Τρίτη 4 Μαΐου 2021

Αιτωλοακαρνανία: ΟΡΓΗ γιά τόν αιφνίδιο ΘΑΝΑΤΟ της 30χρονης εγκύου! – Τι καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, γιά τήν υπολειτουργία του Κέντρου Υγείας.....

 



Όπως καταγγέλλεται: 

Το Κέντρο Υγείας Κατούνας, δεν λειτουργεί όλο το 24ωρο παρά μόνο ...8 ώρες! 

Την Μεγάλη Παρασκευή που το χρειάσθηκε η άτυχη γυναίκα δεν λειτουργούσε....

Στο χωριό της Κατούνας, τις φετινές γιορτές του Πάσχα έχει επισκιάσει το τραγικό γεγονός του θανάτου της 30χρονης γυναίκας, που πέθανε ξαφνικά ενώ βρισκόταν στον 6ο μήνα της εγκυμοσύνης της, από πνευμονική εμβολή, το μεσημέρι της Μ. Παρασκευής στο σπίτι της.

Μετά το τραγικό συμβάν, στην περιοχή πληθαίνουν οι οργισμένες φωνές για το Κέντρο Υγείας Κατούνας , που δεν λειτουργεί σε 24ωρη βάση, παρά μόνο για οκτώ ώρες τη μέρα. Μάλιστα όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, «την Μεγάλη Παρασκευή το μεσημέρι, που το χρειάσθηκε η νεαρή άτυχη έγκυος γυναίκα ήταν αργία και δεν λειτουργούσε. 
Δεν υπήρχε ούτε ασθενοφόρο, για να διασφαλιστεί η έγκαιρη διακομιδή της. Αντί λοιπόν να της παρασχεθεί ιατρική φροντίδα σε πέντε λεπτά της παρασχέθηκε σε μία ώρα». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, Μιχάλη Γιαννάκο, «πριν δύο χρόνια 65χρονος,  πάλι από τη περιοχή με κλειστό το Κέντρο Υγείας που θα μπορούσε τώρα να ζει, ξεψύχησε στο αυτοκίνητο του γιού του, καθ οδόν προς το Κέντρο Υγείας Αμφιλοχίας για τους ίδιους λόγους».

«Πολλά Κέντρα Υγείας, αγροτικού τύπου, όπως της Κατούνας, που βρίσκονται μακριά από νοσοκομεία, λειτουργούν με ωράριο τραπεζών λόγω έλλειψης ιατρών, νοσηλευτών κσι λοιπού προσωπικού», σημειώνει, προσθέτοντας ότι αυτό «στοιχίζει ανθρώπινες ζωές σε έκτακτα περιστατικά αφού καθυστερεί η διακομιδή τους».

Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά από μία ώρα

«Το Κέντρο Υγείας Κατούνας που εξυπηρετεί μία μεγάλη περιοχή με επίκεντρο το κεφαλοχώρι της Κατούνας, στο οποίο υπάρχουν σχολεία όλων των βαθμίδων λειτουργεί με ωράριο τραπεζών.

Από 7 π.μ. εως 3 μ.μ. τις καθημερινές. Δεν λειτουργεί όλο το 24ωρο όπως πρέπει να συμβαίνει με όλα τα κέντρα υγείας αγροτικού τύπου. 

Στο εν λόγω κέντρο υγείας υπηρετούν τέσσερις Γενικοί Ιατροί ο ένας λείπει με ειδική άδεια. 

Επίσης υπηρετούν δύο αγροτικοί ιατροί -η μία λείπει με άδεια έγκυμοσύνης και 7 νοσηλευτές εκ των οποίων οι δύο έχουν μετακινηθεί στο νοσοκομείο Αγρινίου. 

Δεν υπάρχει καθόλου ασθενοφόρο στο Κεντρο Υγείας. Όταν υπάρχει έκτακτο συμβάν ειδοποιείται ασθενοφόρο από Αμφιλοχία που απέχει 25 χιλιόμετρα ή το Αγρίνιο που απέχει 45 χιλιόμετρα.


Η απόσταση όμως λόγω στροφών είναι πάνω από είκοσι λεπτά. 

