Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

Σκηνοθέτης Ε. Κουστουρίτσα: Ο σύγχρονος άνθρωπος πιστεύει στο αιώνιο παρόν! Επιστροφή στην πραγματική μας δύναμη που είναι η πνευματική!


Σε μια εποχή απόλυτης κυριαρχίας της ιδεολογίας και της ιδεολογικής προσέγγισης, έχουμε ελάχιστες πιθανότητες να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας εάν δεν αντλήσουμε από τις δικές μας ρίζες και δεν δημιουργήσουμε από αυτές την αυθεντική εικόνα του κόσμου λέει ο διάσημος σκηνοθέτης Εμίρ Κουστορίτσα.

Σε μια συνέντευξη για το περιοδικό “Odbrana”, που πραγματοποιήθηκε από τον αρχισυντάκτη Dragana Markovic, ο Kουστορίτσα υπενθυμίζει την ομιλία του που δόθηκε κατά την παρουσίαση του Sretenje Order στην οποία παρουσίασε τα “χαρακτηριστικά της εποχής μας”.



“Με αυτή την ομιλία, προσπάθησα να δημιουργήσω τη δική μου εικόνα για τον κόσμο και να συμπεριλάβω σε αυτό ό, τι νομίζω ότι είναι δραματικό και ό, τι μπορεί να είναι προβληματικό για εμάς. Ανέφερα ότι κάτω από την ταμπέλα του «νέου κομμουνισμού» μια νέα ιδεολογία εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, η οποία είναι μια παράλυτη εκδοχή του μαρξισμού, η οποία είναι ανέφικτη, όπως ακριβώς στην πράξη η αρχική του έκδοση ήταν ανέφικτη. 

Πραγματοποιείται με τη μορφή οιονεί επανάστασης από δέκα δισεκατομμυριούχους, οι οποίοι εισέρχονται στην πλασματική( εικονική) σφαίρα, η οποία έχει γίνει πιο σημαντική για τον άνθρωπο από την πραγματική, και που μας σερβίρουν συνθετικό κρέας και προσφέρουν ουσιαστικά έναν ευκολότερο τρόπο για να συγκεντρώσουμε νέο πλούτο “, λέει ο Κουστουρίτσα.

Προσθέτει ότι εμείς, ως ένα μικρό κράτος που δέχεται επίθεση, “πρέπει να επιστρέψουμε περισσότερο στον αρχέτυπο του μηχανισμού επιβίωσης του κράτους μας και του κοινωνικού μας προτύπου, και στην πραγματική μας δύναμη.”


«Και η πραγματική μας δύναμη είναι πνευματική, δυστυχώς στον πολιτισμό μας είναι όλο και πιο δυτικοποιημένη. ( σσ. ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τη όμορη Ελλάδα) ….Εξαντληθήκαμε στις απομιμήσεις. 

“Οι τηλεοράσεις μας, οι ταινίες και οι σειρές μας δεν βασίζονται στην Zika Pavlovic, τον Kokan Rakonjac, την παράδοσή μας, αλλά δεχόμαστε τα μοτίβα της βιομηχανίας του Χόλλιγουντ….”, λέει ο Kουστορίτσα.

Кустурица одбио кандидатуру за чланство у САНУ: Не верујем у добре намере  Костића, бришите ме са списка | Православна Митрополија  црногорско-приморска (Званични сајт)

Στην εποχή της απόλυτης κυριαρχίας της ιδεολογίας και της ιδεολογικής προσέγγισης, έχουμε ελάχιστες πιθανότητες να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας αν δεν αναλάβουμε τις δικές μας ρίζες και δεν συνθέσουμε από αυτές την αυθεντική εικόνα μας για τον κόσμο.( σσ. και στην Ελλάδα το ίδιο λάθος ή ξεκινάμε την ανάλυση με δανεικά εργαλεία οπότε το αποτέλεσμα είναι καρικατούρα ή δεν δημιουργούμε καθόλου εικόνα του κόσμου με βάση το δικό μας πρίσμα απλά αποδεχόμαστε άκριτα την ετοιματζίδικη δυτικοποιημένη ή άλλη) 

Δεν έχουμε αυτήν την εικόνα, έχουμε μια ιδεολογική εικόνα του κόσμου που είναι εναρμονισμένη, κυρίως με τη Δύση, και την επιβάλλει με επιτυχία. “

Λέει επίσης ότι επαληθεύεται «η ιδέα του Γκάντι ότι ο Δυτικός άνθρωπος καταστρέφεται από 7 αμαρτίες: επιδιώκει απόκτηση πλούτου αλλά όχι μέσω της εργασίας ( σσ. Γερόντισα Μακρίνα: o Θεός είναι μέσα στον κόπο), επιδιώκει απόλαυση χωρίς συνείδηση, γνώση δίχως ειλικρίνεια, πολιτική χωρίς αρχές, επιχείρηση χωρίς ηθική, επιστήμη άνευ ανθρωπισμό ( σσ το ζούμε στο νυν εφιάλτη), πίστη χωρίς θυσία. “

