Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

Το ιδεολογικό καλοκαίρι του καιρού: γιατί οι δασικές πυρκαγιές είναι οι νέες εικόνες του Μπέργκαμο


Janina Lionello

Το ίδιο συμβαίνει και με το κλίμα όπως κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού: μέσα από τρομακτικές εικόνες, ο πληθυσμός τρομοκρατείται, ώστε να αλλάξει τη συμπεριφορά του, να κάνει αυτό που οι κυβερνώντες πιστεύουν ότι είναι σωστό. Και όμως κάτι είναι διαφορετικό από ό,τι σε καιρούς πανδημίας:

Όταν το Tagesschau και το heute journal φαντασιώνονται μια φλεγόμενη γη, ενώ η Γερμανία εξαφανίζεται για εβδομάδες κάτω από ένα πέπλο βροχής, ακόμη και ο τελευταίος είναι σε θέση να παρατηρήσει ότι: Μας κοροϊδεύουν. Το ψέμμα είναι πιο κραυγαλέο από ποτέ.

Ένας χάρτης θερμότητας στον οποίο η Γερμανία λάμπει στο χρώμα της λάβας. Φωτογραφίες που υποτίθεται ότι μιλούν για απειλητική για τη ζωή ξηρασία και δασικές πυρκαγιές που προκαλούνται από το κλίμα. Ανατριχιαστικές ιστορίες που δημιουργούν πανικό. Η αναφορά για το κλίμα έχει τις δικές της εικόνες όπως ένα νέο Μπέργκαμο και, όπως και στην εποχή του κορωνοϊού, εξυπηρετούν επίσης τον ίδιο στόχο: να τρομάξουν τον πληθυσμό για να τον κάνουν να αλλάξει τη συμπεριφορά του.

Όπως και στην εποχή του κορωνοϊού, λένε στους ανθρώπους: Αν αλλάξετε τη συμπεριφορά σας, μπορείτε να αποτρέψετε τον ανθρώπινο πόνο. Όπως συνέβη κατά την περίοδο του κορωνοϊού, όταν υπήρχε πανικός για υπερφόρτωση του συστήματος υγείας και διαλογή, ενώ το μητρώο εντατικής θεραπείας έδειχνε συνεχή μη επιβάρυνση των μονάδων εντατικής θεραπείας, χρησιμοποιείται και εδώ αντικειμενικά επαληθεύσιμη παραπληροφόρηση.

Όπως και με τον κορωνοϊό: Ο πανικός εξαπλώνεται με ψευδείς πληροφορίες!

Πολλά μέσα ενημέρωσης και πολιτικοί θεσμοί, από το «Lesch Kosmos» μέχρι το Tagesschau (κεντρικό δελτίο ειδήσεων), προειδοποιούν για την ξηρασία στη Γερμανία που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή. Εδώ και αρκετό καιρό, το Κέντρο Helmholtz παρουσιάζει καθημερινά ολοκληρωμένα δεδομένα σχετικά με την υγρασία του εδάφους σε όλη τη Γερμανία στο Παρατηρητήριο Ξηρασίας (https://www.nius.de/Leben/duerre-monitor-wie-mit-alarmierenden-farben-angst-verbreitet-werden-soll/aced3201-d70d-4208-82f5-077c64bf1c2d)

Αυτό που είναι άμεσα αισθητό: η δραστική επιλογή χρώματος του γραφικού. Το ελαφρύτερο στάδιο ξηρασίας, το οποίο ονομάζεται "ασυνήθιστα ξηρό", εμφανίζεται σε λαμπερή κίτρινη απόχρωση. Το πέμπτο στάδιο της ξηρασίας απεικονίζεται σε σκούρο σκουριασμένο κοκκινωπό-καφέ, με αυτό το χρώμα μεγάλα τμήματα της Γερμανίας είναι χρωματισμένα. Το παρατηρητήριο ξηρασίας φαίνεται δραματικό - μια πρώτη ματιά δείχνει ότι η Γερμανία είναι μια έρημος και είμαστε καταδικασμένοι.

Το παρατηρητήριο ξηρασίας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας Helmholtz


Μια ματιά στα στοιχεία δείχνει: Η μέση ετήσια βροχόπτωση στη Γερμανία αυξάνεται! Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (https://www.umweltbundesamt.de/bild/mittlere-jaehrliche-niederschlagshoehe-in_, έχει αυξηθεί κατά περίπου 7% από το 1881.


