Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΠΑΧ;

Θύματα στον πόλεμο Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν το 1993. Μέχρι σήμερα, η περιοχή δεν έχει ησυχάσει, αντιθέτως. (Φωτογραφία: Imago)

22 Σεπτεμβρίου 2023


Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, στενός εταίρος της ΕΕ και της «Δύσης των αξιών», φέρνει τον πόλεμο στο  Ναγκόρνο-Καραμπάχ, δεν Π Ο Λ Ε Μ Α μια «εθνότητα», αλλά τους Χ Ρ Ι Σ Τ Ι Α Ν Ο Υ Σ. Δεν έχουν οι λαϊκές δημοκρατίες το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης;


Συχνά κυκλοφορεί η θέση ότι το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, το οποίο πολεμήθηκε πρώτα με πείνα και στη συνέχεια με επιθετικό πόλεμο, ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν «σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». Είναι αλήθεια αυτό; Δεν θα έπρεπε μια χώρα να ανήκει σε αυτούς που ζουν σε αυτήν; Μια ομολογουμένως προκλητική ερώτηση – γιατί αν την απαντήσετε καταφατικά, η Γερμανία δεν θα ανήκει πλέον σε εμάς τους ντόπιους στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά.

Γιατί ο πρόεδρος Ιλχάμ Αλίγιεφ άνοιξε για άλλη μια φορά πόλεμο κατά των Αρμενίων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ; Τέλος, το 2020, στον τελευταίο πόλεμο εκεί, 6.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και από τις δύο πλευρές. Το κάνει επειδή μπορεί να το αντέξει οικονομικά – και επειδή μπορεί να υποθέσει με βεβαιότητα ότι η «Δύση των αξιών» θα παραμείνει για άλλη μια φορά αδρανής και θα παρακολουθήσει την πολεμική δολοφονία των Αρμενίων εξίσου αδρανώς όπως έκανε το 1915, όταν οι Ισλαμιστές Νεότουρκοι έστειλαν εκατομμύρια χριστιανούς Αρμένιους στο θάνατό τους. Αλλά γιατί τολμά να το κάνει τώρα; Επειδή η Αρμενία έκανε το λάθος να στραφεί εναντίον των Αμερικανών λόγω της αδυναμίας της προηγούμενης προστάτιδας δύναμης της Ρωσίας και πραγματοποίησε έναν κοινό ελιγμό με τις ΗΠΑ – με άλλα λόγια, ασκώντας τον πόλεμο που ο Αλίεφ είναι πραγματικά έτοιμος να διεξάγει. Αλλά και επειδή η Αρμενία, με τον αμυντικό προϋπολογισμό της μόλις 630 εκατομμύρια δολλάρια, είναι απελπιστικά κατώτερη από το Αζερμπαϊτζάν με πάνω από τρία δισεκατομμύρια δολλάρια σε πολεμικό προϋπολογισμό.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων;

Υπάρχουν τώρα κάποιες προειδοποιήσεις για «εθνοκάθαρση». Έθνος; Τι ακριβώς διακρίνει την αρμενική «εθνότητα» από εκείνη των ανατολικών γειτόνων της στο Αζερμπαϊτζάν; Η Wikipedia βοηθά (σε αυτή την περίπτωση, ως εξαίρεση) (https://de.wikipedia.org/wiki/Volk): "Στις κοινωνικές επιστήμες, οι άνθρωποι, η φυλή, τα εθνοτικά μέλη αναφέρονται σε μια καθορισμένη κοινωνική ομάδα που αναπτύσσει μια συλλογική ταυτότητα ως ομάδα λόγω της διαισθητικής εικόνας του εαυτού της και της αίσθησης της κοινότητας. Η βάση αυτής της εθνότητας μπορεί να είναι ο κοινός αυτοπροσδιορισμός, η γλώσσα, η καταγωγή, η οικονομική τάξη, η ιστορία, ο πολιτισμός, η θρησκεία ή η σύνδεση με μια συγκεκριμένη περιοχή. Από αυτά τα κριτήρια, τι ισχύει για την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν;

