Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022

Ο κατάγραφος διώροφος ναός του Αγ.Ιωάννη (1215) στην (βυζαντινή) Ζοροπασσό της Καππαδοκίας!

 

Από τήν Κ α π π α δ ο κ ί α μας!


Ο υπόσκαφος Άγιος Ιωάννης (γνωστός στην περιοχή σήμερα σαν Karşı Kilise) είναι μια κατάγραφη διώροφη εκκλησία του 1215 στην (βυζαντινή) Ζοροπασσό της Καππαδοκίας, κοντά στο Gülşehir.


Αυτή η λαξεμένη στον παράξενο μονόλιθο μικρή εκκλησία είναι αγιογραφημένη από πάνω μέχρι κάτω, πυκνά-πυκνά, σαν να μην ήθελαν να αφήσουν ούτε μια ανάσα δίχως μορφές αγίων, άλογα, καλοκυράδες και βιβλικές σκηνές. 

Ένα ανοιχτό βιβλίο για να μαθαίνουν και να θυμούνται την πίστη τους και την ρίζα τους οι Καππαδόκες, που ζούσαν πέντε γενιές τώρα υπό την κυριαρχία των Σελτζούκων.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία της σχετικά ανεξίθρησκης πολιτικής που τήρησαν οι νεοφερμένοι Ασιάτες τους πρώτους αιώνες της κατάκτησης και συνάμα ένα από τα πιο ενδεικτικά μνημεία της θρησκευτικής προσήλωσης μεγάλου μέρους του καππαδοκικού πληθυσμού. 

Εκεί στα βάθη… Σαράντα μέρες ποδαρόδρομο από την Κωνσταντινούπολη…

Ο Πρόδρομος και Βαπτιστής, ο Χριστός, το Άγιο Πνεύμα, οι σεβίζοντες άγγελοι και ο Ιορδάνης (κοτζάμ ανθρωπάκι). Αγιογραφία του 1215.

[Η φωτο της τοιχογραφίας και το κοντινό στην επόμενη φωτο είναι του Γιώργο Κωστόπουλου από πανοραμικό ταξίδι στην Καππαδοκία το 2006, στο Αρχείο της Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόραμα]

Και οι τοιχογραφίες του Αϊ-Γιάννη να συνδυάζουν μερικές από τις μνήμες της βυζαντινής αγιογραφικής παράδοσης με τα πολλά και υπέροχα, τα τόσο ζωντανά, λαϊκά στοιχεία.Και η προσωποποίηση του ποταμού Ιορδάνη, που σαλπίζει το γεγονός της Βάπτισης ανάμεσα σε ψάρια στα πόδια του Βαπτιστή, μια υπόμνηση της λαϊκής φαντασίας που ζωγραφίζει με τον δικό της τρόπο τα ευαγγελικά λόγια.
https://proskynitis.blogspot.com/2022/01/1215.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!