Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

ΜΠΑ; Νέα αεροπορική βάση του 'ΝΑΤΟ' έξω απά τά Τίρανα.....


Για τα 11 χρόνια από την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ αναφέρθηκε με 'tweet' η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Τίρανα.

«Στα 11 χρόνια από τότε η Αλβανία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και οι Αλβανικές δυνάμεις, έχουν ρίξει αίμα, ιδρώτες και δάκρυα (!) μαζί στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Κοσσυφοπέδιο και την Λεττονία» ανέφερε.
PM meets US ambassador – Gazeta Tema

Στο ίδιο 'tweet' η Γιούρι Κίμ αναφέρθηκε και στην «Πόλη του Στάλιν», την Κουσόβα όπου σύντομα, όπως σημείωσε, θα ξεκινήσει η λειτουργία της. 

Νότια των Τιράνων υπάρχει η αεροπορική βάση Κουσόβα, η οποία ονομάστηκε «Πόλη του Στάλιν» την εποχή όπου η Αλβανία ήταν υπό τον έλεγχο της Σοβιετικής Eνώσεως. 

Ambasadorja Yuri Kim: Kjo është luftë, të qëndrojmë në shtëpi për ...

Η βάση η οποία σταμάτησε να λειτουργεί από το 2005, είναι σήμερα ένα νεκροταφείο από εκατοντάδες πεπαλαιωμένα Σοβιετικά και Κινεζικά μαχητικά τύπου 'MIG'.



Ο αεροδιάδρομος σχεδιάστηκε από τους Σοβιετικούς, οι οποίοι όπως σε όλα τα αεροδρόμια που κατασκεύασαν και βρισκόταν κοντά σε χώρες τις Δύσης, τα υπονόμευαν με τεράστιες ποσότητες εκρηκτικών σε περίπτωση που έπεφταν σε χέρια του εχθρού. 

Όλη η βάση χτίστηκε από πολιτικούς κρατουμένους την δεκαετία του 1950.



«Η βάση είναι η πρώτη του 'ΝΑΤΟ' (αεροπορική) που θα δημιουργηθεί στα Δυτικά Βαλκάνια», είχε ανέφερε η Αλβανίδα υπουργός Άμυνας Όλτα Χάτσα στο 'Reuters'. 

Για την ανακατασκευή της Βάσεως, το ΝΑΤΟ σε πρώτη φάση και για να είναι λειτουργική, θα δαπανήσει πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ (58 εκατομμύρια δολλάρια).



Η Αλβανία θεωρεί, ότι έχει η βάση θα βοηθήσει στην σταθερότητα των Βαλκανίων, ενώ θα είναι και οικονομική ανάσα για την περιοχή που μαστίζεται από την μετανάστευση και την ανεργία. 

«Μια βάση του ΝΑΤΟ θα ενισχύσει τις αμυντικές ικανότητες της χώρας και οι ξένοι επενδυτές θα έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη στην Αλβανία. 

Θα είναι επίσης καλό για την απασχόληση στην περιοχή » ανέφερε ο Klement Alikaj πρώην στρατιωτικός.

Σε όλο το συγκρότημα της Βάσεως υπάρχουν και τρία υπόστεγα, στα οποία φυλάσσονται περισσότερα από 100 μαχητικά (από τίς δεκαετίες '50 & '60) 'MIG' σχετικά συντηρημένα και ορισμένα και σε πτητική κατάσταση.

http://greeknation.blogspot.com/2020/04/11.html#more

"ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!