Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

12η Μαρτίου. Το 1947, ανακοιώθηκε το 'Δόγμα Τρούμαν'.

Σχετική εικόνα




Σχετική εικόνα
Στις 12 Μαρτίου 1947, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Χάρρυ Τρούμαν, μιλώντας στο Κογκρέσο, ανακοίνωσε το Δόγμα υποστήριξης της Ελλάδας και της γείτονος Τουρκίας έναντι του Κομμουνιστικού Κινδύνου. 
Είπε στην ομιλία του: 

«Πιστεύω ότι η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών οφείλει να είναι η υποστήριξη των ανθισταμένων εις την υποδούλωση ελευθέρων λαών. 
Σχετική εικόνα

Εάν η Ελλάς ήθελε περιέλθει υπό τον έλεγχο ενόπλου τινός μειοψηφίας, η σύγχυση και η ανωμαλία θα ηδύνατο να εξαπλωθούν ευχερώς εις ολόκληρο τη Μέση Ανατολή. Ετι μάλλον ο αφανισμός της Ελλάδος ως ανεξαρτήτου κράτους, θα είχε βαθεία επίδραση εφ' όλων των ευρωπαϊκών χωρών, ων οι λαοί αγωνίζονται, αντιμετωπίζοντες μεγάλας αντιξοότητας, προς διατήρηση της ελευθερίας και τη ανεξαρτησίας των, καθ' ον χρόνο επανορθώνουν τας εκ του πολέμου καταστροφάς. 

Αν παραλείψωμε να βοηθήσωμε την Ελλάδα κατά την κρίσιμο ταύτη στιγμή , βαρύταται θα είναι αι συνέπειαι τόσον διά την Δύσιν όσο και διά την Ανατολή. Οφείλομε να αναλάβωμε άμεσο και αποτελεσματική δράση...». 

Σχετική εικόνα

Το απόσπασμα αυτό της ομιλίας του Αμερικανού Προέδρου, αποτέλεσε το περιβόητο «Δόγμα Τρούμαν», που διαμορφώθηκε σε μια μυστική σύσκεψη πού έγινε στο Λευκό Οίκο στις 27 Φεβρουαρίου και στην οποία μετείχαν εκτός του Τρούμαν, ο υπουργός εξωτερικών (στρατηγός) Τζώρτζ Μάρσαλ και οι επικεφαλής των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσσο.
Σχετική εικόνα

Με το «δόγμα Τρούμαν», οι ΗΠΑ παραχώρησαν βοήθεια 300 εκατομμύριων δολλαρίων προς την Ελλάδα και 100 προς την Τουρκία, που γειτόνευε , και με την Ελλάδα και με την ΕΣΣΔ.
http://deltio11.blogspot.com/2019/03/12-1947-2003.html

========================
Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΜΕΓΑΛΕΣ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Μέ απλές κουβέντες, μας "άφησε" η ασφυκτική και  ο λ έ θ ρ ι α   αγγλική κηδεμονία, λόγω της καταστροφής της οικονομίας τους απο τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και μας ..."υιοθέτησε" η αντίστοιχη αμερικανική!
Ακόμα πιό ασφυκτικές αλυσίδες....

"ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ"

1 σχόλιο:

  1. Ο ΓΙΟΣ ΕΝΟΣ «ΧΑΦΙΕ», «ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΥ ΤΟΜΑΡΙΟΥ», «ΠΡΑΧΤΟΡΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ» Κ.Τ.Λ. ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
    13/03/2019

    https://ethnikismosblog.files.wordpress.com/2019/03/53746372_2220945981556128_825226202980548608_n-1.jpg?w=620

    Όπως ανακοινώθηκε χθες, μεταξύ των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είναι και ο γιός του ιστορικού στελέχους του ΚΚΕ, Πλουμπίδη, ο οποίος εκτελέστηκε για την υπόθεση Μπελογιάννη, αφού πρώτα είχε αποκηρυχθεί από το ΚΚΕ ως «προδότης»!

    Για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεώτεροι, ας κάνουμε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στον βίο και την πολιτεία του…

    Κατ’ αρχάς, ο Πλουμπίδης έγινε ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ στα τέλη της δεκαετίας του ’20. Μάλιστα, την περίοδο της 4ης Αυγούστου ήταν μέλος της Παλιάς Κεντρικής Επιτροπής (ΠΚΕ), η οποία πήρε θέση κατά του «ΟΧΙ» του Ι. Μεταξά, υποστηρίζοντας ότι «τον πόλεμο τον έφερε η λαομίσητη δικτατορία που τάχθηκε με το μέρος της ιμπεριαλιστικής Αγγλίας που απειλεί τις δυνάμεις του άξονα» και χαρακτηρίζοντάς τον «ιμπεριαλιστικός και από τις δυο πλευρές, που δεν έχει σχέση με την υπεράσπιση της πατρίδας, αλλά εξυπηρετεί τους εγγλέζους πλουτοκράτες και μια χούφτα από ντόπιους μεγαλοκαρχαρίες-ληστές».

