη των Βρυξελλών στέγασε αιτούντες άσυλο σε ξενοδοχείο στο φλαμανδικό έδαφος (άλλη περιοχή της χώρας), αφού οι αιτούντες άσυλο αναζήτησαν καταφύγιο σε καταυλισμούς και σκηνές κατά μήκος του καναλιού. Σύμφωνα με τον De Standaard, η De Moor δεν αρνείται ότι μια τέτοια κατάσταση θα μπορούσε να συμβεί ξανά. Ωστόσο, ο υφυπουργός χαρακτήρισε τη συνεργασία με τις Βρυξέλλες «πολύ καλή». «Πρόσφατα αποφάσισα να επεκτείνω το καταφύγιο έκτακτης ανάγκης στις Βρυξέλλες. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε μαζί τους», δήλωσε η De Moor.

Ωστόσο, ο υπουργός Βρυξελλών Bernard Clerfayt (DéFi) επέκρινε έντονα την απόφαση: «Η κυβέρνηση De Croo αφήνει χιλιάδες αιτούντες άσυλο να περιφέρονται στους δρόμους και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς των Βρυξελλών». Στο παρελθόν, η βελγική κυβέρνηση έχει καταδικαστεί αρκετές φορές ενώπιον του Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών των Βρυξελλών. Ο λόγος: δεν θα προσφέρει στους ανθρώπους στέγαση όπως απαιτείται από το διεθνές δίκαιο. Η De Moor αρνούνταν πάντοτε να καταβάλει τα σχετικά πρόστιμα.

Ένας χρήστης της πλατφόρμας X δίνει στην υφυπουργό Ασύλου και Μετανάστευσης την ακόλουθη συμβουλή (https://twitter.com/GuyBo55429208/status/1696608468751339726): «Nicole, αν η μπανιέρα ξεχειλίσει, πρώτα κλείνουμε την βρύση και μετά αρχίζουμε να σφουγγαρίζουμε... Το σφουγγάρισμα με τη βρύση ανοιχτή δεν οδήγησε ποτέ σε επιτυχία!»


«Χώρες όπως η Γερμανία βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση»



Ωστόσο, η δήλωση της υπουργού Nicole de Moor αναφέρει ότι τα μέτρα που ελήφθησαν πέρυσι εξασφάλισαν ότι «δεν υπήρξε έκρηξη αιτήσεων ασύλου στη χώρα μας» (https://www.nicoledm.be/nieuws/tijdelijk-geen-opvang-meer-voor-alleenstaande-mannen/). «Χώρες όπως η Γερμανία βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση». Ενώ η γενική μεταναστευτική πίεση προς την Ευρώπη συνέχισε να αυξάνεται κατά 30%, θα παραμείνει σταθερή σε υψηλό επίπεδο στο Βέλγιο. Άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Σουηδία, έχουν πολύ λίγες αιτήσεις ασύλου.

Σύμφωνα με τις δικές της δηλώσεις, η υφυπουργός συνεργάζεται με τους ευρωπαίους συναδέλφους της για ένα σύμφωνο μετανάστευσης που θα μεταρρυθμίσει ριζικά την ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου και μετανάστευσης. «Μεταξύ άλλων, το σύμφωνο έχει ως στόχο να προβλέπει μια ταχεία διαδικασία στα σύνορα στα εξωτερικά σύνορα και μια δικαιότερη κατανομή των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη», ανέφερε η επιστολή.

Οι συμφωνίες με τρίτες χώρες, όπως η Τυνησία, θα συμβάλουν επίσης στην καλύτερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και των συνόρων. Ωστόσο, αυτό θα πάρει χρόνο - και τον ερχόμενο χειμώνα, η χώρα θα βρεθεί και πάλι αντιμέτωπη με μια περίπλοκη κατάσταση υποδοχής. Η υφυπουργός Nicole de Moor δίνει προτεραιότητα στις οικογένειες και τα παιδιά.


ΠΗΓΗ: https://www.epochtimes.de/politik/ausland/belgiens-neue-asylregeln-aufnahmestopp-fuer-alleinstehende-maenner-a4393444.html?utm_source=nl-morning-expired&src_src=nl-morning-expired&utm_campaign=nl-morninig_2023-09-01&src_cmp=nl-morninig_2023-09-01&utm_medium=email&est=9%2FFl%2Bys5wgvcD52d3LnNapozVNB3uqiPd6PSZubipZMjroohaRxaSKhFtII%3D&utm_term=news4&utm_content=4


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!