Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

Η θεωρία συνωμοσίας της Μελόνι για σύνδεση Ρωσσίας-Χαμάς έχει απώτερα γεωπολιτικά κίνητρα


Andrew Korybko

25 Φεβρουαρίου 2024


Η αναφορά της στα Βαλκάνια και την Αφρική στο πλαίσιο της υποτιθέμενης ρωσικής έμπνευσης αστάθειας, την οποία οι περισσότεροι σχολιαστές αγνόησαν όταν αποφάνθηκαν για τις τελευταίες παρατηρήσεις της, θα μπορούσε να προμηνύει περισσότερη δυτική ανάμειξη στη Βοσνία και το Κέρας της Αφρικής.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζώρτζια Μελόνι ισχυρίστηκε σε πρόσφατη συνέντευξή της ότι «Εάν η Ρωσσία δεν είχε εισβάλει στην Ουκρανία, κατά πάσα πιθανότητα η Χαμάς δεν θα είχε ξεκινήσει μια τέτοια επίθεση εναντίον του Ισραήλ. Ήταν αναπόφευκτο ότι μια τόσο σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, επιπλέον στα χέρια ενός μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα είχε αλυσιδωτές συνέπειες σε άλλες περιοχές του κόσμου, από τη Μέση Ανατολή μέχρι τα Βαλκάνια και την Αφρική.

Πρόσθεσε ότι «Αυτό είναι το παιχνίδι που παίζουμε και πρέπει να έχουμε επίγνωση. Εάν δεν αποκατασταθεί η διεθνής νομιμότητα στην Ουκρανία, τα ξεσπάσματα συγκρούσεων θα συνεχίσουν να πολλαπλασιάζονται». Τα λόγια της θα πρέπει να ερμηνευτούν ως αναβίωση της αναξιόπιστης θεωρίας συνωμοσίας ότι η Χαμάς λειτουργεί ως πληρεξούσιος της Ρωσσίας μέσω των Ιρανών εταίρων της Μόσχας ανά κάποιο μυστικό αντάλλαγμα μεταξύ τους. Δεν υπάρχει καμμία αλήθεια σε αυτή την ιδέα, αλλά έχει σκοπό να κινητοποιήσει τη Δύση εναντίον αυτών των δύο στον Νέο Ψυχρό Πόλεμο.

Ο λόγος για τον οποίο το επαναφέρει αυτό, ωστόσο, είναι για να συνδέσει άλλες άσχετες γεωπολιτικές εξελίξεις στην Αφρο-Ευρασία με την ειδική επιχείρηση της Ρωσσίας. Η αναφορά της στη Μέση Ανατολή έχει ήδη εξηγηθεί, ενώ αυτή στα Βαλκάνια πιθανότατα αναφέρεται στο φάντασμα του σερβικού αυτονομισμού στη Βοσνία. Η αναφορά της στην Αφρική, εν τω μεταξύ, είναι πιθανώς μια νύξη στο μνημόνιο κατανόησης (MoU) του περασμένου μήνα μεταξύ της Αιθιοπίας και της Σομαλιλάνδης περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στην ήπειρο.

Όσον αφορά τη Βοσνία, η Δύση έχει επωφεληθεί προωθώντας τον ψευδή ισχυρισμό ότι ο σερβικός αυτονομισμός εκεί δεν είναι το αποτέλεσμα των δυσλειτουργικών συμφωνιών του Ντέητον και της de facto επέκτασης του ΝΑΤΟ σε αυτή τη διαιρεμένη χώρα, αλλά υποτίθεται μέρος κάποιας σκιώδους συνωμοσίας του Κρεμλίνου για την αποσταθεροποίηση της Ευρώπης πολύ πίσω από τις ουκρανικές γραμμές του μετώπου. 
Όσον αφορά το Κέρας της Αφρικής, ένα μέλος της Επιτροπής Άμυνας της Σομαλίας άφησε να εννοηθεί πριν από λίγες ημέρες ότι η Ρωσσία είναι το «κρυφό χέρι» που ο πρόεδρός του ισχυρίστηκε ότι βρίσκεται πίσω από το μνημόνιο κατά τη διάρκεια του ταξειδιού του στην Ιταλία στα τέλη του περασμένου μήνα.

