Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ - Πώς οι Ελβετοί πολιτικοί ΔΙΑΛΥΟΥΝ την ελβετική ο υ δ ε τ ε ρ ό τ η τ α !

 


[φωτό: Βέρνη, (με την παλιά πόλη στο κέντρο) η πρωτεύουσα της Ελβετίας, όπου οι πολιτικοί διαλύουν επί του παρόντος την ιστορικά εδραιωμένη ουδετερότητα της Ελβετίας.]

Πώς οι Ελβετοί πολιτικοί ΔΙΑΛΥΟΥΝ την ελβετική ουδετερότητα...

https://globalbridge.ch/so-demontieren-schweizer-politiker-die-schweizer-neutralitaet/

 

Η Ελβετική Συνομοσπονδία – το "Confoederatio Helvetica", εξ ου και το CH στα αυτοκίνητα - ήταν ιστορικά ουδέτερη από το Συνέδριο της Βιέννης το 1815. Μαζί με τη φήμη του Ελβετού επιχειρηματία Ερρίκου Ντυνάν, του οποίου οι εμπειρίες μετά τη μάχη του Σολφερίνο το 1859 και οι ιδέες οδήγησαν στον «Διεθνή Ερυθρό Σταυρό», η Ελβετία έχει αποκτήσει εξαιρετική φήμη ως διεθνής μεσολαβητής και εκπρόσωπος συμφερόντων μεταξύ εχθρικών κρατών. Όμως η σημερινή πολιτική ηγεσία στη Βέρνη δεν ενδιαφέρεται για την επιδίωξη μιας μονόπλευρης πολιτικής φιλικής προς το ΝΑΤΟ.

 

«Η πρώτη κοινοβουλευτική σύνοδος κορυφής της διεθνούς Πλατφόρμας της Κριμαίας (https://www.parlament.ch/press-releases/Pages/mm-int-sprachen-2022-10-21.aspx) θα πραγματοποιηθεί στις 25 Οκτωβρίου 2022 στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας. Περίπου πενήντα διεθνείς κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες αναμένεται να συζητήσουν το μέλλον της Κριμαίας. Η Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Irène Kälin (Πράσινοι, Ag) εκπροσωπεί την Ελβετία. Οι συμμετέχοντες θα υιοθετήσουν κοινή δήλωση καταδίκης της κατοχής της Κριμαίας, η οποία θα δημοσιευθεί μετά τη διάσκεψη».

Πού θα μπορούσατε να δείτε διαμαρτυρίες; Η τότε Πρόεδρος του Ελβετικού Εθνικού Συμβουλίου, Irène Kälin από το Aargau από το Κόμμα των Πρασίνων, ταξιδεύει στο Ζάγκρεμπ τον Οκτώβριο του 2022 για να συμμετάσχει σε κοινοβουλευτική σύνοδο κορυφής της «Πλατφόρμας της Κριμαίας» που δημιούργησε η Ουκρανία. Όπως φαίνεται από το επίσημο κείμενο της Ομοσπονδιακής Βέρνης της 21ης Οκτωβρίου, δεν επρόκειτο να συζητηθεί, αλλά, όλα είχαν ήδη καθοριστεί εκ των προτέρων, να καταδικαστεί η «κατοχή» της Κριμαίας από τη Ρωσσία. Και η Irène Kälin συστήνεται εκεί ως επίσημη εκπρόσωπος της Ελβετίας. Απόσπασμα από την ομιλία (https://globalbridge.ch/wp-content/uploads/2023/02/Crimea-Platform-2022-10-2-Statement-NRP-Kaelin-Parliamentary-Summit-International-Crimea-Platform.pdf.pdf) της (μετάφραση εκ.):

