Κυριακή 13 Ιουνίου 2021

Καθεδρικός Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος στήν Συμφερούπολη της Κριμαίας. ( Α Ξ Ι Ζ Ε Ι ! )

 


Στήν Συμφερούπολη θα ταξιδέψουμε νοερά σήμερα για να δούμε τον Ι. Ναό της Αγίας Τριάδος που είναι ο τάφος του Αγίου Λουκά και το παρεκκλήσιό Του , δίπλα στον Ι. Ναό. 

Τι να πρωτογράψουμε σήμερα για τον μεγάλο Άγιο της Εκκλησίας μας που έχει ευλογήσει το κόσμον όλο, τον πλανήτη μας από το διάστημα όταν οι αστροναύτες έλαβαν το τίμιο λείψανό Του κατά τη περιστροφή τους γύρω από τη γη ;


Για τους αγιόφιλους δύο λόγια επί πλέον κι οι προσευχές μας στον Άγιο που μαρτύρησε για τη πίστη Του όπως έλεγε στους ανακριτές και αθέους δικαστές : 

" Ζω με τη πίστη μου και εργαζομαι για τη πίστη μου "! 

Και όταν κοιμήθηκε, ένα σμήνος από μαυροπούλια φανερώθηκαν στον ουρανό πάνω από τα κεφάλια των πιστών ακολουθώντας τους , μέχρι την τελευταία κατοικία του Αγίου .

Η πόλις αυτή αποτέλεσε σημείο πολλών πολιτισμών, με πιο σημαντικούς από αυτούς που πέρασαν από εκεί τους Έλληνες και είναι τα απομεινάρια μιας αρχαίας πρωτεύουσας των Κριμαίων.


Στην κύρια πόλη της Συμφερούπολης σε έναν από τους δρόμους Οδησσού 12 , έχει το όνομα αυτό από το 1946, μέχρι εκείνη την εποχή, από περίπου το 1839, ήταν γνωστή ως η Ελληνική και το όνομα ήταν αρκετά δικαιολογημένο. 

Έλληνες έχουν ζήσει εδώ και πολύ καιρό. 

Μέχρι σήμερα, από τον 18ο αιώνα, τα έθιμα η γλώσσα και οι Ελληνικές εμπορικές δραστηριότητες διατηρήθηκαν .

Ο Καθεδρικός Ι.Ναός της Αγίας Τριάδας, με αρκετές στήλες κάτω από μια κεραμοσκεπή είναι γνωστότερος ως ο Ναός του Αγίου Λουκά.

Αυτός ο Ναός είναι γνωστός για διάφορους λόγους: πρώτον, διατηρούνται εδώ τα λείψανα του Αγίου Λουκά που σέβονται ιδιαίτερα οι πιστοί (πιστεύεται ότι έχουν θαυματουργές δυνάμεις), και δεύτερον, υπάρχει το Μουσείο του Αγίου Λουκά με πολλά ενδιαφέροντα εκθέματα λειτουργεί στο έδαφος του καθεδρικού ναού.



Η ιστορία του ναού ξεκινά το 1796, όταν χτίστηκε Ελληνική εκκλησία με γυμνάσιο στην τοποθεσία του σημερινού κτιρίου. Λίγες δεκαετίες αργότερα, η σεμνή εκκλησία κατεδαφίστηκε, αντικαταστάθηκε από έναν μεγάλο και όμορφο καθεδρικό ναό , αυτόν της Αγίας Τριάδας με κλασσικό στύλ. 

Αμέσως και για πολλά χρόνια έγινε το κέντρο της θρησκευτικής ζωής των ντόπιων Χριστιανών.

Στη δεκαετία του '30. Τον 20ο αιώνα, το Σοβιετικό κράτος προσπάθησε με όλη του τη δύναμη να καταργήσει το μοναστήρι. 

Κατά τήν διάρκεια αυτής της αντιπαράθεσης, πολλοί ιερείς σκοτώθηκαν και συνελήφθησαν, η περιουσία του ναού κατασχέθηκε και η ίδια έκλεισε .

Το 1868, η ξύλινη εκκλησία αντικαταστάθηκε από μια πέτρινη εκκλησία.

