Πέμπτη 10 Αυγούστου 2023

Το γεράκι του πολέμου Μπόλτον ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ θα αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ εάν επανεκλεγεί


Τον Ιούλιο του 2022, ο Τζων Μπόλτον παραδέχτηκε ότι σχεδίαζε πραξικοπήματα ενώ υπερασπιζόταν τον φερόμενο ρόλο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στις ταραχές της 6ης Ιανουαρίου 2021, λέγοντας ότι «ως κάποιος που βοήθησε στον σχεδιασμό πραξικοπημάτων - όχι εδώ αλλά, ξέρετε, σε άλλα μέρη - χρειάζεται πολλή δουλειά και αυτό δεν έκανε [ο Τραμπ]».
Ο Τζων Μπόλτον, ο οποίος κάποτε υπηρέτησε ως κορυφαίος σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε πρόσφατα ότι ο Τραμπ πιθανότατα θα αποσύρει τις ΗΠΑ από το στρατιωτικό μπλοκ του ΝΑΤΟ εάν ποτέ επανεκλεγεί.
Ο Μπόλτον, που θεωρείται ευρέως ως το γεράκι του πολέμου στην εξωτερική πολιτική, μίλησε σε συντηρητικό αμερικανικό μέσο ενημέρωσης την Πέμπτη μετά από ένα άρθρο γνώμης που έγραψε και δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Τόσο στη συνέντευξη όσο και στο άρθρο γνώμης, ο Μπόλτον επέκρινε την κυβέρνηση Τραμπ ότι δεν ήταν αρκετά επιθετική στην εξωτερική του πολιτική, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, της Βόρειας Κορέας, του Αφγανιστάν και των αποτυχημένων προσπαθειών της κυβέρνησης να ανατρέψει τον δημοκρατικά εκλεγμένο ηγέτη της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Μπόλτον είπε ότι ο Τραμπ «απείλησε την ύπαρξη του ΝΑΤΟ» στην πρώτη θητεία του και «σχεδόν σίγουρα θα αποσυρθεί από το ΝΑΤΟ» εάν εκλεγεί ξανά το 2024.

Ο Μπόλτον υπηρέτησε ως κορυφαίος σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ μέχρι που εκδιώχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 λόγω διαφωνιών με τον τότε πρόεδρο για την εξωτερική πολιτική, ιδιαίτερα στο Αφγανιστάν, τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν. Δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν μέσα σε «λεπτά» από την επίθεση στο Ιράν υπό τη θητεία του Μπόλτον.

Στο παρελθόν, ο Μπόλτον έχει υποστηρίξει πολέμους ή αλλαγή καθεστώτος στη Λιβύη, τη Συρία, την Υεμένη, την Κούβα και την προαναφερθείσα Βενεζουέλα, όπου το σχέδιο αποπομπής Μπόλτον / Τραμπ απέτυχε θεαματικά. Ήταν επίσης διευθυντής του Project for a New American Century, το οποίο υποστήριξε την αλλαγή καθεστώτος στο Ιράκ, το Ιράν και τη Συρία ήδη από το 1997.

Ο Μπόλτον επέκρινε επίσης την απόφαση του Τραμπ να αποχωρήσει από το Αφγανιστάν μετά από σχεδόν 20 χρόνια αιματηρών συγκρούσεων, λέγοντας ότι ήταν ένα «καταστροφικό λάθος για την Αμερική και για την εθνική ασφάλεια στον κόσμο».
Ομοίως, στο άρθρο του, ο Μπόλτον προειδοποίησε ότι ο Τραμπ μπορεί να μην είναι γεράκι πολέμου στην εξωτερική πολιτική κατά τη διάρκεια μιας δεύτερης θητείας για να ικανοποιήσει τον Μπόλτον.
Υποστήριξε ότι «παρά την αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά την πρώτη θητεία του, ο Τραμπ θα μπορούσε να παγώσει ή να μειώσει τους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς την επόμενη φορά», προειδοποιώντας ότι ο Τραμπ μπορεί να προτιμήσει να επικεντρωθεί σε «πολιτικά έργα υποδομής».

Όταν ρωτήθηκε για την Ουκρανία, ο Μπόλτον είπε ότι «ανησυχεί για την παραμονή της κυβέρνησης [του προέδρου των ΗΠΑ Τζο] Μπάιντεν» και είπε το ίδιο για «πολλούς Ευρωπαίους».

Ο Τραμπ έχει υποσχεθεί να τερματίσει την αιματοχυσία στην Ουκρανία αναγκάζοντας και τις δύο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει παράσχει πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολλάρια σε στρατιωτική και άλλη βοήθεια στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης και είναι ο μεγαλύτερος ευεργέτης του καθεστώτος του Κιέβου. Εν τω μεταξύ, μια πρόσφατη δημοσκόπηση κατοίκων των ΗΠΑ έδειξε ότι η πλειοψηφία θέλει να τερματίσει τη βοήθεια της χώρας προς την Ουκρανία.

Ο Μπόλτον υπηρέτησε επίσης ως πρεσβευτής στον ΟΗΕ υπό την κυβέρνηση του Τζωρτζ Μπους, παρά το γεγονός ότι προηγουμένως είπε ότι αν η έδρα του ΟΗΕ «χάσει 10 ορόφους, δεν θα κάνει λίγη διαφορά». Εδώ και καιρό επιχειρηματολογεί κατά της ύπαρξης αυτής της οργάνωσης και της συμμετοχής των Ηνωμένων Πολιτειών σε αυτήν.

ΠΗΓΗ: https://sputnikglobe.com/20230804/war-hawk-bolton-asserts-trump-would-withdraw-us-from-nato-if-reelected-1112400364.html


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

2 σχόλια:

  1. Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΘΕΑ , ΣΥΝΤΟΜΑ
    https://www.youtube.com/watch?v=_d8Q9LwjaaU

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  2. Γκουρού του WEF: Πρέπει να μειωθεί ο ανθρώπινος πληθυσμός
    https://rumble.com/v36unhh--wef-.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!