Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

Ο αγγλοαμερικανικός άξονας, όχι η Ουκρανία, είναι υπεύθυνος για την καταστροφή ρωσικών πλοίων


Andrew Korybko
21 Φεβρουαρίου 2024


Ο ναυτικός σχεδιασμός όλων των μεγάλων παικτών θα αλλάξει ως αποτέλεσμα των όσων μάθαμε από τις εμπειρίες των τελευταίων δύο ετών σε αυτή τη σύγκρουση.

Τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης έχουν διαφημίσει τις απώλειες της Ρωσσίας στη λεγόμενη «Μάχη της Μαύρης Θάλασσας» ως καθαρά αποτέλεσμα των ουκρανικών προσπαθειών, οι οποίες αποσκοπούν στην τόνωση του ηθικού καθώς η δυναμική της σύγκρουσης αλλάζει και το Κίεβο απωθείται στην άμυνα, ειδικά μετά την ήττα του στην Avdeevka το περασμένο Σαββατοκύριακο. Το στατιστικό στοιχείο που διαδίδεται σήμερα είναι ότι το ένα τρίτο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας έχει απενεργοποιηθεί, το οποίο ανέρχεται σε 25 πλοία και ένα υποβρύχιο, παρά το γεγονός ότι η Ουκρανία δεν έχει ναυτικό.

Πέρα από τις αριθμητικές διαμάχες, το γεγονός είναι ότι ενώ η Ουκρανία ήταν η χώρα που πραγματοποίησε άμεσα αυτές τις επιθέσεις, δεν θα ήταν δυνατές χωρίς την υποστήριξη του Αγγλοαμερικανικού Άξονα (AAA) που είναι αυτός που διεξάγει πραγματικά τον διετή δι' αντιπροσώπων πόλεμο του ΝΑΤΟ στη Ρωσσία μέσω αυτής της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας. 

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι πύραυλοι κρουζ που χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό είναι το αποτέλεσμα των τεχνολογιών αυτών των δύο, είτε εν μέρει είτε στο σύνολό τους, ειδικά όταν πρόκειται για δορυφορική στόχευση και άλλες σχετικές μορφές πληροφοριών.

Ο σκοπός πίσω από αυτή την εκστρατεία είναι να προκαλέσει ασύμμετρο στρατιωτικό κόστος στη Ρωσσία μέσω πληρεξουσίων μέσων, και τα πλοία τυχαίνει να είναι στόχοι υψηλού προφίλ που είναι συγκριτικά πιο εύκολο να χτυπηθούν από άλλους. 

Είναι συνήθως στάσιμα κατά τη στιγμή της επίθεσης και μπορούν να προστατευθούν μόνο μέσω ενός συνδυασμού αντιαεροπορικών συστημάτων και εκείνων που δημιουργήθηκαν πρόσφατα για την καταστροφή επιφανειακών και υποβρύχιων drones. Τα πρώτα μπορεί να αποσπαστούν και να κατακλυστούν, ενώ τα δεύτερα δεν έχουν ακόμη τελειοποιηθεί αφού μόλις πρόσφατα τοποθετήθηκαν.

Η Ρωσσία δεν είναι σε θέση να ανταποδώσει με συμμετρικό τρόπο, δεδομένου ότι η Ουκρανία δεν διαθέτει ναυτικό, γεγονός που συμβάλλει περαιτέρω στην αφήγηση του πολέμου πληροφοριών που διαδίδεται για την ενίσχυση του δυτικού ηθικού εν μέσω των απωλειών του Κιέβου στο πεδίο της μάχης και του συνεχιζόμενου αδιεξόδου στο Κογκρέσο για περισσότερη βοήθεια. 
Αν και είναι γνωστό ότι η AAA είναι υπεύθυνη για τις απώλειες της Ρωσσίας, τα σχετικά γεγονότα παραλείπονται σκόπιμα από τα ρεπορτάζ των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης, προκειμένου να ενισχυθεί η ψευδής αντίληψη ότι «ο Δαβίδ χτυπά τον Γολιάθ».

Το συμπέρασμα από όλα αυτά είναι ότι οι ναυτικές στρατηγικές θα πρέπει να αναθεωρηθούν ως αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου πολέμου δι' αντιπροσώπων, δεδομένου ότι τέτοια περιουσιακά στοιχεία δεν μπορούν πλέον να θεωρηθούν τόσο ασφαλή όσο πριν. 
Αντίθετα, έχουν εκτεθεί ως συγκριτικά εύκολοι στόχοι υψηλού προφίλ, των οποίων η καταστροφή φέρνει τεράστια μερίσματα πολέμου πληροφοριών με μικρό κόστος για τους επιτιθέμενους. Από πολλές απόψεις, τα σκάφη επιφανείας είναι πλέον περισσότερο παθητικό παρά περιουσιακό στοιχείο, με μόνο τα υποβρύχια να είναι ασφαλή και μόνο αν δεν είναι στην επιφάνεια.

Επομένως, ο ναυτικός σχεδιασμός όλων των μεγάλων παικτών θα αλλάξει ως αποτέλεσμα των όσων μάθαμε από τις εμπειρίες των τελευταίων δύο ετών σε αυτή τη σύγκρουση. Αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις για την κρίση της Ερυθράς Θάλασσας και οποιαδήποτε θεωρητική κρίση σχετικά με την Ταϊβάν, ιδιαίτερα όσον αφορά το κόστος που η AAA και οι υποτελείς της είναι έτοιμοι να δεχτούν στα χειρότερα σενάρια. 

Μακριά από την ομαλή πλεύση που περιμένουν, τα σύννεφα καταιγίδας που συγκεντρώνονται στον ορίζοντα υποδηλώνουν ότι θα υπάρχουν περισσότερα προβλήματα από ό, τι πιστεύαμε προηγουμένως.



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!