Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Δανή Υπουργός Ισότητας: «Υπάρχουν δύο βιολογικά φύλα»


Η Δανή υπουργός Ισότητας των Φύλων σχολίασε το αμφιλεγόμενο ζήτημα των δικαιωμάτων φύλου και των 'τρανς' κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής συνεδρίασης.

Η είδηση δεν έγινε πρωτοσέλιδο στα γερμανόφωνα μέσα ενημέρωσης: η Marie Bjerre του φιλελεύθερου-συντηρητικού κόμματος Venstre δήλωσε πρόσφατα ασυνήθιστα ξεκάθαρα ότι υπάρχουν μόνο δύο φύλα και ότι κανείς δεν μπορεί να αλλάξει το βιολογικό του φύλο.

Σε κοινοβουλευτική συζήτηση, η Δανή υπουργός Ισότητας των Φύλων επανέλαβε τη δυαδική πραγματικότητα του φύλου απαντώντας σε ερωτήσεις πολιτικών της αντιπολίτευσης, δηλώνοντας ότι υπάρχουν «δύο βιολογικά φύλα».

«Οι κοινωνικά και πολιτισμικά καθορισμένοι ρόλοι των φύλων συνδέονται με το βιολογικό φύλο, όπως και οι κανόνες και οι προσδοκίες των κοριτσιών και των αγοριών, των γυναικών και των ανδρών», συνέχισε, παρέχοντας έναν ορισμό της γυναίκας: «Ένα θηλυκό, ενήλικο, ανθρώπινο ον».

"Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση και εγώ γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα μικρό μέρος του πληθυσμού που δεν αισθάνεται αντιστοιχία μεταξύ του βιολογικού του φύλου και του φύλου που αντιλαμβάνεται ότι είναι", παραδέχτηκε η Bjerre, αλλά πρόσθεσε ότι αυτό δεν αλλάζει το φύλο. Ανέφερε μια έρευνα που δείχνει ότι περίπου το 0,5% του πληθυσμού δεν είναι σαφές ως προς το φύλο του.

Επιπλέον, η 37χρονη υπουργός απέρριψε το «φύλο που αποδίδεται κατά τη γέννηση». Το φύλο ενός ατόμου δεν αποδίδεται, αλλά απλώς καθορίζεται μετά τη γέννηση, σύμφωνα με την Bjerre.

Με αυτόν τον τρόπο, η υπουργός όχι μόνο εξέφρασε τη δική της άποψη, αλλά μίλησε και εξ ονόματος της κυβέρνησης. Και άλλα κόμματα υποστήριξαν την Υπουργό Ισότητας. Ο Sólbjørg Jakobsen της Φιλελεύθερης Συμμαχίας επανέλαβε ότι υπάρχουν δύο βιολογικά φύλα, αλλά ότι η μικρή ομάδα ανθρώπων που δεν αισθάνονται ότι ανήκουν σε κανένα από τα δύο φύλα πρέπει να προσεγγιστεί με κατανόηση. Ο Jakobsen είπε ότι το φύλο δεν είναι ένα κοινωνικό κατασκεύασμα.

Στη Δανία, μια αλλαγή παραδείγματος στο ζήτημα του φύλου έχει αναδυθεί, και όχι μόνο μετά τις πρόσφατες δηλώσεις της Bjerre.

Το καλοκαίρι του περασμένου έτους, το δανικό Υπουργείο Υγείας είχε ήδη δηλώσει ότι η χειρουργική επέμβαση αλλαγής φύλου σε παιδιά και εφήβους θα απαγορευόταν εντελώς. Το 2018, το 65% όλων των ανηλίκων που αυτοπροσδιορίστηκαν ως τρανς υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση αλλαγής φύλου, από 66% το 2022. Με την απαγόρευση, οι αριθμοί είναι πιθανό να μειωθούν περαιτέρω. Το παράδειγμα της Δανίας ακολούθησε πρόσφατα η Νορβηγία, η οποία έχει πλέον απαγορεύσει επίσης την αλλαγή φύλου στα παιδιά.

Ο συνασπισμός υπό τους Σοσιαλδημοκράτες με την πρωθυπουργός Mette Frederiksen ακολουθεί τώρα μια εντελώς διαφορετική πορεία από το SPD στη Γερμανία, το οποίο αποτελεί μέρος του συνασπισμού των φωτεινών σηματοδοτών.

Η Δανία θεωρείται πρωτοπόρος στα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων: η χώρα νομιμοποίησε τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου ήδη από το 1933 και οι καταχωρημένες σχέσεις συμβίωσης έχουν νομιμοποιηθεί από το 1989. Από το 2009, τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν τη δυνατότητα να υιοθετήσουν παιδιά και ο γάμος του ιδίου φύλου ακολούθησε το 2012.


ΠΗΓΗ: Dänische Gleichstellungsministerin: «Es gibt zwei biologische (...) - Transition News (transition-news.org)



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

1 σχόλιο:

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!