Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018



Δεν διατίθεται αυτόματο εναλλακτικό κείμενο.


Ημέρα εορτής του Αγίου Νικολάου σήμερα και να θυμηθούμε και πάλι τον Άγιο Νικόλαο Αχαρνών που, όπως γράφει χαρακτηριστικά ο π. Γεώργιος Αντζουλάτος στο πρόσφατο λεύκωμα Τέχνης Ακρότητα:
Αποτέλεσμα εικόνας για αγ.Νικόλαος

«Κυριολεκτικά αλλά και σημειολογικά ο Ναός του Αγίου Νικολάου της οδού Αχαρνών-Κάτω Πατησίων είναι ο κατ΄ εξοχήν "Κοντόγλειος", με την έννοια ότι είναι ο πλέον αντιπροσωπευτικός του ύφους του αναγεννητή και πρωτομάστορα της βυζαντινής τεχνοτροπίας. 

Το σύνολο των φορητών εικόνων (1947-1960) και οι πάμπολλες τοιχογραφίες (1957-1965) αντικατοπτρίζουν την θεόσταλτη έμπνευση του Μικρασιάτη διδασκάλου, καθώς πρόκειται για έργα της τελευταίας και ωριμότερης καλλιτεχνικά περιόδου της ζωής του. 

Σχετική εικόνα

Η σύλληψη των ιδεών, η εκπόνηση των σχεδίων και η εκτέλεση των εικονιζόμενων θείων προσώπων διαπνέονται από το απαύγασμα της αγάπης, της μελέτης, της υπομονής και της εμπειρίας, αλλά κυρίως της φλεγόμενης από Ορθοδοξία καρδιάς του».

Πολλές δυσκολίες έπρεπε να αντιμετωπιστούν έως ότου γίνει η έναρξη των εργασιών αγιογράφησης των φορητών εικόνων του Ναού και ακόμη μεγαλύτερες για την ιστόρηση των τοιχογραφιών όπως η έλλειψη των αναγκαίων πόρων, αλλά και αντιρρήσεις για την τεχνοτροπία που θα ακολουθούσε ο αγιογράφος. 

Αποτέλεσμα εικόνας για αγ.Νικόλαος

Οκτώ χρόνια έπρεπε να περάσουν, έως ότου να ξεκινήσει η αγιογράφηση των τοιχογραφιών. Με τη δικαιολογία ότι έπρεπε να προηγηθούν άλλα έργα στο Ναό, πολέμιοι του Κόντογλου και της Βυζαντινής τεχνοτροπίας, κατόρθωσαν να αναστείλουν το έργο της αγιογράφησης. 

Την λύση τελικώς έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Δωρόθεος, ο οποίος δήλωσε πως εφόσον οι φορητές εικόνες κατασκευάστηκαν από τον Φ. Κόντογλου, ο ίδιος θα έπρεπε να συνεχίσει την αγιογράφηση των τοιχογραφιών, ώστε να υπάρχει ολοκληρωμένο έργο του ίδιου καλλιτέχνη. 

Σχετική εικόνα
ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΕΛΩΣ "ΚΡΥΜΜΕΝΗ" ΚΑΙ ΜΗ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΗ (ΣΧΕΔΟΝ) ΠΟΥΘΕΝΑ
ΘΥΜΩΜΕΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ Α' ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ
ΣΥΝΟΔΟΥ, ΟΠΟΥ ΜΗ ΑΝΤΕΧΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΝΤΙΘΕΕΣ ΔΟΞΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ, ΤΟΝ
...ΚΑΤΑΧΕΡΙΣΕ ΜΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΟΙΗΜΕΝΗ 
Σ Φ Α Λ Ι Α Ρ Α !!!

ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΣΗΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ
Ι.ΝΑΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ
Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑ.....

Κατά την εκτέλεση των αγιογραφιών, μετείχαν αρκετοί μαθητές και βοηθοί του, τα δυσκολότερα τμήματα όμως π.χ. κεφαλές, χέρια κλπ., τα δημιουργούσε ο ίδιος ο Κόντογλου.

Στην βόρεια καμάρα του Ναού, παραπλεύρως της θύρας, είναι εντοιχισμένη - εντός πλαισίου - τοιχογραφία που παριστάνει τον Αγ. Νικόλαο και την Παναγία Παντάνασσα. Την τοιχογραφία, σύμφωνα με επιγραφή που υπάρχει στο κάτω μέρος, αποκατέστησε ο Φ. Κόντογλου


"Π α π α φ λ έ σ σ α ς"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!