Οι λαοί της Εγγύς Ανατολής διαφέρουν κυρίως στη θρησκεία τους. Όλοι τους είναι κάτοικοι του Νότιου Καυκάσου, οι φυλές δεν έχουν σημασία. Και οι γλωσσικές διαφορές είναι πιο πιθανό να υπάρχουν εντός του Αζερμπαϊτζάν - κάτι που ισχύει και για την Αρμενία. Αλλά δεν είναι η γλώσσα που τους χωρίζει. Έχουν επίσης παρόμοια οικονομική τάξη και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι σχεδόν το ίδιο. Ο "Δείκτης Ανθρώπινης Ανάπτυξης" είναι επίσης εξίσου έντονος. Ωστόσο, με 120 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, το Αζερμπαϊτζάν είναι δέκα φορές πιο πυκνοκατοικημένο από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Είναι λοιπόν οι Αζέροι ένας «λαός χωρίς χώρο» που – όπως ο Χίτλερ με το μοχθηρό όραμά του για «ζωτικό χώρο στην Ανατολή» – θέλει να δημιουργήσει νέες περιοχές εποικισμού; Ή μήπως η θρησκεία είναι μάλλον η αιτία της σύγκρουσης; Στην πραγματικότητα, ο αγώνας εναντίον ανθρώπων άλλων θρησκειών είναι ένα ουσιώδες, ίσως το κίνητρο αυτού του πολέμου. Σε κάθε περίπτωση, το Αζερμπαϊτζάν ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ από την ΤΟΥΡΚΙΑ, η οποία έχει επίσης ΕΚΔΙΩΞΕΙ σχεδόν ΠΛΗΡΩΣ τους ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ της από τη χώρα.

Το διεθνές δίκαιο προστατεύει όσους κατοικούν σε μια χώρα

Όποιος έχει αμφιβολίες για το αντιχριστιανικό κίνητρο: Οι Χριστιανοί είναι πράγματι οι «Εβραίοι του Αζερμπαϊτζάν» που παρενοχλούνται. Αυτό που στην Ευρώπη ήταν ο αντισημιτισμός, ΕΚΕΙ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΜΙΣΟΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ. Στη μητρόπολη αυτής της ισλαμικής χώρας, η φράση "προδότης όπως Αρμένιος" θεωρείται κοινό ρητό. Μια προσβολή όπως την ξέρουμε από ατυχείς καιρούς προς τους Εβραίους. 

Μετά τη σύγκρουση για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, υπάρχουν μόνο Αρμένιοι Αποστολικοί Χριστιανοί στην de facto ανεξάρτητη Δημοκρατία του Αρτσάχ, που βρίσκεται εντός του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, καθώς ΟΛΟΙ οι Αρμένιοι έχουν εκδιωχθεί από το Αζερμπαϊτζάν. Και τώρα αυτό συμβαίνει στην υπόλοιπη γη που παρέμεινε στους Αρμένιους. Μένει να ελπίζουμε (ή να προσευχόμαστε) ότι αυτή η απέλαση θα πραγματοποιηθεί τουλάχιστον αναίμακτα.

Αξίζει το όνομά του ένα «διεθνές δίκαιο» που δεν παρέχει στους λαούς το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης; «Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν» – λένε. Είναι ένας θύλακας της Αρμενίας, η οποία περιβάλλεται από το έδαφος του Αζερμπαϊτζάν. Αντίθετα, το Ναχιτσεβάν είναι ένας θύλακας του Αζερμπαϊτζάν (https://de.wikipedia.org/wiki/Bergkarabachkonflikt#/media/Datei:Artsakh_de.svg), γεωγραφικά αποσπασμένος στη μέση της Αρμενίας.

Θα ήταν εντάξει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο εάν η Αρμενία να εκδικηθεί τους σιίτες Αζέρους στο Ναχιτσεβάν και προσαρτήσει αυτόν τον θύλακα; Εξάλλου, οι Αρμένιοι που εκδιώχθηκαν κάποτε ζούσαν επίσης εκεί. Αλλά η ιστορία δημιουργεί γεγονότα: θα ήταν σωστό αν το διεθνές δίκαιο χορηγούσε τη χώρα σε εκείνους που ζουν σε αυτήν. Και οι Αρμένιοι του Καραμπάχ είχαν αυτοανακηρυχθεί ανεξάρτητοι το ίδιο έτος 1991 μετά από δημοψήφισμα – ακριβώς όπως έκανε η Ουκρανία σχεδόν ταυτόχρονα και έγινε κράτος από μόνη της. Αυτό μας φέρνει στις λαϊκές δημοκρατίες που βρίσκονται μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, οι οποίες αποτελούν το μήλο της έριδος του πολέμου εκεί.

