Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

Μετατρέποντας τα αγόρια σε ΚΑΛΟΥΣ άνδρες

Φωτογραφία: Drew Hays/Unsplash

Η λέξη «κύριος» εξακολουθεί να έχει σημασία σήμερα; Παρακάτω θα διαβάσετε γιατί θα έπρεπε.

Από τον Δρ. LEONARD SAX

13 Ιουνίου 2022


Μιλούσα με τους πρωτοετείς φοιτητές στο Wabash College, ένα μικρό κολλέγιο στην πολιτεία της Ιντιάνα των ΗΠΑ στο οποίο φοιτούν αποκλειστικά άνδρες. «Τι σημαίνει να είσαι τζέντλεμαν;» ρώτησα. "Σηκώστε το χέρι σας αν θέλετε να μοιραστείτε τον ορισμό σας για έναν κύριο."

Ένας νεαρός άνδρας απάντησε: «Ένας κύριος είναι κάποιος που πηγαίνει σε κλαμπ κυρίων και παρακολουθεί κορίτσια να γδύνονται». Υπήρξαν μερικά γέλια.

«Αυτό είναι πολύ διασκεδαστικό», απάντησα. "Θέλει κανείς να αποτολμήσει μια πιο σοβαρή απάντηση;"

Κάποιοι άλλοι σήκωσαν τα χέρια τους. Ένας κύριος φοράει ένα κοστούμι τριών τεμαχίων, είπε κάποιος. Ένας κύριος ανοίγει την πόρτα στις γυναίκες, είπε ένας άλλος. Συζητήσαμε την προέλευση του όρου "κύριος", ο οποίος αρχικά αναφερόταν απλώς σε ένα μέλος της αριστοκρατίας που δεν χρειαζόταν να εργαστεί για να ζήσει. Όπως σημείωσε ο C.S. Lewis, σε παλαιότερη εποχή, θα μπορούσε κανείς να πει για έναν συγκεκριμένο άνθρωπο, «ο Τζων είναι ψεύτης και τζέντλεμαν», εννοώντας ότι αν και είναι αριστοκράτης, δεν λέει την αλήθεια. Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, ο όρος πήρε διαφορετική σημασία.

Για τα υπόλοιπα, έχω διαπιστώσει ότι η ερώτηση "Τι σημαίνει να είσαι κύριος;" οδηγεί σε μια πολύ πιο γόνιμη συζήτηση από το "Τι σημαίνει να είσαι αρσενικός;" ή "Τι είναι υγιής αρρενωπότητα;". Καλώς ή κακώς, πολλά αγόρια εξισώνουν την αρρενωπότητα με τη σωματική δύναμη και αντοχή, την προπόνηση δύναμης και το ποδόσφαιρο. 
Δεν μπορείτε να φανταστείτε έναν άνδρα-άνδρα να ασχολείται με τις εικαστικές τέχνες, την ποίηση ή το μπαλλέτο: αρχίζουν να γελούν όταν φαντάζονται έναν επιθετικό παίκτη της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ να φοράει ένα tutu (μία φούστα μπαλλέτου). Από την άλλη, μπορούν εύκολα να δεχτούν την ιδέα ενός κυρίου που διαπρέπει στις εικαστικές τέχνες, την ποίηση ή το μπαλλέτο.

Όπως κι αν ορίζεται ο όρος, δεν υπάρχουν πολλοί κύριοι μεταξύ των σημερινών νεαρών ανδρών διασημοτήτων. Ο Bruno Mars έλαβε έξι Grammy για ένα τραγούδι στο οποίο λέει σε μια νεαρή γυναίκα, "You and your a ** are invited" (Εσύ και ο @ισινός σου είστε καλεσμένες) και της προσφέρει χρήματα αν απλά "γυρίσει και τα αφήσει για έναν παίκτη", επειδή "That's What I Like" (ο τίτλος του τραγουδιού). Ο Drake κατέκτησε τα pop charts τον περασμένο Σεπτέμβριο με το άλμπουμ του "Certified Lover Boy" ("Πιστοποιημένος εραστής"), κατακτώντας εννέα από τις δέκα πρώτες θέσεις στο Top 100 του Billboard - ένα κατόρθωμα που δεν έχει επιτευχθεί ποτέ πριν από κανέναν καλλιτέχνη στην ιστορία, ούτε καν από τους Beatles. Στον Drake αρέσει να καυχιέται: «Είμαι αναμφίβολα ο πιο καυτός και είμαι απλά ταπεινός».

Τα αγόρια δεν γεννιούνται με τη γνώση του τι σημαίνει να είσαι τζέντλεμαν. Πρέπει να το διδαχθούν. Η ανησυχία μου είναι ότι στην εποχή μας, πολλοί γονείς δεν ξέρουν τι να πουν στον γιο τους για αυτό το θέμα. Έτσι, το αγόρι κοιτάζει στο διαδίκτυο και αυτό που βρίσκει εκεί είναι ο Bruno Mars και ο Drake, ο Eminem και ο Akon, ή ο John Mayer να καυχιέται για τη συλλογή του από πορνό.

