Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024

15.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί – Ο αγροτικός αποκλεισμός του Παρισιού έχει ξεκινήσει.


Μια κούκλα Μακρόν στην αγχόνη
Πηγή: AFP/EMMANUEL DUNAND


29.1.2024

Η αστυνομία της Γαλλίας θέλει να αποτρέψει τον αποκλεισμό του Παρισιού που απειλείται από τους αγρότες με ένα μεγάλο ποσοστό. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Gérald Darmanin, θα κινητοποιηθούν 15.000 αξιωματικοί, καθώς και τεθωρακισμένα οχήματα και ελικόπτερα.

Χιλιάδες αστυνομικοί, τεθωρακισμένα οχήματα και ελικόπτερα: η γαλλική κυβέρνηση καταστέλλει τους διαμαρτυρόμενους αγρότες. Άρχισαν να αποκλείουν τους δρόμους πρόσβασης στο Παρίσι το απόγευμα της Δευτέρας.
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη γραφειοκρατία, τη μείωση των εσόδων και τους ευρωπαϊκούς περιβαλλοντικούς κανονισμούς, οι Γάλλοι αγρότες απέκλεισαν βασικούς δρόμους πρόσβασης στο Παρίσι τη Δευτέρα. Υπήρξαν επίσης διαμαρτυρίες έξω από την πρωτεύουσα, μερικές από αυτές μαζικές. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, «σχεδόν 10.000 αγρότες σε όλη τη Γαλλία» συμμετείχαν στις δράσεις, με περίπου 5.000 οχήματα, όπως τρακτέρ και φορτηγά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, «περίπου χίλιοι αγρότες με λίγο περισσότερα από 500 οχήματα» συμμετείχαν στον αποκλεισμό των δρόμων πρόσβασης στο Παρίσι. Οι αποκλεισμοί σε απόσταση 30 έως 40 χιλιομέτρων από το Παρίσι στήθηκαν για αόριστο χρονικό διάστημα και ορισμένοι ήταν εξοπλισμένοι με κινητές τουαλέτες και γεννήτριες. Σύμφωνα με τις δικές τους δηλώσεις, οι αγρότες θέλουν να παραμείνουν τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή. Η αστυνομία κινητοποίησε ένα μεγάλο απόσπασμα 15.000 αξιωματικών και τεθωρακισμένων οχημάτων για να αποτρέψει την ακινητοποίηση στην πρωτεύουσα, καθώς και τον αποκλεισμό των δύο αεροδρομίων του Παρισιού και της χονδρικής αγοράς Rungis.

«Το τέλος μας θα είναι η πείνα σας» ή «Αγαπώ τη δουλειά μου, αλλά θέλω να μπορώ να ζήσω από αυτήν» γράφτηκαν σε πανό διαμαρτυρίας των αγροτών. Μια φωτογραφία έδειχνε επίσης μια κούκλα να κρέμεται από μια αγχόνη, που υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύει τον Γάλλο πρόεδρο Εmmanuel Macron.


Η αστυνομία είχε φτάσει με τεθωρακισμένα οχήματα
Πηγή: dpa/Christophe Ena

Ο Macron συζήτησε την κατάσταση με τμήματα του υπουργικού συμβουλίου το απόγευμα της Δευτέρας. Για τη νεοσυσταθείσα κυβέρνηση και τον νέο πρωθυπουργό Gabriel Attal, οι διαμαρτυρίες είναι μια δοκιμασία. Ο Attal είχε δώσει εκτεταμένες υποσχέσεις βοήθειας στους αγρότες την Παρασκευή. Την Κυριακή, κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε αγρόκτημα, υποσχέθηκε πρόσθετα μέτρα κατά του αθέμιτου ανταγωνισμού από άλλες χώρες. Μέχρι στιγμής, οι δεσμεύσεις δεν προχωρούν αρκετά για τους αγρότες. Οι διαμαρτυρίες τους στρέφονται κατά των υπερβολικών προτύπων και κανονισμών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της ΕΕ, και οι αγρότες αγωνίζονται επίσης για επαρκές εισόδημα.


«Ας σώσουμε τη γεωργία – η Γαλλία πεινάει» είναι γραμμένο σε αυτή την πινακίδα
Πηγή: AP/Christophe Ena

Τη Δευτέρα το βράδυ, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, ο Attal ήθελε να διαβουλευθεί ξανά με τα αγροτικά συνδικάτα που ζήτησαν τους αποκλεισμούς. Τη Δευτέρα, ο υπουργός Γεωργίας Marc Fesneau εξέφρασε την προοπτική περαιτέρω ταχείας ανακούφισης για τους αγρότες. Εν τω μεταξύ, οι αγρότες έλαβαν υποστήριξη από μια μη πολιτική γωνιά σε ένα φυλάκιο αποκλεισμού στον αυτοκινητόδρομο Α4 τη Δευτέρα. Η Karine Le Marchand, παρουσιάστρια του γαλλικού σχήματος "L'amour est dans le pré", ενθάρρυνε τους διαδηλωτές και τους έφερε πολλά κρουασάν.

