Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023

Η δύναμη του εκπαιδευτικού: χειραγώγηση μέσα στην τάξη



Ο σημαντικότερος στόχος της εκπαίδευσης είναι η διατήρηση των ηθικών προτύπων της ανθρωπότητας και του πολιτισμού της. Είναι το μέσο με το οποίο μεταδίδονται οι γνώσεις και οι δεξιότητες και διδάσκει πώς οι άνθρωποι πρέπει να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Οι άνθρωποι με λίγες γνώσεις και φτωχές κρίσιμες δεξιότητες δεν είναι σε θέση να δουν μέσα από ψέμματα και απάτες. Η εκπαίδευση διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο. Καθώς οι σοσιαλιστικές και κομμουνιστικές νοοτροπίες και παράγοντες εισβάλλουν σε όλα τα επίπεδα του εκπαιδευτικού συστήματος, οι μαθητές γίνονται χαζοί, άκριτοι και αδαείς, και ως εκ τούτου πιο επιρρεπείςστηχειραγώγηση.


Αφενός, η εκπαίδευση χρησιμεύει για τη διατήρηση της ηθικής και του πολιτισμού και, αφετέρου, για την απόκτηση ικανοτήτων. Αλλά τι συμβαίνει όταν δεν υπάρχουν αρκετοί σοφοί δάσκαλοι; Η πλύση εγκεφάλου ξεκινά στην τάξη - μια μακροχρόνια στρατηγική, όπως δείχνουν τα αρχεία από την αρχαία Αίγυπτο.

Πού είναι οι απαρχές των σχολείων; Η διδασκαλία στις σχολικές τάξεις στην αρχαία Αίγυπτο ξεκίνησε γύρω στο 2135 π.Χ. Τα ατομικά δίδακτρα που ήταν συνηθισμένα πριν δεν μπορούσαν πλέον να καλύψουν την ανάγκη για δημόσιους υπαλλήλους στην αρχαία Αίγυπτο. Έτσι, τα παιδιά απέκτησαν τις βασικές γνώσεις και δεξιότητές τους στην ανάγνωση, τη γραφή και την αριθμητική σε μεγάλες ομάδες.

Λόγω της μετατροπής των ατομικών μαθημάτων σε σχολικές λειτουργίες, η μεταφορά της γνώσης έπρεπε να μεταφερθεί σε μια σφιχτή, τεχνικά και ηθικά διαμορφωμένη δομή.

Οι νεώτεροι μαθητές διδάσκονταν στις αυλές, οι μεγαλύτεροι μαθητές πήγαιναν στο σχολείο ενός γραφέα, στον λεγόμενο «οίκο της ζωής». Εκτός από τη γραφή και την ανάγνωση, η γεωμετρία και η αστρονομία διδάσκονταν επίσης εκεί. Αργότερα ακολούθησαν η γεωγραφία, η ιατρική, το δίκαιο, η διοίκηση και η θρησκεία και, σε ορισμένες περιπτώσεις, η ερμηνεία των ονείρων.

Μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση γραφέων άνοιξε πρακτικά τις πύλες στην ελίτ στην αρχαία Αίγυπτο. Πριν από επαγγέλματα όπως του γιατρού, του ιερέα, αλλά και αυτό ενός υψηλόβαθμου στρατιωτικού μέλους προηγήθηκε η εκπαίδευση των γραφέων.


Το επάγγελμα του γραφέα


Πηγή εικόνας: https://tiemvangngoctham.com/%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%AF%CE%B1-%CE%B1%CE%AF%CE%B3%CF%85%CF%80%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%B3%CE%BB%CF%85%CF%80%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-k.html

Παρ' όλα αυτά, μόνο τρία έως τέσσερα τοις εκατό του αρχαίου αιγυπτιακού πληθυσμού παρακολούθησαν το σχολείο. Για τους υπόλοιπους και ως επί το πλείστον χωρίς ταλέντο απογόνους, η εκπαίδευση ήταν περιττή. Συναίνεσαν σε καθήκοντα όπως η διαχείριση της οικογένειας και του νοικοκυριού και η γεωργία.

Οι γραφείς ήταν προνομιούχοι στην αιγυπτιακή κοινωνία. Τους δόθηκε μεγάλη ευθύνη και από την άποψη των Αιγυπτίων αυτό ήταν ένα πολύ επιθυμητό επάγγελμα. Με μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση γραφέων, κάθε πολίτης με ταλέντο στην ανάγνωση και τη γραφή θα μπορούσε να αποκτήσει θέση δημόσιου υπαλλήλου.

