Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024

Ρίχαρντ Βάγκνερ – Εισαγωγή στον «Πάρσιφαλ»


Σκηνογραφία του Franz Stassen (1869-1949) για το Parsifal του Richard Wagner (1813-1883), 1937 - Franz Stassen


Σε έναν κόσμο που όλο και περισσότερο ικανοποιείται από τα πραγματικά συνηθισμένα, η μουσική του Βάγκνερ αποτελεί υπενθύμιση, για όσους από εμάς μπορούμε ακόμα να σκεφτούμε, ότι προοριζόμασταν για μεγαλύτερα πράγματα...(*)

Ρίχαρντ Βάγκνερ (1813-1883): Γερμανός συνθέτης, θεατρικός συγγραφέας και θεατρικός σκηνοθέτης - την εισαγωγή στον Parsifal, παίζει η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σλοβακίας υπό τη διεύθυνση του Alfred Scholz.

 

Parsifal Overture
theaddreport
Parsifal Overture (youtube.com)




Κατά τη διάρκεια της σεζόν του Φεστιβάλ 2023, το Μουσείο Richard Wagner Bayreuth θα παρουσιάσει το πρωτότυπο χειρόγραφο του Parsifal στο «Θησαυροφυλάκιο» του με αφορμή τη νέα παραγωγή του έργου στο Φεστιβάλ του Bayreuth

Μεταξύ Σεπτεμβρίου 1877 και Ιανουαρίου 1882, ο Βάγκνερ συνέθεσε το τελευταίο του «αποχαιρετιστήριο έργο στον κόσμο», το «Φεστιβάλ Καθαγιασμού Σκηνής Parsifal», το οποίο έκανε πρεμιέρα στις 26 Ιουλίου 1882 στο Bayreuth Festspielhaus υπό τη διεύθυνση του Hermann Levi. 

Το Μουσείο Richard Wagner Bayreuth παρουσιάζει το αυτόγραφο ακριβές αντίγραφο της παρτιτούρας στο θησαυροφυλάκιό του στο υπόγειο του Wahnfried House, μαζί με άλλα πολύτιμα πρωτότυπα κείμενα και μουσικά χειρόγραφα του Richard Wagner για το "summum opus" του (πρώτο χειρόγραφο του λιμπρέτου (λιμπρέτο), σκίτσο σύνθεσης, ορχηστρικό σκίτσο, πρώτη παρτιτούρα για πιάνο).

Η παρτιτούρα των 346 σελίδων είναι σε μεγάλο βαθμό γραμμένη με το βιολετί μελάνι που προτιμούσε ο Βάγκνερ κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του. 


Χαρακτηριστικός είναι ο εξαιρετικά καθαρός και ακριβής γραφικός χαρακτήρας, που επέτρεψε στον Hermann Levi να διευθύνει την πρεμιέρα από το αυτόγραφο, καθώς εκκρεμούσε ακόμα η εκτύπωση της παρτιτούρας. Το έργο συντέθηκε από τον Βάγκνερ με τη γνώση και λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές ακουστικές συνθήκες του Bayreuth Festspielhaus και τον τυπικό μικτό ήχο του ορχηστρικού λάκκου, τον οποίο ο Βάγκνερ περιέγραψε ως «μυστικιστική άβυσσο», και επρόκειτο να εκτελεστεί αποκλειστικά εδώ σύμφωνα με τη θέληση του Βάγκνερ.


RICHARD WAGNER: PARSIFAL (FINALE)

Louis Hillenbrand
Το τέλος της τελευταίας και πιο οδυνηρής όπερας του Ρίχαρντ Βάγκνερ "Πάρσιφαλ". Μια ηχογράφηση δημόσιου τομέα που πραγματοποιήθηκε από τον Herbert von Karajan.
RICHARD WAGNER: PARSIFAL (FINALE) (youtube.com)


και ολόκληρο το δράμα:


Wagner: Parsifal
Brilliant Classics


Συνθέτης: Richard Wagner 

Καλλιτέχνες: René Kollo (τενόρος), Ulrik Cold (μπάσο), Theo Adam (μπάσο), Gisela Schröter (κοντράλτο), Reid Bunger (βαρύτονος), Fred Teschler (μπάσο), Rundfunkchor Leipzig, Rundfunkchor Berlin, Thomanerchor Leipzig, Rundfunk-Sinfonie-Orchester Leipzig, Herbert Kegel (διευθυντής ορχήστρας) 

Διαδικτυακή αγορά ή ροή (Spotify, iTunes, Amazon Music, Deezer, Google Play): https://brilliant-classics.lnk.to/par... Φυσική αγορά: http://www.brilliantclassics.com/arti... 

