Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Γιατρός: Ο υπόηχος είναι «μια τεράστια, προηγουμένως μη αναγνωρισμένη απειλή για ολόκληρη τη βιοποικιλότητα»


Τελικά επηρεάζουν οι ανεμογεννήτριες την υγεία μας;
Φωτογραφία: Ευγενική προσφορά του Δρ Bellut-Staeck




Περισσότερες από 30.000 ανεμογεννήτριες έχουν ήδη εγκατασταθεί στη Γερμανία. Όταν περιστρέφονται, παράγουν όχι μόνο ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και υπερήχους. Για την ειδικό Δρ Ursula Bellut-Staeck, είναι επομένως η αιτία διαφόρων συμπτωμάτων της νόσου – σε ανθρώπους και ζώα.

Στη Γερμανία, όλο και μεγαλύτερες ανεμογεννήτριες κατασκευάζονται στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης. Από την άποψη της ειδικού Dr. med. Ursula Bellut-Staeck λέει ότι αυτό είναι «ένα τεράστιο πρόβλημα για όλες τις μορφές οργανισμών», συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων. Για αρκετά χρόνια, η επιστημονική συγγραφέας εργάζεται εκτενώς για τις επιπτώσεις των υπερήχων στην υγεία.

Ο υπόηχος ορίζεται ως ηχητικό κύμα με συχνότητα μικρότερη από 20 hertz (Hz). «Σύμφωνα με τους νόμους της φυσικής, είναι μια φυσική δύναμη που διεξάγεται στον αέρα, τα στερεά και το νερό. Τα μεμονωμένα σωματίδια τίθενται σε δόνηση, μεταβιβάζουν την ενέργεια και επιστρέφουν στην αρχική τους κατάσταση», εξηγεί η Bellut-Staeck.
Όλο και χαμηλότερες συχνότητες ...

Ισχύουν τα εξής: όσο χαμηλότερη είναι η συχνότητα του ήχου, τόσο μεγαλύτερο είναι το μήκος κύματος του και τόσο χαμηλότερη είναι η εξασθένισή του. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την γιατρό, προορίζεται να διεισδύσει σε τοίχους, ανθρώπους και ζώα. «Με όλο και μεγαλύτερες ανεμογεννήτριες, οι συχνότητες γίνονται όλο και χαμηλότερες. Αυτό καθιστά τον υπόηχο πιο προβληματικό και επικίνδυνο, όπως μπορούμε τώρα να πούμε με μεγάλα επιστημονικά στοιχεία».

Μοιράστηκε ότι οι σημερινές ανεμογεννήτριες φτάνουν σε πολύ χαμηλές συχνότητες έως 0,25 Hz. Το μήκος ενός τέτοιου κύματος είναι λίγο κάτω από 1,4 χιλιόμετρα.

Ο υπόηχος έχει ένα άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, επειδή οι άνθρωποι δεν μπορούν κανονικά να ακούσουν συχνότητες κάτω από 16 Hz. Αυτό σηματοδοτεί το λεγόμενο (χαμηλότερο) όριο ακοής. Με άλλα λόγια, πολλοί από τους ήχους που εκπέμπονται από τις ανεμογεννήτριες δεν μπορούν να ακουστούν, αλλά μερικές φορές τους αισθανόμαστε στο σώμα ως βουητό.

Εξαπλώνεται στον αέρα και στο έδαφος

Αλλά πώς ακριβώς σχηματίζεται ο υπόηχος; «Αυτό απαιτεί περιστρεφόμενες μάζες, συντονισμό και κραδασμούς», λέει η Bellut-Staeck. «Στην περίπτωση μιας ανεμογεννήτριας, προκαλείται από το πτερύγιο του ρότορα που σαρώνει τον ιστό». Η λεπίδα του ρότορα ωθεί μεγάλες μάζες αέρα μπροστά της, οι οποίες στη συνέχεια διακόπτονται στον ιστό.

«Περίπου το 60% της μετατρεπόμενης ενέργειας διαχέεται ως ακουστικός ήχος, υπόηχος και θερμότητα σε περιστρεφόμενη κίνηση. Ταυτόχρονα, ο θόρυβος που μεταδίδεται από τη δομή μεταδίδεται στο έδαφος μέσω του πύργου, ο οποίος μπορεί έτσι να διεισδύσει στα σπίτια. Επομένως, τα κτίρια δεν παρέχουν προστασία από τους υπερήχους. «Αντίθετα, οι αερομεταφερόμενοι υπόηχοι και ο θόρυβος που μεταδίδεται από το δάπεδο μπορούν να προστεθούν σημαντικά στα δωμάτια. Στάσιμα κύματα μπορούν να σχηματιστούν σε σαλόνια, αλλά και σε στάβλους», λέει η Bellut-Staeck.

