Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Ζελένσκι: «Πάρα πολλοί άνθρωποι υπέρ του Πούτιν» στην Ιταλία


Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι «πρώτα απ' όλα, οι βίζες τους θα πρέπει να ακυρωθούν» και «να απομακρυνθούν». Στο Κίεβο, ανακοίνωσε τον κατάλογο των εξόριστων για την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μετά τη συνάντησή του με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζώρτζια Μελόνι στο περιθώριο της συνάντησης της G7 στο Κίεβο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε, σύμφωνα με το Byoblu:

«Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι υπέρ του Πούτιν στην Ιταλία».

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, «το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να ακυρώσουμε τις βίζες τους» και «να τους διώξουμε». Και περαιτέρω:

«Ετοιμάζουμε μια λίστα – όχι μόνο για την Ιταλία – των Ρώσων προπαγανδιστών. Είναι ένας μακρύς κατάλογος και θέλουμε να τον παρουσιάσουμε στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της ΕΕ και των ΗΠΑ».

Η στρατιωτική και οικονομική βοήθεια δεν είναι πλέον αρκετή για τον Ουκρανό πρόεδρο, δήλωσε το Byoblu. Ούτε αρκεί η υποστήριξη ολόκληρης της Δύσης για την ανοικοδόμηση της χώρας της, ούτε μια άμεση αντίδραση σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης από τη Ρωσσία. Η πύλη συμπληρώνει:

«Για τον Ζελένσκι, η χώρα μας θα μπορούσε να κάνει ακόμη περισσότερα, δηλαδή να καταστείλει τις φωνές των αντιφρονούντων σχετικά με τη συνεχιζόμενη σύγκρουση. Και έτσι περιγράφει τη δημιουργία μιας απαγορευμένης λίστας με ιταλικά πρόσωπα και ονόματα ως «επίσης ένα όπλο για να βοηθήσει την Ουκρανία». Από την άλλη, ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι αισθάνεται «σαν στο σπίτι του» στην Ιταλία».

Ωστόσο, το Byoblu σημειώνει ότι, όσον αφορά την πρωτοτυπία, ο Ζελένσκι ήρθε δεύτερος σε αυτή την περίπτωση. Τον Ιούνιο του 2022, η Corriere della Sera συνέταξε μια λίστα με τα ονόματα και τα πρόσωπα εκείνων που, σύμφωνα με την εφημερίδα, υποστήριξαν την προπαγάνδα του Πούτιν στη χώρα, σε άρθρο με τίτλο «Influencers και διαμορφωτές της κοινής γνώμης, εδώ είναι οι φιλο-πουτινικοί στην Ιταλία».

Μεταξύ αυτών που αναφέρθηκαν είναι ο Manlio Dinucci, δημοσιογράφος και συνεργάτης της Tv dei cittadini (Civic Television). Για την Corriere della Sera, το βιβλίο του "La guerra, è in gioco la nostra vita" ("Πόλεμος, διακυβεύονται οι ζωές μας"), που εκδόθηκε από το Byoblu, ήταν ένα από τα γραπτά που αναφέρθηκαν σε ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη, όπως εξήγησε ο ίδιος ο Dinucci.

Εκτός από τον Dinucci ήταν τα ονόματα του φωτορεπόρτερ Giorgio Bianchi, του δημοσιογράφου Alberto Fazolo, του καθηγητή κοινωνιολογίας Alessandro Orsini και πολλών άλλων. Το Byoblu καταλήγει:

«Ποιος ξέρει ποια άλλα ονόματα θα προσθέσει ο Ζελένσκι απευθείας στη λίστα του αυτή τη φορά και ποια διαπόμπευση των μέσων ενημέρωσης θα προκύψει από αυτό».



ΠΗΓΗ: Selenskyj: «Zu viele Pro-Putin-Leute» in Italien - Transition News (transition-news.org)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!