Την Κυριακή, ο Attal είχε ήδη παρουσιάσει την προοπτική «πρόσθετων» μέτρων για την προστασία των αγροτών από τον αθέμιτο ανταγωνισμό από άλλες χώρες. Είπε ότι σκέφτεται ιδιαίτερα μέτρα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την προστασία του αγροτικού τομέα από τον ξένο ανταγωνισμό: «Δεν είναι φυσιολογικό να εμποδίζεσαι να χρησιμοποιείς ορισμένα προϊόντα», ενώ οι απαιτήσεις στις «γειτονικές χώρες» είναι λιγότερο αυστηρές, είπε ο πρωθυπουργός.

Αντιστράφηκε η μείωση του αγροτικού ντήζελ στη Γαλλία

Οι αγρότες διαμαρτύρονται εδώ και μέρες με το κλείσιμο δρόμων και αυτοκινητοδρόμων ενάντια στην υπερβολική γραφειοκρατία, τη μείωση των εσόδων και τους περίπλοκους ευρωπαϊκούς περιβαλλοντικούς κανονισμούς. Όπως και στη Γερμανία, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν τα σχέδια της κυβέρνησης να καταργήσει τη φορολογική ελάφρυνση για το αγροτικό ντήζελ.

Το Σάββατο, ορισμένα οδοφράγματα άρθηκαν, η κυκλοφορία στους περισσότερους αυτοκινητόδρομους επέστρεψε στο φυσιολογικό. Αλλά με την ανακοίνωση ότι οι δρόμοι πρόσβασης στο Παρίσι και ενδεχομένως και η τεράστια χονδρική αγορά του Rungis νότια του Παρισιού θα μπλοκαριστούν, η πίεση στον πρωθυπουργό Attal αυξήθηκε και πάλι.
Την Παρασκευή, ο 34χρονος αρχηγός της κυβέρνησης, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία μόνο για σχεδόν τρεις εβδομάδες, ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από την αύξηση του φόρου για το γεωργικό ντίζελ. Υποσχέθηκε επίσης συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση της γραφειοκρατίας και ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης για τους κτηνοτρόφους για να τους βοηθήσει να καταπολεμήσουν τις ασθένειες στα κοπάδια τους.

Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των διαδηλωτών. Ενώ ορισμένοι θέλουν να επαναχρησιμοποιήσουν εντομοκτόνα που έχουν απαγορευτεί εδώ και καιρό, οι βιοκαλλιεργητές πιέζουν για βοήθεια για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους ενάντια στον φθηνό ξένο ανταγωνισμό. Η ευρωπαϊκή δέσμη μέτρων για την προστασία του κλίματος Πράσινη Συμφωνία, η οποία προβλέπει μαζική μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, διαδραματίζει επίσης ρόλο. Ωστόσο, η μεγαλύτερη ένωση αγροτών παρουσίασε έναν κατάλογο με συνολικά 140 αιτήματα.




ΣΧΕΤΙΚΑ: 
Γερμανία, Γαλλία, Ρουμανία, Πολωνία, Λιθουανία... Οι αγρότες σε όλη την Ευρώπη παίρνουν θέση ενάντια στις εξοντωτικές «πράσινες» πολιτικές
https://www.thegatewaypundit.com/2024/01/germany-france-romania-poland-lithuania-farmers-all-europe/


Ένας νεκρός σε αγροτικές διαδηλώσεις στη Γαλλία
https://www.welt.de/politik/ausland/article249683070/Frankreich-Auto-durchbricht-Strassensperre-Eine-Tote-bei-Bauernprotesten.html


Φόρος στο αγροτικό ντήζελ - Η γαλλική κυβέρνηση υποχωρεί μετά τις διαμαρτυρίες των αγροτών
https://www.welt.de/politik/ausland/article249760054/Bauernprotest-in-Frankreich-Regierung-knickt-bei-Erhoehung-von-Agrardiesel-Steuer-ein.html





ΠΗΓΗ: https://www.welt.de/politik/ausland/article249780832/Frankreich-15-000-Polizisten-im-Einsatz-Bauernblockade-von-Paris-hat-begonnen.html




ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!