Σάββατο 15 Ιουλίου 2023

Η Μεγάλη Βρετανία δοκιμάζει καθολικό βασικό εισόδημα 1870 ευρώ



Η Αγγλία ετοιμάζεται να ξεκινήσει μια διετή δοκιμή ενός καθολικού βασικού εισοδήματος (UGE) που θα παρέχει στους συμμετέχοντες έναμηνιαίο ποσό £ 1600 (£ 1870). Το πιλοτικό πρόγραμμα, που θα υλοποιηθεί στο Jarrow και το East Finchley, θα περιλαμβάνει 30 άτομα κάθε μήνα, ανεξάρτητα από το καθεστώς απασχόλησής τους.

13 Ιουλίου 2023 

Χρόνος ανάγνωσης: 2,5 λεπτά

από 

Η Autonomy, η δεξαμενή σκέψης (https://autonomy.work/portfolio/basic-income-big-local/) που ηγείται της πρωτοβουλίας, εκτιμά ότι το έργο θα απαιτήσει 1,15 εκατομμύρια λίρες για μια περίοδο δύο ετών, με πρόσθετη χρηματοδότηση για αξιολόγηση και έρευνα. Στόχος του προγράμματος είναι η αξιολόγηση του αντίκτυπου της UGE στην ευημερία των αποδεκτών, με έμφαση στη σωματική και ψυχική υγεία.

Οι συμμετέχοντες επιλέγονται κυρίως από εθελοντές, με το 20% των θέσεων να προορίζονται για άτομα με αναπηρία. Θα συσταθεί επίσης μια ομάδα ελέγχου για τη σύγκριση του αντίκτυπου του πρόσθετου εισοδήματος στα νοικοκυριά των δικαιούχων.

Η Autonomy πιστεύει ότι η ULE μπορεί να μειώσει τη φτώχεια και να αυξήσει την ευημερία, καθιστώντας την σημαντικό μηχανισμό για την αντιμετώπιση οικονομικών προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή και η αυτοματοποίηση.

Ο οικονομικός αναλυτής Ernst Wolff επισημαίνει εδώ και αρκετό καιρό ότι η 4η βιομηχανική επανάσταση και η τεχνητή νοημοσύνη θα οδηγήσουν σε μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας. Η διέξοδος θα είναι να δοθεί στους ανέργους ένα βασικό εισόδημα προκειμένου να διατηρηθούν ως καταναλωτές και να μην καταρρεύσει η οικονομία.

Ωστόσο, αυτά τα χρήματα διατίθενται ως ψηφιακό χρήμα κεντρικής τράπεζας. Αυτό σημαίνει ότι είναι δυνατές προϋποθέσεις, όπως η ισχύς μόνο για τον τρέχοντα μήνα και περιορισμοί σχετικά με το τι μπορεί να δαπανηθεί. Διατάξεις αυτού έχουν ήδη βρεθεί στο λογισμικό για ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας στη Βραζιλία, όπως αναφέρεται εδώ (https://tkp.at/2023/07/11/totalitaere-funktionen-bei-brasilianischer-cbdc-waehrung-enthuellt/).

Οι υποστηρικτές, από την άλλη πλευρά, ελπίζουν ότι η προσπάθεια θα εμπνεύσει παρόμοιες προτάσεις για μια UGE σε ολόκληρη τη χώρα για την απλοποίηση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας και την καταπολέμηση της φτώχειας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ενώ το επίδομα των 1.600 λιρών είναι σημαντικό, πρέπει να ληφθεί υπόψη το υψηλό κόστος ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο, ιδιαίτερα στο Λονδίνο.

Το Λονδίνο είναι μια από τις πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο.

Ο πρόσφατος πληθωρισμός 8,7% στο Ηνωμένο Βασίλειο οδήγησε σε συζητήσεις για πιθανές αυξήσεις επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Το άνευ όρων βασικό εισόδημα (UBI) έχει προσελκύσει την παγκόσμια προσοχή ως μέσο καταπολέμησης της φτώχειας και ανακούφισης του βάρους των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης. Ωστόσο, πιθανότατα δεν τίθεται θέμα "άνευ όρων", αντίθετα, θα συνδέεται με καλή συμπεριφορά, η οποία θα παρακολουθείται από ένα σύστημα κοινωνικής πίστωσης.

Οι επικριτές επισημαίνουν ότι αυτό αυξάνει σημαντικά την εξάρτηση από το κράτος και ενδεχομένως μειώνει την ικανότητα διατήρησης μιας απαραίτητης κριτικής προοπτικής για την κυβέρνηση. Λένε ότι είναι ένα λάσο που παρασύρει τους ανθρώπους σε πλήρη εξάρτηση από το κράτος.

Εικόνα από τον Bruno από το Pixabay

ΠΗΓΗ: https://tkp.at/2023/07/13/grossbritannien-testet-universelles-grundeinkommen-von-1870-euro/

ΜΕΤΑΦΡΑΣΙΣ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!