Ο αναγνώστης θα πρέπει επίσης να γνωρίζει ότι η θεωρία συνωμοσίας της Μελόνι προωθήθηκε σωστά καθώς η Ιταλία έκλεισε μια συμφωνία ασφαλείας με την Ουκρανία κατά τη διάρκεια του ταξειδιού της στο Κίεβο το Σαββατοκύριακο, το οποίο πιθανότατα θα προηγηθεί της ένταξής της στη «στρατιωτική Σένγκεν» που διαμορφώνεται γρήγορα στην Ευρώπη. Σε αντίθεση με τη Γαλλία, η οποία μόλις κατέληξε σε παρόμοια συμφωνία με την Ουκρανία και προβλέψιμα θα εξάγει στρατιωτικό εξοπλισμό εκεί μέσω της νεοσυσταθείσας γερμανο-πολωνικής «χερσαίας γέφυρας», η Ιταλία πιθανότατα θα βασιστεί στη διαδρομή Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας.

Ο λόγος για τον οποίο αυτό είναι σχετικό είναι επειδή η θεωρία συνωμοσίας της αποσπά την προσοχή από την ταχεία πρόοδο που σημειώνεται στην οικοδόμηση της «Ευρώπης-Φρούριο», η οποία είναι η γεωστρατηγική τάση που έχει προτεραιότητα στον απόηχο της νίκης της Ρωσσίας στην Avdeevka. Με την ολοκλήρωσή του, οι ΗΠΑ μπορούν στη συνέχεια να βασίζονται στην υπό γερμανική ηγεσία ΕΕ για τον περιορισμό της Ρωσσίας στην Ευρώπη, επιτρέποντάς της έτσι να αναδιατάξει ορισμένες από τις δυνάμεις της εκεί στην Ασία, έτσι ώστε να περιορίσει πιο δυναμικά την Κίνα, καθώς αυτό το μέτωπο του Νέου Ψυχρού Πολέμου θερμαίνεται μόλις κρυώσει το ευρωπαϊκό.

Η Ιταλία έχει επίσης συμφέροντα στα Βαλκάνια και στο Κέρας της Αφρικής, το πρώτο λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας και της συμμαχίας της εποχής του Β' Παγκοσμίου Πολέμου με την Κροατία, ο λαός της οποίας αποτελεί μία από τις τρεις εθνικότητες της Βοσνίας, ενώ το δεύτερο οφείλεται στο γεγονός ότι η Σομαλία ήταν η πρώην αποικία της. 
Στην πραγματικότητα, η χώρα αυτή θα μπορούσε σύντομα να γίνει η νεοαποικία της, αφού ο πρόεδρός της ζήτησε κυριολεκτικά από την Ιταλία να ανακτήσει τον έλεγχο των χαμένων φυτειών της εκεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του τον περασμένο μήνα, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει υποστήριξη κατά της Αιθιοπίας και της Σομαλιλάνδης.

Αυτό το μέτωπο του Νέου Ψυχρού Πολέμου είναι έτοιμο να γίνει πιο εμφανές στο προσεχές μέλλον, καθώς η Σομαλία σχεδιάζει έναν υβριδικό πόλεμο εναντίον των δύο γειτόνων της σε συμπαιγνία με την Ερυθραία και την Αίγυπτο, των οποίων οι ηγέτες συναντώνται επί του παρόντος στο Κάϊρο και επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στο Μογκαντίσου. Η Ερυθραία ήταν επίσης πρώην ιταλική αποικία και ο ηγέτης της ήταν επίσης στη Ρώμη τον περασμένο μήνα στο πλαίσιο της αφρικανικής συνόδου κορυφής της χώρας, οπότε δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι η Μελόνι θα μπορούσε να επιδιώξει να εμπλέξει την Ιταλία σε οποιαδήποτε πιθανή σύγκρουση μέσω αυτών των δύο.

