Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

Μέλος της Επιτροπής Άμυνας της Σομαλίας βάζει μια αντιρωσική πινελιά στην ΤΟΥΡΚΙΚΗ συμφωνία ασφαλείας


Andrew Korybko

22 Φεβρουαρίου 2024


Ωστόσο, τα κίνητρα της Σομαλίας δεν μεταφράζονται αυτόματα σε δράση, αλλά αντικατοπτρίζουν ευσεβείς πόθους από την πλευρά της ηγεσίας της. Εξηγούν επίσης στους Σομαλούς γιατί η χώρα τους δίνει στην Τουρκία δικαιώματα θαλάσσιας ασφάλειας και το 30% των εσόδων από τους πλούσιους γαλάζιους υδάτινους πόρους της, σε μια συμφωνία που ισοδυναμεί με το να γίνει το σύγχρονο προτεκτοράτο της, ενώ όλοι οι άλλοι ενισχύουν την κυριαρχία τους.

Το μέλος της Επιτροπής Άμυνας της Σομαλίας και βουλευτής Mursal M. Khaliif αντέκρουσε τον ισχυρισμό του προέδρου Hassan Sheikh Mohamud (HSM) ότι η πρόσφατα εγκεκριμένη συμφωνία θαλάσσιας ασφάλειας της χώρας τους με την Τουρκία δεν στοχεύει εναντίον τρίτων. Αν και οι λεπτομέρειες δεν έχουν επιβεβαιωθεί δημόσια, το σομαλικό μέσο Garowe Online ανέφερε ότι θα δώσει στην Τουρκία το 30% των εσόδων από τους πλούσιους γαλάζιους υδάτινους πόρους της Σομαλίας σε αντάλλαγμα για την κατασκευή του ναυτικού της και την υπεράσπισή του από αόριστες απειλές για 10 χρόνια.

Η HSM ισχυρίστηκε ότι «είναι απλώς μια σύμπτωση» ότι η υποτιθέμενη συμφωνία που διαπραγματεύτηκε εδώ και καιρό επιτεύχθηκε τελικά μετά τις εντάσεις με την Αιθιοπία μετά τη σύναψη μνημονίου κατανόησης (MoU) με τη Σομαλιλάνδη από την Addis την πρώτη του έτους, αλλά λίγοι παρατηρητές τον πιστεύουν πραγματικά. 

Το tweet του Khaliif την Τετάρτη υπονοούσε ότι η πρόθεση είναι να στρέψει την Τουρκία εναντίον της Αιθιοπίας και της Ρωσσίας, όταν έγραψε τα ακόλουθα μαζί με φωτογραφίες των ηγετών της Σομαλίας και της Τουρκίας και της Αιθιοπίας και της Ρωσσίας:

«Μια ιστορία δύο ηγετών:

Προκειμένου να υπερασπιστεί την κυριαρχία του έθνους του, καταπολεμώντας παράλληλα την παγκόσμια τρομοκρατία, ο @HassanSMohamud επέλεξε να ευθυγραμμιστεί με τον @RTErdogan, μέλος του @NATO.

Από την άλλη, ο @AbiyAhmedAli ξεκίνησε μια περιπέτεια προσάρτησης, την ίδια μέρα που εντάχθηκε στην #BRICS για να αποκτήσει μια ναυτική βάση για τον μέντορά του.

@JohnJamesMI @SaraJacobsCA

@HouseForeignGOP @StateDept

@HouseForeign @POTUS

#NotAnInch"

Αυτό έρχεται λίγο αφότου οι ΗΠΑ και η Σομαλία κατέληξαν σε συμφωνία στα μέσα Φεβρουαρίου για την κατασκευή πέντε βάσεων, η οποία συνέβη μόλις μισό μήνα μετά το παραλήρημα του Hassan Sheikh Mohamud εναντίον της Ρωσσίας, ενώ βρισκόταν στην Ιταλία, παρά το γεγονός ότι η χώρα κυριολεκτικά ταΐζει τον λαό της δωρεάν με δύο δωρεάν αποστολές σιταριού pro bono μέχρι στιγμής. 

