Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

Ο Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος (που αντιτίθεται στά ουκρανικά "παιχνίδια" του Φαναρίου) πηγαίνει στο Φανάρι....

 

Ενδιαφέρουσα είδηση ​​ανακοινώθηκε από τον

 Πατριάρχη Βαρθολομαίο: «Ένας από τους πιο

 συνεπείς πολέμιους της δημιουργίας της

 Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, ο

 Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος, θα επισκεφτεί

 το Φανάρι για να τον συναντήσει».


Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ότι, η είδηση ​​ανακοινώθηκε από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής του Μαυροβουνίου, Aleksa Becich, ο οποίος πήγε στο Φανάρι για να υποβάλει αίτηση να αποδοθεί Αυτοκεφαλία στους σχισματικούς του Μαυροβουνίου.

Είναι αλήθεια ότι οι συνθήκες για μια τέτοια επίσκεψη είναι πολύ δυσμενείς.

Το Φανάρι στις προσκλήσεις του προς τους σχισματικούς του Μαυροβουνίου και των Σκοπίων, μιλάει σχεδόν ανοιχτά για τις προοπτικές που έχουν για την αυτοκεφαλία.

Από την πλευρά του, ο Πατριάρχης Πορφύριος δηλώνει ότι η θέση του για τη μη αναγνώριση της Ουκρανικής Αυτοκεφαλίας είναι αμετάβλητη. Επίσης κατηγορεί σκληρά το Φανάρι για παραβίαση των Ιερών Κανόνων στην Ουκρανία. 

Όπως ακριβώς είπε ο Προκαθήμενος της Σερβίας, «ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος παραβιάζει τους κανόνες «με εκπληκτική ευκολία».

Γιατί λοιπόν, κάτω από τέτοιες συνθήκες, ο Πατριάρχης Πορφύριος πηγαίνει στο Φανάρι;

Πιθανότατα, αυτή είναι η τελευταία απέλπιδα προσπάθεια να αποτραπεί ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος από τη νομιμοποίηση των σχισματικών του Μαυροβουνίου και των Σκοπίων.

Ανάλογη προσπάθεια είχε κάνει και ο Πατριάρχης Κύριλλος τον Αύγουστο του 2018, λίγο πριν οι Φαναριώτες λάβουν τις αποφάσεις για την νομιμοποίηση των Ουκρανών σχισματικών. 

Πιθανότατα δεν θα μάθουμε ποτέ το ακριβές περιεχόμενο αυτών των διαπραγματεύσεων, αλλά ο

 Πατριάρχης Κύριλλος τις είχε χαρακτηρίσει τότε πολύ καλές. Και αμέσως μετά ακολούθησε η αναγνώριση των Ουκρανών σχισματικών από το Φανάρι και η ανακήρυξη της Ουκρανίας ως κανονικού εδάφους της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης.

Επομένως, ό,τι και να υποσχεθούν οι Φαναριώτες στον Πατριάρχη Πορφύριο, δεν μπορεί πλέον να ισχύσει. Εχει χαθεί πλέον η εμπιστοσύνη στους λόγους τους.

Ο δεύτερος πιθανός λόγος της προγραμματισμένης επίσκεψης του Πορφυρίου, μπορεί να είναι η ίδια απέλπιδα προσπάθεια να πειστεί ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος να συγκαλέσει κάποιου είδους Πανορθόδοξη συνάντηση ώστε να επιλυθούν οι υπάρχουσες διαφορές με συνεννόηση.

Θα συμφωνήσει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε αυτό; 

Απίθανο. 

Και ο Πατριάρχης Πορφύριος δεν μπορεί να μην το καταλαβαίνει αυτό.

Σε αυτήν την περίπτωση, αυτή η επίσκεψη μπορεί να θεωρηθεί ως η τελευταία προειδοποίηση προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο πριν από σκληρές αποφάσεις που μπορούν να ληφθούν από τους εκπροσώπους των υπολοίπων Τοπικών Εκκλησιών κατά το λεγόμενο «σχήμα Αμμάν».

Πηγή: spzh.newsΟρθόδοξος Τύπος

Δείτε σχετικά και -Πατριάρχης Σερβίας: "Το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως αγνόησε τους Ιερούς Κανόνες, την Εκκλησιολογία, την πανάρχαια Τάξη, την Ιερά Παράδοση".

http://aktines.blogspot.com/2022/01/blog-post_26.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!