«Το να γίνεις πλούσιος χωρίς δουλειά έχει γίνει μια απόλυτη μάστιγα στη χώρα μας, η οποία δημιουργεί επίσης τη δική της υβριδική« ελίτ ». Βλέπουμε πώς διαλύεται, πώς κόβει τα κεφάλια, τα πόδια και πώς αυτό το αταβιστικό επίπεδο γίνεται πολύ πιο δυνατό από το πνευματικό. Η ιδέα της εκκλησίας είναι τόσο σημαντική. 

Η εκκλησιαστική παράδοση δείχνει τη ρίζα για την οποία μιλώ. Σε ποιον πρέπει να επιστρέψουμε “, δηλώνει ο Κουστούριτσα.
Ο σκηνοθέτης εξηγεί ότι “το ηθικό κεφάλαιο του σερβικού λαού είναι τεράστιο.”(σσ. και του ελληνικού επίσης αλλά παίχτηκε στο χρηματιστήριο των δυτικών ”αξιών” και απωλέσθηκε..

“Δημιουργήθηκε με την απελευθέρωση από τους Οθωμανούς, συνεχίζοντας τη μεσαιωνική ιδέα της δημιουργίας νόμων.. μετά τη γαλλική αστική επανάσταση σοβαρών μοντέλων που καθιερώθηκαν και εφαρμόστηκαν. Αυτό το ηθικό κεφάλαιο είναι επίσης μια νίκη στον Βαλκανικό Πόλεμο, μια νίκη στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο… 

Δυστυχώς, ακολούθησε η απώλεια αυτής της κρατικής κατάστασης, η οποία πλαισιώθηκε σε κάτι που δεν ήταν η επιλογή μας. 

Επειδή η Σερβία τερμάτισε τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο χωρίς τα σύνορά της. Πρακτικά άρχισε να χάνει το Κοσσυφοπέδιο μεταξύ του Πρώτου και του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, ειδικά κατά την εποχή του συντρόφου Τίτο, ο οποίος απαγόρευσε στους Σέρβους να επιστρέψουν στο Κοσσυφοπέδιο και επέτρεψε στους Αλβανούς να εισέλθουν εκεί … », υπογράμμισε ο Κουστουρίτσα.

Λέει επίσης ότι ο Στρατός της Σερβίας είναι πολύ σημαντικός για την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και ότι η καταστροφή του έγινε μετά από εντολή κάποιου, αλλά και ότι πήρε ξανά το προφίλ του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Σερβία έχει πολύ ευφυείς ανθρώπους, γενετιστές, αθλητές, ιστορικούς, καθηγητές λογοτεχνίας, βιολόγους…(σσ. αλλά το πρόβλημα είναι τα πανίσχυρα λόμπι προφανώς όπως παντού)

“Δυστυχώς, ένα σύστημα έχει καθιερωθεί στη Σερβία για μεγάλο χρονικό διάστημα, που δεν αφήνει τους ανθρώπους εύκολα να αναδειχθούν… Βρήκαν αυτό το χώρο εκτός συνόρων. 

Αληθινοί ήρωες υπάρχουν στη συνηθισμένη ζωή, υπάρχουν επίσης στη λογοτεχνία, αλλά δεν τους αξιοποιούμε ούτε συμβαδίζουμε με αυτούς. Έχουμε έναν νεαρό συγγραφέα που ονομάζεται Vladimir Kecmanović, ο οποίος βρίσκεται στο επίπεδο των καλύτερων σύγχρονων Ρώσων συγγραφέων. 

Έχουμε Saljnikov, Vodolazkin, Prilepin …, και έχουμε τον Vlado Kecmanović. Στην ιστοριογραφία έχουμε τον Miloš Ković, έχουμε τον Milo Lompar, ο οποίος είναι σπουδαίος εμπειρογνώμονας, όχι μόνο στη λογοτεχνία, έχουμε τον Vlado Dimitrijević στο Čačak, έναν εξαιρετικό καθηγητή, έχουμε καλούς δημοσιογράφους…

… πρέπει να απαλλαγούμε από τη συμπίεση αυτής της δυτικής επιρροής, ορισμένων ΜΚΟ και οτιδήποτε μετατρέπει τη ζωή μας σε απομίμηση και όχι στον αυτόχθονό μας σερβικό κώδικα “, προσθέτει ο Kουστορίτσα. ( σσ. η διάβρωση κι αλλοτρίωση του κοινωνικού ιστού σε κοινωνίες με παραδοσιακές αντιστάσεις καλά κρατεί)

« το Διαδίκτυο σκοτώνει τα ιδανικά», υπογραμμίζει ο σκηνοθέτης και εξηγεί ότι «ένα άτομο μπαίνει σε μια πλασματική σφαίρα στην οποία η περιέργειά του τροφοδοτείται κυρίως από τν ατάκα που είπε κάποιος, ή το αστείο που έκανε κάποιος ».

