Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Γιατί η καλή λογοτεχνία είναι απαραίτητη για την καλή εκπαίδευση


"Η ανάγνωση είναι το πιο σημαντικό εργαλείο της αυτοκαλλιέργειας." - Anton E. Schönbach (1848-1911), Αυστριακός ειδικός της γερμανικής γλώσσας, λογοτεχνίας και του γερμανικού πολιτισμού.
Φωτογραφία: iStock


Τα βιβλία όχι μόνο βυθίζουν τους αναγνώστες τους σε ξένους κόσμους, αλλά τους επιτρέπουν επίσης να βιώσουν ιστορίες και συναισθήματα από κοντά. Αν το επιτρέψει κανείς αυτό, μπορεί όχι μόνο να αποκτήσει εμπειρία ζωής, αλλά και να αλλάξει τον εαυτό του ως άτομο – προς το καλό.


Από τον Walker Larson

14 Φεβρουαρίου 2024



Φανταστείτε να πετάτε ένα αεροπλάνο χωρίς καμμία εκπαίδευση. Δεν εκτελούνται δοκιμές. Χωρίς προσομοιωτές. Χωρίς εκπαιδευτή πτήσεων. Καμμία προετοιμασία. Απλά εσείς στο πιλοτήριο μέσα σε ένα ομιχλώδες σύννεφο που δεν μπορείτε να διακρίνετε τίποτε. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συντριβείτε.


Για να πετάξετε με επιτυχία ένα αεροσκάφος, πρέπει να εξασκήσετε τους ελιγμούς ξανά και ξανά προτού μπορέσετε να τους εκτελέσετε στην πραγματικότητα και πρέπει να μάθετε από τη σοφία ενός έμπειρου πιλότου προτού βγείτε μόνοι σας στους ουρανούς.

Το ίδιο ισχύει και για μια καλή ζωή. Και αυτός είναι ο πραγματικός στόχος της εκπαίδευσης. Χρειαζόμαστε πρακτική και εμπειρία – με την κυριολεκτική έννοια της λέξης – αν θέλουμε να είμαστε επιτυχημένοι. Εξάλλου, λίγοι από εμάς μπορούν να εκτελέσουν αριστοτεχνικά μια ενέργεια χωρίς πρακτική. Και αυτό ισχύει επίσης για μια καλή, επιτυχημένη ζωή με την περιεκτική της έννοια.

Απομίμηση της ζωής

Όμως, πού μπορούμε να βρούμε «ασκήσεις» για τη ζωή; Πώς μπορούν τα παιδιά και οι νεαροί ενήλικες να αποκτήσουν εμπειρία ζωής αν είναι εκ φύσεως άπειροι; Η απάντηση είναι: στην καλή παραδοσιακή λογοτεχνία.

Μέσα από αυτήν, κατά κάποιο τρόπο, μπορεί κανείς να συγκεντρώσει τις εμπειρίες των μεγαλύτερων στοχαστών του πολιτισμού μας, τις οποίες διαπραγματεύονται τα κλασσικά έργα του πολιτισμού μας. Η λογοτεχνία, επομένως, έχει να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην εκπαίδευση ευτυχισμένων και ενάρετων ανθρώπων. Η τέχνη της γραφής μπορεί να συμβάλει σε μια επιτυχημένη ζωή μέσω της σοφίας και της δύναμης που ζει στις ιστορίες.

Όλη η τέχνη είναι μια απομίμηση κάποιου πράγματος, όπως είπε ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης πριν από χιλιάδες χρόνια. Ένας ζωγράφος μιμείται ένα τοπίο. Ένας γλύπτης μιμείται την ανθρώπινη μορφή. Ένας συγγραφέας μιμείται την ίδια τη ζωή και τα καλύτερα μυθιστορήματα έχουν κάτι από την ποιότητα και την υφή της ζωής σε όλη την πολυπλοκότητα, τη σκληρότητα και τη δόξα της.

Εμπειρία ζωής μέσα από τη λογοτεχνία

Οι μεγαλύτεροι συγγραφείς – λογοτεχνικοί γίγαντες όπως ο Όμηρος, ο Δάντης, ο Σαίξπηρ, η Ώστεν, ο Γκαίτε και ο Σίλλερ – είναι άνθρωποι που διέθεταν βαθιά σοφία και εμπειρία. Γνώριζαν την ανθρώπινη φύση με τις φανταχτερές πτήσεις της και τις σκιώδεις αβύσσους της. Με διασκεδαστικό και συγκινητικό τρόπο αντικατοπτρίζουν τη ζωή στα έργα τους.