Η πιο φευγαλέα και αινιγματική όπερα του Wagner, ο "Parsifal", έχει δώσει στους μελετητές πολλά να σκεφτούν από την πρεμιέρα της το 1882. 

Ένα αινιγματικό μείγμα χριστιανικών, παγανιστικών και ανατολίτικων στοιχείων, καθώς και με κάποια νεύματα στα γραπτά του Σοπενχάουερ του 19ου αιώνα, η όπερα ακολουθεί τον μεσαιωνικό μύθο των ιπποτών του Αγίου Δισκοπότηρου. Με τον αρχηγό τους Amfortas σοβαρά τραυματισμένο, οι Ιππότες έχουν πρόβλημα και στρέφονται στον απίθανο ήρωα Parsifal για να κλέψουν πίσω το ιερό δόρυ που κατείχε ο Amfortas όταν παρασύρθηκε και μαχαιρώθηκε από τον Klingsor, έναν πικραμένο πρώην ιππότη. 

Καθ' οδόν, ο Parsifal πρέπει να αντιμετωπίσει τους πειρασμούς των κοριτσιών των λουλουδιών και της χειριστικής Kundry – εκτός από το ότι ανακαλύπτει περισσότερα για το παρελθόν του. 

Η τελευταία όπερα του Wagner "Parsifal", ασχολείται κεντρικά με το θέμα της Ματλεΐδας, ή συμπόνιας, μια λυτρωτική ποιότητα που υπογραμμίζεται από την ένδοξα μεγαλειώδη παρτιτούρα του Wagner. Με ένα κορυφαίο καστ, αυτή η παραγωγή κυκλοφόρησε αρχικά το 1978 και σίγουρα έχει αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου. 

Ο René Kollo αναλαμβάνει τον κύριο ρόλο σε μια κυκλοφορία που επαινέθηκε από την Gramophone για την «εξαιρετικά διακεκριμένη» φωνή και τη διεύθυνση «ασυνήθιστης ταχύτητας και δραματικής ειλικρίνειας». Με ένα πρώτης τάξεως υποστηρικτικό καστ που περιλαμβάνει την Gisela Schröter ως την πονηρή Kundry και τον Theo Adam ως τον απελπισμένο Amfortas, αυτός ο Parsifal σηματοδοτεί έναν υπέροχο φόρο τιμής στο έργο του Wagner με έντονη ανθρωπιά. 

Αυτή η επανέκδοση της ζωντανής ηχογράφησης του Parsifal του Wagner το 1975 διαθέτει ένα εξαιρετικό καστ: τον σπουδαίο René Kollo στον ομώνυμο ρόλο, περαιτέρω Theo Adam, Gisela Schröter και Ulrik Cold, και το υπέροχο Rundfunk-Sinfonie-Orchester Leipzig, υπό τη διεύθυνση του Herbert Kegel, ειδικού στο ύστερο ρομαντικό ρεπερτόριο. 

Η ιστορική ηχογράφηση εκδόθηκε για πρώτη φορά από την Berlin Classics και έλαβε επαίνους για την «ασυνήθιστη ταχύτητα και δραματική ειλικρίνεια» (Gramophone) και τον «εξαιρετικά διακεκριμένο» ομώνυμο ρόλο του Rene Kollo. Μπορείτε να βρείτε το tracklist στην ενότητα σχολίων!




ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ



(*) Το σχόλιο ανήκει στον σχολιαστή του βίντεο @Jonwood74 



καληνύχτα 🌟🌙🐑...🐑...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!