Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024

Ο Καναδάς αναγκάζεται (ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ!) νά σταματήσει τήν ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ ψυχικά ασθενών, καθώς οι γιατροί ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ νά συμμορφωθούν!


Η κυβέρνηση του Καναδά αναγκάστηκε να σταματήσει το αμφιλεγόμενο πρόγραμμά της για ευθανασία ψυχικά ασθενών, αφού μεγάλος αριθμός γιατρών αρνήθηκε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Καναδοί αξιωματούχοι υγείας ανακοίνωσαν ότι η επέκταση του προγράμματος «υποβοηθούμενης αυτοκτονίας», σε άτομα που πάσχουν αποκλειστικά από ψυχικές ασθένειες, έχει καθυστερήσει.

Όπως ανέφερε το Slay News, ο Καναδάς έχει μερικούς από τους πιο φιλελεύθερους νόμους ευθανασίας στον κόσμο.

Τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση χαλαρώνει όλο και περισσότερο τους νόμους που αρχικά προορίζονταν να δώσουν στους ασθενείς τελικού σταδίου την επιλογή να πεθάνουν.

Ωστόσο, η επέκταση των νόμων σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορούν τώρα να υποβληθούν σε ευθανασία για πολύ λιγότερο σοβαρά ζητήματα όπως η κατάθλιψη, η έλλειψη στέγης ή η ψυχική ασθένεια.

Οι νόμοι έχουν επεκταθεί ακόμη και για να συμπεριλάβουν τους «ώριμους ανηλίκους» με μια ώθηση να επεκταθούν στα βρέφη.

Τους τελευταίους μήνες, το έθνος της Βόρειας Αμερικής έχει εντείνει τις προσπάθειες για την επιτάχυνση της ευθανασίας των ψυχικά ασθενών πολιτών.

Ωστόσο, ενώ ο Καναδάς προσφέρει τώρα ιατρικά υποβοηθούμενο θάνατο σε ασθενείς τελικού σταδίου και χρόνιους ασθενείς για κάποιο χρονικό διάστημα, το σχέδιο επέκτασης του προγράμματος σε άτομα με ψυχικές ασθένειες έχει διχάσει τους Καναδούς, ανέφεραν οι New York Times.

Ορισμένοι επικριτές αποδίδουν το πρόβλημα στην έλλειψη επαρκούς ψυχιατρικής περίθαλψης στη χώρα.

Η κυβέρνηση έχει κατηγορηθεί ακόμη και ότι σκοτώνει ανθρώπους, αντί να τους αντιμετωπίζει, ως μέτρο εξοικονόμησης κόστους για το σοσιαλιστικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας.

Η αμφιλεγόμενη πολιτική θα επιτρέψει σε οποιονδήποτε στον Καναδά με ιατρική πάθηση να υποβάλει αίτηση για υποβοηθούμενη αυτοκτονία, ακόμη και αν η ασθένεια δεν είναι θανατηφόρα.

Καθιστά το νόμο ένα από τα πιο φιλελεύθερα προγράμματα υποβοηθούμενης αυτοκτονίας στον κόσμο.

Ο Καναδάς εισήγαγε τον ιατρικά υποβοηθούμενο θάνατο μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του το 2015 ότι η απαίτηση από τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν αφόρητα δεινά παραβίαζε τα θεμελιώδη δικαιώματα στην ελευθερία και την ασφάλεια.

Ο νόμος επεκτάθηκε το 2021 για να συμπεριλάβει άτομα που αντιμετωπίζουν «σοβαρές και ανεπανόρθωτες» καταστάσεις, όπως φτώχεια, κατάθλιψη και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας.

Πάνω από 13.000 Καναδοί υποβλήθηκαν σε ευθανασία στο πλαίσιο του προγράμματος το 2022, ανέφερε η Daily Mail.

Στην πραγματικότητα, η ευθανασία αντιπροσώπευε το 4% όλων των θανάτων στον Καναδά το 2022.

Όταν το πρόγραμμα ανακοινώθηκε πέρυσι, ένας συντηρητικός βουλευτής «κατηγόρησε τη φιλελεύθερη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζάστιν Τρυντώ ότι προωθεί μια «κουλτούρα θανάτου».

«Έχουμε πάει πολύ μακριά και πολύ γρήγορα με το πρόγραμμα υποβοηθούμενης αυτοκτονίας του Καναδά;» δήλωσε ο συντηρητικός βουλευτής Ed Fast.

«Θα εξελιχθούμε σε μια κουλτούρα θανάτου ως την προτιμώμενη επιλογή για όσους πάσχουν από ψυχικές ασθένειες ή θα επιλέξουμε τη ζωή;»

Αλλά τώρα, οι αξιωματούχοι υγείας προχωρούν αργά στα σχέδια για την επέκταση του προγράμματος.

Η κυβέρνηση θρηνεί που αναγκάστηκε να διακόψει το πρόγραμμα επειδή δεν υπάρχουν αρκετοί γιατροί, ειδικά ψυχίατροι, στον Καναδά που είναι πρόθυμοι να κάνουν ευθανασία σε ψυχικά ασθενείς.

Η διακοπή του προγράμματος αποκαλύφθηκε σε ανακοίνωση του υπουργού Υγείας Mark Holland και του υπουργού Δικαιοσύνης Arif Virani.

Αυτό ακολούθησε μια συνεδρίαση της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που εξετάζει το σχέδιο, ανέφεραν οι Times.

«Το σύστημα πρέπει να είναι έτοιμο και πρέπει να το κάνουμε σωστά», δήλωσε ο Holland στους δημοσιογράφους.

«Είναι σαφές από τις συνομιλίες που είχαμε ότι το σύστημα δεν είναι έτοιμο και χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο».

"Αν και το πρόγραμμα είναι παρόν, αν και οι κατευθυντήριες γραμμές έχουν τεθεί, δεν υπήρξε αρκετός χρόνος για τους ανθρώπους να εκπαιδευτούν σε αυτές και οι επαρχίες και τα εδάφη λένε ότι τα συστήματά τους δεν είναι έτοιμα και χρειάζονται περισσότερο χρόνο", πρόσθεσε.

Οι αξιωματούχοι δεν έδωσαν χρονοδιάγραμμα για τις αλλαγές.

Ωστόσο, η επέκταση είχε προγραμματιστεί προηγουμένως να τεθεί σε ισχύ στις 17 Μαρτίου.

Μια ομάδα υπέρ της ιατρικής βοήθειας στο θάνατο, "Πεθαίνοντας με αξιοπρέπεια Καναδά", εξέδωσε δήλωση ως αντίδραση στην είδηση.

Η οργάνωση προτρέπει την καναδική κυβέρνηση να παράσχει σαφήνεια σχετικά με το σχέδιο δράσης της.

«Για τους ανθρώπους σε όλη τη χώρα που ζουν με ψυχικές διαταραχές ανθεκτικές στη θεραπεία που περίμεναν υπομονετικά αυτή την αλλαγή στον νόμο MAID του Καναδά, το Dying With Dignity Canada είναι απογοητευμένο και μοιράζεται την απογοήτευση του συνεχιζόμενου αποκλεισμού, του στιγματισμού και των διακρίσεων με βάση τη διάγνωση», ανέφερε η ομάδα.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!