Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Οκτώ λογοτεχνικά ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ που εκπαίδευσαν τους Ρώσσους να είναι Ρώσσοι





Ορισμένα κλασσικά που διδάσκονται στα ρωσικά σχολεία διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην πολιτιστική ταυτότητα της χώρας.
Το Russia Beyond παρουσιάζει τα σημαντικότερα από αυτά τα έργα.




Julia Schamporowa


"Το μυαλό δημιουργεί πόνο" του Alexander Griboyedov

Μόνο ένα έργο, γραμμένο από τον διπλωμάτη και θεατρικό συγγραφέα Alexander Griboyedov, επρόκειτο να μείνει στην ιστορία της ρωσικής λογοτεχνίας: "Το μυαλό δημιουργεί πόνο". Οι μονόλογοι του κύριου ηθοποιού του έργου, Schatzky, εξακολουθούν να μαθαίνονται απέξω (!!!!) στα ρωσικά σχολεία σήμερα. 
 
Η κωμωδία του 19ου αιώνα περιγράφει την εσωτερική σύγκρουση ενός μορφωμένου ατόμου που δεν θέλει να κερδίσει την εύνοια της υποκριτικής κοινωνίας
 
Λόγω της κρατικής λογοκρισίας, το έργο, το οποίο ολοκληρώθηκε το 1824, δεν δημοσιεύθηκε επίσημα μέχρι το 1833. Ο συγγραφέας, ωστόσο, δεν έζησε για να δει αυτή τη στιγμή. Ως πρεσβευτής της Ρωσσίας στην Περσία, ο Griboyedov δολοφονήθηκε το 1829 σε ηλικία 34 ετών κατά τη διάρκεια αντιρωσικών διαδηλώσεων στην Τεχεράνη.
 
 
 
"Ευγένιος Ονέγκιν" του Αλέξανδρου Πούσκιν

Σίγουρα το λαμπρότερο αστέρι στον ρωσικό ποιητικό ουρανό ήταν ο Αλέξανδρος Πούσκιν, ο οποίος δημιούργησε το είδος του μυθιστορήματος στίχων, το οποίο αντιπροσωπεύεται ιδιαίτερα από το λαμπρό έργο του "Eugene Onegin". 
 
Είναι η ιστορία ενός δυστυχισμένου έρωτα μεταξύ του Onegin, ενός bon vivant που έχει κουραστεί από τη ζωή, και της Tatiana, ενός αξιοπρεπούς κοριτσιού από την επαρχία. 
 
Περιμένει έναν άντρα να την ερωτευτεί, αλλά ο Ονέγκιν δεν την παίρνει στα σοβαρά στην αρχή. 
 
Το μυθιστόρημα δικαίως ονομάζεται εγκυκλοπαίδεια του ρωσικού 19ου αιώνα και μέχρι σήμερα θεωρείται ιερό από πολλούς Ρώσσους όλων των ηλικιών
 
Μεταξύ των πιο ζωντανών στοιχείων του βιβλίου είναι η διάσημη επιστολή της Τατιάνας προς τον Ονέγκιν, οι περιγραφές της Μόσχας, τα λόγια για τη φυσική ομορφιά της χώρας και το χιούμορ και η αυτοειρωνεία του συγγραφέα.
 
 
 

"Ένας ήρωας της εποχής μας" του Mikhail Lermontov

Είναι η ιστορία του Γκριγκόρι Πετσόριν, ενός Ρώσσου αξιωματικού που ταξιδεύει και υπηρετεί στην περιοχή του Καυκάσου. 
 
Ο bon vivant, που δημιουργήθηκε από τον Ρώσσο ποιητή και συγγραφέα Mikhail Lermontov, εντάσσεται στις τάξεις των «περιττών ανδρών» της ρωσικής λογοτεχνίας του 19ου αιώνα, η οποία ξεκίνησε με τον Eugene Onegin του Πούσκιν. 
 
Ο εξαιρετικά μορφωμένος αριστοκράτης Pechorin είναι κυνικός, μηδενιστής και μελαγχολικός. Δεν αισθάνεται κανένα νόημα στη ζωή, παίζει με το θάνατο και βλέπει τους άλλους ανθρώπους ως υλικό του για κακά πειράματα και ηδονιστικά αστεία. 
 
Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, πολλοί άλλοι χαρακτήρες αυτού του τύπου επρόκειτο να ενταχθούν στη γραμμή των Onegins και Pechorins. 
 
Αλλά ο Lermontov, μαζί με τον Πούσκιν, είναι ένας από τους μεγαλύτερους Ρώσσους ποιητές στην ιστορία.

 
 
 
«Οι νεκρές ψυχές» του Νικολάι Γκόγκολ


Οι «Νεκρές ψυχές» του Νικολάι Γκόγκολ είναι ένα από τα πιο ισχυρά έργα της ρωσικής λογοτεχνίας του 19ου αιώνα. Ο συγγραφέας, ωστόσο, έκαψε τη συνέχεια και πέθανε λίγο αργότερα από τις ψυχικές του ασθένειες. 
 
Η ιστορία αφορά τον φτωχό ευγενή Pavel Chichikov, ο οποίος ταξιδεύει στη χώρα για να αγοράσει δουλοπάροικους, αλλά υπάρχουν μόνο στα χαρτιά. 
 
