Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022

Το Ίδρυμα Ροκφέλλερ χ ρ η μ α τ ο δ ο τ ε ί ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ διαδηλώσεις στήν ΣΕΡΒΙΑ καταγγέλει ο Α. Βούτσιτς!


Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσις, υποστήριξε ότι το Ίδρυμα Ροκφέλερ χρηματοδοτεί αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στήν Σερβία....

Οι πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας απέρριψαν προχθές με επίσημη ανακοίνωση τους, υπαινιγμούς ότι υποστήριζαν τις μαζικές διαδηλώσεις περιβαλλοντικών ακτιβιστών στήν Σερβία. 


Η πρωθυπουργός της Σερβίας Άννα Μπρνάμπιτς είχε προηγουμένως καταγγείλει, ότι δυτικές ΜΚΟ και ιδρύματα έχουν εντείνει τις δραστηριότητές τους στη χώρα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και χρηματοδοτούν περιβαλλοντικές ενώσεις και διαδηλώσεις.

Η Μπρνάμπιτς ανέφερε το 'Ίδρυμα Ροκφέλλερ', την 'USAID', το 'Open Society Foundations', καθώς και βρετανικούς και γερμανικούς οργανισμούς.

Ο Βούτσιτς είπε στις αρχές Ιανουαρίου ότι οι μαζικές διαδηλώσεις στη χώρα, με οδοφράγματα και επεισόδια, χρηματοδοτήθηκαν από δυτικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής ΜΚΟ German Marshall Fund, προς όφελος των πολιτικών του αντιπάλων.

«Το Ίδρυμα Ροκφέλλερ όταν δίνει χρήματα στον Σάβα Μανοΐλοβιτς [ένας από τους επικεφαλής των διαδηλώσεων] λέει, ότι είναι για ....γενικές δραστηριότητες. 

Σε περνούν για ηλίθιο, θέλουν να σκοτώσουν δύο πουλιά με μια πέτρα: επηρεάζουν σημαντικά και συμβάλουν στην ανατροπή της κυβέρνησης στη Σερβία, και στον αντίποδα προστατεύουν τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα», είπε ο Σέρβος πρόεδρος σε ζωντανή μετάδοση στο κανάλι Pink.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι το υπουργικό συμβούλιο είχε επίσημα εγκαταλείψει ένα έργο με την αυστραλιανο-βρετανική εταιρεία 'Rio Tinto' για την εξόρυξη λιθίου στα βορειοδυτικά της χώρας, τα σχέδια της οποίας έχουν πυροδοτήσει μαζικές περιβαλλοντικές διαμαρτυρίες.


Οι αρχές της χώρας έχουν πει σε πολλές περιπτώσεις, ότι θα επιτρέψουν στο 'Rio Tinto' να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα λιθίου μόνο μετά από δημοψήφισμα. 

Το λίθιο ανακαλύφθηκε κοντά στον ποταμό Jadar κοντά στη Loznica στη δυτική Σερβία το 2004 και το 2006 το νέο ορυκτό πήρε το όνομά του από τον ποταμό. Υπολογίζεται ότι το κοίτασμα θα μπορούσε να περιέχει έως και το 10% των γνωστών αποθεμάτων λιθίου στον κόσμο.

Η 'Rio Tinto', μια από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές μεταλλουργικές και μεταλλουργικές, της οποίας οι γεωλόγοι ανακάλυψαν το κοίτασμα, ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι σχεδίαζε να επενδύσει 2,4 δισεκατομμύρια δολλάρια στην εξόρυξη του ορυκτού και την παραγωγή λιθίου.

https://www.pronews.gr/kosmos/valkania/1051507_servos-proedros-idryma-rokfeler-hrimatodotei-antikyvernitikes-diadiloseis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!