Μετά την καταστροφή του καθεδρικού ναού του Αγ. Αλεξάνδρου Νιέφσκυ στην πόλη και το κλείσιμο του καθεδρικού ναού Πέτρου και Παύλου η Αγία Τριάδα έγινε Καθεδρικός ναός, και το 2002 άνοιξε το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας.

Το 1933, οι αρχές αποφάσισαν να κλείσουν το ναό και να μεταφέρουν το κτίριο σε οικοτροφείο. 

Οι εργασίες για την αλλαγή της εκκλησίας είχαν ήδη αρχίσει, αλλά οι ενορίτες, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν πολίτες της Ελλάδας, πέτυχαν το 1934 μέσω Ελληνικής αποστολής στη Μόσχα την επιστροφή της εκκλησίας στην εκκλησιαστική κοινότητα.



Παρά το κύμα δίωξης, χάρη στις προσπάθειες της Ελληνικής κοινότητας, ο καθεδρικός Ι. ναός διατηρήθηκε και αργότερα άνοιξε ξανά στούς ενορίτες. 

Ως αποτέλεσμα, έγινε πρόεδρος τότε ο διάσημος χειρουργός ο Άγιος Λουκάς. 

Το κτίριο του σύγχρονου καθεδρικού ναού είναι σταυροειδής σε κάτοψη με ένα οκταεδρικό σχέδιο που υψώνεται στη μέση και ένα χαμηλό καμπαναριό πάνω από την είσοδο.

Το 2003, ιδρύθηκε γυναικείο μοναστήρι στην Εκκλησία της Αγίας Τριάδος με παρεκκλήσιο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και του Αγίου Λουκά όπου οι Χριστιανοί θυμούνται τις προσευχές και τα κηρύγματα αυτού του μεγάλου Αγίου του Θεού, του οποίου τα ιερά λείψανα βρέθηκαν το 1996 και μεταφέρθηκαν εδώ , από ένα από τα νεκροταφεία της Συμφερόπολης.

Το 2001, τα λείψανα του Αγίου Λουκά τοποθετήθηκαν σε ένα ασημένιο ιερό, που στάλθηκαν ως δώρο από την Ελλάδα όπου σήμερα πολλοί ιεροί ναοί μας έχουν ένα μικρό τεμάχιο για ευλογία , μας που όπως έγραψν και οι ρώσοι ότι αγαπάμε τον Άγιό τους ίσως πιό πολύ από αυτούς .



Ένα από τα μεγαλύτερα ιερά της Κριμαίας φυλάσσεται στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας: η θαυματουργά εικόνα της Μητέρας του Θεού του " Πένθους " που είναι τεράστια σε μέγεθος και σε σκούρο χρώμα. 
Στο βίντεο που αναρτήσαμε θα δείτε πως ο φακός εστιάζεται στην ιερά εικόνα της Παναγίας μας . . Εορτάζουμε επίσης τη Σύναξη της Ὑπεραγίας Θεοτόκου τοῦ « Ἄξιόν Ἐστιν » ἐν Ἁγίῳ Ὄρει .

Ας έχουμε όλοι τις ευλογίες της Παναγίας μας και του Αγίου Λουκά , φίλοι μας ας είναι οι Άγιοί μας, ποτέ δεν μας ξεχνούν, ποτέ δεν μας εγκαταλείπουν και πάντοτε είναι στο πλευρό μας , όταν τους επικαλούμεθα και ζητάμε το έλεός τους .

Ας αφήσουμε τη πανδημία και τις μεταλλάξεις για λίγο μ΄αυτές θα ζούμε από δω και πέρα για λίγο ο Θεός έχει τον πάνω λόγο και το σχέδιό Του , όλη η μέρα σήμερα οι σκέψεις μας τα πάθη του και το μαρτύριό Του για τη Πίστη μας την Αγία , στον Άγιο της ημέρας , τον Άγιο Λουκά τον ιατρό της Συμφερουπόλεως .

Χρόνια πολλά και πάλι και ευλογημένα , τις ευλογίες του Αγίου Λουκά να έχουμε όλοι μας , Αμήν !

https://proskynitis.blogspot.com/2021/06/blog-post_77.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!