Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023

Τόν ΞΗΛΩΣΑΝΕ! Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, π α ρ α ι τ ε ί τ α ι μετά τίς κατηγορίες ως «αρνητή της ...κλιματικής αλλαγής»!!!!!

 

https://expose-news.com/2023/02/21/world-bank-president-steps-down-after-accusations/


Ο David Malpass παραιτήθηκε (https://www.theguardian.com/business/2023/feb/15/david-malpass-world-bank-president-steps-down) από πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, με έναν χρόνο να απομένει μέχρι το τέλος της πενταετούς θητείας του.


Διορισμένος από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ το 2019, ο Malpass, οικονομικός αναλυτής, παραιτήθηκε μήνες αφότου αντιμετώπισε κριτική επειδή ήταν αρνητής της κλιματικής αλλαγής. Τον Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του, είχε διστάσει και αρνήθηκε να συμφωνήσει (https://qz.com/the-president-of-the-world-bank-isnt-sure-climate-chang-1849562293) ότι η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων θερμαίνει τον πλανήτη.

 

Ο Malpass αναγνώρισε αργότερα την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή και τη βελτίωση της χρηματοδότησης για το κλίμα στην Παγκόσμια Τράπεζα, διπλασιάζοντας (https://www.economist.com/finance-and-economics/2023/02/16/the-world-banks-embattled-chief-steps-down) τις δεσμεύσεις της για το κλίμα στα 32 δισεκατομμύρια δολλάρια. 

Στη δήλωση παραίτησεώς του, ο Malpass είπε ότι παραιτήθηκε νωρίς, για να «επιδιώξει νέες προκλήσεις» και «να παράσχει ευκαιρία για μια ομαλή μεταφορά ηγεσίας».

Η αποχώρησή του συμπίπτει με τις προσπάθειες της Janet Yellen, υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, να μεταρρυθμίσει την Παγκόσμια Τράπεζα και να αυξήσει τα δάνεια που σχετίζονται με το κλίμα (https://www.economist.com/finance-and-economics/2023/02/16/the-world-banks-embattled-chief-steps-down)

Στα μέσα Απριλίου, είπε η Yellen, (https://home.treasury.gov/news/press-releases/jy1258) οι διοικητές της Παγκόσμιας Τράπεζας θα υιοθετήσουν ενημερώσεις στο όραμα και την αποστολή του ιδρύματος

Παραδοσιακά, οι ΗΠΑ επιλέγουν προέδρους της Παγκόσμιας Τράπεζας και οι επιλογές τους ήταν πάντα Αμερικανοί τραπεζίτες, ή οικονομολόγοι. 

Αλλά όχι μόνο οι προτεραιότητες των ΗΠΑ δεν συμβαδίζουν όλο και περισσότερο με τους στόχους των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, έγραψε (https://www.omfif.org/2019/01/non-american-should-lead-world-bank/)ο πρόεδρος του Επίσημου Φόρουμ Νομισματικών και Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων των ΗΠΑ Mark Sobel, αλλά η επιλογή ενός μη αμερικανού προέδρου τράπεζας θα αντισταθμίσει τον τοπικισμό.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο που δημοσίευσε το Quartz ΕΔΩ (https://qz.com/the-us-should-appoint-a-non-american-to-head-the-world-1850121994).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!