Η κλιματική αλλαγή αναμένεται να μειώσει δραστικά τις αποδόσεις των καλλιεργειών, λέγεται ξανά και ξανά, και αναμένονται πολυάριθμοι λιμοί. Ωστόσο, η παγκόσμια συγκομιδή αυξάνεται εδώ και πολλά χρόνια, όπως δείχνει μια έκθεση συγκομιδής από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Τροφίμων και Γεωργίας (https://www.bmel.de/SharedDocs/Downloads/DE/Broschueren/ernte-2022.pdf?__blob=publicationFile&v=3).

Οι εικόνες των δασικών πυρκαγιών στη νότια Ευρώπη χρησιμοποιούνται επίσης συχνά για να σπείρουν τον πανικό. Στα τέλη Ιουλίου, τα ελληνικά νησιά Ρόδος και Κέρκυρα, μεταξύ άλλων, είχαν τυλιχθεί στις φλόγες. Τουλάχιστον σύμφωνα με την ομόφωνη γνώμη των περισσότερων μέσων ενημέρωσης. Ως Γερμανός τηλεθεατής, είχε κανείς την εντύπωση ότι ολόκληρο το νησί είχε τυλιχθεί στις φλόγες.


Ακόμη και μια απλή ματιά στα δεδομένα ακυρώνει το ιστορικό των ολοένα και συχνότερων πυρκαγιών: οι δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα γίνονται όλο και πιο σπάνιες, τόσο σε αριθμό όσο και σε έκταση. Αυτό δείχνει μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις δασικές πυρκαγιές σε διάφορα μέρη του κόσμου (https://effis-gwis-cms.s3.eu-west-1.amazonaws.com/effis/reports-and-publications/annual-fire-reports/Annual_Report_2021_final_topdf1.pdf). Επιπλέον, ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών μειώνεται σε όλη τη νότια Ευρώπη εδώ και δεκαετίες.


Αριστερά: η έκταση που κάηκε από δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα σε εκτάρια. Κέντρο: Αριθμός πυρκαγιών. Δεξιά: μέσο μέγεθος πυρκαγιάς.

Από τα μέσα Ιουλίου, ένα κύμα ψύχους σάρωσε τη Γερμανία, στο οποίο ακόμη και το Heute Journal και το Tagesschau δεν μπορούσαν να αναφερθούν. Φυσικά, όλες οι εκπομπές κατάφεραν να στραφούν στο τρέχον αγαπημένο θέμα, την κλιματική αλλαγή. Για παράδειγμα, στο Tagesthemen, στο οποίο ο μετεωρολόγος Karsten Schwanke εξήγησε για πρώτη φορά ότι η περασμένη μέρα ήταν μάλλον κρύα με έως και 37 λίτρα βροχόπτωσης ανά τετραγωνικό μέτρο και ότι είναι δύο έως τρεις βαθμούς ψυχρότερη "από το κανονικό" στην Ευρώπη. Λίγο αργότερα, απέρριψε τα λεγόμενά του προσθέτωντας: «Αλλά αυτό δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός ότι τα μπλε σημεία στην επιφάνεια της Γης γίνονται όλο και λιγότερο ορατά επειδή υπάρχουν όλο και περισσότερες περιοχές που είναι πολύ ζεστές».

Ο Ιούλιος του 2023, εξηγεί ο μετεωρολόγος, είναι ο πιο ζεστός μήνας από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό. Η «παγκόσμια μέση θερμοκρασία» είναι ένα καθαρό κατασκεύασμα μοντέλλου με μικρή σημασία για μεμονωμένες περιοχές στη Γη. Επιπλέον, οι θερμοκρασίες και, κατά συνέπεια, τα αθροίσματά τους υπόκεινται σε υψηλές αποκλίσεις μέτρησης. Η επακόλουθη στροφή του καιρού στη Γερμανία έμοιαζε με μια πραγματική σάτιρα: μπόρα, βροχή, ένα σύννεφο που εκτείνεται σε ολόκληρη την ομοσπονδιακή επικράτεια. Μια ασυμφωνία που κανένας από τους υπεύθυνους δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται.

Οι μέσες θερμοκρασίες δεν έχουν αυξηθεί εδώ και οκτώ χρόνια

Μια σκηνή στο talk show Lanz συμμετέχει επίσης στη σειρά παραπληροφόρησης και διασποράς πανικού σχετικά με το θέμα του κλίματος. «Μπορούμε παρακαλώ να πούμε ότι αυτό είναι πραγματικά λάθος;» απαίτησε η νευροεπιστήμονας Maren Urner στον Markus Lanz στις 13 Ιουνίου. Τι συνέβη; 

Ο συντονιστής είχε ρωτήσει τον βουλευτή της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP Kοnstantin Kuhle σχετικά με μια δήλωση του περιβαλλοντικού οικονομολόγου και συμβούλου για το κλίμα του FDP Steffen Hentrich, ο οποίος είχε πει ότι δεν είχε γίνει υπάρξει σχεδόν καμμία άνοδος της θερμοκρασίας παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια. Ο Konstantin Kuhle αποστασιοποιήθηκε αμέσως και ο Markus Lanz απάντησε επίσης στην ένσταση της Urner: «Αυτό είναι σαφές».