Ο Σομαλός ηγέτης πρότεινε επίσης ότι η Ρωσσία ήταν το λεγόμενο «κρυφό χέρι» που εικάζει ότι βρίσκεται πίσω από το μνημόνιο, με το tweet του Khaliif να επεκτείνει την αξιοπιστία σε αυτή την ερμηνεία, ειδικά μέσω των επιλεγμένων εικόνων του.

Οι διαδοχικές αμερικανικές και τουρκικές συμφωνίες ασφαλείας καθιστούν ουσιαστικά τη Σομαλία κοινό προτεκτοράτο αυτών των δύο, με τον τελευταίο να είναι ο ανώτερος εταίρος αρκετά εκπληκτικά λόγω του ότι φέρεται να είναι σε θέση να αποκομίσει το 30% των εσόδων από τους πλούσιους πόρους γαλάζιου νερού της χώρας κατά την επόμενη δεκαετία. Αυτό το υποδεέστερο καθεστώς συμφωνήθηκε με το ψευδές πρόσχημα ότι η Αιθιοπία σχεδιάζει να προσαρτήσει τη Σομαλιλάνδη μέσω του μνημονίου κατανόησης ως μέρος ενός μεγαλύτερου παιχνιδιού του Νέου Ψυχρού Πολέμου στην περιοχή που φέρεται να ενορχηστρώνεται από τη Ρωσσία.

Η Αμερική θα παρέχει πάντα υποστήριξη σε κάθε κράτος που ισχυρίζεται ότι αντιμετωπίζει τη λεγόμενη «απειλή της Ρωσσίας» ή απλώς την υπονοεί, την έννοια της οποίας ο Hassan Sheikh Mohamud εισήγαγε στον επίσημο λόγο κατά τη διάρκεια του ταξειδιού του στην Ιταλία και ο Khaliif στη συνέχεια ανέφερε στο tweet του, ενώ οι προθέσεις της Τουρκίας από αυτή την άποψη είναι διαφορετικές. 

Αν και η Ρωσσία είναι ο ιστορικός αντίπαλός της με τον οποίο διεξήχθησαν δώδεκα πόλεμοι, οι σχέσεις είναι καλύτερες από ποτέ λόγω της ρεαλιστικής διαχείρισης των διαφωνιών σε τρίτες χώρες όπως η Συρία, η Λιβύη και η Ουκρανία.

Από τη στρατηγική προοπτική της Τουρκίας, μπορεί να εδραιώσει την αυξανόμενη επιρροή της στην Αφρική αναλαμβάνοντας τον έλεγχο της θαλάσσιας ασφάλειας της Σομαλίας σε αντάλλαγμα για την κατασκευή του ναυτικού της χώρας και την αποκόμιση του 30% των κερδών από τους πλούσιους γαλάζιους υδάτινους πόρους της. 

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμμία αλήθεια στα ψέμματα του Hassan Sheikh Mohamud και του Khaliif ότι η Ρωσσία είχε κάποιο ρόλο στο Μνημόνιο, δεν υπάρχει τίποτε ανησυχητικό σχετικά με το σενάριο της σύγκρουσης της Τουρκίας στο Κέρας της Αφρικής, ειδικά από τη στιγμή που κατάφεραν με επιτυχία να μην το κάνουν στη Συρία, όπου και οι δύο έχουν στρατεύματα.

Είναι επίσης πρόωρο να υποθέσουμε ότι η Τουρκία συμφώνησε να σταματήσει την Αιθιοπία από την εφαρμογή της στρατιωτικής διάστασης του μνημονίου συνεργασίας της με τη Σομαλιλάνδη, κάνοντας ό, τι απαιτεί το Μογκαντίσου για να σταματήσει την Αντίς από το να ανοίξει μια ναυτική βάση εκεί. Οι διμερείς σχέσεις είναι εξαιρετικές, όπως αποδεικνύεται από την υψηλού επιπέδου στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία τους κατά τη διάρκεια της Βόρειας Σύγκρουσης 2020-2022 και τις αμοιβαία επωφελείς επενδύσεις. Επομένως, είναι παράλογο ότι η Τουρκία θα τα κατέστρεφε όλα αυτά μόνο για χάρη της Σομαλίας.

