Σάββατο, 12 Ιουνίου 2021

«Δεν μπορείς νά α π ο λ ύ σ ε ι ς έναν μή εμβολιασμένο»! Τονίζει ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Κων. Χρυσόγονος! ΑΚΟΥΕΙ κάποιος Άδωνις ; ; ; Ή όχι ; ; ;Καθηγητής Κων.Χρυσόγονος, κατά Α.Γεωργιάδη: 
«Δεν μπορείς να απολύσεις έναν μη εμβολιασμένο»! - 

Τι αναφέρει για διαθεσιμότητα.Την επιπολαιότητα με την οποία ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε απολύσεις μη εμβολιασμένων, σχολιάζει ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Κώστας Χρυσόγονος, παρόλα αυτά αφήνει «παραθυράκια» μέσα από τα οποία η κυβέρνηση μπορεί να πιέσει τους πολίτες να εμβολιαστούν.

Ο υπουργός είχε αναφέρει, πως σε περίπτωση ένας υπάλληλος αρνηθεί να κάνει το εμβόλιο, το υπάρχον νομικό πλαίσιο επιτρέπει στον εργοδότη να τον απολύσει καθώς θέτει την επιχείρηση σε κίνδυνο.

Μιλώντας στον 'ΑΝΤ1', ο κ. Χρυσόγονος έκρινε πως «το κράτος λειτουργεί με τρόπο επιπόλαιο και ερασιτεχνικό. 
Πρέπει να ενημερωθεί ο κόσμος για την ανάγκη του εμβολιασμού, να γίνει μια συστηματική οργάνωση για να πειστούν οι πολίτες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να προχωρήσει. 
,«Δεν μπορεί να σε συλλαμβάνει ο αστυνομικός και να σε πηγαίνει στο νοσοκομείο και να σου κάνουν το εμβόλιο ούτε (σ.σ. μπορεί να γίνει υποχρεωτικός) με την έννοια της επιβολής ποινικών κυρώσεων σε όποιον δεν κάνει το εμβόλιο».

Μία ενδεχόμενη απόλυση, μάλιστα, θα ήταν «υπέρμετρος περιορισμός των συνταγματικών δικαιωμάτων» επεσήμανε.

«Η πανδημία μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω της δημιουργίας τείχους προστασίας, επομένως μέχρι να υπάρξει αυτό, μπορεί ο εργαζόμενος να τεθεί σε αργία ή διαθεσιμότητα, με δραστική μείωση των αποδοχών που θα καταβάλλει ο ΟΑΕΔ, ή το κράτος και όχι ο εργοδότης φυσικά. 

Η απόλυση είναι ένα οριστικό μέτρο» συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Και ο αρνητής έχει το δικαίωμα στην αξία του ανθρώπου, όμως και το κράτος έχει το δικαίωμα για τον πιο αποτελεσματικό τρόπο που διαθέτει για την αντιμετώπιση της πανδημίας που είναι το εμβόλιο» προσέθεσε και ενημέρωσε, πως το «Σύνταγμα καθιερώνει την αρχή της αναλογικότητας. 

Οι περιορισμοί μπορούν να επιβάλλονται, αλλά δεν πρέπει να υπερβαίνουν το μέτρο της αναγκαιότητας. 

Δεν μπορείς να τον απολύσεις πχ. μετά από τριάντα χρόνια δουλειάς, αλλά μέχρι να αντιμετωπιστεί η πανδημία, μπορείς να τον βγάλεις σε αργία ή διαθεσιμότητα».....

Παρ΄ότι δεν υπάρχουν σχετικές δικαστικές αποφάσεις επ’ αυτού του ζητήματος, ο καθηγητής εκτίμησε πως όλα τα παραπάνω εντάσσονται στο όριο της νομιμότητος.

«Αυτός ο οποίος αρνείται το εμβόλιο, μπορεί να τεθεί σε επαγγελματικό περιθώριο, μέχρι να αντιμετωπιστεί η πανδημία και εφ΄όσον έρχεται σε επαφή με πολύ κόσμο, δεν μπορούμε να πούμε ότι θά ισχύσει για έναν νυχτοφύλακα που είναι μόνος του» κατέληξε.

https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/993789_khrysogonos-den-mporeis-na-apolyseis-enan-mi-emvoliasmeno-alla-mporeis-na

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!