Στη συνέχεια χρησιμοποιεί αυτούς τους τίτλους για να χρησιμοποιήσει τους δουλοπάροικους ως εγγύηση για δάνεια - παρ' όλο που δεν είναι πλέον ζωντανοί. 
 
Με αυτά τα δάνεια, θα ήθελε στη συνέχεια να ταξιδέψει. 
 
Τα ταξίδια του Chichikov διερευνούν την πραγματικότητα της αγροτικής ζωής τον 19ο αιώνα και τον αντίκτυπο των ανθρώπων που ζούσαν εκεί.




«Έγκλημα και τιμωρία» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

Με περισσότερες από 25 κινηματογραφικές μεταφορές σε όλο τον κόσμο, το «Έγκλημα και τιμωρία» είναι ίσως το πιο γνωστό βιβλίο του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι. 
 
Η ιστορία αφορά το ηθικό δίλημμα ενός πρώην μαθητή
 
Ο Rodion Raskolnikov αγωνίζεται με το ερώτημα αν είναι "ένα πλάσμα που τρέμει" και "έχει το δικαίωμα" να σκοτώσει. Συγκρίνει τον εαυτό του με τον Ναπολέοντα και πιστεύει ότι οι καλές προθέσεις δικαιολογούν οποιοδήποτε έγκλημα. 
 
Δολοφονεί έναν παλιό τοκογλύφο και τελικά παραδίδεται στην αστυνομία λόγω της βασανιστικής συνείδησής του. 
 
Στη σημερινή Αγία Πετρούπολη, το σκηνικό του μυθιστορήματος, προσφέρονται πολλές περιηγήσεις στην πόλη που είναι ειδικά αφιερωμένες στο έργο του Ρασκόλνικοφ.
 
 
 
 
«Πόλεμος και Ειρήνη» του Λέοντα Τολστόι

Πιθανότατα δεν θα υπάρχουν πολλοί Ρώσσοι που θα έχουν καταφέρει να διαβάσουν και τους τέσσερεις τόμους του «Πόλεμος και Ειρήνη». 
 
Οι πρώτες σελίδες του έργου γράφτηκαν ακόμη και στα γαλλικά. 
 
Παρ' όλα αυτά, σχεδόν όλοι επιστρέφουν στο έργο σε μεγαλύτερη ηλικία
 
Μερικοί προτιμούν τις γραμμές για την αγάπη, ενώ άλλοι απολαμβάνουν ιδιαίτερα τις περιγραφές του πολέμου εναντίον του Ναπολέοντα από το 1805 έως το 1812. 
 
Χωρίς αμφιβολία, ωστόσο, το «Πόλεμος και Ειρήνη» είναι ένα από τα σημαντικότερα βιβλία της παγκόσμιας λογοτεχνίας. 
 
Κατά τη διάρκεια της Σοβιετικής Ένωσης, ήταν το πιο τυπωμένο βιβλίο στη χώρα, με περισσότερα από 360 εκατομμύρια αντίτυπα σε 312 εκδόσεις.




Διηγήματα του Άντον Τσέχωφ


Οι Ρώσσοι μαθητές αρχίζουν να διαβάζουν διηγήματα του Τσέχωφ ήδη από τις χαμηλότερες τάξεις. 
 
Η υπέροχη ιστορία "Kaschtanka", η οποία λέει για την αγάπη ενός σκύλου για τον κύριό του, έχει ήδη ζεστάνει τις καρδιές αμέτρητων παιδιών. 
 
Διασκεδαστικές, σύντομες, γεμάτες χιούμορ, ειρωνεία και σάτιρα: οι ιστορίες του Τσέχωφ αγαπήθηκαν πάντα από μαθητές και ενήλικες. 
 
Μεταξύ των σημαντικότερων είναι το "Jonytsch", το "Ο χοντρός και ο αδύνατος" και η "Μικρή Τριλογία".  
 
Τα δράματα του Τσέχωφ, «Ο γλάρος», «Θείος Βάνιας», «Τρεις αδελφές» ή «Ο βυσσινόκηπος», διαβάζονται συνήθως αργότερα, στις ανώτερες τάξεις.

 
 
 
 
"Ο σιωπηλός Don" του Mikhail Sholokhov
Η πατρότητα του βιβλίου, για την οποία ο Mikhail Sholokhov κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1965, εξακολουθεί να συζητείται από τους κριτικούς λογοτεχνίας σήμερα. 
 
Κάποιοι λένε ότι είναι αδύνατο ένας 22χρονος να μπορούσε να γράψει ένα τέτοιο έργο σε τόσο νεαρή ηλικία. 
 
Τα χειρόγραφα σχέδια του Sholokhov έχουν χαθεί εδώ και πολύ καιρό, κάτι που είναι μάλλον ασυνήθιστο δεδομένης της σημασίας και της διάρκειας του μυθιστορήματος. 
 
Ορισμένοι ειδικοί ισχυρίζονται ότι το έργο γράφτηκε από τον Fyodor Kryukov, αξιωματικό του "Λευκού Στρατού". 
 
Όποια και αν είναι η αλήθεια, το βιβλίο αφορά τη μοίρα ενός Κοζάκου του Ντον την εποχή της Ρωσικής Επανάστασης και είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της ρωσικής λογοτεχνίας του 20ού αιώνα.



ΠΗΓΗ: Acht literarische Meisterwerke, die die Russen zu Russen erziehen - Russia Beyond DE (rbth.com)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!