Παρόμοια με τη σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας

Το διεθνές δίκαιο παραχωρεί τις Λαϊκές Δημοκρατίες της Κριμαίας, του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ – οιονεί par ordre du Mufti – στην Ουκρανία· λες και η πλειοψηφία του πληθυσμού εκεί δεν είχε αυτοανακηρυχθεί ανεξάρτητη από την Ουκρανία, η οποία ιδρύθηκε το 2014, το 1991. Ναι, είναι αλήθεια: ήταν «εικονικά δημοψηφίσματα» - επειδή διεξήχθησαν με εκλογική «απάτη» και οι εθνοτικοί Ρώσοι αποτελούσαν μόνο τη συντριπτική πλειοψηφία στις μεγαλύτερες πόλεις. Αλλά η πλειοψηφία των Ουκρανών ψήφισε επίσης υπέρ της ανεξαρτησίας των πρώην περιφερειών τους. 

Και ακριβώς όπως επιτρέπει τώρα στο Αζερμπαϊτζάν να προσαρτήσει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η Δύση εξοπλίζει την Ουκρανία του Ζελένσκι για να φέρει τις ανεξάρτητες δημοκρατίες πίσω στην ουκρανική αυτοκρατορία - ακόμη και την Κριμαία. Ο πόλεμος λαμβάνει χώρα εδώ και καιρό κυρίως στις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ και όχι πλέον μόνο στην ίδια την Ουκρανία.

«Οι σημαντικότερες θετικές νομικές πηγές του διεθνούς δικαίου είναι ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών και η γενική απαγόρευση της χρήσης βίας που προβλέπεται σε αυτόν, η οποία, ως εθιμικό διεθνές δίκαιο, είναι δεσμευτική ακόμη και πέρα από την ιδιότητα του μέλους των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και απαγορεύει σε οποιοδήποτε κράτος να διεξάγει επιθετικό πόλεμο». Αυτά όσον αφορά τη νομική βάση του πολυσυζητημένου διεθνούς δικαίου. 

Υπό αυτό το πρίσμα, ο πόλεμος του Αζερμπαϊτζάν κατά του Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι αντίθετος με το διεθνές δίκαιο, παρόλο που υποτίθεται ότι ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν. 

Η στρατιωτική εκστρατεία του Πούτιν εναντίον του Κιέβου ήταν και είναι επίσης αντίθετη με το διεθνές δίκαιο. Κατά τη γνώμη μου, όμως, ήταν και ο πόλεμος της Ουκρανίας εναντίον των Λαϊκών Δημοκρατιών: επειδή μπορούν επίσης να επικαλεστούν το προαναφερθέν εθιμικό διεθνές δίκαιο, επειδή δεν ανήκαν στην Ουκρανία ούτε στη σύγχρονη εποχή ούτε πριν από το 1991 και τους επιτρέπεται να επικαλούνται το απαραβίαστο των συνόρων τους. Δυστυχώς, όμως, τα νομικά ζητήματα είναι πάντα και ζητήματα εξουσίας.

Άσχημοι καιροί για Χριστιανούς

Ας ελπίσουμε ότι όλοι αυτοί οι πόλεμοι θα τερματιστούν το συντομότερο δυνατόν μέσω διαπραγματεύσεων. Αυτό συμβαίνει επίσης και ακριβώς επειδή υπάρχει ο κίνδυνος η επιμονή στο «διεθνές δίκαιο», όπως κι αν ορίζεται, να οδηγήσει σε μια μάχη των εθνών.

Ως προσθήκη, πρέπει να παρατεθεί ένα σχόλιο του Stefan Scholl από τη Μόσχα, ο οποίος γράφει σχεδόν θριαμβευτικά – αποκαλώντας το Ναγκόρνο-Καραμπάχ «επαναστατική δημοκρατία»: «Το τέλος του αρμενικού ονείρου για ένα ανεξάρτητο Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι ένα μήνυμα προς όλους τους στρατιωτικούς προστατευόμενους της Μόσχας: Ακόμα κι αν είσαι χριστιανός και υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου ενάντια στους ισλαμιστές εχθρούς – όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα, δεν λέγεται ότι η Μόσχα θα σε βοηθήσει.

«Οι Χριστιανοί αυτού του κόσμου εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν άσχημες εποχές , εειδή το Ισλάμ θα είναι σε θέση να εξαπλωθεί ακόμη πιο ανεξέλεγκτα στο μέλλον.




ΠΗΓΗ: https://ansage.org/gilt-fuer-das-volk-karabachs-kein-voelkerrecht/


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!