Συμπτώματα σε ανθρώπους και ζώα

Σύμφωνα με την Bellut-Staeck, οι υπόηχοι επηρεάζουν τη μικροκυκλοφορία, δηλαδή την κυκλοφορία του αίματος του λεπτού τριχοειδούς δικτύου. Αυτό ρυθμίζει τον εαυτό του χωρίς καμμία αρνητική επίδραση και παρέχει στο σώμα την ποσότητα οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών που χρειάζεται ανά πάσα στιγμή.

Πιο συγκεκριμένα, τα ενδοθηλιακά κύτταρα, τα οποία βρίσκονται στο εσωτερικό τοίχωμα των τριχοειδών αγγείων, αντιδρούν στον υπόηχο. Εκτός από τη μεταφορά θρεπτικών ουσιών, αυτά τα κύτταρα έχουν πολλές ζωτικές λειτουργίες όπως η ανάπτυξη, η εμβρυϊκή ανάπτυξη, η φλεγμονή και η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, εξηγεί η γιατρός.

Τα ενδοθηλιακά κύτταρα έχουν πολλά καθήκοντα.Φωτογραφία: Ευγενική προσφορά της Δρ Ursula Bellut-Staeck

«Από το 2015 περίπου, έχει παρατηρηθεί ότι οι άνθρωποι που εκτέθηκαν σε υπερήχους και κραδασμούς από τεχνικούς πομπούς εμφάνισαν συμπτώματα που αντιστοιχούν σε διαταραχές της μικροκυκλοφορίας». Αυτό το φαινόμενο προέκυψε ιδιαίτερα μετά την αντικατάσταση μικρότερων ανεμογεννητριών με μεγαλύτερες. Η Bellut-Staeck ανέφερε συμπτώματα όπως σημαντικές αυξήσεις της αρτηριακής πίεσης, αδυναμία, ζάλη, πονοκεφάλους, δυσκολία συγκέντρωσης, πίεση στο στήθος, καρδιακή ανεπάρκεια, καρδιακές αρρυθμίες, διαταραχές σχολικής απόδοσης στα παιδιά και διαταραχές ύπνου.

Εκτός από τους ανθρώπους, πολλά ζώα έχουν επίσης αντιδράσει στις ανεμογεννήτριες. Στην περιοχή τους, είχε παρατηρηθεί μια έντονη τρομακτική συμπεριφορά. Με άλλα λόγια, εγκαταλείπουν την περιοχή εκτενώς. Τα αυτόχθονα ζώα όπως τα άλογα, οι αγελάδες και τα κατοικίδια ζώα λέγεται ότι έχουν παρουσιάσει αλλαγές συμπεριφοράς, όπως μείωση της παραγωγής γάλακτος στις αγελάδες. Επιπλέον, η αναπαραγωγική ικανότητα όλων τους είχε μειωθεί, καθώς και αυξημένη συχνότητα εμφάνισης δυσπλασιών.

«Τα συμπτώματα στα ζώα δεν μπορούν να είναι φαινόμενο nocebo», σημείωσε η γιατρός, όπως εν μέρει υποθέτουν οι επίσημες αρχές. Το φαινόμενο nocebo περιγράφει μια αρνητική επίδραση στην υγεία αποκλειστικά λόγω μιας αρνητικής προσδοκίας - χωρίς προσδοκία, χωρίς επίδραση nocebo.

Γιατί αυτά τα κύματα είναι επιβλαβή για τα έμβια όντα

Οι λειτουργίες της ζωής εξαρτώνται από την αδιατάρακτη μετάδοση των «εσωτερικών» δυνάμεων, συνεχίζει η Bellut-Staeck. Αυτό, με τη σειρά του, απαιτεί άθικτα ενδοθηλιακά κύτταρα. «Η ενδοθηλιακή βλάβη, ειδικά η φλεγμονώδης κατάστασή της, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση ή ο διαβήτης, είναι η βάση για την αρτηριοσκλήρωση και την αγγειακή γήρανση. Η ενδοθηλιακή βλάβη προκαλείται από ταλάντωση, δηλαδή στρες δύναμης, και οξειδωτικό στρες.

