Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Η ουκρανική επιτροπή πληροφοριών προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο




Andrew Korybko
28 Φεβρουαρίου 2024

Αυτό που θεωρείται ως το χειρότερο σενάριο από την οπτική γωνία της κυβερνώσας ουκρανικής ελίτ και των δυτικών αφεντικών της είναι το καλύτερο σενάριο για τον υπόλοιπο κόσμο. Σε περίπτωση που ο Ζελένσκι καθαιρεθεί και οι ειρηνευτικές συνομιλίες ξαναρχίσουν αμέσως μόλις η Ρωσσία σπάσει τη γραμμή επαφής, τότε το ΝΑΤΟ μπορεί να μην αισθάνεται τόσο πιεσμένο από το δίλημμα ασφαλείας του με τη Ρωσσία να παρέμβει συμβατικά στην Ουκρανία, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου από λάθος υπολογισμό.

Η Ουκρανική Επιτροπή Πληροφοριών προειδοποίησε σε ανάρτησή της στο Telegram για το χειρότερο σενάριο που θα μπορούσε να συμβεί μέχρι τον Ιούνιο, σύμφωνα με το οποίο μια ρωσική πρόοδος κατά μήκος της Γραμμής Επαφής (LOC) συγχωνεύεται με διαμαρτυρίες για τη στρατολόγηση και την παρανομία του Ζελένσκι να καταφέρει θανάσιμο πλήγμα στο κράτος. Όπως ήταν αναμενόμενο, ισχυρίστηκαν ότι αυτές οι διαμαρτυρίες, μαζί με τους ισχυρισμούς για αυξανόμενη κόπωση στις δυτικές και ουκρανικές κοινωνίες καθώς και τις πολιτικο-στρατιωτικές εντάσεις στο Κίεβο, είναι απλώς «ρωσική παραπληροφόρηση», παρόλο που όλες υπάρχουν πραγματικά.

«Ο Ζελένσκι είναι απελπισμένος να δυσφημίσει προληπτικά δυνητικά επικείμενες διαμαρτυρίες εναντίον του» και γι 'αυτό ισχυρίστηκε στα τέλη Νοεμβρίου ότι η Ρωσσία συνωμοτεί για να ενορχηστρώσει το λεγόμενο «Μαϊντάν 3» εναντίον του, κάτι που ανέφερε ρητά η Επιτροπή Πληροφοριών στην ανάρτησή της. Η προειδοποίησή τους ήρθε επίσης καθώς τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Ζελένσκι σχεδιάζει να ζητήσει από το Συνταγματικό Δικαστήριο να αποφανθεί για τη διεξαγωγή εκλογών κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού νόμου, προκειμένου να διατηρήσει τη νομιμότητα μετά τη λήξη της θητείας του στις 20 Μαΐου.

Το προηγούμενο υπερσυνδεδεμένο ρεπορτάζ από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρει επίσης πώς «οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης Petro Poroshenko και Yulia Timoshenko πρότειναν τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού για να αποφευχθεί μια κρίση νομιμότητας», αλλά επιπλήχθηκαν από τον επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Danilov. Αυτό που είναι τόσο ενδιαφέρον σχετικά με αυτή την πρόταση είναι ότι κατατέθηκε για πρώτη φορά από έναν εμπειρογνώμονα από το ισχυρό 'think tank' του Ατλαντικού Συμβουλίου σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Politico στα μέσα Δεκεμβρίου, προκειμένου να εξυπηρετήσει ακριβώς τον ίδιο σκοπό.

Αυτή η υπενθύμιση και η επακόλουθη πρόταση αυτών των δύο ηγετών κομμάτων της αντιπολίτευσης καταρρίπτει την ιδέα ότι τα ερωτήματα σχετικά με τη νομιμότητα του Ζελένσκι είναι αποκλειστικά αποτέλεσμα «ρωσικής παραπληροφόρησης», ακριβώς όπως η τελευταία δημοσκόπηση ενός κορυφαίου ευρωπαϊκού think tank από τον Ιανουάριο καταρρίπτει το ίδιο σχετικά με την κόπωση από αυτή τη σύγκρουση. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, το οποίο δεν μπορεί να περιγραφεί αξιόπιστα ως «φιλορωσικό», διαπίστωσε ότι μόνο το 10% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η Ουκρανία θα νικήσει τη Ρωσσία.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το αδιέξοδο του Κογκρέσσου σχετικά με περισσότερη βοήθεια στην Ουκρανία αποδεικνύει ότι τέτοια συναισθήματα είναι κοινά στις αίθουσες της εξουσίας και όσοι έχουν αυτές τις απόψεις κατανοητά δεν θέλουν να συνεχίσουν να ρίχνουν σκληρά κερδισμένα χρήματα των φορολογουμένων σε έναν καταδικασμένο να αποτύχει δι' αντιπροσώπων πόλεμο. Οι δυτικοί ηγέτες στο σύνολό τους, ωστόσο, είναι σαφώς πανικοβλημένοι από την τελευταία στρατιωτική-στρατηγική δυναμική που ακολούθησε την αποτυχία της αντεπίθεσης του Κιέβου το περασμένο καλοκαίρι και την πρόσφατη νίκη της Ρωσσίας στην Avdeevka.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί από αυτούς συζήτησαν εάν θα πρέπει να παρέμβουν συμβατικά στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Δευτέρας στο Παρίσι, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 20 Ευρωπαίοι ηγέτες. Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν δήλωσε ότι αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει συναίνεση για το θέμα, το οποίο ο Πολωνός ομόλογός του επιβεβαίωσε ότι ήταν το πιο έντονο μέρος των συζητήσεών τους εκείνη την ημέρα. Αυτό προκάλεσε έντονες αρνήσεις από όλους τους άλλους δυτικούς ηγέτες που ισχυρίστηκαν ότι δεν θα το επιτρέψουν ποτέ, αλλά τα λόγια τους δεν μπορούν να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