    Επρόκειτο για μια θέση σύμφωνη με τα συμφέροντα της «μαμάς» Μόσχας και το ισχύων τότε Σύμφωνο Ρίμπεντροπ-Μολότωφ.

    Επιπλέον, ο ίδιος ο Πλουμπίδης, σε άρθρα του στον παράνομο «Ριζοσπάστη» κατήγγειλε την επιστολή Ζαχαριάδη της 31ης Οκτώβρη 1940, με την οποία καλούσε σε υπεράσπιση της πατρίδας» σαν «πλαστή» και «κατασκεύασμα της Ασφάλειας» – και μάλλον είχε δίκιο.

    Ωστόσο, περισσότερο γνωστός έγινε ο Πλουμπίδης από τον ρόλο του στην υπόθεση Μπελογιάννη…

    Ο Νίκος Μπελογιάννης, ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ, επέστρεψε κρυφά στην Ελλάδα από το Παραπέτασμα τον Ιούνιο του 1950, με αποστολή την ανασυγκρότηση των διαλυμένων οργανώσεων του παρανόμου ΚΚΕ. Λίγο αργότερα συνελήφθη και μαζί με άλλα στελέχη του ΚΚΕ παρεπέμφθη σε δίκη, για παράνομη κομμουνιστική δραστηριότητα, βάσει του Α.Ν. 509/1947. Κατεδικάσθη εις θάνατον, αλλά ανακοινώθηκε ότι η ποινή δεν θα εκτελεσθεί. Όμως, στις 16 Νοεμβρίου 1951 ανακαλύπτονται γιάφκες με ασύρματους, στις περιοχές Καλλιθέας και Γλυφάδας και ο Μπελογιάννης – παρεπέμφθη σε νέα δίκη, αυτή την φορά με την κατηγορία της κατασκοπείας.

    Η νέα δίκη άρχισε στις 15 Φεβρουαρίου 1952 και ολοκληρώθηκε την 1η Μαρτίου. Η απόφαση ήταν καταδίκη εις θάνατον για τον Μπελογιάννη και τους υπολοίπους επτά κατηγορουμένους.

    Αλλά, στο χρονικό διάστημα που ακολούθησε, σε αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου Χαρίτων που είχαν προσφύγει οι θανατοποινίτες, ο ασύλληπτος Πλουμπίδης απέστειλε ανοικτή επιστολή στον τύπο (συνοδευόμενη από τα δακτυλικά του αποτυπώματα, για επιβεβαίωση) στην οποία αναφέρει ότι αυτός ήτο ο επικεφαλής του παρανόμου μηχανισμού κι όχι ο Μπελογιάννης, προσφερόμενος να παραδοθεί στις αρχές για να δικασθεί!

    Άλλες όμως ήταν οι βουλές του ΚΚΕ! Το οποίο, κατόπιν εντολής του «Έλληνα Στάλιν» Ν. Ζαχαριάδη, ανακοινώνει από τον ραδιοφωνικό του σταθμό «Φωνή της Αλήθειας», που τότε είχε την έδρα του στο Βουκουρέστι, ότι η επιστολή είναι «πλαστή και κατασκεύασμα της ασφάλειας», ο δε Πλουμπίδης είναι «χαφιές», «πουλημένο τομάρι», «πράκτορας του φασισμού και της Δεξιάς», «πράκτορας της ασφάλειας» και άλλα τέτοια και ανακοίνωσε την διαγραφή του από το ΚΚΕ.

    Λίγο καιρό αργότερα, ο Πλουμπίδης συνελήφθη και τον Ιούλιο του 1953 καταδικάστηκε εις θάνατον από το έκτακτο στρατοδικείο Αθηνών. Εκτελέστηκε δε την 14η Αυγούστου του 1954. Μετά την εκτέλεσή του, Ο Ζαχαριάδης υποστήριξε από την «Φωνή της Αλήθειας», ότι ο Πλουμπίδης δεν εκτελέστηκε, αλλά τον έστειλαν στην Αμερική, όπου «γεμίζει τις μέρες και τις τσέπες του με το πικρό αντίτιμο της προδοσίας».

    (ΥΓ): Το αστείον της υποθέσεως: το ΚΚΕ έχει «αποκαταστήσει» πλέον και το θύμα, τον «χαφιέ» Πλουμπίδη, και τον θύτη Ζαχαριάδη! Όμορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος…

    ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!