Όποιος διαβάζει ένα αληθινό κλασσικό μπορεί να συμπάσχει με τις σκέψεις και τα συναισθήματα ενός χαρακτήρα. Αναπτύσσει τον εαυτό του. Και ίσως το πιο σημαντικό, μπορεί να δεί πώς οι συνέπειες των επιλογών - τόσο καλών όσο και κακών - παίζουν ρόλο  για τους πρωταγωνιστές.

Έτσι, για τα παιδιά και τους νέους, αυτό μπορεί να είναι ένα είδος δοκιμής για τις επιλογές που πρέπει να κάνουν στη ζωή τους. Καθοδηγούμενοι από τα έξυπνα λογοτεχνικά μοντέλλα περασμένων εποχών, οι νεαροί αναγνώστες μπορούν να μάθουν από τα λάθη και τους θριάμβους των χαρακτήρων. Τα ίδια μαθήματα ίσως να μην χρειάζεται να βιωθούν τόσο βάναυσα και ανελέητα στην πραγματικότητα. Κανείς δεν γλυτώνει από την προσωπική εμπειρία, αλλά το τίμημα δεν χρειάζεται να είναι τόσο οδυνηρό.

Καλλιέργεια συναισθημάτων

Αν και μεγάλο μέρος της εκπαίδευσης επικεντρώνεται στην εκπαίδευση του νου, η λογοτεχνία προσθέτει τη συχνά παραμελημένη πτυχή της εκπαίδευσης των συναισθημάτων. Η τελευταία δείχνει στους μαθητές τι να περιμένουν στον κόσμο και πώς να ανταποκριθούν κατάλληλα συναισθηματικά σε καταστάσεις. Έτσι, τελικά, η ενάρετη δράση είναι σε αρμονία με τη λογική. Αλλά δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι αυτή την αρετή.

Μέχρι τη σύγχρονη εποχή, όλοι οι δάσκαλοι και ακόμη και όλοι οι άνθρωποι πίστευαν ότι το σύμπαν ήταν τέτοιο που ορισμένες συναισθηματικές αντιδράσεις από την πλευρά μας θα μπορούσαν να είναι είτε ίσες είτε άνισες με αυτό. Στην πραγματικότητα πίστευαν ότι τα αντικείμενα θα μπορούσαν όχι μόνο να λάβουν την έγκριση ή την απόρριψή μας, τον σεβασμό μας ή την περιφρόνησή μας, αλλά και να τα αξίζουν», γράφει ο Αμερικανός συγγραφέας C.S. Lewis στο βιβλίο του «Η κατάργηση του ανθρώπου».


Ο C. S. Lewis (όρθιος στη σειρά, δεξιά) σπούδασε αγγλική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.Φωτογραφία: Δημόσιος τομέας


Επιπλέον, ο συγγραφέας θρηνεί για την αύξηση των «ανδρών χωρίς καρδιά», δηλαδή ανθρώπων των οποίων η καρδιά δεν μπόρεσε να ωριμάσει σε έναν υγιή τρόπο αντιμετώπισης του κόσμου. Ως αποτέλεσμα, αυτοί οι άνθρωποι δεν αντιδρούν με υγιή τρόπο. Αντίθετα, υπάρχει ανάγκη για περισσότερους «ανθρώπους με καρδιά» χωρίς να πάμε πολύ μακριά στο άλλο άκρο.

Αντί για άκαρδους ή συναισθηματικούς ανθρώπους, χρειαζόμαστε εκείνους των οποίων οι καρδιές είναι εκπαιδευμένες. Σε επαφή με οράματα που χαρακτηρίζονται από βαθιά ομορφιά και αλήθεια, οι άνθρωποι μπορούν να ανυψωθούν. Είναι ακριβώς αυτό που είναι αγκυροβολημένο σε μεγάλα έργα. Χρειαζόμαστε ανθρώπους που αντιδρούν στο κακό με απόρριψη και στο καλό με καλοσύνη, ήταν σίγουρος ο C.S. Lewis.

Η μουσική δημιουργεί επίσης καλούς ανθρώπους

Στο έργο του «Πολιτικά», ο Αριστοτέλης γράφει για την ιδανική εκπαίδευση: «Η αρετή συνίσταται στη χαρά και την αγάπη, καθώς και στο σωστό μίσος, [και] έτσι προφανώς δεν υπάρχει τίποτε που πρέπει να αποκτήσουμε και να καλλιεργήσουμε τόσο πολύ όσο η ικανότητα να κάνουμε ορθές κρίσεις και να χαιρόμαστε με καλές διαθέσεις και ευγενείς πράξεις».

