Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023

«Στεγαστικός σοσιαλισμός» στο Βερολίνο; Η Γερουσία θέλει να επιτρέψει ΤΟ ΠΟΛΥ ΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΟ ΑΝΑ ΑΤΟΜΟ (!!!!!!!!!) από τον Ιανουάριο του 2024

 

Nikolaiviertel, Βερολίνο.

Από τον 17 Σεπτεμβρίου 2023



Τα διαμερίσματα είναι σπάνια στο Βερολίνο. Η Γερουσία υπό την ηγεσία του CDU αντιδρά τώρα με έναν δραστικό κανονισμό στέγασης για τους ενοικιαστές - ένα δωμάτιο ανά άτομο θα πρέπει να είναι αρκετό. Ένας πολιτικός του FDP ανακαλεί στην μνήμη μας τις σοσιαλιστικές συνθήκες όπως στη ΛΔΓ.

Η πρωτεύουσα της Γερμανίας υποφέρει από έλλειψη στέγης εδώ και πολύ καιρό. Επί του παρόντος, υπάρχει έλλειψη σχεδόν 100.000 διαμερισμάτων, πράγμα που σημαίνει ότι το Βερολίνο έχει το μεγαλύτερο έλλειμμα στέγασης στη Γερμανία. Τώρα η Γερουσία πρότεινε έναν αυστηρό κανονισμό για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Στην περίπτωση της νέας ενοικίασης όλων των κρατικών διαμερισμάτων, θα πρέπει να διατίθεται κατ' ανώτατο όριο ένας χώρος διαβίωσης ανά μέλος του νοικοκυριού». Αυτό αναφέρεται σε σχέδιο της Γερουσίας, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του Β.Ζ. (https://www.bz-berlin.de/berlin/fuer-singles-nur-noch-eine-ein-zimmer-wohnung-zulaessig_

Αυτό σημαίνει ότι οι εργένηδες του Βερολίνου θα επιτρέπεται να μετακομίζουν μόνο σε διαμερίσματα ενός δωματίου και τα ζευγάρια θα επιτρέπεται να μετακομίζουν σε διαμερίσματα δύο δωματίων το πολύ. Θα υπάρξουν εξαιρέσεις για οικογένειες με παιδιά.

Επηρεάζονται οι στεγαστικοί συνεταιρισμοί κρατικής ιδιοκτησίας

Η ιδέα της Γερουσίας υπό την ηγεσία του CDU βασίζεται σε ένα σχέδιο για τη νέα συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Γερουσίας και των κρατικών στεγαστικών συνεταιρισμών. Η έννοια της διανομής κατοικιών με δελτίο θα εφαρμοστεί τότε αναλόγως στους ενοικιαστές ακινήτων που ανήκουν σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς (https://www.epochtimes.de/politik/deutschland/mietenstopp-wuergt-wohnungsbau-endgueltig-ab-spd-plaene-veraergert-immobilienwirtschaft-a4394432.html), όπως αναφέρει το "t-online" (https://www.t-online.de/region/berlin/id_100244078/mieten-in-berlin-drastischer-wohnungsplan-fuer-singles-in-der-hauptstadt.html).

Οι κρατικοί οικοδομικοί συνεταιρισμοί είναι οι Degewo, Gesobau, Gewobag, Stadt und Land, WBM και Howege. Μαζί, έχουν περίπου 300.000 διαμερίσματα στο Βερολίνο - ή περίπου το 15% του συνολικού αποθέματος κατοικιών στην πρωτεύουσα. Σύμφωνα με το "Tichy's Insight" (https://www.tichyseinblick.de/daili-es-sentials/berlin-obergrenze-wohnraum/), επηρεάζονται επίσης τα διαμερίσματα του Βερολίνου, τα οποία ενοικιάζονται για αόριστο χρονικό διάστημα και δεν είναι επιπλωμένα. Αυτό περιλαμβάνει επιπλέον 90.000 οικιστικές μονάδες.

Σύμφωνα με το "Berlin-Live" (https://www.berlin-live.de/berlin/aktuelles/berlin-miete-senat-singles-einzimmerwohnung-beschraenkung-wohnraum-id40510.html), ο νέος κανονισμός θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2024 και θα επηρεάσει όλες τις νέες μισθώσεις και μετακομίσεις. Ωστόσο, οι υπάρχουσες μισθώσεις γλίτωσαν από το σχέδιο. Παρεμβαίνοντας στην αγορά κατοικίας, η Γερουσία ελπίζει να δημιουργήσει περισσότερες κατοικίες για άτομα με χαμηλά εισοδήματα και ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΜΕΙΞΗ. (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)


FDP: Πρόκειται για τον «σοσιαλισμό της στέγασης»

Η σαφής κριτική προέρχεται από τους φιλελεύθερους. Για παράδειγμα, ο γενικός γραμματέας του FDP του Βερολίνου Lars Lindemann ρωτά: "Δηλαδή, εδώ εισάγεται ο σοσιαλισμός στέγασης από τον συνασπισμό μαύρου-κόκκινου;" Ομοίως, η νέα πρόταση είναι επαίσχυντη: «Για δεκαετίες, οι νέοι κατασκευαστικοί στόχοι χάθηκαν και τώρα οι Βερολινέζοι πρέπει να πληρώσουν για αυτό».

