Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Μία ά γ ν ω σ τ η ιστορία – «Οι τάφοι του βασιλέως Κωνσταντίνου Α′, της βασίλισσας Όλγας και της βασίλισσας Σοφίας».

Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Α’ μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή αποχώρησε από το θρόνο κατ’ απαίτηση των Συνταγματαρχών Πλαστήρα και Γονατά οι οποίοι ηγήθηκαν εξέγερσης του στρατού και του στόλου στις 11 Σεπτεμβρίου 1922. Στις 27 Σεπτεμβρίου 1922 ο θρόνος πέρασε στο Διάδοχο Γεώργιο, ο οποίος ονομάστηκε Γεώργιος Β΄.


Ο θάνατος βρήκε τον Κωνσταντίνο στις 11 Ιανουαρίου του 1923 σε ένα ξενοδοχείο στο Παλέρμο της Σικελίας από ανακοπή καρδιάς. Ο Κωνσταντίνος ήταν από καιρό άρρωστος καθώς έπασχε από χρόνια νεφρίτιδα, ενώ το καλοκαίρι του 1921 όταν βρισκόταν στην Κιουτάχεια υπέστη καρδιακή προσβολή που τον είχε αφήσει αναίσθητο για ώρες.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ζήτησε με τηλεγράφημά του να μεταφερθεί η σορός στο Τατόι αφού αποβιβασθεί στον Ωρωπό, χωρίς την τέλεση επίσημης κηδείας. Τελικό, όμως, αυτό δεν έγινε δεκτό και ο βασιλιάς ενταφιάστηκε στην κρύπτη της ρωσικής εκκλησίας της Φλωρεντίας στην Ιταλία.

Η κρύπτη της ρωσικής εκκλησίας της Φλωρεντία στην Ιταλίας, όπου είχαν ενταφιαστεί ο Κωνσταντίνος Α′, η Σοφία και η Όλγα.


Με την αποκατάσταση της βασιλείας το 1935, τέθηκε εκ νέου το θέμα της επιστροφής της σορού του στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση απέστειλε το θωρηκτό «Αβέρωφ» στο Μπρίντιζι για να παραλάβει τα οστά του Κωνσταντίνου, της μητέρας του, Βασίλισσας Όλγας, και της συζύγου του Βασίλισσας Σοφίας, οι οποίες είχαν πεθάνει επίσης εκτός Ελλάδας.

Το πλοίο κατέπλευσε στον Πειραιά στις 17 Νοεμβρίου 1936, από όπου με επίσημη πομπή οι σοροί μεταφέρθηκαν στη Μητρόπολη Αθηνών για λαϊκό προσκύνημα έξι ημερών. Ακολούθως, στις 22 Νοεμβρίου, τα οστά τους τοποθετήθηκαν στο βασιλικό κοιμητήριο στο Τατόι.

Στην παραπάνω φωτογραφία φαίνονται ο Ιωάννης Μεταξάς, σύσσωμο το Διπλωματικό Σώμα, το Υπουργικό Συμβούλιο, ο Ελληνικός Στρατός αλλά και πλήθος απλού κόσμου οι οποίοι συνόδευσαν με βαθύτατη συγκίνηση τον Βασιλέα Κωνσταντίνο, την Βασίλισσα Σοφία και την Βασιλομήτορα Όλγα μέσα από τους δρόμους της Αθήνας μετά την νεκρώσιμο τελετή στην Μητρόπολη των Αθηνών. Τα οστά της βασιλικής οικογένειας οδηγούνταν στην τελευταία τους κατοικία.

Την φωτογραφία εξωφύλλου με τους βασιλικούς τάφους βρήκαμε στην ιστοσελίδα royalchronicles.gr

Πηγή: Cognosco Team

https://averoph.wordpress.com/2020/11/26/%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%ac%ce%b3%ce%bd%cf%89%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b1-%ce%bf%ce%b9-%cf%84%ce%ac%cf%86%ce%bf%ce%b9-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b2%ce%b1%cf%83/#more-142488

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!