Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023

Η Αυστριακή Ραδιοφωνία Τηλεόραση θέλει να επανεκπαιδεύσει τις γάτες να γίνουν vegans

Μια μελέτη του ποδαριού


18 Σεπτεμβρίου 2023

Από τον Kai Rebmann

Και ποιος από εμάς δεν το έχει βιώσει; Ο Κάρλο ο γάτος 🐈 επιστρέφει από την καθημερινή ή νυχτερινή του εξόρμηση στη γειτονιά και κουβαλά σπίτι κάθε είδους όσπρια, πατάτες και μαρούλια. (!!!!! 😂) Το καλοκαίρι, ανάλογα με την εποχή, οι φράουλες ή τα σμέουρα είναι φυσικά ευπρόσδεκτα.

Αυτή είναι η πραγματικότητα της ζωής για εκατομμύρια ιδιοκτήτες γάτας στην Αυστρία. Τουλάχιστον αυτό φαίνεται να πιστεύει το ORF (Αυστριακή Ραδιοφωνία Τηλεόραση). Ή τουλάχιστον θέλει να το καταστήσει ως αξιόπιστη πραγαμτικότητα στους πληρωτές των υποχρεωτικών τελών της. Βέβαια, στην εισαγωγή ενός πρόσφατου άρθρου, ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός παραδέχεται ότι οι γάτες είναι «ανατομικά αυστηρά σαρκοφάγα» και ότι μια διατροφή που βασίζεται αποκλειστικά σε λαχανικά θα ενοχλήσει τις γάτες του σπιτιού στο στομάχι (https://reitschuster.de/post/lockdown-jetzt-auch-fuer-katzen/).

Αλλά όλα αυτά είναι πιθανώς μόνο για να μπορέσουμε να ταρακουνήσουμε αυτό το υποτιθέμενο αφήγημα όλο και πιο έντονα μετά. Φυσικά, η βιομηχανία τροφίμων έχει ανακαλύψει εδώ και καιρό την αγορά κατοικίδιων ζώων δισεκατομμυρίων δολλαρίων για τον εαυτό της. Και έτσι το ORF αναφέρει ότι τώρα υπάρχουν επίσης «εναλλακτικές ζωοτροφές vegan που υποτίθεται ότι παρέχουν στους τετράποδους φίλους όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά». Ιχνοστοιχεία όπως ο ψευδάργυρος και το σελήνιο, καθώς και οι βιταμίνες Α, Β, D και Ε, θα προστεθούν σε αυτά τα προϊόντα.

Ευτυχισμένοι χωρίς κρέας;

Γιατί λοιπόν να αφήσουμε τις γάτες να είναι γάτες – όταν μπορεί να μας κάνει να νοιώθουμε άβολα; Φυσικά, είναι αυτονόητο ότι τα vegan συμπληρώματα διατροφής για γάτες, καθώς και τα αντίστοιχα για τον άνθρωπο, είναι σημαντικά πιο ακριβά από τα κατάλληλα για είδη τρόφιμα, αλλά φυσικά το ORF δεν το αποκαλύπτει στους θεατές.

Αντ' αυτού, παρατίθεται μια ολόκληρη σειρά υποτιθέμενων πλεονεκτημάτων: «Εκτός από τα όσπρια όπως τα φασόλια και τα μπιζέλια, οι vegan εναλλακτικές περιέχουν επίσης υδρολυμένες πρωτεΐνες και έτσι μερικές φορές έχουν τρεις φορές την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες των εμπορικά διαθέσιμων ζωοτροφών με κρέας». Ομοίως, η καθημερινή απαίτηση για το απαραίτητο αμινοξύ ταυρίνη μπορεί επίσης να καλυφθεί με αυτόν τον τρόπο χωρίς κρέας.

«Είναι εύκολο να ξεχάσουμε ότι τα κατοικίδια ζώα δεν χρειάζονται κρέας ή οποιοδήποτε άλλο συγκεκριμένο συστατικό, χρειάζονται μόνο συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά». Αυτή η δήλωση μπορεί να εξακολουθεί να ισχύει για τα κατοικίδια ζώα γενικά - ενδεχομένως με κάποιους συμβιβασμούς - αλλά σίγουρα όχι για τις γάτες ειδικότερα.


Η "μελέτη" αποδεικνύεται ψευδοεπιστήμη

Αλλά γίνεται ακόμα καλύτερο ή χειρότερο. Σύμφωνα με το ORF, οι γάτες χωρίς κρέας μπορούν προφανώς όχι μόνο να ζήσουν μια πιο ευτυχισμένη ζωή, αλλά πάνω απ' όλα μια υγιέστερη. Αυτό υποτίθεται ότι αποδεικνύει μια λεγόμενη "μελέτη", η οποία προσπαθεί να αντικρούσει όλα όσα πιστεύεται ότι γνωρίζουμε για τη διατροφή της γάτας.

Ο συγγραφέας Andrew Knight του Πανεπιστημίου του Winchester ισχυρίζεται: «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι γάτες που τρέφονται με vegan τροφή δεν είναι μόνο εξίσου υγιείς, αλλά πιο υγιείς από εκείνες που τρέφονται με κρέας». Για περισσότερο από ένα χρόνο, παρατηρήθηκε η υγεία των vegan γατών (127 ζώα) και των σαρκοφάγων γατών (1.242).