Εξάλλου, ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστο για τον ηγέτη της Ερυθραίας να ταξιδέψει στην Ευρώπη, πόσο μάλλον να παραμείνει στη Ρώμη για όσο καιρό το έκανε. Ένα δημοφιλές blog που διευθύνεται από έναν από τους ομογενείς της χώρας του περιέγραψε αυτή τη 10ήμερη επίσκεψη ως «σημείο καμπής», κάτι που είναι αλήθεια. Θα μπορούσε κάλλιστα να αποδειχθεί εκ των υστέρων ότι το ταξείδι του ηγέτη της Ερυθραίας αντιπροσωπεύει την αρχή μιας αρχόμενης απόψυξης των δεσμών με τη Δύση, η οποία θα μπορούσε να σφραγιστεί από τη συμμετοχή της χώρας του σε οποιονδήποτε επερχόμενο υβριδικό πόλεμο υπό την ηγεσία της Σομαλίας στην Αιθιοπία και τη Σομαλιλάνδη.

Ο νεοσυντηρητικός στοχαστής Robert Kagan, ο οποίος είναι παντρεμένος με την υφυπουργό Εξωτερικών Victoria Nuland της ατιμίας του «EuroMaidan», διατύπωσε το αξίωμα ήδη από το 2008 για την «Επιστροφή της Ιστορίας και το Τέλος των Ονείρων» στο βιβλίο του με αυτό το όνομα. Η συνάφειά του με το παρόν είναι ότι προέβλεψε την επιστροφή της αντιπαλότητας των Μεγάλων Δυνάμεων και εκείνες τις μεγάλες χώρες να επιστρέψουν στα προηγούμενα πρότυπα συμπεριφοράς τους, τα οποία στην περίπτωση της Ιταλίας θα μπορούσαν να δουν τη Ρώμη σύντομα να ασκεί την ιστορική επιρροή της στα Βαλκάνια και σε μέρη της Αφρικής.

Αυτό θα εξηγούσε γιατί η Μελόνι αναφέρθηκε σε αυτές τις δύο περιοχές όταν αναβίωσε την αναξιόπιστη θεωρία συνωμοσίας σχετικά με μια σύνδεση Ρωσσίας-Χαμάς, η οποία οι περισσότεροι παρατηρητές πιθανότατα πίστευαν ότι ήταν τυχαία, αλλά θα μπορούσε εκ των υστέρων να ήταν ένας υπαινιγμός για το τι πρόκειται να έρθει σύντομα στη Βοσνία και το Κέρας της Αφρικής. Η συμφωνία ασφαλείας που μόλις σύναψε η Ιταλία με την Ουκρανία θα μπορούσε να προμηνύει στενότερη στρατιωτική συνεργασία με την Κροατία με το πρόσχημα της ματαίωσης του σερβικού αυτονομισμού και ένα σχετικό σύμφωνο με τη Σομαλία ως απάντηση στο μνημόνιο.

Και οι δύο εξελίξεις σε αυτά τα διαφορετικά μέρη του κόσμου μοιράζονται μια κοινή ρωσική σύνδεση στο μυαλό των δυτικών ηγετών, οπότε προκύπτει ότι αυτό το μπλοκ θα μπορούσε να εμπλακεί περισσότερο εκεί με το ψευδές πρόσχημα του περιορισμού της Ρωσσίας. Είναι για αυτούς τους λόγους για τους οποίους η θεωρία συνωμοσίας της Μελόνι έχει απώτερα γεωπολιτικά κίνητρα, δεδομένου ότι δεν χρειάστηκε να αναφέρει τα Βαλκάνια και την Αφρική σε αυτό το πλαίσιο, υποδηλώνοντας έτσι ότι η αστάθεια που προκαλείται από τη Δύση θα μπορούσε σύντομα να συγκλονίσει τη Βοσνία και την Αιθιοπία-Σομαλιλάνδη, αν και με διαφορετικούς τρόπους.


ΠΗΓΗ: Meloni’s Conspiracy Theory About A Russian-Hamas Connection Has Ulterior Geopolitical Motives (substack.com)



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!