Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024

Νεκρός ο Navalny


Ο θάνατος του Alexey Navalny, του πιο διάσημου επικριτή του Κρεμλίνου στην Δύσης, είναι πιθανό να επιδεινώσει περαιτέρω τη σύγκρουση μεταξύ Ρωσσίας και Δύσης.


16 Φεβρουαρίου 2024
από τον Thomas Oysmüller
Χρόνος ανάγνωσης: 3,5 λεπτά


Ο Alexey Navalni είναι νεκρός. Για δεκαετίες, είχε εξελιχθεί από τη Δύση ως ένας μεγάλος αντίπαλος του Πούτιν, ένα μεγάλο λαμπρό φως της «φιλελεύθερης, φιλελεύθερης Ρωσσίας» - η οποία, ωστόσο, υπερεκτίμησε σε μεγάλο βαθμό την επιρροή του. Βρισκόταν στη φυλακή από το 2021 και η ρωσική διοίκηση των φυλακών ανακοίνωσε τον θάνατό του σήμερα, Παρασκευή. Στην υπερ-μιντιακή πολιτική πραγματικότητα του παρόντος, αυτό σημαίνει άμεση εντατικοποίηση του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ της Ρωσσίας και της «συλλογικής Δύσης».

Ο θάνατος ως θέαμα

Με την ανακοίνωση του θανάτου του Navalny, συνασπίστηκαν στο λεπτό οι προπαγανδιστές των Ηνωμένων Πολιτειών, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι. Για παράδειγμα, η Anne Applebaum, σύζυγος του Πολωνού υπουργού Εξωτερικών: «Ο Navalny απείλησε τον Πούτιν επειδή αποκάλυψε την έκταση της κλοπής και της διαφθοράς του. Ο Πούτιν σκότωσε τον Navalny επειδή δεν μπορούσε να επιτρέψει να γίνει γνωστή αυτή η αλήθεια. Τον σκότωσαν επειδή ακόμη και στη φυλακή απειλούσε ένα καθεστώς που ευδοκιμεί επάνω σε ψέμματα και μυστικά», λέει η  αρθρογράφος που επανειλημμένα έχει συνδεθεί με τη CIA.

Πολύ παρόμοιοι τόνοι μπορούν επίσης να ακουστούν από τις τάξεις των Ρεπουμπλικάνων: «Αυτή είναι η Ρωσσία του Πούτιν, Tucker Carlson. Και είσαι ο χρήσιμος ηλίθιος του Πούτιν. Το ίδιο ισχύει και για εσάς, JD Vance και άλλους φιλοπουτινικούς Ρεπουμπλικάνους που εργάζονται για να νικήσουν την Ουκρανία στον αγώνα της για ελευθερία», έγραψε η Liz Cheney.

Στην βαθιά καθοδηγούμενη απο τά 'media' πραγματικότητα της Δύσης, υπάρχει τώρα μόνο ένα θέμα: ο Alexey Navalny. Το κανάλι Realpolitik Austria συνόψισε εύστοχα τη δυναμική που πυροδοτείται τώρα γύρω από την αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του Navalny:

«Η αριστερά έσπευσε αμέσως να μας υπενθυμίσει τις πολιτικά μη ορθές δηλώσεις του Navalny για τις μειονότητες και τους μουσουλμάνους. Και η δεξιά υπενθύμισε αμέσως το θάνατο του Αμερικανού δημοσιογράφου Gonzalo Lira στην Ουκρανία. Αυτό αγνοήθηκε από τα γεράκια στην Ουάσιγκτον – εξάλλου, ο Lira ήταν υποστηρικτής του Trump και οι Ουκρανοί «σύμμαχοι» τον χτύπησαν στη φυλακή.

Και οι Ρεπουμπλικάνοι αρχίζουν αμέσως να κάνουν παραλληλισμούς μεταξύ του Τραμπ και του Navalny: λένε ότι οι Δημοκρατικοί θέλουν να φυλακίσουν τον Τραμπ πριν από τις εκλογές - και τότε ένα «περιστατικό» θα του συμβεί στη φυλακή. Αυτό συνέβη και με τον Epstein, του οποίου οι κάμερες ξαφνικά έκλεισαν και οι φρουροί βγήκαν έξω για να καπνίσουν».

Μένει να δούμε αν ο θάνατος του Navalny θα έχει επίσης άμεσο γεωπολιτικό αντίκτυπο. Τον Ιούνιο του 2021, μετά τη φυλάκιση του Navalny, ένας τίτλος στο CNN αναφέρει:

«Ο Μπάιντεν προειδοποιεί για «καταστροφικές» συνέπειες για τη Ρωσσία εάν ο Navalny πεθάνει στη φυλακή».

Σε κάθε περίπτωση, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Stoltenberg δήλωσε ότι η Ρωσσία έχει «σοβαρά ερωτήματα» να απαντήσει σχετικά με το θάνατο. Η ΕΕ κατηγορεί τις ρωσικές αρχές για τον θάνατο του Navalny. Αυτό έχει ήδη δηλώσει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel.

Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, αντέδρασε λέγοντας ότι η άμεση αντίδραση των ηγετών του ΝΑΤΟ στον θάνατο του Alexey Navalny με τη μορφή άμεσων κατηγοριών κατά της Ρωσσίας ήταν αυτοέκθεση. Για να εξηγήσω: Η Ρωσσία αντιμετώπισε τον Navalny ως ξένο πράκτορα. Η Ζαχάροβα πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει ακόμη ιατροδικαστική έρευνα, αλλά τα συμπεράσματα της Δύσης είναι ήδη εκεί». Σε κάθε περίπτωση, οι συνθήκες κράτησης ενδέχεται να μην ήταν σύμφωνες με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Σε κάθε περίπτωση, η φιλελεύθερη Δύση έχει πλέον έναν νέο – αιώνιο – ήρωα. Κατά κάποιο τρόπο, η Ρωσσία το εξασφάλισε, τουλάχιστον δηλώνοντας θάνατο. Αυτό έγινε σε μια εποχή που, για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες, βρισκόμασταν στα πρόθυρα μιας μεγάλης στρατιωτικής επιτυχίας στο πεδίο της μάχης. Εμφανίστηκε στο δικαστήριο την Πέμπτη και στη συνέχεια πέθανε «ξαφνικά και απροσδόκητα» από θρόμβο αίματος (σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό).

Η χρονική στιγμή είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, όχι μόνο λόγω της Avdeeka, της εμπόλεμης πόλης στο Donbass: η Ρωσσία ανακοινώνει τον θάνατο ταυτόχρονα με την έναρξη της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου και μόλις περίπου ένα μήνα προτού ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή.


Η εικόνα "Alexei Navalny marching in 2017" του Evgeny Feldman έχει άδεια CC BY-SA 4.0.


ΠΗΓΗ: Nawalny tot (tkp.at)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

1 σχόλιο:

  1. Δεν ξέρω ποιος τον έστειλε αλλά σαν δυτικός πράκτορας σίγουρα πήγε εκεί που υπάρχει δικαιοσύνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!