Σύμφωνα με την γιατρό, όταν ο χαμηλής συχνότητας και παρορμητικός ήχος χτυπά τα ενδοθηλιακά κύτταρα, λαμβάνει χώρα μετατροπή σε μηχανική ενέργεια στον οργανισμό. Τα κύτταρα αρχίζουν να δονούνται. «Η επιστημονική κατάσταση είναι ότι τα υποστηρικτικά νημάτια των ενδοθηλιακών κυττάρων, όπως οι ίνες ακτίνης, δρουν ως «φίλτρο χαμηλής διέλευσης» και μεταδίδουν μόνο χαμηλές συχνότητες».

Η Bellut-Staeck υποθέτει ότι ο βαθύς ήχος και οι δονήσεις μπορούν να λειτουργήσουν ως παράγοντας ταλάντωσης. «Μέχρι το αργότερο μέχρι το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής του 2021, τα λεγόμενα κανάλια PIEZO είναι γνωστά εκτός από μια ολόκληρη σειρά κυτταρικών υποδοχέων απορρόφησης κραδασμών. Υπάρχουν σε όλους τους πολυκύτταρους οργανισμούς».



Η επιφάνεια ενός ενδοθηλιακού κυττάρου.Φωτογραφία: Ευγενική προσφορά της Δρ Bellut-Staeck

Με βάση τα τελευταία ευρήματα, η γιατρός βλέπει μια «επείγουσα ανάγκη να προσδιοριστούν οι προβληματικές συχνότητες». Δεδομένου ότι όλοι οι οργανισμοί αντιδρούν στους υπερήχους, «μπορεί να έχουμε μια τεράστια, προηγουμένως μη αναγνωρισμένη απειλή για όλη τη βιοποικιλότητα».

Η Bellut-Staeck δεν αποκλείει την πιθανότητα ότι οι υπόηχοι είναι εν μέρει υπεύθυνοι για τη θνησιμότητα των εντόμων. Κατά την άποψή της, η μείωση του πληθυσμού φώκαινας και των ιχθυαποθεμάτων θα μπορούσε επίσης να σχετίζεται.

Θάνατοι φαλαινών λόγω υπερήχων;

Μόλις πριν από λίγους μήνες, τα επίσημα στοιχεία αποκάλυψαν έναν αυξανόμενο αριθμό φαλαινών που εκβράζονται και πεθαίνουν στα ανοικτά των ακτών του Ατλαντικού των Ηνωμένων Πολιτειών. Υπήρξε μια χρονική και γεωγραφική συσχέτιση μεταξύ αυτής της υπερβάλλουσας θνησιμότητας των φαλαινών και της επέκτασης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Η Bellut-Staeck δεν εκπλήσσεται. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στη λεγόμενη υδροακουστική, δηλαδή τη διάδοση του ήχου στο νερό.

«Κατά την άποψή μου, η υδροακουστική αποτελεί μια πολύ ιδιαίτερη απειλή για τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Εδώ και αρκετό καιρό, ανησυχώ πολύ ότι αυτό προκαλείται από τον θόρυβο των πλοίων, μεταξύ άλλων, αλλά κυρίως από τις χαμηλές συχνότητες και τους κραδασμούς», είπε.

Στον ωκεανό, ο ήχος ταξιδεύει με 1.480 μέτρα ανά δευτερόλεπτο - τέσσερεις φορές πιο γρήγορα από ό, τι στον αέρα. «Η διάδοση του ήχου τελειώνει μόνο σε μια ξηρά και αυξάνεται με το βάθος, τη θερμοκρασία, την πίεση και την αλατότητα. Επομένως, το βάθος των ωκεανών δεν προσφέρει καμμία προστασία από τον ήχο», λέει η επιστημονική συγγραφέας.

Υπάρχουν διεθνείς εικασίες σχετικά με το αν η μέχρι στιγμής ανεξήγητη επιθετική συμπεριφορά μεμονωμένων θαλάσσιων θηλαστικών μπορεί να θεωρηθεί ως αντίδραση απελπισίας. «Δεν πρόκειται μόνο για τον προσανατολισμό, αλλά και για τη ρύθμιση των ζωτικών σωματικών λειτουργιών», περιγράφει η Bellut-Staeck. «Οι συνέπειες για τα ζώα είναι επίσης εδώ: έλλειψη ενέργειας, χρόνια φλεγμονή, διαταραχή της αναπαραγωγής, υπερβολική θνησιμότητα και μείωση του πληθυσμού».