Πηγή εικόνας: https://slideplayer.gr/slide/2679508/


Πηγή εικόνας: https://slideplayer.gr/slide/2679508/

Χειραγώγηση μαθητών – προπαγάνδα στην αρχαία Αίγυπτο

Την εποχή του Νέου Βασιλείου (https://lehrbuch-psychologie.springer.com/sites/default/files/atoms/files/leseprobe.pdf), η ανάγκη για γραφείς αυξήθηκε, οπότε η εκπαίδευση των γραφέων μεταρρυθμίστηκε. Προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες, έγιναν «ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ» ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤ' ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ. Αντ' αυτού, δόθηκε μεγαλύτερη προσοχή στο πρακτικό μέρος, τη γραφή και την ανάγνωση. Ήταν η πρώτη φορά που τεκμηριώθηκε πώς Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΕΤΗ, ΤΗΝ ΕΥΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΝΗ ΕΓΙΝΕ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΑ ΥΠΟΘΕΣΗ.

ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΥΠΑΚΟΗ ΣΥΖΗΤΟΥΝΤΑΝ ΣΥΧΝΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ.

Οι ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ συχνά ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΑΝ τα ΟΦΕΛΗ της – αν και ΜΟΝΟΤΟΝΗΣ ΖΩΗΣ ενός ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ.

Ο ΣΤΟΧΟΣ ΗΤΑΝ ΝΑ ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΘΕΙ Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ, ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΗ, καθώς και αυτή ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΤΗ, ΤΟΥ ΨΑΡΑ Ή ΒΑΡΚΑΡΗ. (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)

Η «συντεχνία των γραφέων» προφανώς ανησυχούσε ότι δεν θα είχαν αρκετούς απογόνους. Προκειμένου να σταματήσει η παρακμή των γραφέων, Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΦΗΜΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ. του επαγγέλματος αυξήθηκε από την κρατική προπαγάνδα. Γράφτηκαν πομπώδεις επαινετικοί ύμνοι, οι οποίοι επαίνεσαν το επάγγελμα του γραφέα στους υψηλότερους τόνους.

Είναι στο γράψιμο που πρέπει να κατευθύνετε τις σκέψεις σας ...
Δεν γνωρίζω κανένα επάγγελμα που θα μπορούσε να συγκριθεί (με αυτό του συγγραφέα)...
Θα σας διδάξω να αγαπάτε τα βιβλία περισσότερο από τη μητέρα σας
και θα διαδώσω την υπεροχή τους (των βιβλίων) ενώπιόν σας».


ΔΙΑΦΘΟΡΑ – ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΚΑΚΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΩΝ

Οι γραφείς είχαν αποκτήσει δύναμη και προνόμια με την πάροδο του χρόνου. Αλλά η ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΙΧΕ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ. Ο Φαραώ Σέσωστρις III το έμαθε αυτό από το «σκάνδαλο της Ελεφαντίνης» (https://kups.ub.uni-koeln.de/6676/1/MA_pTurin1887_Fauerbach.pdf).

Ο Φαραώ άρχισε τότε να χωρίζει όλους τους μελλοντικούς δημόσιους υπαλλήλους από τις οικογένειές τους. Από τότε, εκπαιδεύτηκαν στη βασιλική αυλή και εκπαιδεύτηκαν σε αρετές με στόχο την πρόληψη της κλοπής και της διαφθοράς.

Το σύστημα αξιών των παιδιών διαμορφώθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε η πίστη και η αφοσίωση ανήκαν αποκλειστικά στον Φαραώ και τους θεούς.



ΠΗΓΗ: https://www.epochtimes.de/panorama/geschichten/die-macht-des-erziehers-manipulation-im-klassenzimmer-teil-2-a3053878.html



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ




ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Αριστερά είναι υπέρ ενός ενιαίου σχολείου – κατάργηση της σχολικής βαθμολόγησης και των εργασιών στο σπίτι, καθώς και της εκπαιδευτικής κυριαρχίας των ομοσπονδιακών κρατιδίων
https://www.epochtimes.de/politik/deutschland/linke-papier-schulnoten-und-hausaufgaben-abschaffen-lehrerverband-lehnt-ab-a4412213.html



1 σχόλιο:

  1. To Πορτοφόλι Google διαρρέει αριθμούς καρτών μέσω του NFC (video)
    https://techmaniacs.gr/to-portofoli-google-diarreei-kodikoys-karton-meso-toy-nfc/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!