Ο Έλληνας φιλόσοφος εξηγεί ότι η καλλιέργεια «της χαράς των καλών διαθέσεων και των ευγενών πράξεων» μπορεί να επιτευχθεί μέσω της μουσικής. Επισημαίνει ότι ορισμένα είδη μουσικής μπορούν να διεγείρουν τα συναισθήματά μας για να νοιώσουμε γενναίοι και αισιόδοξοι. Επιπλέον, «η συνήθεια να νοιώθουμε ευχαρίστηση ή πόνο σε απλές αναπαραστάσεις δεν απέχει πολύ από το ίδιο συναίσθημα προς την πραγματικότητα».


Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, οι καλές σκέψεις και οι ευγενείς πράξεις μπορούν να εκπαιδευτούν μέσω της τέχνης. Φωτογραφία: iStock


Η σύγχρονη επιστήμη επιβεβαιώνει την υπόθεση του Αριστοτέλη ότι η τέχνη – όπως η μουσική ή η λογοτεχνία – μπορεί να διαμορφώσει τα συναισθήματα με τέτοιο τρόπο ώστε να θεραπεύουν. Για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η ανάγνωση βιβλίων βελτιώνει την ενσυναίσθηση, καθώς οι άνθρωποι είναι σε καλύτερη θέση να μπουν στη θέση των άλλων.

Η λογοτεχνία είναι ενσωματωμένη αλήθεια

Η λογοτεχνία απευθύνεται στα πάντα σε ένα άτομο – το μυαλό, τα συναισθήματα, τη φαντασία, τη μνήμη και τις αισθήσεις. Ο Βρετανός ποιητής William Wordsworth είπε για τη δύναμη της ποίησης: «Το περιεχόμενό της είναι η αλήθεια [...], η οποία μεταφέρεται ζωντανή στην καρδιά από το πάθος».

Επειδή απευθύνεται σε τόσες πολλές ανθρώπινες ικανότητες ταυτόχρονα, έχει τη δύναμη να διδάξει την αλήθεια με μοναδικό τρόπο. Είναι ένα πράγμα να ξέρεις τι είναι η πιστότητα στη θεωρία. Είναι άλλο να τα βλέπεις – να τα βιώνεις με έναν τρόπο, όπως η Πηνελόπη στην Οδύσσεια.

Είναι ένα πράγμα να ξέρεις ότι ο φόνος είναι λάθος και να πιστεύεις ότι όλα έχουν ένα σκοπό είναι σωστό. Είναι άλλο πράγμα να βιώνεις τις βαθιές ψυχολογικές, ηθικές, οικογενειακές και νομικές συνέπειες αυτών των πραγμάτων στο έργο του Ντοστογιέφσκι «Έγκλημα και τιμωρία» (σε προηγούμενες μεταφράσεις, «Έγκλημα και τιμωρία»).

Η λογοτεχνία είναι η αλήθεια που ενσωματώνεται, ζωντανεύει και γράφεται στην καρδιά – κάτι που οι γονείς ελπίζουν στην εκπαίδευση των παιδιών τους. Δηλαδή, ότι η αλήθεια δεν είναι μόνο ένα απομνημονευμένο γεγονός, αλλά ότι τα παιδιά το ζουν επίσης. Μπορεί να υπάρξει καλύτερο αποτέλεσμα της εκπαίδευσης από αυτό;

Μαθαίνοντας να εκτιμάμε το "συνηθισμένο"

Η καλή λογοτεχνία πηγαίνει ακόμα πιο μακριά. Μέσα από την καλλιτεχνική απεικόνιση της πραγματικότητας, εφιστά την προσοχή μας σε πράγματα που διαφορετικά θα μπορούσαμε να παραβλέψουμε. Σε πράγματα που νομίζουμε ότι ήδη γνωρίζουμε. Μας δείχνει διαφορετικά και εκ νέου, αποκαλύπτοντας την ομορφιά του συνηθισμένου.

Πράγματι, ένα μεγάλο λογοτεχνικό έργο ανοίγει τα μάτια μας για να δούμε το μεγαλείο αυτού που υπάρχει. Επιτρέπει στα αυτιά μας να ακούσουν την ηχώ του απείρου που αντηχεί μέσα από τη «συνηθισμένη» ζωή. Ξυπνά την καρδιά και μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι η ζωή δεν είναι καθόλου συνηθισμένη, αλλά γεμάτη ομορφιά, μυστικά και θαύματα.



ΠΗΓΗ: Warum gute Literatur für eine gute Erziehung unerlässlich ist (epochtimes.de)



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ







ΣΧΕΤΙΚΑ:

Τα βιβλία κάνουν θαύματα: η ανάγνωση προάγει την ενσυναίσθηση


Η θεραπευτική δύναμη των δονήσεων: Η μουσική ως το κλειδί για την υγεία


Ένα σπίτι γεμάτο βιβλία είναι ένα σπίτι γεμάτο ευλογίες


Γιατί τα παιδιά πρέπει να διαβάζουν περισσότερο (βιβλία)

1 σχόλιο:

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!