«Εκ μέρους του ελβετικού κοινοβουλίου, θα ήθελα να ξεκινήσω ευχαριστώντας την Ουκρανία και την Κροατία για τη φιλοξενία αυτής της πρώτης κοινοβουλευτικής συνόδου κορυφής της Διεθνούς Πλατφόρμας της Κριμαίας. [ ] Το γεγονός ότι συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ ως βουλευτές – ως εκπρόσωποι του λαού – είναι επίσης ένα σημάδι. Με αυτόν τον τρόπο εκφράζουμε την αλληλεγγύη του λαού μας προς τους Ουκρανούς αδελφούς και αδελφές μας. – Αυτή η πλατφόρμα είναι πιο σημαντική σήμερα από ποτέ. Πριν από περισσότερα από οκτώ χρόνια, η Ρωσσία προσάρτησε την Κριμαία παραβιάζοντας κατάφωρα το διεθνές δίκαιο. Εκ των υστέρων, είναι σαφές ότι αυτή η προσάρτηση δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά απλώς η πρώτη φάση ενός μεγαλύτερου, βάναυσου σχεδίου. [ ] Θα ήθελα επίσης να εκφράσω τη σοβαρή ανησυχία μας για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κριμαία. Εκθέσεις οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν σοβαρούς περιορισμούς, ιδίως στα δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης, του συνεταιρίζεσθαι και του συνέρχεσθαι. Αναφέρουν επίσης πολυάριθμες περιπτώσεις αυθαίρετων συλλήψεων και αναγκαστικής μετεγκατάστασης. [ ] Ο λαός της Κριμαίας υπέστη διπλό πλήγμα: πρώτον, την προσάρτηση πριν από οκτώ χρόνια και την επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και τώρα η πλήρους κλίμακας επίθεση κατά της Ουκρανίας, συνοδευόμενη από περαιτέρω περιορισμούς στις θεμελιώδεις ελευθερίες, την πρόσφατη επιβολή στρατιωτικού νόμου και την αναγκαστική στρατολόγηση Κριμαίων από τον ρωσικό στρατό. [ ] Η υποστήριξη της Ελβετίας σε μια ουκρανική Κριμαία είναι ακλόνητη. Η Κριμαία είναι Ουκρανία!»

Έτσι, μια εξέχουσα Ελβετίδα πολιτικός πηγαίνει σε μια διεθνή συνάντηση, η τελική ανακοίνωση της οποίας έχει ήδη γίνει πριν από τη συνάντηση, και ισχυρίζεται ότι μιλά εξ ονόματος του ελβετικού λαού. Στην ομιλία της, ωστόσο, καθιστά απολύτως σαφές ότι δεν έχει ιδέα για την Κριμαία και τον λαό της. Αν είχε πάει ποτέ στην Κριμαία, θα γνώριζε ότι ο λαός της Κριμαίας επιθυμούσε ρητά την επανένωση με τη Ρωσσία και το εξέφρασε αυτό σε ένα ελεύθερο δημοψήφισμα. Ο συντάκτης αυτών των γραμμών ήταν, όχι για πρώτη φορά, προσωπικά στην Κριμαία για αρκετές εβδομάδες το 2019 και σε εκατό συνομιλίες με κατοίκους της Κριμαίας - από την καθαρίστρια στο ξενοδοχείο στη Γιάλτα έως τον λέκτορα πανεπιστημίου στη Σεβαστούπολη - δεν έχει βρει άτομο που να θέλει να επιστρέψει στην Ουκρανία (https://globalbridge.ch/krim-sanktionen-so-bestraft-der-westen-unschuldige-menschen/) . Αλλά τι νοιάζουν μια Ελβετίδα πολιτικό – την Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου των Πρασίνων! – οι επιθυμίες και οι ελπίδες των ανθρώπων σε άλλη χώρα; Το γεγονός ότι υπήρχαν επίσης νόμιμοι λόγοι βάσει του διεθνούς δικαίου (https://globalbridge.ch/die-abspaltung-des-donbass-von-der-ukraine-war-kein-verstoss-gegen-das-voelkerrecht/) για απόσχιση μετά το πραξικόπημα στο Μαϊντάν του Κιέβου και την παράνομη εγκατάσταση μιας νέας, τώρα εξαρτώμενης από τις ΗΠΑ κυβέρνησης, είναι προφανώς εντελώς άσχετο με την πολιτική κυρία στη Βέρνη – «της οποίας δεν της καίγεται καρφί», όπως θα το έλεγαν οι απλοί πολίτες. Και τι γίνεται με την ελβετική ουδετερότητα, την οποία θα πρέπει να τηρήσει ως εκλεγμένο μέλος του Εθνικού Συμβουλίου; Σφυρίζει ανέμελα!

Και τώρα τον Φεβρουάριο του 2023 ένα νέο, τρέχον παράδειγμα

Μια επίσημη δήλωση από το Ομοσπονδιακό Παλάτι της Βέρνης:

«Ο αρχηγός του στρατού δέχεται τον ανώτατο διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη για επίσκεψη εργασίας

Βέρνη, 10.02.2023 – Στις 9 Φεβρουαρίου 2023, ο Στρατηγός Christopher G. Cavoli, Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής Ευρώπης (SACEUR) του ΝΑΤΟ, πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στις Ελβετικές Ένοπλες Δυνάμεις. Οι συνομιλίες με τον επικεφαλής του στρατού, Διοικητή του Σώματος Thomas Süssli, επικεντρώθηκαν στην εντατικοποίηση της συνεργασίας με το ΝΑΤΟ. [ ]

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Διοικητής του Σώματος Süssli και ο Στρατηγός Cavoli αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Ένα άλλο θέμα ήταν η νέα στρατηγική αντίληψη που υιοθέτησε το ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής του στη Μαδρίτη στα τέλη Ιουνίου 2022, η οποία αποδίδει μεγάλη σημασία στη συνεργασία και τον διάλογο με κράτη εταίρους όπως η Ελβετία.