Εάν το έκτακτο περιστατικό συμβεί στα τριγύρω χωριά η απόσταση είναι πάνω από 45 λεπτά. 

Δηλαδή το έκτακτο περιστατικό για να προσεγγίσει υγειονομική μονάδα όπως το κεντρο υγείας Αμφιλοχίας ή το Νοσοκομείο Αγρινίου χρειάζεται πάνω από μιάμιση ώρα. 

Γι αυτό χάθηκε χάθηκε ο 65χρονος καρδιολογικό περιστατικό στο αυτοκίνητο του γιού του. Φώναξαν τότε οι κάτοικοι ξεχάστηκε. Τώρα με την νεαρή έγκυο γυναίκα να μη συμβεί το ίδιο», επισημαίνει ο κ. Γιαννάκος.

Σημειώνει δε, ότι το Κέντρο Υγείας Κατούνας, είναι πολύ κοντά στο σπίτι της νεαρής γυναίκας, ωστόσο επειδή ήταν κλειστό την Μεγάλη Παρασκευή, και καθώς δεν υπάρχει ασθενοφόρο, «χρειάσθηκε μία περίπου ώρα για να μεταφερθεί στο νοσοκομείο Αγρινίου».

Από τα 215 Κέντρα Υγείας Αγροτικού Τύπου που λειτουργούν στη χώρα μας «τα 100 λειτουργούν ως τράπεζες ή εφημερεύουν ημέρα παρά ημέρα, ενώ δεν διαθέτουν ασθενοφόρο όλο το 24ωρο. 100 κέντρα υγείας δεν είναι σε θέση να κάνουν μια ακτινογραφία ή γενική αίματος. 

Τώρα μάλιστα με τις μετακινήσεις νοσηλευτών, γιατρών των κέντρων υγείας προς τα νοσοκομεία λόγω αυξημένων σναγκών για την αντιμετώπιση της πανδημίας η κατάσταση στα κέντρα υγείας είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους κατοίκους», τονίζει ο κ. Γιαννάκος.

«Μετά τις 2 το μεσημέρι περιμένουμε να πεθάνουμε»

«Μετά τις 2 το μεσημέρι απλά περιμένουμε να πεθάνουμε . Ντροπή και στην 6η ΥΠΕ που δεν επισκέφθηκε ούτε μια φορά το κέντρο υγείας Κατουνας και που ποτέ δεν μετέφερε το δίκαιο αίτημα μας στον ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ …», είναι το χαρακτηριστικό σχόλιο της Αφροδίτης Μπουμπούλη, πολιτεύτριας της Ν.Δ. στην Αιτωλοακαρνανία, που εκφράζει σε ανάρτηση της την θλίψη της για την 27χρονη έγκυο, την κατανόηση της στην απέλπιδα προσπάθεια που κατέβαλαν οι διασώστες, αλλά και την οργή της για την κατάσταση που επικρατεί με το Κ.Υ. της περιοχής.

Νωρίτερα σχετικό καυστικό σχόλιο είχε κάνει και ο διασώστης του ΕΚΑΒ Βασίλης Καραμάνης, που μαζί με συναδέλφους του που έσπευσαν από το Αγρίνιο με δύο ασθενοφόρα, κατέβαλε δραματικές προσπάθειες για να σώσει την άτυχη Μαρία. 

Όπως αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής, που κατά το παρελθόν έχουν προβεί σε κινητοποιήσεις για την υπολειτουργία και υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας, εάν το Κ.Υ. ήταν ενισχυμένο και λειτουργούσε επαρκώς, η γυναίκα δεν θα χάνονταν.

https://www.in.gr/

&

http://www.efenpress.gr/2021/05/30.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+EFENPRESS-+%28E+F+E+N+P+R+E+S+S+-+++++++++++++%CE%97%CE%9B%CE%95%CE%9A%CE%A4%CE%A1%CE%9F%CE%9D%CE%99%CE%9A%CE%97++++%CE%95%CE%A6%CE%97%CE%9C%CE%95%CE%A1%CE%99%CE%94%CE%91%29

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!