«.. Το Διαδίκτυο είναι μια μεγάλη βοήθεια, αλλά όπως τα πάντα στην ανθρώπινη ζωή, έχει μια άλλη πλευρά. Μειώνει το ανθρώπινο δυναμικό και καταναλώνει ενέργεια. Ο ανθρωπολόγος Gumilev μιλά για το πώς η ανθρώπινη ενέργεια είναι μια περιοχή που μπορεί να αναγνωριστεί, αλλά ποτέ μέχρι το τέλος. Όπως δεν μπορεί ποτέ να αποκαλυφθεί γιατί ο Μέγας Αλέξανδρος κατέκτησε τόσο μεγάλο μέρος του κόσμου και γιατί ο Ναπολέων ξεκίνησε για τη Ρωσία. 

Η ανθρώπινη ενέργεια είναι ρευστή, αλλά υπάρχει. Αυτή η ενέργεια απορροφάται από αυτόν τον φανταστιακού κόσμο του Διαδικτύου, το Netflix. Κάνει έναν αιχμαλωτισμένο άνθρωπο ακόμη μεγαλύτερο σκλάβο. Εδώ συμβαίνει η απώλεια ιδανικών. 

Επειδή δεν δόθηκε ευκαιρία στην ίδια τη ζωή. Οι νέοι συμπιέζονται ανάμεσα σε εικόνες, πληροφορίες, οι ενέργειές τους είναι χειραγωγούμενες κυρίως από κάποιο πλούσιο κέντρο. Αυτό δεν μπορεί εύκολα να αλλάξει, ούτε καν με ειρηνικό και ακόμη λιγότερο επαναστατικό τρόπο », λέει ο Κουστούριτσα.

Όταν ρωτήθηκε ποιος είναι ο επίλογος της επίθεσης του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία το 1999 και της καθιέρωσης του όρου ” ανθρωπιστικός βομβαρδισμός “, ο Κουστούριτσα απάντησε ότι” οι Αμερικανοί έδειξαν ότι είναι αφεντικά στην Ευρώπη “.

Ήταν ίσως πιο σημαντικό να το δείξουν στους Ευρωπαίους παρά σε εμάς. Οι Ρώσοι προειδοποιήθηκαν ότι θα συνεχίσουν… “, επισημαίνει ο Kουστορίτσα.

Οι Σέρβοι είναι ένα από τα λίγα έθνη στον κόσμο που δεν έχει κατακτηθεί ποτέ.
Όσον αφορά την «Ακύρωση Πολιτισμού», ο Κουστούριτσα δηλώνει ότι είναι μέρος της θεωρίας του Χάντινγκτον ότι η Δυτική Ευρώπη δεν έχει πολλές πιθανότητες να επιβιώσει.

Ο Αμερικανός φιλόσοφος Walter Sol λέει ότι ο σύγχρονος άνθρωπος πιστεύει στο αιώνιο παρόν. Αυτό είναι ένα απόλυτο παράδοξο, αλλά είναι αλήθεια. …Αυτό που ήταν πριν, τι θα ακολουθήσει, είναι εντελώς άσχετο. Πώς μπορεί ένας άνθρωπος με μνήμη να υπάρχει έτσι; Ένας υπολογιστής δεν μπορεί να αντέξει μόνο το παρόν. 

Το κύριο περιεχόμενο αυτού του μηχανήματος, καθώς και η ανάπτυξή του, είναι η αποθήκευση μνήμης. 

Το πουλί χτίζει φωλιά παρόλο που δεν έχει δει ποτέ φωλιά. Πώς μπορεί ένας άνθρωπος χωρίς αρχέτυπο; Πώς μπορεί ένας άνθρωπος χωρίς τη γνώση των ελληνικών τραγωδιών, χωρίς τον Σαίξπηρ, χωρίς τον Ντοστογιέφσκι; Πώς μπορεί ένα άτομο να επιβιώσει σε αυτόν τον χώρο χωρίς αέρα που ονομάζεται αυτή τη στιγμή. Αυτό είναι ανέφικτο. 