Η συνεργασία αυξάνει την αμυντική ικανότητα

Στη συμπληρωματική έκθεσή του στην έκθεση του 2021 για την πολιτική ασφάλειας τον Σεπτέμβριο του 2022, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ενισχύσει τη διεθνή συνεργασία με τους οργανισμούς εταίρους εντός του νομικού πλαισίου ουδετερότητας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το ΝΑΤΟ και τα κράτη μέλη του. Οι συνεισφορές στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και η εντατικοποίηση της συνεργασίας αυξάνουν την αμυντική ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων και, ως εκ τούτου, ενισχύουν την ασφάλεια της Ελβετίας. Η Ελβετία συμμετέχει στη Σύμπραξη για την Ειρήνη με το ΝΑΤΟ από το 1996. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο στρατός έκτοτε βελτίωσε την ικανότητά του να συνεργάζεται (διαλειτουργικότητα) με το ΝΑΤΟ.

Οι συγκεκριμένες επιλογές που συζητούνται σήμερα περιλαμβάνουν την απόσπαση ελβετών επιτελών και αξιωματικών συνδέσμων στη δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ ή την περαιτέρω συμμετοχή στα Κέντρα Αριστείας του ΝΑΤΟ (CoE). Από το καλοκαίρι του 2021, η Ελβετία συμμετέχει στο Συνεργατικό CoE Κυβερνοάμυνας στο Ταλίν της Εσθονίας, για να βελτιώσει την κυβερνοάμυνά της. Συζητείται επίσης η πιθανή συμμετοχή ελβετικών στρατευμάτων σε πολυεθνικές ασκήσεις. [ ]

Ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας

Εκτός από τον ρόλο του στο ΝΑΤΟ, ο Στρατηγός Cavoli είναι Διοικητής της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των Ηνωμένων Πολιτειών (USEUCOM). Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης συζητήθηκαν επίσης οι δυνατότητες ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας. Η βάση για αυτό είναι μια εκπαιδευτική συμφωνία που συνήψε η Ελβετία με τις ΗΠΑ τον Μάιο του 2020».

Τέλος της επίσημης ανακοίνωσης από τη (https://www.admin.ch/gov/de/start/dokumentation/medienmitteilungen.msg-id-92990.html) Βέρνη.

Για να μην μακρηγορώ: η Ελβετία θέλει να συνεργαστεί πιο στενά με το ΝΑΤΟ και στρατιωτικά επίσης πιο στενά με τις ΗΠΑ. Και αυτό ως ουδέτερο κράτος!

Αυτή η πολιτική, που ακολουθεί η ελβετική κυβέρνηση, τόσο τα σώματα του κοινοβουλίου όσο και οι διαχειριστές τους, αποτελεί σαφή προδοσία της ελβετικής ουδετερότητας (https://globalbridge.ch/die-schweiz-hat-ihre-neutralitaet-beerdigt-ich-schaeme-mich-dafuer/).  Είναι όμως η πλειοψηφία του ελβετικού πληθυσμού πραγματικά πρόθυμη να διαμορφώσει το μέλλον της στο μέλλον, όπως η Γερμανία και άλλα κράτη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την επιθυμία των ΗΠΑ για παγκόσμια κυριαρχία; Με αυτές οι ΗΠΑ, οι οποίες εδώ και δεκαετίες έχουν στρατιωτικές επεμβάσεις με εκατοντάδες χιλιάδες θύματα πολέμου στη συνείδησή τους σε όλες σχεδόν τις περιοχές του κόσμου;

... και τα ελβετικά ΜΜΕ συμμετέχουν!

Το κακό με την όλη ιστορία: Και οι τέσσερεις μεγάλοι ελβετικοί όμιλοι μέσων ενημέρωσης, Ringier, Tamedia (TX Group), NZZ και CH-Media, αναφέρουν επίσης και σχολιάζουν πιστά σύμφωνα με τις επιθυμίες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Μόνο σχετικά μικρά μέσα ενημέρωσης τολμούν μια διαφορετική γνώμη, συμπεριλαμβανομένων - συνιστάται ρητά για τακτική ανάγνωση! –η «Weltwoche», η «Zeit-Fragen», η «Zeitgeschehen im Fokus» ή επίσης η «Schweizer Standpunkt»Για την Ελβετία ως φιλελεύθερη και μέχρι τώρα ουδέτερη χώρα, το σημερινό τοπίο των μέσων ενημέρωσης είναι μια πραγματική ΤΡΑΓΩΔΙΑ – και μια ΝΤΡΟΠΗ που ελπίζουμε ότι ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΜΕ ΡΗΤΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!