Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024

Αμφιλεγόμενη απαγόρευση επαιτείας σε ισχύ στο Λουξεμβούργο


Πριν από ένα μήνα, η αστυνομία στην πόλη του Λουξεμβούργου ξεκίνησε ελέγχους. Οι ζητιάνοι αντιμετωπίζουν τώρα πρόστιμο έως και 250 ευρώ, ακόμη και φυλάκιση. Οι επικριτές λένε ότι η απαγόρευση δεν είναι ούτε ανθρώπινη ούτε νόμιμη.

Σε μια αμφιλεγόμενη κίνηση στην οποία αντιτίθενται φιλανθρωπικές οργανώσεις και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το Λουξεμβούργο απαγόρευσε πρόσφατα την επαιτεία στους δρόμους της εύπορης πρωτεύουσάς του, της πόλης του Λουξεμβούργου. Όπως αναφέρει το Euronews, ο επίσημος σκοπός του νόμου είναι να περιορίσει την παρουσία οργανωμένων συμμοριών.

Η νέα νομοθεσία εισήχθη επίσημα στην πόλη, η οποία φιλοξενεί περισσότερους από 114.000 ανθρώπους, στις 15 Δεκεμβρίου 2023 από τον νεοδιορισθέντα υπουργό Εσωτερικών, Léon Gloden. Η προκάτοχός του, Tania Bofferding, είχε μιλήσει εναντίον του.

Αρχικά, το δημοτικό συμβούλιο του Λουξεμβούργου είχε εγκρίνει την απαγόρευση τον Μάρτιο του 2023, αλλά η Bofferding εμπόδισε την αστυνομία να επιβάλει την απαγόρευση. Στις 15 Ιανουαρίου, η απαγόρευση τέθηκε σε πλήρη ισχύ μετά από μια εκστρατεία ενημέρωσης σε όλη την πόλη.

Στην ιστοσελίδα της, η διοίκηση της πόλης γράφει ότι η νέα νομοθεσία είναι μια απάντηση στην «αύξηση της επαιτείας, ειδικά της επαιτείας από οργανωμένες συμμορίες και της επιθετικής επαιτείας». Στόχος της απαγόρευσης είναι η «προστασία της ευημερίας των κατοίκων και των επισκεπτών και η διατήρηση της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας».

Κάτοικοι που παραχώρησαν συνέντευξη στο Euronews είπαν ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι ζουν στους δρόμους τα τελευταία χρόνια. Ένας λόγος είναι η στεγαστική κρίση, επειδή υπάρχει πολύ λίγη προσιτή στέγαση στην πόλη. Η απαγόρευση της επαιτείας δεν αποτελεί λύση σε ένα βαθύτερο πρόβλημα. Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά της νέας νομοθεσίας.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, στους ζητιάνους που βρίσκονται στους δρόμους της πόλης του Λουξεμβούργου θα μπορούσε να επιβληθεί πρόστιμο μεταξύ 25 και 250 ευρώ, σύμφωνα με την ειδησεογραφική πύλη. Εάν δεν μπορούν να πληρώσουν, θα μπορούσαν ακόμη και να αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης αρκετών ημερών.

Ωστόσο, η απαγόρευση έχει συναντήσει έντονη αντίθεση από φιλανθρωπικές οργανώσεις και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι έχουν περιγράψει τον νέο νόμο ως απάνθρωπο και αμφισβήτησαν τη νομιμότητά του. Το τοπικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρθηκε στη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το τελευταίος είχε αποφασίσει ότι δεν ήταν νόμιμο να επιβάλλονται κυρώσεις, όπως πρόστιμα, σε ανθρώπους που ζητιανεύουν στο δρόμο.

Επί του παρόντος, η απαγόρευση της επαιτείας βρίσκεται σε νομικό κενό, καταλήγει το ρεπορτάζ του Euronews. Η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου έχει υποσχεθεί να πραγματοποιήσει μια σειρά προγραμματισμένων μεταρρυθμίσεων στον ποινικό κώδικα για να θέσει τέλος στην «αβεβαιότητα» που περιβάλλει το μέτρο. Μέχρι τότε, ωστόσο, η απαγόρευση θα συνεχίσει να εφαρμόζεται στην πρωτεύουσα.

Πηγή:





ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!