Εξάλλου, το χειρότερο σενάριο για το οποίο προειδοποίησε η Ουκρανική Επιτροπή Πληροφοριών και προσπαθεί ενεργά να δυσφημίσει ότι υποτίθεται ότι καθοδηγείται αποκλειστικά από τη «ρωσική παραπληροφόρηση» θα μπορούσε να τους ωθήσει να παρέμβουν συμβατικά προκειμένου να αποτρέψουν την κατάρρευση του κράτους και μια καταστροφή τύπου Αφγανιστάν στην Ευρώπη. Το ΝΑΤΟ είναι απίθανο να παραμείνει αδρανές στο περιθώριο, εάν η Ρωσσία περάσει μέσα από τα ερείπια μετά τη διάσπαση του LOC κάποια στιγμή αυτό το καλοκαίρι, γι 'αυτό και μια συμβατική επέμβαση πραγματικά δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Θα ήταν πολύ αντιδημοφιλές στη Δύση, όπως αποδεικνύεται από την τελευταία δημοσκόπηση του προαναφερθέντος 'think tank' και το συνεχιζόμενο αδιέξοδο του Κογκρέσσου σχετικά με τη βοήθεια προς την Ουκρανία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ελίτ δεν θα το κάνει, δεδομένου ότι δεν λαμβάνει υπόψη την κοινή γνώμη κατά τη διαμόρφωση της εξωτερικής και στρατιωτικής πολιτικής. Ακόμα κι έτσι, οι μεγάλης κλίμακας διαμαρτυρίες που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν στην Ευρώπη είναι κάτι που η ελίτ θέλει να αποφύγει, αλλά μπορεί ακόμα να τις διακινδυνεύσει προκειμένου το γεωπολιτικό της σχέδιο στην Ουκρανία να μην είναι εντελώς μάταιο.

Οι μέσοι άνθρωποι εκτός Ουκρανίας δεν μπορούν να διαμορφώσουν την πορεία των γεγονότων, αλλά εκείνοι σε αυτή τη χώρα θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ιστορικό ρόλο εάν επαναστατούσαν με την υποστήριξη φιλικών στοιχείων στις στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών, όπως αυτές που περιβάλλουν τον πρώην αρχιστράτηγο Zaluzhny. Θα έβαζαν τη ζωή τους σε κίνδυνο από τότε που η SBU κακοποιεί, φυλακίζει και σκοτώνει αντιφρονούντες, αλλά αρκετοί από αυτούς είναι προφανώς έτοιμοι να το κάνουν, όπως υποδηλώνουν οι ξέφρενες προσπάθειες της Ουκρανικής Επιτροπής Πληροφοριών να τους δυσφημίσει.

Είναι πολύ νωρίς για να προβλέψουμε αν θα εξεγερθούν, πόσο μάλλον στην κλίμακα και για τη διάρκεια που απαιτείται για την ανατροπή του Ζελένσκι με σκοπό την άμεση επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών, δεδομένου ότι η υποστηριζόμενη από τη CIA SBU θα μπορούσε να βυθίσει τα σχέδιά τους συλλαμβάνοντας τους ηγέτες τους (ειδικά εκείνους στις στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών). 
Ωστόσο, εάν το κάνουν και αυτό συμπίπτει με την πρόοδο της Ρωσσίας μέσω του LOC, τότε θα μπορούσε γρήγορα να φέρει ένα τέλος σε αυτόν τον πόλεμο δι' αντιπροσώπων, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν φιλικές ελίτ πρόθυμες να διακινδυνεύσουν και τη ζωή τους.

Λαμβάνοντας υπόψη την παγκόσμια σημασία αυτής της σύγκρουσης, αυτό που θεωρείται ως το χειρότερο σενάριο από την οπτική γωνία της κυβερνώσας ουκρανικής ελίτ και των δυτικών αφεντικών της είναι επομένως το καλύτερο σενάριο για τον υπόλοιπο κόσμο. 

Σε περίπτωση που ο Ζελένσκι καθαιρεθεί και οι ειρηνευτικές συνομιλίες ξαναρχίσουν αμέσως μόλις η Ρωσσία σπάσει το LOC, τότε το ΝΑΤΟ μπορεί να μην αισθάνεται τόσο πιεσμένο από το δίλημμα ασφαλείας του με τη Ρωσσία να παρέμβει συμβατικά στην Ουκρανία, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου από λάθος υπολογισμό.



ΠΗΓΗ: The Ukrainian Intelligence Committee Is Preparing For The Worst-Case Scenario (substack.com)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ



ΣΧΕΤΙΚΑ:

Απομυθοποίηση της φιλο-ουκρανικής έκκλησης του Πολωνού υπουργού Εξωτερικών Sikorski προς τον αμερικανικό λαό


Η συζήτηση του ΝΑΤΟ για το αν θα επέμβει συμβατικά στην Ουκρανία δείχνει την απελπισία του

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!