Πιστεύω όμως ότι η εσφαλμένη αντίληψη είναι μέρος αυτού που είπε ο Χάντινγκτον ότι η Δυτική Ευρώπη δεν έχει μεγάλη πιθανότητα να επιβιώσει. Επειδή δεν μπορείτε να ζήσετε από το “τώρα”. Για να ζήσω “τώρα”, πρέπει να κόψω ξύλα και να εγκαταστήσω τζάκι, ώστε να μπορέσω να προστατευθώ με τη φωτιά … Αύριο, όταν ξυπνήσω, πρέπει να ξανανάψω μια φωτιά. Αυτό το αιώνιο δώρο είναι, θα έλεγα, μια μετα-καπιταλιστική αυταπάτη, η οποία μπορεί να τους κοστίσει έναν ολόκληρο πολιτισμό », εξηγεί ο Kusturica.

Русија се граничи с Богом”: Кустурица посетио Главни храм Оружаних снага  Русије (ФОТО) - Russia Beyond Србија

Ο διάσημος σκηνοθέτης δηλώνει επίσης ότι “πιστεύει στον πολιτισμό ως πηγή θρησκευτικής σκέψης”

«Πιστεύω ότι όταν ένα άτομο στην καθημερινή του ζωή επικοινωνεί απευθείας με ένα άτομο, και όχι μέσω του Θεού,τότε το άτομο χάνει τις ιδιότητές του. Μετατρέπεται σε βιολογική μηχανή. Πιστεύω ότι η επαναστατική φύση του Ιησού Χριστού της Ναζαρέτ έδωσε την ιδέα της ηθικής ως τάση προς τους αδύναμους. Αυτή η ηθική ακυρώθηκε εντελώς. Μετά τον Νίτσε και την ιδέα του υπεράνθρωπου, ο οποίος πιθανότατα δεν εννοούσε ό, τι επήλθε αργότερα, αλλά ήταν κυρίως ενάντια στη μετριότητα…..

Δεν υπάρχει πια ιστορία στη Δύση, και αυτό μας οδηγεί στον κόσμο του Όργουελ.
Ένας άνθρωπος που πιστεύει απομακρύνει την ιδέα ενός ψέματος που αποτελείται από απαισιοδοξία και αισιοδοξία. Το ψέμα δεν είναι τίποτα άλλο από αυτή τη διπλή ιστορία. 

Η ανθρώπινη υποκρισία αμφισβητεί τον άνθρωπο. Πιστεύω στην ιδέα ότι υπάρχει θεός, ένας Θεάνθρωπος κι όχι ένας ανθρωπόθεος όπως πιστεύουν οι Προτεστάντες, αλλά υπάρχει μια υψηλότερη σφαίρα στην οποία δεν είναι όλα τόσο ξεκάθαρα όσο φαίνεται. 

Πρέπει να καταλάβουμε αυτή τη σφαίρα. Η τέχνη και η επιστήμη έχουν ένα κοινό. 

Τόσο οι καλλιτέχνες όσο και οι επιστήμονες πρώτα φαντάζονται τα πράγματα που πρέπει να πραγματοποιήσουν. Αυτά τα φανταστικά πράγματα είναι συνήθως τα ιδανικά της ζωής τους, για την επίτευξη κάποιου υψηλότερου στόχου. 

Χωρίς υψηλότερους στόχους, οι άνθρωποι εξωθούνται στην πραγματικότητα που ζουν σήμερα, και όπου πραγματώνεται ακριβώς αυτή η πίστη στο αιώνιο παρόν, υπάρχει όλο και λιγότερη ελπίδα για την ανθρωπότητα. 

Η ύπαρξη της Ορθοδοξίας και της εκκλησίας ως θεσμού ανοίγει αυτόν τον τεράστιο χώρο που εναρμονίζεται με την ιδέα ότι μόνο το ένα έβδομο του ανθρώπινου εγκεφάλου είναι αυτό που γνωρίζουμε και ότι πίσω από αυτό υπάρχει ένας ολόκληρος άγνωστος χώρος », λέει ο σκηνοθέτης.

Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το πνευματικό αντανακλαστικό είναι σημαντικό, γιατί “όταν δεν υπάρχει, τότε δεν υπάρχει άνθρωπος”. ( σσ.η ιστορία με την πανδημία και την όλη διαχείρισή της αποσκοπούσε ακριβώς σε αυτό να εξοβελίσει και να καταστείλει στην κυριολεξία να καταστρέψει αυτό το πνευματικό ένστικτο που είναι το κύριο χαρακτηριστικό του ανθρώπου)

Γιατί, τελικά, τι είναι η άνοια, παρά αυτό στο οποίο μας οδηγεί ο σύγχρονος κόσμος. “Θα ήμασταν οι πιο χαρούμενοι αν όλοι είμαστε ανοικοί στο βαθμό που κανένα θέμα να μην μας τίθεται”, υπογράμμισε ο Κουστουρίτσα.(Sputnik, 3 Μαΐου 2021)

dimpenews

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!