Γράφεται Ιστορία την Τετάρτη στην Πολεμική Αεροπορία: Προσγειώνονται στην Τανάγρα τα πρώτα έξι Rafale - Εντυπωσιακή υποδοχή

Τα έξι πρώτα μεταχειρισμένα Ελληνικά Rafale από τη Αεροπορική Βάση στο Merignac θα μετασταθμεύσουν στην Αεροπορική Βάση του Istres στήν Νότια Γαλλία, προκειμένου να ανεφοδιαστούν και να ξεκινήσουν το μεγάλο ταξίδι προς την καινούργια τους «πατρίδα».


Στήν βάση της Τανάγρας θα προσγειωθούν αύριο Τετάρτη τα πρώτα έξι γαλλικά μαχητικά Rafale με τα οποία εξοπλίζεται η ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Η 19η Ιανουαρίου θα γραφτεί στην ιστορία της HAF ως η μέρα που αλλάζει εποχή βάζοντας στο οπλοστάσιό το μαχητικό 4, 5ης γενιάς το οποίο θα επισφραγίσει την κυριαρχία της στην περιοχή και θα αυξήσει ακόμη περισσότερο το πλεονέκτημα που έχει κερδίσει εδώ και δεκαετίες να «υψικρατεί» πάνω από το Αιγαίο.

Τα έξι πρώτα μεταχειρισμένα Ελληνικά Rafale από τη Αεροπορική Βάση στο Merignac θα μετασταθμεύσουν στην Αεροπορική Βάση του Istres στη Νότια Γαλλία προκειμένου να ανεφοδιαστούν και να ξεκινήσουν το μεγάλο ταξίδι προς την καινούργια τους «πατρίδα». 

Κυβερνήτες και στα έξι μαχητικά θα είναι «γεράκια» της Πολεμικής μας Αεροπορίας τα οποία εδώ και μήνες εκπαιδεύονται στη Γαλλία ενώ στις πίσω θέσεις στα δύο διθέσια αεροσκάφη θα βρίσκονται Γάλλοι εκπαιδευτές οι οποίοι όχι απλά θα πετάξουν για την Ελλάδα και την Τανάγρα αλλά θα παραμείνουν στη χώρα μας τους επόμενους μήνες.

Οι έξι «ριπές» θα πετάξουν χωρίς ανεφοδιασμό για την 114 Πτέρυγα Μάχης και όταν θα εισέλθουν στο FIR Αθηνών θα τα υποδεχτούν τέσσερα Mirage 2000-5 τα οποία θα τα συνοδεύσουν έως και την Τανάγρα. 

Σε κλειστό Σχηματισμό τα έξι Rafale θα πετάξουν χαμηλά πάνω από το αεροδρόμιο για να δώσουν για πρώτη φορά «διαπιστευτήρια» στη Βάση η οποία θα τα φιλοξενεί στο εξής και από την οποία θα επιχειρούν με τα «μπλε» χρώματα της HAF. 

Πίσω τους θα ακολουθούν οι «οικοδεσπότες» τους τα Mirage2000-5 με τα οποία θα μοιράζονται την 114 Πτέρυγα Μάχης, την πιο ισχυρή πλέον Πτέρυγα της Πολεμικής Αεροπορίας. Η αλλαγή σελίδας και εποχής για την HAF θα είναι γεγονός.

Έχοντας ήδη σαφέστατη εικόνα από τις δυνατότητες του νέου αποκτήματος της Πολεμικής Αεροπορίας οι ιπτάμενοι που εκπαιδεύονται εδώ και μήνες στη Γαλλία μεταφέρουν στο Επιτελείο ως δεδομένο ότι πράγματι τα Rafale «απογειώνουν» τις επιχειρησιακές δυνατότητες απέναντι στην τουρκική αεροπορία.

Παρών ο πρωθυπουργός

Στην ίδια λογική με το μήνυμα που εκπέμπουν τα «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας αναμένεται να είναι και αυτό του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα βρίσκεται στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα προκειμένου να υποδεχτεί τα πρώτα Rafale της HAF με τα ελληνικά «γεράκια» μέσα στα κόκπιτ.

Θα έχει προηγηθεί το χαμηλό πέρασμα των Rafale σε κλειστό Σχηματισμό πάνω την Αθήνα και την Ακρόπολη όπως είχε αποκαλύψει από την περασμένη εβδομάδα το Newpost με τις «ριπές» να συνοδεύονται από τετράδα μαχητικών Mirage 2000-5 της  331 ΜΠΚ «Θησέας».

Τα έξι Rafale θα πετάξουν όμως πολύ χαμηλά και πάνω από το νέο τους ορμητήριο πριν προσγειωθούν και τροχοδρομήσουν το ένα μετά το άλλο μπροστά από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία και παραταχθούν στον χώρο της ιστορικής για την Πολεμική Αεροπορία τελετής.

Ένα από τα  Rafale θα στηθεί κατά μέτωπο απέναντι από ένα Mirage 2000-5 και μπροστά από αυτό το υψηλού συμβολισμού φόντο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και το πρώτο «γεράκι» της Πολεμικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης θα σηματοδοτήσουν με τις ομιλίες τους την αλλαγή σελίδας στην αποτρεπτική ισχύ της χώρας.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να συνομιλήσει με τους ιπτάμενους των Rafale και να δει για πρώτη φορά από κοντά το game changer μαχητικό. Η 19η Ιανουαρίου θα γραφτεί ως η μέρα που η HAF έπειτα από τουλάχιστον δύο δεκαετίες αποκτά νέο μαχητικό.

https://newpost.gr/amyna/61e674f65f063e2941a3437f/grafetai-istoria-tin-tetarti-stin-polemiki-aeroporia-prosgeionontai-stin-tanagra-ta-prota-exi-rafale-entyposiaki-ypodohi