Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024

Η κατανάλωση ενεργειακών ποτών συνδέεται με πολλές αρνητικές συνέπειες – συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου αυτοκτονίας.

https://www.caffeineinformer.com/top-10-energy-drink-dangers

Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας μετα-μελέτης στην οποία Βρετανοί ερευνητές ανέλυσαν συνολικά 57 μελέτες. Σύμφωνα με τη μελέτη, η κατανάλωση ενεργειακών ποτών συνδέεται επίσης με χαμηλή διάρκεια και ποιότητα ύπνου, κακή σχολική απόδοση, συμπτώματα ADHD, αλλεργίες και οδοντιατρικά προβλήματα.

Βρετανοί ερευνητές αναφέρουν μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ενεργειακών ποτών και «πολυάριθμων αρνητικών επιπτώσεων στη σωματική και ψυχική υγεία». Αυτά περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται σε: κακή διάρκεια και ποιότητα ύπνου, κακή ακαδημαϊκή απόδοση, κίνδυνο αυτοκτονίας, ψυχολογικό στρες, συμπτώματα ADHD, καταθλιπτική και πανικόβλητη συμπεριφορά, αλλεργικές ασθένειες, αντίσταση στην ινσουλίνη και οδοντιατρικά προβλήματα.

Οι συγγραφείς βάσισαν τα συμπεράσματά τους σε ανάλυση 57 μελετών. Πολλές μελέτες έχουν επίσης βρει μια ισχυρή θετική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ενεργειακών ποτών και των ακόλουθων χαρακτηριστικών: τάση για κάπνισμα, ποτό, ευκαιριακή άμετρη κατανάλωση αλκοόλ, χρήση άλλων ουσιών και πρόθεση έναρξης αυτών των συμπεριφορών, αναζήτηση αισθήσεων, ακόμη και εγκληματική συμπεριφορά.

Τα ενεργειακά ποτά είναι αναψυκτικά που περιέχουν υψηλές ποσότητες καφεΐνης (150 mg ανά λίτρο ή περισσότερο), εκτός από άλλα διεγερτικά όπως ταυρίνη, τζίνσενγκ και γκουαράνα. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, η περιεκτικότητα σε καφεΐνη ανά ενεργειακό ποτό κυμαίνεται μεταξύ 50 mg και 505 mg – σε σύγκριση με 90 mg σε ένα τέταρτο λίτρο καφέ, 50 mg σε ένα τέταρτο λίτρο τσαγιού και 34 mg σε μισό λίτρο κόλα.

Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση και εξάρτηση από την καφεΐνη. Επίσης, πολλά ενεργειακά ποτά περιέχουν πολλή ζάχαρη (9 έως 13 g ανά 100 ml) και ταξινομούνται ως ζαχαρούχα ποτά. Οι επιδράσεις των ενεργειακών ποτών θα αποδοθούν στην καφεΐνη, πρόσθετα που μοιάζουν με καφεΐνη ή άλλα συστατικά όπως η ταυρίνη που θα μπορούσαν να αλληλεπιδράσουν με την καφεΐνη. Τα ενεργειακά πλάνα θα έχουν χαμηλότερο όγκο, αλλά συχνά θα περιέχουν τουλάχιστον την ίδια ποσότητα καφεΐνης με τα ενεργειακά ποτά.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η κατανάλωση ενεργειακών ποτών έχει αυξηθεί ραγδαία από την εισαγωγή τους το 1987. Παρά τις προειδοποιήσεις, περισσότερο από το 30% των εφήβων θα κατανάλωναν ενεργειακά ποτά, με τα αγόρια να καταναλώνουν περισσότερο από τα κορίτσια.

Η παγκόσμια αγορά ενεργειακών ποτών άξιζε 45,8 δισεκατομμύρια δολλάρια το 2020 και αναμένεται να αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό 8,2% στα 108,4 δισεκατομμύρια δολλάρια έως το 2031.

Η μετα-μελέτη αποτελεί επικαιροποίηση μιας προηγούμενης ανασκόπησης που δημοσιεύθηκε το 2016 σχετικά με την υγεία και άλλες επιπτώσεις της κατανάλωσης ενεργειακών ποτών από παιδιά και εφήβους. Η μελέτη αυτή κατέληξε στα ακόλουθα συμπεράσματα:

«Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η κατανάλωση ενεργειακών ποτών συνδέεται με μια σειρά αρνητικών συνεπειών και συμπεριφορών κινδύνου που σχετίζονται με την υγεία και την ευημερία των παιδιών. Ωστόσο, το γούστο, η αφοσίωση στο εμπορικό σήμα και τα αντιληπτά θετικά αποτελέσματα εξασφαλίζουν τη δημοτικότητά τους μεταξύ των νέων καταναλωτών.


Πηγή:

Δημόσια υγεία: Κατανάλωση ενεργειακών ποτών από παιδιά και νέους: συστηματική ανασκόπηση που εξετάζει στοιχεία για τις σωματικές επιπτώσεις και τη στάση των καταναλωτών - 15 Ιανουαρίου 2024 


ΠΗΓΗ: https://transition-news.org/der-konsum-von-energydrinks-ist-mit-zahlreichen-negativen-folgen-verbunden



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

1 σχόλιο:

  1. Οἱ τρεῖς κάθετες στῆλες στὸ μόνστερ, εἶναι οἱ ἀριθμοὶ 666 στὸ ἑβραϊκὸ ἀλφάβητο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!