Ο Lindemann αναφέρθηκε στις προηγούμενες συνθήκες στην Ανατολική Γερμανία πριν από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Στη ΛΔΓ, κυρίως κρατικές εταιρείες διέθεταν τα διαμερίσματα στους ανθρώπους. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό χρειάστηκε αρκετά χρόνια. Για τις οικογένειες με απογόνους, οι προοπτικές ήταν κάπως καλύτερες, για τους ανύπαντρους χωρίς παιδιά σημαντικά χειρότερες.


ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ, ΕΙΔΙΚΑ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Πολλοί Γερμανοί μετακομίζουν στο Βερολίνο, είτε για επαγγελματικούς λόγους είτε κατόπιν προσωπικού αιτήματος. Αλλά η πρωτεύουσα διογκώνεται κυρίως λόγω των μεταναστών από διαφορετικές χώρες. Πολλοί περισσότεροι άνθρωποι συνεχώς εισρέουν παρά εγκαταλείπουν το Βερολίνο.

Από το 2011, το Βερολίνο καταγράφει μέση ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ 30.000 ανθρώπων - ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ. Ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός ανθρώπων ήρθε πέρυσι λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Το 2022, περίπου 85.000 περισσότεροι άνθρωποι μετακόμισαν στο Βερολίνο από όσους εγκατέλειψαν την πόλη.

Παρά την έλλειψη στέγης, η επίτροπος ένταξης Katarina Niewiedzial θέλει να κρατήσει την πόλη ανοιχτή για τους μετανάστες, καθώς όπως λέει "δεν είναι ακόμη στο όριο". (!!!!!!!!!!)

Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή ΖΗΤΑ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΟΥΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΣ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΛΛΟΙ 14.000 ΑΦΓΑΝΟΙ (γιατί της έλειψαν)Το Βερολίνο θέλει και θα δεχτεί πολλούς από αυτούς. Ωστόσο, (η μανδάμ) ΔΕΝ ΕΞΗΓΗΣΕ ΠΩΣ ΘΑ ΖΗΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΝΕΟΙ "ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ". Αναμένεται ότι η τεταμένη κατάσταση στην αγορά ακινήτων του Βερολίνου δεν θα χαλαρώσει σύντομα.




Η σημαία της ΛΔΓ (πηγή Wikipedia)


Πηγή εικόνας: 
https://www.getyourguide.com/el-gr/mouseio-ddr-l4303/berolino-ddr-eisiteria-gia-to-mouseio-tes-ddr-t17098/

Πηγή εικόνας: https://www.ddr-museum.de/de/blog/2020/wohnen-im-altbau


(με ανεμόσκαλα για το γραφειάκι) Πηγή εικόνας: https://www.ddr-museum.de/de/blog/2020/wohnen-im-altbau


Ο πρώην χώρος εργασίας ενός αρτοποιείου μετατρέπεται σε διαμέρισμα για 5 (!!!) άτομα (Πηγή εικόνας: https://www.ddr-museum.de/de/blog/2020/wohnen-im-altbau


(πολυτέλειες!!! η κουρτινούλα αποκαλύπτει κι άλλο ένα δωμάτιο!!!! ιδιοφυές!!!! Πηγή εικόνας: https://www.ddr-museum.de/de/blog/2020/wohnen-im-altbau)


(ανακαινισμένη σοφίτα για .... 15 άτομα και βάλε. Πηγή εικόνας: https://www.ddr-museum.de/de/blog/2020/wohnen-im-altbau)


κατασκευή ειδικών επίπλων - Περιοδικό «Guter Rat» – Ειδικό τεύχος «Αξιοποίησε το παλιό σου διαμέρισμα Mach was aus deiner Altbauwohnung», γύρω στο 1975, σ. 36/37., Πηγή εικόνας: https://www.ddr-museum.de/de/blog/2020/wohnen-im-altbau



(μοναδικό!!!! ένα μπάνιο στην κουζίνα σας!!!!! ή στην σοφίτα - "Αξίζει τον κόπο αν οι συνδέσεις με τα καλώδια δεν απαιτούν υπερβολική προσπάθεια"!!!  σε αυτό το διαμέρισμα όλα προσεγγίζονται από τον καναπέ. Πηγή εικόνας: https://www.ddr-museum.de/de/blog/2020/wohnen-im-altbau)



ΠΗΓΗ: https://www.epochtimes.de/politik/deutschland/wohnungs-sozialismus-in-berlin-senat-plant-maximal-ein-zimmer-pro-person-a4411926.html


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!