Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

Μητροπολίτης Μαυροβουνίου Ιωαννίκιος: «Όσοι ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ νά επιστρέψουν τά Θρησκευτικά στά σχολεία, ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΠΟΣΑ έχει προσφέρει η Ορθοδοξία»!......

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, πλησιάζοντας την ημέρα της εορτής του Αγίου Σάββα, πρώτου Αρχιεπισκόπου Σερβίας, που τιμάται στις 27 Ιανουαρίου, εντός του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στο Κοτόρ, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της παραδοσιακής Ακαδημίας του Αγίου Σάββα.

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

Φυσικά, λόγω των μέτρων για την αποφυγή περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού, ο αριθμός των επισκεπτών ήταν μειωμένος, ενώ, λόγω της ασθένειας του μαέστρου Μιχάιλο Λαζάρεβιτς, τη νεανική χορωδία διηύθυνε χθες το βράδυ ο μαέστρος Ιβάν Κριβοκάπιτς.


Η χορωδία έψαλλε τον περίφημο ύμνο της ένωσης του Κότορ, που συνέθεσε ο Giovanni Salgeti (1814-1865), και ακολούθως ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας απευθύνθηκε στο ποίμνιο, τονίζοντας ότι όσοι δεν επιθυμούν να επιστρέψει η θρησκευτική εκπαίδευση στα σχολεία και να διδάσκουν και κληρικοί, απλά δεν γνωρίζουν το πόσο έχει προσφέρει η Ορθοδοξία και ο ίδιος ο Άγιος Σάββας στον πολιτισμό και την ανάπτυξη.

«Εορτάζουμε τον Άγιο Σάββα και ως ένα σπουδαίο πρόσωπο του Μεσαίωνα (στις χώρες μας κατά το Μεσαίωνα υπήρξε η Βυζαντινή Αυτοκρατορία), που είχε μεγάλη επιρροή σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας, αλλά και στη λογοτεχνία, την τέχνη και τη δημιουργικότητά μας. 

Τον γιορτάζουμε ως ένα άτομο που καθιέρωσε την τάξη και εμπλούτισε το σερβικό μεσαιωνικό κράτος με τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του πνεύματος εκείνης της εποχής. 

Τον γιορτάζουμε ως μεγάλο ιδρυτή, κληροδότη, αλλά κυρίως ως ιδρυτή της Σερβικής Αυτοκέφαλης Αρχιεπισκοπής στη Ζίτσα, εντός της οποίας ίδρυσε την Επισκοπή Ζέτας, η οποία αργότερα έγινε μητροπολιτική και από την οποία προέκυψε η σημερινή Μητρόπολη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας», είπε ο Μητροπολίτης Ιωαννίκιος.

Αναφερόμενος στους οκτώ αιώνες καρποφόρου έργου, που απέφερε η Μητρόπολη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, ο Μητροπολίτης μίλησε, επίσης, για το πώς φαίνεται και «πόσο σημαντικό είναι το έργο του Αγίου Σάββα· πόσο διορατικό ήταν και πώς τα ξεκίνησε και τα τακτοποίησε όλα αυτός, ως άνθρωπος του Θεού· πώς όλα μετατράπηκαν σε ζωή, επειδή είχε τη δύναμη να τα ευημερήσει, να τα κάνει να ανθίσουν και να αποδώσουν μεγάλους καρπούς».

«Ακούσατε αυτές τις μέρες ότι η θρησκευτική εκπαίδευση δεν πρέπει να επιστρέψει στα σχολεία με οποιοδήποτε κόστοςγιατί η θρησκευτική εκπαίδευση είναι δόγμα και δεν υπάρχει κριτική σκέψη. 

Ομοίως, είπαν, οι κληρικοί,  όσους επιστημονικούς τίτλους κι αν έχουν, δεν πρέπει να διδάσκουν σε κανένα εκπαιδευτικό ίδρυμα, «γιατί κηρύττουν δόγματα» και η επιστήμη -δήθεν- πρέπει να ασχολείται με την κριτική σκέψη πάση θυσία. 

Και είναι αυτοί που το λένε, αγαπητοί εκπρόσωποι του Θεού, της… κριτικής σκέψης. 

Ας δούμε, όμως, αν μπορεί κάποιος που δεν γνωρίζει τον Χριστιανισμό, που δεν γνωρίζει την πίστη μας, που δεν γνωρίζει και δεν σέβεται την τεράστια πολιτιστική προσφορά που έχει δώσει η πίστη μας στον λαό μας σε όλους τους τομείς της ζωής, από την τέχνη μέχρι τα έθιμα και την ηθική, να κατανοήσει τη λογοτεχνία, την παράδοση, την πολιτιστική μας κληρονομιά, χωρίς να γνωρίζει την πίστη; 

Αυτό είναι απλά αδύνατο. Φυσικά, τέτοιες απόψεις και κριτικές, που βιώνουμε αυτές τις μέρες, ότι η θρησκευτική εκπαίδευση είναι δόγμα, ότι ο ιερέας κηρύττει δόγμα, διαστρεβλώνουν την ίδια την έννοια του δόγματος. «Το δόγμα δεν είναι καθόλου κάτι αρνητικό στην αρχική του σημασία», είπε ο Μητροπολίτης.

Αυτή η στάση, πρόσθεσε, είναι ένα σκοτεινό δόγμα που κληρονομήθηκε από την κομμουνιστική εποχή, από μια τερατώδη ιδεολογία που έχει κάνει μεγάλη ζημιά και από την οποία ο λαός μας δεν μπορεί ποτέ να απαλλαγεί.

«Εφόσον ο Άγιος Σάββας είναι άνθρωπος πίστης, άνθρωπος πνεύματος, πολιτισμού, τέχνης, σπουδαίος δημιουργός και αν σεβόμαστε το έργο του, τότε είναι φυσιολογικό να σεβόμαστε τη θρησκευτική παιδεία και τον κλήρο, τα οποία «κουβαλούσε» ο Άγιος Σάββας, ως άνθρωπος του Θεού, ως απόστολος του Χριστού και ως δημιουργός της Εκκλησίας μας. 

Λοιπόν, δεν μπορούμε να πάμε πουθενά στα σερβικά εδάφη, και ειδικά στο Μαυροβούνιο, χωρίς να συναντήσουμε παντού κάποια σημάδια, ειδικά στις εκκλησίες μας, αλλά και σε πολλά τοπωνύμια ή έθιμα, που να μαρτυρούν πόσο αυξήθηκε ο Σερβικός Ορθόδοξος λαός, ο λαός μας με το Άγιο Πνεύμα. 

Γι’ αυτό είναι σημαντικό κάθε χρόνο την παραμονή του Αγίου Σάββα και μετά τη γιορτή του να συγκεντρωνόμαστε στο όνομά του, να ακούμε  τα παιδιά μας, να ακούμε σοφά και έξυπνα λόγια από τους επιστήμονες μας, όπως και σε όλες τις περιοχές μας, όπου γιορτάζουμε τον Άγιο Σάββα. Χρόνια πολλά σε όλους και χαρούμενη γιορτή!, κατέληξε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίκιος.

orthodoxianewsagency

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!