Σάββατο 15 Ιουλίου 2023

Αποκαλύφθηκαν ολοκληρωτικές λειτουργίες στο νόμισμα CBDC της Βραζιλίας

 


11 Ιουλίου 2023

Χρόνος ανάγνωσης: 2,3 λεπτά

από 


Η τρέχουσα δοκιμαστική μορφή του ψηφιακού ρεάλ της Βραζιλίας μπορεί να παγώσει κεφάλαια, να αποσύρει υπόλοιπα και πολλά άλλα. Οι συναρτήσεις ανακαλύφθηκαν κατά την ανάλυση του πηγαίου κώδικα.

Όπως και σε πολλές άλλες χώρες, ένα πιλοτικό πρόγραμμα για το ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας, που ονομάζεται Real Digi, βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βραζιλία. Στις 6 Ιουλίου, ο τρέχων πηγαίος κώδικας δημοσιεύθηκε από την κεντρική τράπεζα στην πύλη GitHub. Ανεξάρτητοι ελεγκτές ανακάλυψαν στη συνέχεια ότι υπάρχουν ενσωματωμένα χαρακτηριστικά που δίνουν στον οργανισμό εκτεταμένες δυνατότητες. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να παγώσει κεφάλαια ή να μειώσει το υπόλοιπο. Σημεία για τα οποία οι επικριτές προειδοποιούν και που οι κεντρικές τράπεζες και οι πολιτικοί πάντα αρνούνται. Η κεντρική τράπεζα επιβεβαίωσε έκτοτε την αποκάλυψη.


Ο Μεγάλος Αδελφός έχει το ψηφιακό πορτοφόλι σας

Ο Pedro Magalhães, προγραμματιστής blockchain και ιδρυτής της εταιρείας συμβούλων τεχνολογίας Iora Labs, ισχυρίζεται ότι η ανακάλυψη παρέχει την ευκαιρία να γίνουν αλλαγές στους λογαριασμούς των χρηστών.

Λίγο μετά τη δημοσίευση του πηγαίου κώδικα από την κεντρική τράπεζα, η πύλη "Portal do Bitcoin" (https://portaldobitcoin.uol.com.br/piloto-do-real-digital-permite-congelamento-de-carteiras-de-usuarios/) δημοσίευσε μια λεπτομερή ανάλυση της ανακάλυψης. Αναφέρει:

Ορισμένες από τις αλλαγές που μπορούν να κάνουν οι οργανισμοί με τη βοήθεια αυτών των λειτουργιών περιλαμβάνουν, για παράδειγμα:

  • δέσμευση ορισμένων λογαριασμών·
  • Αύξηση/μείωση του υπολοίπου των δεσμευμένων λογαριασμών.
  • μετακίνηση πραγματικών ψηφιακών νομισμάτων (ή άλλων διακριτικών δικτύου) από συγκεκριμένες διευθύνσεις σε άλλη διεύθυνση·
  • Δημιουργία/καταστροφή νομισμάτων προς/από συγκεκριμένες διευθύνσεις.

Ο Magalhães λέει στο περιοδικό: «Αυτές οι λειτουργίες μπορούν να εκτελεστούν από οποιαδήποτε οντότητα εξουσιοδοτημένη από την κεντρική τράπεζα μέσω μιας άλλης λειτουργίας (που περιλαμβάνεται επίσης στον πηγαίο κώδικα) που ονομάζεται Access Control».

Η ύπαρξη αυτών των χαρακτηριστικών επιβεβαιώθηκε αργότερα από άλλους ανεξάρτητους ελεγκτές. Η νομισματική αρχή της χώρας το έχει ήδη παραδεχτεί και υποβαθμίζει το θέμα:

"Η κεντρική τράπεζα και τα ιδρύματα έχουν ήδη παρόμοιες λειτουργίες στο σημερινό περιβάλλον συστημάτων όπως το SPB και το Pix και η χρήση τους ρυθμίζεται από νόμους και κανονισμούς", δήλωσαν στο Portal de Bitcoin. Επιπλέον, το πιλοτικό πρόγραμμα προορίζεται μόνο για «δοκιμαστικό περιβάλλον», δεν πρέπει να αναπαράγονται όλες οι λειτουργίες για πραγματική λειτουργία, δήλωσε η αρχή στις αρχές της εβδομάδας.

Ωστόσο, οι προειδοποιήσεις από τους επικριτές σχετικά με το CBDC ως ένα ολοκληρωμένο εργαλείο ελέγχου μπορεί κάλλιστα να αισθάνονται επιβεβαιωμένες μετά την ανακάλυψη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ιδιαίτερα προηγμένη σε αυτό το θέμα – και πάντα δηλώνει μόνο καλές προθέσεις (https://tkp.at/2023/06/29/digitaler-euro-putsch-steht-bevor/).


Η ΕΕ διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στο CBDC και προωθεί ήδη επιμελώς το ψηφιακό ευρώ. Οι ανησυχίες για την προστασία των δεδομένων ή οι ανησυχίες για μαζικές επεκτάσεις της κρατικής εξουσίας σβήνονται από το τραπέζι με όμορφα γραφικά. Σύνδεσμος για Tweet (https://twitter.com/ecfin/status/1676237928190681089)

Εικόνα: pixabay / ASSY

https://tkp.at/2023/07/11/totalitaere-funktionen-bei-brasilianischer-cbdc-waehrung-enthuellt/

ΜΕΤΑΦΡΑΣΙΣ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!