Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

Η απέραντα ...."φ ι λ ό ξ ε ν η" Πλατεία Βικτωρίας! (Αρχές; Τί είναι αυτό;)

 Τι συμβαίνει και από την περασμένη άνοιξη η πλατεία Βικτωρίας


θυμίζει ένα άτυπο, μικρό 'hot spot', με πολλούς άστεγους πρόσφυγες να κοιμούνται εντός της; 
Τι έδειξε η αυτοψία του 'Sputnik' και τι λένε οι αρμόδιοι φορείς.

Μωρά σε καρότσια «παρκαρισμένα» στο ίδιο σημείο για ώρες, κουβέρτες διπλωμένες για όσους κοιμούνται πάνω σε χαρτοκούτια, υγρασία κι ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής, 

αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία της «δύσκολης» εικόνας που εδώ και κάποιους μήνες αντικρίζει όποιος μπαίνει στα ενδότερα της πλατείας Βικτωρίας.

Το πρωϊνό που μπαίνουμε στην πλατεία για αυτοψία, μας πλησιάζουν για να μας δείξουν την κακή κατάσταση στην οποία ζουν γύρω στις δέκα οικογένειες - περίπου 60 άνθρωποι διαμένουν εδώ το βράδυ, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας όσοι παραμένουν στην πλατεία φτάνουν ακόμα και τους 100.

Πώς γίνεται αυτό δεδομένου ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες;

Από πού ξεκινά το πρόβλημα και πού καταλήγει;

«To τελευταίο διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές μεταφορές αιτούντων άσυλο και προσφύγων από τα νησιά προς την ενδοχώρα» ξεκινά να μας αναλύει την κατάσταση η Στέλλα Νάνου, υπεύθυνη επικοινωνίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες, και συνεχίζει: 

«Μετά τις φωτιές στη Μόρια, σχεδόν 3.650 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί όχι μόνο από Λέσβο, αλλά και από Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο. 

Αυτή είναι μια καλή εξέλιξη και τέτοιες προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν ώστε να ανακουφιστεί ο υπερπληθυσμός στα κέντρα υποδοχής στα νησιά. 

Όμως, στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης ανταπόκρισης στο προσφυγικό, δεν μπορούν να απουσιάζουν πολιτικές για την ένταξη όσων κριθεί τελικά ότι πληρούν τις προϋποθέσεις να μείνουν στην Ελλάδα, ως αναγνωρισμένοι πρόσφυγες.»

Οι αιτίες όμως που οδήγησαν στην κατάσταση της πλατείας περιλαμβάνει κι άλλα παράλληλα γεγονότα. 

Ένα κομβικό από αυτά είναι ότι από τον περασμένο Ιούνιο, οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες καλούνται μέσα σε 30 ημέρες να αποχωρήσουν από το «σύστημα υποδοχής» (δηλαδή τα κέντρα φιλοξενίας και τα διαμερίσματα που νοικιάζονταν μέσω ενός ειδικού προγράμματος για τους πρόσφυγες με το όνομα ESTIA). Ως τότε, το διάστημα αυτό ήταν έξι μήνες.

Όπως τονίζει η κα Νάνου: «Ως Ύπατη Αρμοστεία, κατανοούμε τον στόχο να απελευθερωθούν θέσεις για τους αιτούντες άσυλο από τα νησιά, ωστόσο έχουμε εκφράσει επανειλημμένως την ανησυχία μας για το ότι καλούνται άνθρωποι να αποχωρήσουν από τη στέγασή τους, χωρίς όμως να υπάρχει ένα δίχτυ ασφαλείας για όλους ούτε μέτρα για εξασφαλιστεί η αυτάρκειά τους»....

https://sputniknews.gr/ellada/202010208530308-ti-gyreuoun-oi-prosfyges-stin-plateia-viktorias-osa-den-ginontai-meta-ti-horigisi-asylou/

http://greeknation.blogspot.com/2020/10/blog-post_417.html#more

"Ιωάννης Καποδίστριας"

1 σχόλιο:

  1. ΕΔΩ ΜΕ ΤΙ ΧΡΩΜΑ ΕΠΙΚΥΝΔΗΝΟΤΗΤΟΣ Ο ΚΟΡΟΙΔΙΟΣ ;;;;ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΣΥΧΑΜΑ ΚΟΥΛΗ
    ΑΣΧΟΣ ΡΕΕΕΕΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ Η ΑΘΗΝΑ ΜΑΣΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
    ΣΟΥ ΕΧΩΜΕ ΜΙΑ ΜΑΣΚΑ ΑΠΟ ΣΙΔΗΡΟ ΘΑ ΣΟΥ ΤΗΝ ΒΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΗΝ ΒΓΑΛΕΙΣ
    ΑΙ ΣΙΧΤΙΡ ΑΛΗΤΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!