Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

Η ανάκτηση της Κωνσταντινουπόλεως ! Στίς 25 Ιουλίου 1261,ο Αλέξιος Στρατηγόπουλος , στρατηγός της Νίκαιας, α ν α κ α τ έ λ α β ε την Κωνσταντινούπολη στό όνομα του Μιχαήλ 8ου του Παλαιολόγου!


Ο Αλέξιος Στρατηγόπουλος ήταν στρατηγός της Αυτοκρατορίας της Νίκαιας και είχε λάβει το αξίωμα του Μεγάλου Δομέστικου επί της βασιλείας του Μιχαήλ Η´ του Παλαιολόγου. 

Κατά την εκστρατεία της Αυτοκρατορίας της Νίκαιας εναντίον του Δεσποτάτου της Ηπείρου, που κατέληξε σε μεγάλη ήττα της Νίκαιας, ο Αλέξιος Στρατηγόπουλος αιχμαλωτίστηκε και φυλακίστηκε στην Ήπειρο. 


Απελευθερώθηκε το 1261 και ο Μιχαήλ Παλαιολόγος, του έδωσε διαταγή να κατευθυνθεί με σώμα 800 στρατιωτών στα περίχωρα της Βασιλεύουσας, προκειμένου να κατασκοπεύσει και να τρομοκρατήσει τους Λατίνους. 

Όταν το Σώμα του Στρατηγόπουλου έφθασε κοντά στην Σηλυβρία στη Θράκη, οι αγρότες της περιοχής τον πληροφόρησαν ότι ο λατινικός στρατός και ο ενετικός στόλος της Κωνσταντινούπολης απουσίαζαν σε εκστρατεία κατάληψης της νήσου Δαφνουσίας στον Εύξεινο Πόντο, την οποία κατείχε η Νίκαια. 

Οι Κάτοικοι του είπαν και ότι η Πύλη της Ζωοδόχου Πηγής, παρέμενε αφύλακτη. 

Ο Αλέξιος τη νύχτα της 25ης Ιουλίου εισήλθε με τους στρατιώτες του από την Πύλη της Ζωοδόχου Πηγής στην Κωνσταντινούπολη και επιτέθηκε αιφνιδιαστικά στους φρουρούς και πήρε τον έλεγχο των μεσόγειων τειχών. 

Μόλις πληροφορήθηκαν την εισβολή και την ήττα της φρουράς, ο Βαλδουίνος Β΄ και ο Λατίνος Πατριάρχης της μαζί με τους υπόλοιπους Καθολικούς κατέφυγαν στο λιμάνι, προσμένοντας τον ενετικό στόλο , ώστε να μην θανατωθούν ή αιχμαλωτιστούν. 

 Στις 15 Αυγούστου, ανήμερα της εορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου, εισήλθε στην Πόλη, ο Μιχαήλ Η΄ μετά πομπής και γονυπετής στη Χρυσή Πύλη, όπου ακούστηκαν οι Δεκατρείς Προσευχές, τις οποίες συνέθεσε ο Γεώργιος Ακροπολίτης κατά παραγγελία του βασιλιά, με σκοπό να ευχαριστήσει τον Θεό για την νίκη του. 

Έπειτα στην Αγία Σοφία στέφθηκε Αυτοκράτωρ των Ρωμαίων.

http://deltio11.blogspot.com/2021/07/25-1261-8.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!