Το ίδιο το γεγονός ότι η αναλογία των ομάδων σύγκρισης είναι 1:10 θα μπορούσε να αποτελέσει ένδειξη ότι δεν ήταν τόσο εύκολο να βρεθούν αρκετοί άνθρωποι για να ταΐσουν τις γάτες τους vegan. Ωστόσο, η «μελέτη» έχει ακόμη μεγαλύτερη αλίευση, την οποία το ORF περιγράφει ως εξής: «Η υγεία των γατών, ωστόσο, συλλέχθηκε αποκλειστικά μέσω της αξιολόγησης των ιδιοκτητών».

Και εδώ ακριβώς βρίσκεται η απάτη. Φυσικά, μια τέτοια εργασία δεν έχει απολύτως καμμία σχέση με την επιστήμη. Φυσικά, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι είναι κυρίως εκείνοι οι ιδιοκτήτες που έχουν παραιτηθεί από το κρέας για τον εαυτό τους που ταΐζουν τις γάτες τους μια vegan διατροφή (https://reitschuster.de/post/vize-chefredakteur-der-zeit-erklaert-fleischkonsum-fuer-illegal1/). Και ποιος θα ήθελε να παραδεχτεί στο πλαίσιο μιας αυτοσυμπληρούμενης μελέτης ότι η διατροφή του τετράποδου φίλου τους είναι πολιτικά ορθή, αλλά όχι απαραίτητα καλή γι' αυτό;


Και μια άλλη μελέτη

Όσον αφορά το σύνθημα "Είμαστε ό,τι τρώμε", δεν πρέπει φυσικά να λείπει η συζήτηση σχετικά με το αποτύπωμα CO2. Και έτσι το ORF ξεκινά μια άλλη μελέτη. Αν και είναι από το 2020, ταιριάζει απόλυτα στο ιδεολογικό προφίλ. Ο υποχρεωτικά πληρωτής τελών μαθαίνει: «Σύμφωνα με μια μελέτη του 2020 από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, η παραγωγή τροφών για κατοικίδια ζώα είναι υπεύθυνη για 106 εκατομμύρια τόνους αερίων θερμοκηπίου ετησίως, που αντιστοιχεί στο 3% των συνολικών γεωργικών εκπομπών».

Και συνέχισε: «Υπάρχουν περίπου 373 εκατομμύρια οικόσιτες γάτες παγκοσμίως. Ένας τόσο μεγάλος πληθυσμός έχει ένα αξιοπρεπές «οικολογικό αποτύπωμα γατίσιων ποδιών» (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) αν ζει με κρέας», φέρεται να είπε ένας από τους συντάκτες της σκωτσέζικης μελέτης.

Η "UK Pet Food", η βρετανική εμπορική ένωση για τις τροφές για ζώα συντροφιάς, η οποία είναι φυσικά εντελώς ανεξάρτητη και ουδέτερη σε αυτό το θέμα, επιτρέπεται επίσης να προσθέσει και την δική της ανοησία. Ένα «σπιτικό» vegan φαγητό δεν συνιστάται – χμ...ποιος θα το φανταζόταν; – διαφορετικά, ωστόσο, δεν υπάρχει τίποτα να ειπωθεί εναντίον της vegan διατροφής (σσ. πληρώστε κορόϊδα). Εξάλλου, «υπάρχουν καλά (!!!) βιομηχανικά (!!!) vegan προϊόντα που δεν αντλούν σημαντικά θρεπτικά συστατικά από ζωικές πηγές, αλλά παράγονται συνθετικά». Στην ιδανική περίπτωση, ωστόσο, μπορείτε επίσης να συμβουλευτείτε έναν ειδικό στη διατροφή των κατοικίδιων ζώων, συνιστά το ORF.

Ειδάλλως μπορείτε απλά να το αφήσετε στην κατάλληλη για το είδος διατροφή των γατών. Επειδή το ORF εξακολουθεί να παρέχει μια όχι εντελώς ασήμαντη υπόδειξη, αν και στο τέλος του άρθρου: «Πρέπει επίσης να διερευνηθεί εάν η vegan διατροφή των ζώων μπορεί να έχει ανεπιθύμητες μακροπρόθεσμες συνέπειες».

Πηγή: https://www.13newsnow.com/article/entertainment/look-out-grumpy-cat-garfi-angry-cat-photos-go-viral/291-294083586

Πηγή: https://eu.azcentral.com/story/life/2014/10/17/garfi-the-angry-cat-grumpy-cat/17431891/

Πηγή εικόνας: https://www.istockphoto.com/photos/angry-cat



ΠΗΓΗ: https://reitschuster.de/post/der-oesterreichische-rundfunk-will-katzen-zu-veganern-umerziehen/


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

1 σχόλιο:

  1. https://dimpenews.com/2023/09/24/%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%bd%ce%bf%ce%b9%ce%b1-vegan-%ce%b1%ce%ba%cf%84%ce%b9%ce%b2%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ad%cf%82-%cf%86%ce%af%ce%bb%ce%bf%ce%b9-%cf%84%ce%bf%cf%85-aymeric-caron-%ce%ba%ce%b1/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!