Διεθνείς επεξεργασίες

Προκειμένου να καταδειχθεί με σαφήνεια ή να αποδειχθεί ο κίνδυνος των υπερήχων ενόψει των προαναφερθέντων φαινομένων, εξακολουθούν να λείπουν αντίστοιχες στατιστικές. Η Bellut-Staeck δήλωσε: «Αυτά τα στατιστικά στοιχεία εξακολουθούν να λείπουν επειδή σχεδόν όλες οι μελέτες ασχολήθηκαν με τον ακουστικό, ήχο».

Ωστόσο, υπάρχουν ήδη αρχικές επεξεργασίες σχετικά με την επίδραση των υπερήχων. «Κατά την άποψή μου, τρεις πρόσφατες διεθνείς μελέτες έχουν δείξει υψηλό επίπεδο αποδεικτικών στοιχείων για σοβαρές διαταραχές της υγείας από το 2017 και μετά». Αυτά περιλαμβάνουν:


- Η εργασία "Altered Cortical and Subcortical Connectivity due to Infrasound Given near the Hearing Threshold – Evidence from fMRI". Δέκα συγγραφείς δημιούργησαν το επιστημονικό άρθρο, το οποίο δημοσίευσαν το 2017.

Υπόηχος από τεχνικές εγκαταστάσεις, από τους καθηγητές Roos και Vahl. Το άρθρο δημοσιεύθηκε το 2021.

Η Bellut-Staeck αναφέρθηκε επίσης στη «Γερμανική Ένωση Προστασίας-Ήχου για Ανθρώπους και Ζώα»  („Deutsche Schutz-Gemeinschaft-Schall für Mensch und Tier“) (DSGS e.V.) Αυτή η εθελοντική ένωση, η οποία δραστηριοποιείται στη Γερμανία, προωθεί την προστασία των ανθρώπων και των ζώων από το θόρυβο που προκαλεί ασθένειες παρέχοντας πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με τις διαταραχές του ήχου.


ΠΗΓΗ: Ärztin: Infraschall ist „eine riesige, bisher unerkannte Gefahr für die gesamte Biodiversität“ (epochtimes.de)



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ





ΣΧΕΤΙΚΑ:

16% περισσότερη αιολική ενέργεια, αλλά η απόδοση ηλεκτρικής ενέργειας παρέμεινε η ίδια
Παρά την ισχυρή επέκταση της αιολικής ενέργειας στη Γερμανία, η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτείται στο δίκτυο κάθε μήνα είναι σχεδόν σταθερή.



«Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρέχουν περισσότερο από το ήμισυ της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας» - αλλά μόνο στα χαρτιά



Μελέτη: 11 από τα 23 απειλούμενα είδη πουλιών υπέστησαν περαιτέρω ζημιές από την αιολική ενέργεια
Οι ανεμογεννήτριες και οι ηλιακοί συλλέκτες θέτουν σε κίνδυνο τα πουλιά



Αιολική ενέργεια εναντίον βιοποικιλότητας: Δικαστήριο αποφαίνεται κατά του αιολικού πάρκου
Αιολική ενέργεια εναντίον γαλλικής πολιτιστικής κληρονομιάς: Δικαστήριο αποφασίζει κατά του αιολικού πάρκου



Θα σκοτώσουν οι ανεμογεννήτριες αυτά τα θηλαστικά των 30.000 κιλών;



Μίξερ πράσινου αιολικού πάρκου: Οι γερμανικές ανεμογεννήτριες καταστρέφουν 5 δισεκατομμύρια έντομα - κάθε μέρα!
Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ακτινοπροστασίας: "Σοβαρή υποψία βλάβης που προκαλείται από ακτινοβολία κινητού τηλεφώνου" + UPDATE



Πάνω από 100.000 ευρώ ως αποζημίωση για την ταλαιπωρία που προκαλούν οι ανεμογεννήτριες


Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ακτινοπροστασίας: "Σοβαρή υποψία βλάβης που προκαλείται από ακτινοβολία κινητού τηλεφώνου" + UPDATE
Σε μια μελέτη δέντρων που παρουσιάστηκε στο Μόναχο, η αρνητική επίδραση της ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων στα δέντρα επιβεβαιώθηκε επίσημα για πρώτη φορά. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ακτινοπροστασίας, στη συνεδρίαση της οποίας παρουσιάστηκε η μελέτη, το αρνείται και μιλά για τυχαίο αποτέλεσμα.


Αιολική ενέργεια: μια οικολογική και οικονομική καταστροφή


Η ενεργειακή πολιτική της Νότιας Αφρικής: ελέφαντες και ανεμογεννήτριες – ένας καλός συνδυασμός;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!