Έχω επισκεφθεί περισσότερα από 460 σχολεία τα τελευταία 21 χρόνια και έχω διαπιστώσει ότι τα περισσότερα αγόρια θέλουν να κάνουν μια συζήτηση για το τι σημαίνει να είσαι καλός άνθρωπος. 

Σε αυτές τις συζητήσεις με αγόρια, προτείνω τους ακόλουθους ορισμούς ως σημείο εκκίνησης για τη συζήτηση: Ένας κύριος κυριαρχεί στα πάθη του αντί να τα αφήνει να τον κυριαρχούν. Ως Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής στον Β ́ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Dwight D. Eisenhower παρέθεσε το εδάφιο από την Παλαιά Διαθήκη (16:32): «Μεγαλύτερος είναι αυτός που ελέγχει το νου του από αυτόν που καταλαμβάνει μια πόλη»—ένα εδάφιο που του δίδαξε η μητέρα του στην παιδική του ηλικία.

- Ένας κύριος δεν χτυπά ποτέ μια γυναίκα, ούτε καν σε αυτοάμυνα.

- Ένας κύριος δεν αγγίζει ποτέ μια γυναίκα χωρίς τη συγκατάθεσή της.

- Ένας κύριος δεν παρακολουθεί πορνογραφία, επειδή η πορνογραφία είναι εξευτελιστική, όχι μόνο για τη γυναίκα που απεικονίζεται ως αντικείμενο, αλλά και για τον άνδρα που τη χρησιμοποιεί. Έχω ακούσει από αγόρια σε γυμνάσια στις ΗΠΑ ότι ο δάσκαλός τους τα ενθαρρύνει να αυνανίζονται στο μάθημα υγείας και ότι το πορνό είναι μια χρήσιμη προσθήκη στον αυνανισμό. Ο δάσκαλος εξηγεί ότι ο αυνανισμός είναι ασφαλές σεξ χωρίς να χρειάζεται να ανησυχείτε για τη συγκατάθεση του συντρόφου σας. Τέτοιες συμβουλές αντικατοπτρίζουν μια φτωχή ιδέα για το τι είναι τα αγόρια και τι μπορούν να γίνουν.

- Ένας κύριος δεν τυραννά τους αδύναμους, αλλά τους υπερασπίζεται ενάντια στους τυράννους.

Κάθε μία από αυτές τις δηλώσεις προκαλεί μια ζωντανή αντίδραση από τους εφήβους - ειδικά την παρατήρηση για την πορνογραφία. Αυτές είναι συζητήσεις που τα αγόρια πρέπει να έχουν με έναν ενήλικα άνδρα που έχει το θάρρος να χρησιμοποιήσει τη λέξη «κύριος», παρ' όλο που ο όρος αποδοκιμάζεται επί του παρόντος από την επικρατούσα τάση ως ενισχυτικός της ετεροκανονικής πατριαρχίας.

Πώς μπορείτε να εμπνεύσετε τα αγόρια να θέλουν να είναι κύριοι σε μια κουλτούρα που εορτάζει τη βαρβαρότητα και την ασέβεια; 

Αντί να κηρύττουν ένα κήρυγμα, έχω διαπιστώσει ότι τα αγόρια ανταποκρίνονται καλύτερα σε ιστορίες για πραγματικούς άνδρες. 

Στο βιβλίο μου, "Boys on the Offside", προτείνω τις ιστορίες του Joshua Chamberlain, του καθηγητή θρησκείας από το Bowdoin που διοικούσε το 20ο Σύνταγμα Εθελοντών του Maine στη μάχη του Gettysburg και με αυτή την ιδιότητα έπρεπε να πάρει μια εξαιρετική απόφαση κολοσσιαίων συνεπειών. 

Ο Dietrich Bonhöffer, ο Γερμανός πάστορας που άφησε μια άνετη θέση στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1939 για να επιστρέψει στη Γερμανία και να οργανώσει αντίσταση κατά των Ναζί και ο οποίος συνελήφθη και στη συνέχεια απαγχονίστηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, και ο Γιτζάκ Ράμπιν, ο ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος προσπάθησε να κάνει ειρήνη με τους Παλαιστίνιους και πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από έναν ισραηλινό Εβραίο.

Τα περισσότερα αγόρια θέλουν να είναι καλοί άντρες. Αλλά τώρα ζουν σε μια τοξική κουλτούρα που έχει τον Bruno Mars και τον Drake ως πρότυπα, μια κουλτούρα διασημοτήτων που απολαμβάνουν βωμολοχίες, καυχησιολογία και αντιπαθητικότητα. Μπορούμε να τα πάμε καλύτερα. Και πρέπει να το κάνουμε.

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στο blog του Ινστιτούτου Οικογενειακών Μελετών και αποτελεί μέρος μιας σειράς σύντομων δοκιμίων που ασχολούνται με την έννοια και τον σκοπό της υγιούς αρρενωπότητας στον σημερινό κόσμο.





ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!