Αλλά είναι πραγματικά τόσο σαφές; Όχι, ο υπεύθυνος περιβάλλοντος έχει δίκιο: σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας NASA για την κλιματική αλλαγή, η μέση θερμοκρασία το 2022 δεν ξεπέρασε το επίπεδο του 2015.

Το ψέμμα είναι πιο κραυγαλέο από ποτέ

Αλλά υπάρχουν και άλλοι παραλληλισμοί μεταξύ του κορωνοϊού και του κλίματος και είναι πολύ πιο άμεσοι από τους πίνακες, τα γεγονότα και τους αριθμούς: Όπως και σε περιόδους πανδημίας, η αναφορά έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πραγματικότητα της ζωής των ανθρώπων. Σχεδόν κανείς δεν γνώριζε κάποιον που δεν είχε προϋπάρχουσα πάθηση ή ήταν πολύ ηλικιωμένος και είχε σοβαρά προβλήματα με τη νόσο του κορωνοϊού.

Μόνο που τώρα είναι ακόμα πιο εμφανές με τον καιρό aka κλίμα. Γιατί όταν το Tagesschau και το heute journal φαντασιώνονται μια φλεγόμενη γη και η θέα έξω από το παράθυρο δεν δείχνει τίποτα άλλο παρά βροχή για εβδομάδες, ακόμη και ο τελευταίος δεν μπορεί παρά να παρατηρήσει: Δεν μπορεί, με κοροϊδεύουν. Το ψέμα είναι πιο κραυγαλέο από ποτέ.


ΠΗΓΗ: https://www.nius.de/Politik/hitze-duerre-klima-luegen-sommer-ist-fortsetzung-der-corona-propaganda/09c37c53-5498-458a-855a-5c602042cc9e


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

1 σχόλιο:



  1. Φωτοβολταικο πάρκο φέρνουν στη Θεσσαλία μέ τήν μορφή κατεπείγοντος..16.000 στρέμματα η εκταση του..!!!

    Με την μορφή κατεπείγοντος φέρνουν Φωτοβολταικό πάρκο σε εκταση 16.000 στρεμμάτων στη Θεσσαλία.

    Με απλά λόγια το έργο εκτείνεται διοικητικά στις Τοπικές Κοινότητες Ελληνοκάστρου, Πλατάνου, Ριζώματος, της Δημοτικής Ενοτήτας (Δ.Ε.) Παραληθαίων του Δήμου Τρικκαίων και στις Τοπικές Κοινότητες Λιοπράσου, Αρδανίου της ΔΕ Παληοκάστρου του Δήμου Τρικκαίων, στην Τοπική Κοινότητα Αύρας, της ΔΕ Καλαμπάκας και στην Τοπική Κοινότητα Γερακαρίου της ΔΕ Τυμφαίων του Δήμου Μετεώρων, της Περιφερειακής ενότητας Τρικκαίων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

    Το τεράστιο αυτό έργο του φωτοβολταϊκού πάρκου συνολικής ισχύος 400 MW ανήκει στην εταιρία DAMCO ENERGY AE συμφερόντων Κοπελούζου και σύμφωνα με όσους ξέρουν πέραν των εκτάσεων που θα δεσμεύσει, θα επηρεάσει το μικροκλίμα της περιοχής…

    Ειδικά τώρα που έχουν πλημμυρίσει τα πάντα και ξέρουμε τι σημαίνει οργή της φύσης.
    Γιατί άραγε έρχεται τώρα και μάλιστα με τη μέθοδο του κατεπείγοντος κάτι που ισχύει μόνο για θέματα όπως αυτά της πλημμύρας?
    Γιατί κ. Σακκά και κύριοι της δημοτικής αρχής δεν ενημερώσατε με τα περιβόητα δελτία τύπου σας τι πρόκειται να γίνει σε ολόκληρο των ορεινό όγκο των Αντιχασίων?

    -Γνωρίζουν οι κάτοικοι της περιοχής τις επιπτώσεις από το φαραωνικό αυτό έργο;

    ΧΑΝΕΤΑΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ
    ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΜΑΖΙ ΤΗΣ...!



    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!