Παρ' όλα αυτά, το Associated Press προσπαθεί να βάλει μια σφήνα μεταξύ αυτών των δύο σχετικά με αυτή τη συμφωνία θαλάσσιας ασφάλειας, όπως αποδεικνύεται από τον τίτλο του πρόσφατου άρθρου του που δηλώνει δραματικά ότι «η Σομαλία ανακοινώνει συμφωνία με την Τουρκία για να αποτρέψει την πρόσβαση της Αιθιοπίας στη θάλασσα μέσω μιας αποσχισθείσας περιοχής». Η επακόλουθη αναδημοσίευσή του από κορυφαία αμερικανικά μέσα ενημέρωσης όπως το ABC News και το Fox News υπαινίσσεται την ύπαρξη μιας «εύλογα αμφισβητήσιμης» εκστρατείας πληροφοριακού πολέμου με στόχο τη διαίρεση και την κυριαρχία αυτών των δύο.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το ολέθριο αφηγηματικό πλαίσιο, η Τουρκία θα έκανε καλά είτε να διευκρινίσει δημοσίως τους όρους αυτής της συμφωνίας είτε τουλάχιστον να αναθέσει στους διπλωμάτες της να ενημερώσουν διακριτικά τους Αιθίοπες ομολόγους τους σχετικά με αυτό, προκειμένου να διαλύσουν τυχόν παρανοήσεις σχετικά με τις προθέσεις της χώρας τους. 

Επίσης, δεν θα έβλαπτε να ενημερώσουν και τους Ρώσους ομολόγους τους μετά από αυτό που μόλις έγραψε στο Twitter το μέλος της Επιτροπής Άμυνας της Σομαλίας, Khaliif. Αυτό που έκανε ήταν πολύ μη διπλωματικό και αποκάλυψε τις προθέσεις της κυβέρνησής του να φέρει την Τουρκία αντιμέτωπη με αυτούς τους δύο.

Ωστόσο, τα κίνητρα της Σομαλίας δεν μεταφράζονται αυτόματα σε δράση, αλλά αντικατοπτρίζουν ευσεβείς πόθους από την πλευρά της ηγεσίας της. Εξηγούν επίσης στους Σομαλούς γιατί η χώρα τους δίνει στην Τουρκία δικαιώματα θαλάσσιας ασφάλειας και το 30% των εσόδων από τους πλούσιους γαλάζιους υδάτινους πόρους της, σε μια συμφωνία που ισοδυναμεί με το να γίνει το σύγχρονο προτεκτοράτο της, ενώ όλοι οι άλλοι ενισχύουν την κυριαρχία τους. Όσο η Τουρκία αποφεύγει τις παγίδες του διαίρει και βασίλευε της Σομαλίας, κάτι που αναμένεται να κάνει, κανείς δεν έχει τίποτε να ανησυχεί.


ΠΗΓΗ: Andrew Korybko's Newsletter | Substack




ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ:
Η προσπάθεια του CNN να δυσφημίσει την Ινδία για την αγορά ρωσικού πετρελαίου έπεσε στο κενό A Somalian Defense Committee Member Put An Anti-Russian Spin On The Turkish Security Deal (substack.com)
Αναταραχή στην Ουγγαρία: Διαδηλώσεις μετά το σκάνδαλο παιδεραστίας στην πολιτικήΣτην πορεία προς τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το σκάνδαλο είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν. Ωστόσο, φαίνεται ότι το σκάνδαλο κατάχρησης δεν θα τελειώσει σύντομα.Ungarn in Aufruhr: Demonstrationen folgen auf Pädophilie-Skandal in der Politik (epochtimes.de)

Η von der Leyen δεν θα γίνει επικεφαλής του ΝΑΤΟΟ Olaf Scholz εμπόδισε την Ursula von der Leyen να γίνει επικεφαλής του ΝΑΤΟ. Τώρα θέτει υποψηφιότητα για επανεκλογή ως Πρόεδρος της Επιτροπής. Είναι πιθανό να κερδίσει.


Η κριτική των τραπεζών για το ψηφιακό ευρώ
Φαίνεται επίσης να ανατέλλει για τις τράπεζες: επειδή το ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε τελικά να καταστήσει περιττά πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!